Skip to Content

Squla abonnement review; van kosten & gratis proef tot ervaringen met thuis oefenen

Squla abonnement review; van kosten & gratis proef tot ervaringen met thuis oefenen

Eén van de soort moeders die ik absoluut niet wil worden is een pushmoeder. De kinderen leren vanzelf wel als ze er klaar voor zijn, of als ze het krijgen op school. Daar gaan ze tenslotte niet voor niets heen.

Toch wil ik ook mijn kind zo goed mogelijk voorbereiden op de toekomst en het beste er uithalen. Zoals, denk ik, iedere moeder dat wilt. Het beste naar kunnen van het kind natuurlijk.

Daarnaast vind ik het in dit digitale tijdperk belangrijk dat ze leren omgaan met de computer, tablet en telefoon. 

Nu is dat met touchscreens geen probleem. Het zal niet de eerste keer zijn dat ik wakker wordt terwijl dochterlief naast me ligt en de telefoon heeft ontfutseld, van de beveiliging af heeft en Netflix aan het kijken is.

Op de computer met toetsen is dat nog iets lastiger. Daar is ze nu druk bezig het muisveld te ontdekken. Ze begint ook steeds vaker te vragen of ze spelletjes mag spelen op mijn telefoon.

Daarnaast is ze steeds meer bezig met van die ‘oefenboekjes’ waarin bepaalde opdrachten staan. Van stickers plakken op kleur tot en met eenvoudige oefeningen.

Het is dus duidelijk dat ze toe is aan meer. En in die behoefte wil ik maar al te graag voorzien. Maar dan wel bij voorkeur op een ‘verantwoorde’ manier!

Daarom liet ik haar eens het gratis proefabonnement van Squla proberen.

Wat is Squla?

Volgende week begint ze in de kleuterklas op de basisschool. Een nieuwe fase. Nu hebben we gekozen voor het Daltononderwijs waar zelfstandigheid zeer gestimuleerd wordt. In de klas staat ook een computer waar ze oefeningen op mogen maken.

Hoe fijn is het dan als we dat kunnen doortrekken naar huis.

Zo had ik al een paar keer gelezen en gehoord over Squla. Zowel van ouders als van leerkrachten. Positieve verhalen van kinderen met een achterstand die door dagelijks een half uurtje oefeningen maken dat inhalen. Of het gewoon leuk vinden.

Daarentegen las ik ook verhalen van kinderen bij wie erachteraan gezeten moest worden omdat ze liever andere spelletjes speelden.

Nu zijn de spelletjes die onze kleuterdochter speelt beperkt, dus hoop ik door er op tijd bij te zijn dat ze straks niet beter weet.

Proefabonnement om Squla gratis proberen

Nu was ik nieuwsgierig of dit wat voor haar zou zijn. Dus opende ik de site van Squla waar je gratis een aantal proefspelletjes kan spelen. Zo krijg je een idee van wat je te wachten staat. Je kiest als eerste een groep om te oefenen. 

Squla bestaat uit twee versies; eentje voor kinderen van groep 1 tot en met 3 (squla junior) waarin er niet met geschreven taal gewerkt wordt omdat kinderen op deze leeftijd in principe nog niet kunnen lezen.

Alles is hier ingesproken en er verschijnen symbolen van luidsprekers zodat je kind het opnieuw kan horen. Vanaf groep 4 wordt er meer geschreven en wordt dus ook de leesvaardigheid goed geoefend.

Vervolgens kan je uit een viertal categorieën (rechtermenu) kiezen; namelijk missies, games, samen spelen (vanaf groep 4) en filmpjes.

Deze zijn ontwikkeld door leerkrachten en game-ontwikkelaars. Dus zowel fun als educatief verantwoord! De invulling verschilt heel erg. Voor kleuters is er bijvoorbeeld een beperkte keuze qua spelletjes dan voor oudere kinderen.

Dit is dus goed afgestemd op de leeftijd. Datzelfde geldt voor de missies. De junioren (groep 1 tot en met 3) kunnen kiezen uit taal, rekenen en de wereld / begrijpend lezen.

Voor oudere kinderen kan er een keuze gemaakt worden voor schoolvakken, zelfs sociale vaardigheden! Er zijn ook speciale modules die zijn opgesteld in samenwerking met Cito zodat daar ook voor geoefend kan worden.

Nu ben ik daar niet zo’n heel groot voorstander van, maar dat is weer een ander verhaal. In de demoversie kan je iedere keer uit drie items kiezen zodat je ook de spelomgeving ziet en kennis maakt met het beloningssysteem.

Na deze gratis demo was ik om, ik vond het daarom erg fijn toen ik het aanbod kreeg om dit een jaar lang te proberen. Kijken of ik (en onze dochter) nog steeds zo enthousiast ben (is)!

Aanmelden & Ouderaccount

Aanmelden gaat heel eenvoudig; je kiest voor een abonnement; van een maand, half jaar of een heel jaar waarbij je per maand een bedrag betaalt. Een langer abonnement is natuurlijk per maand goedkoper ;-)

Bij meerdere kinderen kan je meerdere accounts aanmaken zodat ze op hun eigen niveau kunnen oefenen.

Na aanmelding en betaling krijg je automatisch een mailtje met een inlogcode. Hiermee kan je een ouderaccount aanmaken. Wekelijks ontvang je een mailtje met de vooruitgang van je kind.

Niet alleen wat je kind heeft gedaan, maar ook hoelang, hoe ‘goed’ etc. Zo zie je ook waar de voorkeuren liggen of wat juist extra geoefend kan worden.

Vanuit het ouderaccount kan je ook berichtjes sturen, zowel aanmoedingsmailtjes als complimenten.

Vervolgens kan je hier ook een account aanmaken voor je kind.

Het was voor mij even puzzelen naar een inlognaam. Haar voornaam (wat zeer uniek is in Nederland en het aantal kinderen op één hand te tellen valt) was helaas al bezet. Met een @ervoor was gelukkig geen probleem. Je geeft hier ook aan op welke school je kind zit.

Ook hiervan ontvang je een bevestigingsmail en daarna kan je aan de slag. In totaal was ik hiervoor 10 minuten kwijt (op mijn mobiel).

Binnen een account kan je gewoon schakelen van klas; dus in groep 1 kan je ook de oefeningen van groep 2 en 3 maken. En vanaf vier tot en met acht.

Als je kind dus iets voor ligt kan het op zijn eigen niveau opdrachten maken. Ligt het daarentegen iets achter, van een lagere groep om zo meer zelfvertrouwen te kweken.

Squla Junior

Aangezien onze dochter naar groep 1 gaat heb ik gekozen voor de juniorversie. Hierin heb je dus de keuze uit missies, filmpjes en games.

Als je echter kiest voor groep 3 op de laptop, kan je ook de oefeningen kiezen voor groep 2 en 4. En zo gaat dat door. Met een account kan je dus overal in. Dit is niet het geval als je de juniorapp installeert op de telefoon.

Missies

Bij de missies kan je kiezen welk schoolvak, boven de vakken worden er echter drie tips gegeven. Dit zijn levels van spelletjes die aansluiten op waar je kind zit of nog helemaal niet heeft gedaan. Na het schoolvak kan je kiezen uit drie niveaus.

Vervolgens krijg je een reeks aan levels die je moet uitspelen om de volgende vrij te spelen.

Het is duidelijk dat ze er veel plezier aan beleeft. Soms moet ik wat uitleggen, zoals dat ze op de symbolen van de luidsprekers moet drukken om iets te horen maar in principe wijst alles zich vanzelf of valt het goed te ontdekken.

Ideaal voor een kind wat graag zelfstandig aan de slag gaat. In het begin moet ik me nog wel even inhouden om haar niet teveel te willen helpen, als je geen fouten maakt, leer je het tenslotte ook niet. Het valt me wel op dat fout beantwoorde vragen later weer terugkomen.

Herhaling is tenslotte erg belangrijk!

Filmpjes

Ook bij filmpjes kan je kiezen uit drie ‘vakken’; taal, rekenen en wereld. Hierin zijn filmpjes opgenomen van bijvoorbeeld de NTR-beeldbank. Ideaal is dat je nu niet Youtube hoeft af te struinen, of te begrenzen op kindvriendelijke filmpjes.

Als je kind dus even behoefte heeft aan passief vermaak is dit een prima alternatief. Filmpjes kijken, maar toch (onbewust) iets leren. Het valt me wel op dat de filmpjes niet altijd even snel laden.

Op de laptop is het soms ook lastig teruggaan, je moet dan echt met de muis via het menu (woorden) teruggaan in plaats van een grote knop.

Games

Met de muntjes die je kind verdient kan het vervolgens bij beloningen kiezen voor een spelletje om te spelen. Bijvoorbeeld een puzzel of een kleurplaat in de juniorversie. Als deze eenmaal is gekocht blijft hij ook beschikbaar.

Leuk is dat je bij een puzzel ook kan kiezen hoeveel stukjes. Zo blijft je kind uitgedaagd worden. De muntjes worden opgeslagen in het account dus zijn overal (app & online) beschikbaar.

Mobiele app

Squla speel je op je mobiel of online. Via de Istore of Google Play Store kan je hem installeren op je telefoon of tablet. Iedere keer als je de app opent zal je moeten inloggen. De naam & wachtwoord blijven wel bewaard, zodat je alleen het account hoeft te selecteren.

Daarna kan je kind spelen. Of het nu zin heeft om filmpjes te kijken, quizvragen te beantwoorden of een spelletje te spelen. 

Onze dochter komt in de ochtend graag even bij me in bed liggen, bij voorkeur om een filmpje te kijken. Dat zie ik niet altijd zitten, moet geen gewoonte worden.

Maar nu met Squla mag ze haar gang gaan!

Onze ervaringen met Squla

Voor de Kurio Smart is er helaas geen app beschikbaar dus zal je het spelletje online moeten spelen. Online verschilt het niet heel erg veel van de mobiele versie.

Alleen werk je hier met een mousepad in plaats van een touchscreen. Zeker vanaf level 5 als je moet gaan slepen is dat even oefenen (afhankelijk van de leeftijd van je kind).

Op het grote beeldscherm heb je wel een iets duidelijker overzicht vind ik, ook het menu met berichten is duidelijker zichtbaar.

Onze dochter was trouwens niet de enige die dit hoogst interessant vindt. Zoonlief (van 2,5) kijkt ook graag mee met zijn grote zus. Of het nu de filmpjes zijn of naar de oefeningen die hij doet.

Als zuslief er even niet is, laat ik hem ook spelen. Niets ten nadele van het niveau van de opdrachten, maar sommige zoals de vervoersmiddelen waarbij je de trein of boot moet aanwijzen kan hij ook prima!

Kosten Squla

Bij Squla betaal je voor een abonnement van minimaal 6 of 12 maanden. Je betaald daarvoor een bedrag per maand van 9,95 of 7,95. Waarbij een jaar abonnement natuurlijk een stuk voordeliger is.

Een uitzondering hierop is als je kind in groep 8 zit. Dan is er een speciaal abonnement van 4 maanden om te oefenen op de eindtoets (waaronder cito).

Heb je meer kinderen die hiervan gebruik willen maken? Dan kan je gebruik maken van de pakketprijs en tegen korting meerdere accounts aanmaken.

Oefenen jullie thuis ook met Squla?

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)
  1. Euqinom says:

    Wel op tijd beseffen dat je je abonnement moet opzeggen, is automatische verlenging en afschrijving. Hier gewoon twee jaar voor niets betaald, je krijgt nl. geen herinneringsmail of wat dan ook. Buiten dat heb ik ervaren dat ouderen kinderen er snel klaar mee zijn.

Comments are closed.