Skip to Content

Ontwikkeling kind 9 en 10 jaar; gedrag en sociaal-emotionele gebied

Ontwikkeling kind 9 en 10 jaar; gedrag en sociaal-emotionele gebied

Jouw kind van 9 of 10 jaar begint al steeds onafhankelijker te worden en steeds meer zelf verantwoording te krijgen. Zo gaat hij naar de bovenbouw van de basisschool en is er een kans dat ze huiswerk mee krijgen.

Ook in de sport zal hij stappen maken naar serieuzere wedstrijden. Maar in de eerste plaats blijft hij/zij natuurlijk nog gewoon kind!

Help: huiswerk!

Op veel basisscholen zullen er nu taken gaan komen die thuis geleerd of gedaan moeten worden. Niets mis mee, want zo leert je kind leren.

Op de middelbare school opeens huiswerk krijgen, terwijl je dat nog nooit gehad hebt, kan namelijk best wel voor problemen zorgen.

Op deze leeftijd zal het vaak iets zijn in de trant van topografie, Engelse woordjes of misschien wel gewoon dicteewoordjes.

Meestal krijgen ze dit ruim van tevoren mee en kun je dit dus rustig voorbereiden. Verwacht niet direct van je kind dat hij het helemaal alleen in de gaten moet houden, maar probeer wel te stimuleren dat hij zelf zijn taakjes in de gaten gaat houden.

Door het nu nog spelenderwijs te doen, blijft het leuk maar kan hij het wel al leren. Natuurlijk help je hem even met overhoren!

Sportwedstrijden

Waar het bij voetbal vaak al meteen bij de allerjongsten met wedstrijden spelen begint, zijn er sporten waarbij de kinderen toch iets ouder zijn.

Vaak rond een jaar of tien zullen de meeste teamsporten wel echte wedstrijdjes gaan spelen in competitieverband. Dat betekent een nieuwe, maar leuke verplichting.

Je kind positief stimuleren, dat mag/moet je zeker doen. Maar geef het goede voorbeeld en ga niet als een idioot tekeer langs de kant van het veld. Leer je kind sportief te zijn en wees dat dus zelf ook! En vergeet niet: sporten moet vooral LEUK zijn!

Ontwikkeling in rekenen, taal en nog veel meer…

Je kind zit nu waarschijnlijk in groep 5, 6 of 7. Veel scholen zien dit als de bovenbouw en op de school van mijn kinderen betekende dit dat je andere schooltijden had. Maar ook dat je vakken krijgt als biologie, geschiedenis en aardrijkskunde.

Zo wordt de hele wereld om je heen een onderwerp op school. Het ene kind zal van dit soort vakken juist smullen, terwijl anderen het vreselijk vinden.

Wat rekenen betreft moeten de tafels 1 t/m 10 nu wel als een trein opgedreund kunnen worden. Het getalbegrip is een stuk groter en zal tot ongeveer een miljoen wel duidelijk zijn.

Sommen maken gaat nu ongeveer tot 5 nullen achter de 1… Breuken, delen en vermenigvuldigen: het hoort er allemaal bij. Inhoudsmaten, oppervlakte en omtrek: je kind zal het allemaal leren en gaan begrijpen.

Vanaf groep 7, ongeveer, zal de rekenmachine waarschijnlijk zijn intrede doen. Ook komt dan het schattend rekenen op gang.

Maar ook grammatica gaat een rol spelen. Zinnen ontleden en dat soort oefeningen doen hun intrede. En er wordt nog altijd veel (en vooral ook verschillende soorten teksten) gelezen.

Leren sparen

Heb je al een bankrekening voor je kind? Voor je kind zou het nu wel fijn zijn, zo kan hij namelijk echt gaan leren hoe je met geld moet omgaan.

Zijn begrip van geld is inmiddels wel groot genoeg en ja, vroeger hadden we een portemonnee of een spaarvarken met ons zakgeld erin. Nu gaat immers veel via de pinpas enzo. Dus waarom zou je hem dat ook niet gewoon leren?

Uiteraard houd jij een oogje in het zeil en bespreek je met hem zijn uitgaven. Leer hem te sparen door niet steeds alles te laten uitgeven en leg ook uit waarom dat verstandig is.

Lees ook: Hoeveel zakgeld geef je je kind?

Eten

Dat gezond eten belangrijk is, dat weten we allemaal wel. Je kind zal nu nog openstaan voor jouw inzichten. Geef dus nu het juiste voorbeeld en sta niet toe dat hij tussen de maaltijden door de snoeptrommel leeg eet…

Over een jaar of twee kan je kind al een pubertje zijn die echt niet bereid is om te luisteren naar jouw adviezen over eten. Dan kan die vanzelfsprekendheid er maar beter alvast inzitten. ?

Slaaptijden

Natuurlijk, je kind wordt groot. Maar ook een negen- en tienjarige doet nog heel veel indrukken op en zal zijn slaap nog hard nodig hebben.

Onderzoeken hebben uitgewezen dat voor de ontwikkeling van je kind genoeg slapen heel belangrijk is. Ga dus gewoon nog uit van een uur of tien/elf per nacht!

Verantwoording moet je leren

Leer je kind verantwoordelijk te zijn voor iets door hem taken te geven. Vind je dat je kind al genoeg aan zijn hoofd heeft?

Geen paniek: het hoeft ook helemaal niet iets te zijn wat veel tijd kost. Het gaat puur om leren dat je ergens verantwoording voor draagt!

Al is het maar even de tafel dekken voordat er gegeten gaat worden. Of zorgen dat de hond eten krijgt (natuurlijk houd je dit wel in de gaten!), hij zelf de was in zijn kast legt (die jij opgevouwen op zijn bed legt) of een ander klein huishoudelijk klusje.

Natuurlijk mag je ook best een iets groter klusje geven, zodat je kind ook snapt dat niet alles aan komt waaien.

Maar mijn persoonlijke mening is dan toch: overdrijf het niet. Ze kunnen nu nog lekker spelen, wat ook nog zo belangrijk is, en werken moeten ze nog héél lang…

Zakgeld of beloning?

Tja, een dilemma: geef je nu gewoon zakgeld of stel je daar iets tegenover? Of andersom: is een klusje in huis een gewone verplichting (dus zonder een beloning) of ‘betaal’ je daarvoor?

Zet tien ouders naast elkaar en je hebt waarschijnlijk tien meningen. Dat je dingen doet omdat ze simpelweg gedaan moeten worden, of gewoon uit liefde, mogen ze ook best leren. Daarnaast is zakgeld geven ook helemaal niet bedoeld als beloning, maar ook als leermiddel.

Misschien kan je die dingen dus beter loskoppelen. Maar zoals gezegd: dat is iets heel persoonlijks.

Heb je iets heel groots te doen, dan kan je vragen of je kind zin heeft om te werken… en hem er echt naar betalen. Zo wordt het echt als werken gezien en zal je kind nog trots zijn ook!

Wil Cats
Volg me via: