Skip to Content

Zwangerschapskalender; 21 weken zwanger

Zwangerschapskalender; 21 weken zwanger

Als je 21 weken zwanger bent, is je baby ongeveer op de helft van zijn gewicht. Maar wist je dat hij nog wel 10 keer zo zwaar kan worden? En ja, dat past allemaal in je buik.

21 weken zwanger

Deze week is een belangrijke week, want:

  • Je baby opent zijn oogjes!
  • Qua lengte is je baby over de helft;
  • Deze week is bij de mama-to-be het hormoon Cortisol het hoogst, ook wel het stresshormoon genoemd…
  • En bonus: de 5 leukste namenboeken op een rij!

Informatie baby

27 centimeter

380 gram

Open ogen

In deze week opent je baby zijn of haar oogjes! Het zijn nu sowieso prachtige blauwe ogen… Dat kun je na de bevalling goed zien.

Alle baby’s worden namelijk geboren met blauwe of grijze ogen! De definitieve kleur ogen kun je pas zien als je baby 6 maanden tot een jaar is. Dat is dus nog heel lang afwachten…

Kleur ogen

Wil je toch vast weten hoe groot de kans is op bruine of blauwe kijkers? De meeste mensen hebben bruine ogen, daarna blauwe ogen en tot slot zijn groene ogen het zeldzaamst. Dat komt omdat bruine ogen meer pigment betekent, en als één van beide ouders het gen voor bruine ogen doorgeeft ‘wint’ dat gen.

Oftewel: het gen voor bruine ogen (A) is dominant boven het gen voor blauwe ogen (a). Maar heb je als ouders beide bruine ogen, dan kun je toch een kind krijgen met blauwe ogen. Huh?

Op een rijtje:

  1. Baby krijgt: AA en aa = bruine ogen
  2. Baby krijgt: Aa en Aa = bruine ogen
  3. Baby krijgt aa en Aa = bruine ogen
  4. Baby krijgt aa en aa = blauwe ogen

En groene ogen dan? Groene ogen zitten tussen bruin en blauw in, het is eigenlijk een mengelmoes van die twee. Erg zeldzaam maar ook erg mooi.

Tip: Wil je de oogkleur van je baby voorspellen? Schrijf dan op een rijtje welke kleur jullie opa’s en oma’s hadden en welke hun kinderen, en welke jullie zelf. Het biedt geen garantie, maar het is wel leuk om te kijken wat het meest voorkomt in de familie.

Aanmaak witte bloedcellen

Sinds deze week is er nog iets veranderd: je baby maakt witte bloedcellen aan! Superbelangrijk, want witte bloedcellen zorgen voor een goed immuunsysteem. En een immuunsysteem vecht tegen indringers zoals virussen, verkeerde bacteriën en veranderende lichaamscellen.

Lengte op de helft

Qua lengte is de baby over de helft! Hij zit dus al aardig opgevouwen in je buik. Qua gewicht moet er echter nog een hele hoop gebeuren, hij kan wel 8 keer zo zwaar zijn als hij wordt geboren.

En ja, dat ga je allemaal met je mee dragen tot die tijd… Maar wees gerust, straks is die verrekte bandenpijn over, je baby en baarmoeder zijn dan zo groot dat je baarmoeder op je bekken kan rusten.

Evenwichtsorgaan

En je baby heeft het heel druk, want het evenwichtsorgaan van je baby is inmiddels ook al ontwikkeld! Hij is dus nu al hard bezig geweest om straks over die evenwichtsbalk in de speeltuin te lopen!

Toch moet er ook nog een heleboel gebeuren, want het orgaan is klaar, maar hij moet het nog ervaren. Dat merk je goed als je kindje gaat leren zitten. Hij tolt alle kanten op!

Op een gegeven moment merkt hij dat hij dat kan voorkomen, hij leert met het orgaan omgaan. Na een poosje oefenen kan hij zijn evenwicht bewaren.

En als hij daarna gaat lopen? Dan moet hij leren om ook dan zijn evenwicht te bewaren. Hij is er dus nog niet, maar de eerste stap is gemaakt.

Aanmaak vetlaag

En tot slot, je baby kan glucose (suiker) uit de placenta en het vruchtwater halen en gebruiken als voedingsstof om een vetlaag te creëren waardoor hij straks beter op gewicht is.

Informatie moeder

Baby voelen

Waarschijnlijk heb je je baby inmiddels echt gevoeld. Hoe voelt het? Plopjes, een vlindervleugeltje, een kriebeltje… Dit is het allereerste echte contact tussen jullie! Het is bijzonder voor later om er even bij stil te staan en op te schrijven hoe het voelt en wat het met je doet. Bijzonder voor jou én voor je kleintje later.

Ligging baby

Inmiddels kan je er ook niet meer omheen, je buik is echt een bolletje aan het worden. Deze week groeit je baarmoeder boven je navel uit en daardoor kan je buik de komende 3 weken opeens heel hard groeien. Leuk om weekfoto’s te (blijven) maken zodat je het verschil goed kunt zien!

Lees ook: Ideeën herinnering zwangerschap; zoals weekfoto’s

Zwangerschapssymptomen; kortademig

Doordat je baarmoeder boven je navel uit groeit is er minder ruimte voor de organen die bovenin je buik liggen. Je kunt kortademig worden doordat je longen minder plek hebben.

Je merkt dit als je iets sjouwt (sowieso niet meer te veel doen) en als je een trap oploopt. Neem dus iets meer de tijd voor inspannende dingen. Niet omdat je zwak bent, maar omdat je longen het anders niet bij kunnen benen.

En wist je dat de organen zoals je longen en je maag ook worden verdrongen door je schildklier? Die is namelijk twee keer zo groot als normaal! Hij werkt hard voor jou én de baby.

Navel naar buiten ploppen

Je baby kan nu zelfs de strijd aangaan met je navel. Het kuiltje van je navel kan naar buiten ploppen. Niets ergs, behalve dat je het wellicht niet zo mooi vindt. Na de bevalling zakt je navel gewoon weer naar binnen.

Heb je pijn onder of rond je navel? Dan kun je een navelbreuk hebben. Als je twijfelt moet je dit even overleggen met je verloskundige. Een navelbreuk is niet gevaarlijk voor jou of de baby, maar je moet het wel melden zodat het verholpen kan worden en niet erger wordt.

Heftige emoties

Heb je af en toe even zin om eens lekker uit te razen? Of wordt je boos op een sok die wéér op de grond valt en schieten daarna de tranen in je ogen omdat je boos bent op een sók?

Geef de hormonen maar de schuld, want in week 21 is het hormoon Cortisol op z’n hoogst. Een ander woord voor dat hormoon is ‘stresshormoon’, naja, dat zegt al genoeg toch?

Daarnaast ben je nu echt over de helft van je zwangerschap en dat kan de nodige stress met zich mee brengen. Opeens zit je in dat 2e gedeelte van de zwangerschap.

Het is geen prille zwangerschap meer, die baby komt straks echt… In jouw huis.

Daar kan je best even van wakker liggen. Want het kamertje is nog niet af. En überhaupt, straks JOUW baby. Gelukkig krijg je straks naast een baby óók een kraamverzorgster die je alles leert.

Lees ook: Stress tijdens de zwangerschap

Informatie vader

Bij de mama-to-be is het hormoon Cortisol in deze week op zijn hoogst. Door dat hormoon kan ze veel stress ervaren, schiet ze snel uit haar slof of heeft ze haar emoties niet in de hand.

Voor jou goed om te weten dat ze het niet zo kwaad bedoelt en dat ze het soms zelf ook niet snapt. Het is alsof een ander op de emotieknoppen danst, dat hormoon dus.

Niet leuk voor haar, maar ook niet leuk voor jou. Want wat moet je daar nou mee?

Eigenlijk niks. Gewoon laten gaan. Anders loopt het alleen maar op. Jij kent de mama-to-be het beste, dus bedenk iets waar ze normaal gesproken altijd blij van wordt.

Regel bijvoorbeeld dat haar beste vriendin haar op komt halen voor een dagje sauna, en geef een kaartje mee van jezelf met iets liefs erop.

Of haal chocola voor haar. Of verras haar ’s avonds met een massage, dat kost niets alleen een YouTube-filmpje kijken als je de technieken niet zo goed weet.

Natuurlijk hoef je haar niet als een prinses te behandelen als ze zwanger is, maar dit soort acties kunnen de scherpe kantjes van die stomme hormonen afhalen.

En dat is fijn voor haar: want zo weet ze dat jij haar steunt en dat is vaak al genoeg om het stresshormoon het zwijgen op te leggen. En fijn voor jou want zo ziet zij het allemaal veel beter zitten.

Tip: een voetmassage is heel ontspannend en helpt tegen teveel vocht vasthouden. Laat haar lekker zitten, olie haar voeten in en doe een (warme) handdoek om haar voeten.

Laat dat even intrekken (terwijl je haar benen masseert, samen praat, samen knuffelt..) en begin dan met de voetmassage. In dit filmpje zie je goed hoe je het kan doen. En… je doet het al snel goed!

Eettip

Af en toe een dropje, bijvoorbeeld één of twee per dag, kan geen kwaad; maar wist je dat je bloeddruk opeens snel kan stijgen door drop?

Dus ben je verzot op drop of is drop je craving? Dan moet je helaas een alternatief zoeken want een hoge bloeddruk is slecht voor de baby en ook voor jezelf, zeker tijdens je zwangerschap… In drop zit glycerinezuur, en dat is de boosdoener.

Lees ook: Gezonde voeding zwangerschap

Wat moet je deze week regelen

Eigenlijk niets… Heerlijk toch! Investeer in elkaar, neem wat tijd voor jezelf… En that’s it!

Tips

De 5 leukste namenboeken op een rij:

  1. Wie noemt zijn kind nou Chardonnay? – Maarten van der Meer. Niet per se een boek om inspiratie op te doen, of je moet een heel bijzondere smaak hebben, zegt hij zelf in zijn voorwoord. Wel heel interessant om te lezen wat een naam nu eigenlijk is en hoeveel invloed een naam kan hebben op het leven van je kind. Namentrends, celebritynamen… Alles over voornamen komt voorbij. Dit boek vind je hier.
  2. Van Dale Voornamenboek. We kennen allemaal de Van Dale woordenboeken, maar er bestaat ook een voornamenboek. Met daarin alle meest voorkomende namen van Nederland en Vlaanderen. Met betekenis, herkomst en afleidingen. Maar dat niet alleen: het boek is ook gevuld met verhalen over die namen en dat maakt het boek uniek! Achterin het boek vind je ook tips voor het kiezen van een naam en zelfs een methode om zelf een naam te bedenken. Dit boek vind je hier.
  3. Prisma Voornamen. Wil je vooral HEEL VEEL keus omdat je nog geen idee hebt? Dan is het Prisma Voornamen boek wat voor jou: er staan 20.000 voornamen in met herkomst, betekenis, beroemde personen met die naam en waar de naam vooral voorkomt. Daar moet er toch eentje bij zitten? Dit boek vind je hier.
  4. Groot voornamenboek 2018. Ben je op zoek naar een originele naam, of juist niet? We kennen natuurlijk allemaal het rijtje van de top 10 meest voorkomende namen, maar what about die anderen? In dit boek staat bij elke naam hoe vaak hij voorkomt, ideaal! Daarnaast staan de jongens- en meisjesnamen apart, ook handig als je al weet wat het wordt. Dit boek vind je hier.
  5. Hoe noem ik mijn kind – Ed van Eeden. In dit boek staan meer dan 20.000 voornamen, dus nog meer dan in het boek van Prisma. Ook met herkomst en betekenis, maar nog iets enorm handigs: naast alle namen heeft de auteur veel lijsten toegevoegd, zoals: bloemennamen, sportieve namen, literaire namen, namen van popsterren, etc. Zo kun je makkelijk op stijl zoeken! Dit boek vind je hier.

Lees ook: Populairste babynamen; jongensnamen en meisjesnamen

Ben je er al helemaal uit wat betreft de naam? Gefeliciteerd! Misschien kun je dan nog wat babykamerinspiratie gebruiken:

  1. Hier lees je hoe Linda van Mamaliefde de babykamer aangepakt heeft;
  2. Hier vind je tips over kleurgebruik en alle meubels die je nodig hebt in het kamertje;
  3. Hier vind je inspiratie voor een schattig werkje aan de muur;
  4. Heb je niet veel ruimte? Dan vind je halverwege deze blog de perfécte oplossing: een ledikantje, wiegje en aankleedplek in één! Hoe dan?
  5. En tot slot vind je hier een blog vol tips voor het verven van de babykamer als je zwanger bent.

Zwangerschapskalender

Omschrijving van de afbeelding

Martine Pieters-de Wit