Skip to Content

Roblox recensies; wat is het, vanaf welke leeftijd, is het veilig en kost het geld?

Roblox recensies; wat is het, vanaf welke leeftijd, is het veilig en kost het geld?

Roblox: al jaren een begrip in gameland. Wil je ondertussen weleens weten wat het dan eigenlijk voor spel is, waar je het op speelt en mee? Of nog belangrijker: vanaf welke leeftijd is deze game geschikt en kunnen je kinderen dit spel wel veilig spelen?

Wat is Roblox?

Roblox is een platformspel die zichafspeelt in een mooie 3D-wereld, waarbij eigen games gemaakt kunnen worden. Deze spellen kunnen vervolgens door anderen gespeeld worden. Fantasie is hierbij dus de grote hit. Eén of meerdere kinderen kunnen met elkaar een spel verzinnen en deze via Roblox uitspelen. Hierbij kunnen de regels tijdens het spel aangepast worden.

De uitdaging kun je aangaan met mensen van over de hele wereld. En doordat er iedere keer weer nieuwe spellen ontstaan is er altijd weer iets nieuws te ontdekken óf je bouwt dus zelf een spel.

Kosten Roblox

Roblox zelf is gratis. Maar natuurlijk gaat voor niets de zon op. Kinderen worden verleid om Roblox-geld te kopen (met echt geld dus). Dit geld noem je Robux. Hiermee kunnen ze vervolgens dingen kopen in het spel, zodat ze meer uitrusting hebben. Of ze geven het uit aan outfits.

Omdat deze aankopen gekoppeld worden aan jouw creditcard, is het niet moeilijk om simpelweg weer nieuwe te kopen!

Let dus goed op wat je doet. Zeker jonge kinderen zullen dit spel niet doorzien en onverwacht toch gewoon aankopen doen. Overigens zijn deze extra’s helemaal niet nodig om Roblox te kunnen spelen, dus je kunt je terecht afvragen of jij je creditcardgegevens hier wel aan moet koppelen!

Waarop speel je Roblox?

Roblox speel je op je pc, tablet of telefoon, uiteraard met een internetaansluiting.

Vanaf welke leeftijd is Roblox geschikt?

Roblox is een verhaal apart. Op zich is het spel geen probleem, en in het Verenigd Koninkrijk wordt dan ook gesproken over een PEGI 7-game. Dat houdt dus in vanaf 7 jaar. Een andere indeling, gemaakt door de ESRB, heeft het over 10+.

Probleem is alleen dat de spellen in Roblox, die dus door anderen gemaakt worden, wel degelijk veel gewelddadiger kunnen zijn.

Omdat dit echter door gamegebruikers zelf gemaakt wordt (en daarna door anderen gespeeld kunnen worden!) wordt hier niet op beoordeeld. Dit is dan ook zeker een puntje van aandacht.

Je kunt hier enigszins mee aan de slag door accountbeperkingen toe te passen bij het account van je kind. Hiermee kan je kind alleen de games spelen die Roblox zelf uitgezocht heeft. Maar een extra oogje in het zeil houden is hierbij wel belangrijk.

Is Roblox veilig te spelen?

Daarmee hebben we dus meteen een puntje te pakken wat betreft veiligheid. Je kind blootstellen aan gewelddadige games is immers niet echt een vorm van veiligheid. Gaan we verder kijken dan komt ook de mogelijkheid om de hoek kijken dat je kind met vreemden contact kan krijgen.

Zoals ieder online spel neemt dit gevaren met zich mee. Leer je kind om nooit dingen te delen met vreemden en houdt ouderlijk toezicht! Roblox zelf doet er alles aan om de Roblox wereld veilig te laten zijn. Ouderlijk toezicht is dan ook iets wat door Roblox zelf wordt ondersteund met diverse mogelijkheden.

Ouderlijk toezicht bij Roblox

Ouderlijk toezicht is dus gelukkig mogelijk bij dit spel. Hierdoor is het spel in principe veilig(er) voor je kind. Lieg dan ook niet over de geboortedatum van je kind.

Soms wordt dit gedaan om zo meer te kunnen, maar uiteraard komt dit de veiligheid niet ten goede. Bij een jong kind krijgt de ouder een eigen login, waarmee je het gedrag van je kind kan bekijken.

Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je kind alleen de spellen van Roblox zelf kan spelen, om te voorkomen dat ze al te gewelddadig zullen zijn. Verder maakt Roblox gebruik van zaken als een chatfilter, wordt ervoor gezorgd dat de poppetjes netjes aangekleed zijn…en kunnen ouders dus controles uitvoeren.

Roblox Premium

Ooit was er de Roblox Builders Club, een abonnement waarbij je iedere dag 15 Robux kreeg. In 2019 is deze echter vervangen door een Premium account. Bij Premium ontvang je iedere maand een bepaald aantal Robux.

Voordelen van Roblox

Voor zover je over voordelen kunt praten bij een game, zijn er bij Roblox wel degelijk een aantal te bedenken. Omdat je kind (of jijzelf?) niet alleen maar bezig is met gamen, maar ook zelf kan programmeren, is het ook gewoon leerzaam.

Het leuke bij Roblox is natuurlijk dat anderen jouw game dan ook kunnen spelen en daar leer je alleen maar nog meer van.

Het is uiteraard heel inspirerend als je complimenten over je game krijgt. En je ontdekt welke fouten je nog maakt. Je kunt zelfs dingen die je gemaakt hebt, verkopen via Roblox.

Bij het bouwen kan je trouwens kiezen uit alles zelf maken of dingen gebruiken die anderen al ontworpen hadden. De uitdaging om steeds meer zelf te doen is natuurlijk groot!

Soorten spellen

Zoals gezegd is Roblox niet 1 spel, maar eigenlijk een platformspel waarin steeds meer spellen te vinden zijn. Klinkt raar, maar is feitelijk wel waar. Je hebt met Roblox dan ook meer in huis dan alleen maar 1 soort spel. Je kunt immers van alles tegenkomen. Zoals:

 • Avontuur
 • Bouwspellen
 • Sport
 • Oorlogsspellen
 • Western
 • Middeleeuws
 • Horror
 • RPG (role play games)
  Enz.

Roblox-website

Wil je meer weten over de game of echt specifiek over jouw mogelijkheden als ouder? Kijk dan hier bij de Roblox-website zelf.

Tips bij online games

Waar let je dus als ouder op bij het spelen online van je kind? Dit geldt uiteraard in het algemeen en niet alleen bij deze game:

 • Online spelen doen we alleen in de huiskamer
 • Je gebruikt niet je eigen naam
 • Je vertelt nooit je adres
 • Komen er rare dingen voorbij: meld het aan pa of moe
 • Jij mag ook zelf geen rare dingen doen richting anderen! Dus ook niet pesten…
 • Je kunt ook zeggen dat ze alleen online met bekenden mogen spelen als je helemaal voor safe wilt gaan!
 • Houd het gewoon in de gaten. Als ze toch in de huiskamer zitten kan je best af en toe even over een schouder meekijken of gewoon belangstellend vragen hoe het gaat en dan meekijken wat ze aan het doen zijn!
Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)