Skip to Content

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen!

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen!

Verstop een boek in jullie huis en laat jullie peuter het boek zoeken. Voor dat spelletje heb je echt geen speciale zoekboeken nodig. Voor een interactief leesboek heb je wel een zoekboek nodig. Eén van de bekendste zoekboeken is ‘Where is Wally’ die je zelfs op Google Maps kan spelen! Ik heb een paar prachtige zoekboeken voor jullie uitgezocht.

Heerlijk komende winter, lekker warm onder een dekentje op de bank kruipen en zoeken maar! Even een momentje tijd samen.

Wat zijn zoekboeken?

Zoekboeken zijn boeken met grote illustraties waarin je allerlei dingen kan opzoeken. Er zijn verschillende soorten zoekboeken.

Zo zijn er boeken waarbij je aan de zijkant een register vindt van voorwerpen die je op de betreffende pagina moet terugvinden. Dat kunnen grotere voorwerpen zijn, maar juist ook kleine details.

Het kan zijn dat er op iedere pagina een karakter of voorwerp is dat je moet terugzoeken, om het iets moeilijker te maken kan het karakter in het thema van de plaat afgebeeld worden, dus op de noordpool met een dikke winterjas aan en in de dierentuin met een slang om de nek. Dat kan het zoeken iets ingewikkelder maken.

Op een zoekplaat zijn er vaak enorm veel details verwerkt waardoor het zoeken wordt bemoeilijkt. Ook nadat het voorwerp is gevonden kan je nog uren naar deze plaat blijven kijken en iedere keer weer iets nieuws ontdekken.

Het voordeel van deze boeken is dat ze voornamelijk heel visueel zijn ingesteld en daarom ook zeer geschikt voor peuters en kleuters om ‘zelf te lezen’. Ze kunnen zelf bij de afbeeldingen een verhaal bedenken.

Daarnaast stimuleert dit de taalontwikkeling en woordenschat doordat je je kind dingen kan aanwijzen en vragen om te benoemen. Of andere vragen te stellen.

Er zijn zoekboeken voor kinderen van alle leeftijden. Je leest ze hieronder per leeftijdscategorie.

Zoekboeken voor peuters (2 – 4 jaar)

Op zoek naar Mimi

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen! - Mamaliefde

Het zoekboek met muisjes, heel veel muisjes. Waaronder Mimi. Je beleeft de dag van Mimi vanaf het ontbijt tot aan het slapen gaan. Vrolijke platen en blije muisjes. Vind jij de hele familie?

Zoek en luister dieren

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen! - Mamaliefde

Er is ook aan de allerkleinsten gedacht. Een zoekboek met dierengeluiden! In dit boek zitten heuse geluidsknoppen. Zo kunnen de kinderen de aap horen joelen of de haan horen kraaien. Zo wordt de beleving nog echter. Het boek neemt je mee naar onder andere: de zee, de boerderij, de lucht. Welke dieren leven in die omgeving? In dit boek worden ook vragen gesteld. Bijvoorbeeld: Wijs de vogel aan.

Hello Kitty – mijn zoekboek

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen! - Mamaliefde

Word jullie kindje blij van Hello Kitty? Dan is het zoekboek van Hello Kitty wat voor jullie. Het boek neemt je mee in de wereld van Hello Kitty. Van het bos tot aan de jungle om vervolgens snoepjes te zoeken op de grote plaat. De platen staan vol met allerlei zoekopdrachten. Jullie kind zal er uren zoet mee zijn.

Rik en de Kerstman

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen! - Mamaliefde

Wanneer je een passend boek zoekt voor onder de kerstboom, dan is dit het boek wat er moet liggen. Maak jullie kleine blij met Rik en de Kerstman. Op zoek naar cadeautjes, Sam de poes, een kerstmuts etcetera. Een speurtocht die je helemaal in de kerstsfeer brengt.

Zoekboeken voor kleuters (4 – 7 jaar)

Zoek de haai in de oceaan

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen! - Mamaliefde

Stap in je onderzeeër en onderzoek allerlei vissen, haaien, zeepaardjes. Noem maar op! Het is geen gemakkelijke zoektocht. De scholen vissen op, in en naast elkaar maken het je niet makkelijk om dat ene visje te vinden. Succes!

Het grote zoek- en vindboek

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen! - Mamaliefde

Tijdens het lezen van dit boek samen met onze zoon ga ik terug in de tijd. Vroeger zat ik op de schoot van mijn vader en lazen we ook boeken van Richard Scarry. Toentertijd las ik geen zoekboek, maar een groot boek met allerlei plaatjes erop. Zodat ik kon leren welke voertuigen er allemaal bestaan. Nu heb ik het beste van twee werelden. En een mooie herinnering met mijn vader en ik maak nieuwe herinneringen. En dat allemaal samen met Richard Scarry.

Zoek de 260 dubbelgangers

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen! - Mamaliefde

Dubbelgangers, je wordt er tureluurs van. Maar het blijft verslavend om ze allemaal te vinden. Lotte en Lars helpen je door deze zoektocht heen. Het leuke van dit boek is dat de verschillende platen prachtig in elkaar overlopen. Lotte en Lars moeten opdrachten uitvoeren als ze naar de volgende pagina willen gaan. In het boek kun je op drie niveaus zoeken, passend voor iedereen. De antwoorden vind je niet in het boek zelf, maar op een website. De verleiding is een stuk gemakkelijker te weerstaan als de antwoorden niet achterin het boek te vinden zijn.

Ik zie ik zie een boek vol griezels

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen! - Mamaliefde

Brrrr….ik weet niet of ik dit boek wel durf te openen. Durven jullie dat wel? Dan staat dit jullie te wachten. Een boek vol mysterie. Er heerst een enge sfeer in het boek. Griezels kunnen je te pakken krijgen. Er staan veel raadsels op de platen. Hebben jullie het boek uit dan staan er aan het einde nog meer nieuwe opdrachten. Dit boek is zelfs voor de papa’s en mama’s een behoorlijk enge zoektocht. Durven jullie nu nog steeds het boek open te slaan? Helden, zet ‘m op!

Wat gebeurt er in het kasteel

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen! - Mamaliefde

Waan je in een echt kasteel. Je fantasie brengt je naar de Middeleeuwen. Zoek alle personages die voorin het boek staan. Ze staan op elke plaat afgebeeld. Daarnaast krijg je per pagina aparte opdrachten. Geniet van het kijkje achter de muren van het kasteel. Wie kan er nou zeggen dat hij: de kasteelkeuken, een steekspel en de eetzaal heeft gezien van een kasteel? Jij dus!

Zoek en vind de dino’s

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen! - Mamaliefde

Dinosaurussen! Welk kind houdt er niet van? Grote beesten die niemand ooit in het echt gezien heeft. Maar deze grote wezens blijven fascinerend. Een zoekboek over dino’s moet je zeker in de boekenkast hebben staan. Vind alle dino’s op de platen. Niet alleen de dinosaurussen leefden toentertijd op het land. Jij ontdekt in dit boek welke beesten er nog meer op de aarde rondliepen. Feitjes over het dinotijdperk. Nu leer jij jouw ouders wat nieuws!

Zoekboeken voor alle leeftijden (7 – 99 jaar, sorry 100-jarigen ?)

Pierre de Dolhoofdective

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen! - Mamaliefde

Dit zoekboek is één van mijn favoriete zoekboeken. Onze dochter van 7 jaar zoekt uren in dit boek naar Mr. X. Hij heeft de magische doolhofsteeen gestolen. Samen met haar vader zitten ze aan de eettafel met hun neus in dit boek. Het lukt onze dochter om later naar bed te mogen wanneer ze met ‘pappie’ dit boek leest. Het boek is niet alleen een zoekboek waar je plaatjes moet vinden.

Er is zo veel meer te speuren. Zo moet je zelf de weg vinden van de ene naar de andere bladzijde. Daarnaast staan er ook lastigere opdrachten in die voor papa en mama dan weer leuk zijn om op te lossen. Kom je achter het antwoord op deze opdrachten, dan brengt dit jullie dichterbij de oplossing om de steen uit de handen van Mr. X te krijgen. Lukt het jou om te steen terug te krijgen voordat jullie het boek uit hebben?

Waar is Wally – de fantastische minibox

Zoekboeken; de leukste voor peuters, kleuters en volwassenen! - Mamaliefde

Natuurlijk mag Wally niet ontbreken in deze opsomming van zoekboeken. HET zoekboek onder de zoekboeken. In deze minibox vind je 5 ‘Waar is Wally’ zoekboekjes in klein formaat. Zo kun je achterin de auto op weg naar vakantie genieten van maar liefst 5 boekjes. Zonder dat de hele achterbank onder de Wally’s ligt. Wally gaat de hele wereld over: van stations, strand camping tot aan Pyramides, bloemenentuinen en taartfabrieken. Zoek daar Wally maar eens.

Tweedehands

Ben je direct aan het speuren geslagen om uit te zoeken waar je deze boeken kunt kopen? Maar denk je: ik vind de prijs iets te hoog? Dan kun je bij bol.com ook tweedehands boeken kopen. Zo vind je Pierre al vanaf €10,-.

Bibliotheek

Zit je vaker met je neus in de boeken, maar puilt de boekenkast uit? Dan is de bibliotheek een goede optie. Daar hebben ze namelijk een heleboel boekenkasten waar genoeg ruimte is. In de bieb zijn ook zoekboeken te vinden, als je maar goed zoekt. Lidmaatschap voor kinderen is gratis.

Zoekt en gij zult vinden

Je gaat een heleboel vinden in al deze boeken. Ik weet zeker dat je vooral veel gezelligheid zult vinden. Maar pas op, ga er niet te veel in op. Straks blijf je zoeken of Wally achter de kast, onder je bed of in de lamp zit!

Anita Schokker