Zeven maanden, wat gaat de tijd toch hard. Er is weinig meer over van het afhankelijke mannetje of vrouwtje. Jouw kindje begint gewoon al een uniek persoontje te worden: je baby zal misschien al lief naar oma zwaaien en kijken als je zijn of haar naam noemt.
Zo wordt dat kleine mensje al een echt mannetje of vrouwtje, die stiekem steeds meer begint te snappen wanneer jij op hem reageert! Zo klein nog en toch al zo wijs… Wat een kind gemiddeld kan met zeven maanden lees je hier!
Lengte en gewicht
Natuurlijk is je dochter ook deze maand weer gegroeid. Gemiddeld zal ze nu 68,1 cm lang zijn en 7,6 kg wegen.
Heb je een zoontje, dan zal hij iets langer en zwaarder (gemiddeld gesproken, natuurlijk) zijn. Voor hem kan je uitgaan van 69,7 cm en 8,3 kg.
Lees ook: Gemiddelde lengte en gewicht bij groei baby en wat te doen bij afwijking
Voedingsschema; eten en drinken baby 7 maanden
Houd voor je kleintje zo’n vier tot zes maaltijden aan per dag. Qua melk kan je uitgaan van ca. 600 ml per dag (dus niet in 1 keer!). Bij borstvoeding bied je dit natuurlijk gewoon aan op verzoek, naast het geven van vast eten.
Je kindje moet wennen aan nieuwe smaken en soorten voedsel. Bied dan ook verschillende dingen aan en uiteraard mag je kindje ook steeds meer. Ook mag je hem nu een tussendoortje geven. Denk hierbij aan een Liga of bijvoorbeeld een soepstengel.
In principe bied jij aan en bepaalt je kindje hoeveel hij wilt. Natuurlijk kan het consultatiebureau je helpen bij de aanbevolen hoeveelheden.
- Begin en eindig de dag, bijvoorbeeld, met fles- of borstvoeding
- Geef hem een half of heel sneetje brood als lunch
- Een groentehapje als avondeten.
- Tussendoor kan je een fruithapje geven en een ander tussendoortje. Aangevuld met lekker een slokje melk/borstvoeding.
Vaak zie je dat borstvoedingskinderen aan het einde van de middag graag nog even willen drinken. Ook voor het zelf naar bed gaan kan je dat herhalen. Wat flesvoeding betreft kan je in de avond nog een flesje geven. Tipje: leer je kindje ook wennen aan water!
Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; hoeveelheden & overstappen eerste hapjes vaste voeding?
Lees ook: Baby’s eerste fruithapje; hoeveel, wat mag en recepten om zelf te maken
Dagritme & slapen baby
Overdag slaapt een zeven maanden oud kindje gemiddeld nog drie uurtjes. ’s Nachts slaapt hij lekker twaalf uurtjes.
Lees ook: Slaapschema baby per maand
Wat kan een baby van 7 maanden?
Een baby van 7 maanden gaat steeds beter leren om echt contact te maken met zijn verzorgers. Hij kan ondertussen:
- Echt met handen en voeten praten… Door zijn gebaren probeert hij van alles duidelijk te maken
- Begint steeds meer te ‘kletsen’
- Soms kan hij al zwaaien als er iemand weggaat
- Nadoen in zowel kletsen als bewegingen
- Sociale interactie: lach jij, dan lach ik ook…maar ook: als er iemand huilt gaat zijn lipje ook trillen
- Tijgeren, waarbij hij eerst achteruit gaat
- En dus ook oefenen om echt te gaan kruipen
Het consultatiebureau en vaccinaties
Ook in maand 8 zijn er geen vaccinaties. En hangt het van de gewoonte van de kinderarts of verpleegkundige af of je langsgaat bij het consultatiebureau. Uiteraard is daarbij de gezondheid en ontwikkeling van je kindje een grote pijler waarop gelet wordt.
Motorische ontwikkeling; wat kan een baby van 7 maanden en nog niet kruipt?
Hoe meer kindjes zouden moeten kunnen volgens de groeiwijzers, hoe meer verschillen er ontstaan tussen kinderen. Besef dat ieder kind anders is en dat ze het allemaal op hun eigen tempo doen.
Waar de één meer gericht is op sociale vaardigheden zal de ander juist eerder kruipen. Dus als een andere moeder weer eens op staat te scheppen over haar kindje dat al loopt…niets van aantrekken, jouw wurm komt ook wel en is misschien gewoon met heel andere vaardigheden bezig.
Die misschien minder opvallen maar minstens net zo belangrijk zijn.
Enne… denk daar ook aan als jezelf weer eens op wil gaan scheppen over het heerlijkste kindje van de wereld: precies, jouw zoon of dochter!
Maar wat ze gemiddeld kunnen met 7 maanden is vooral nog tijgeren, hoewel dat natuurlijk steeds beter gaat en meer op kruipen gaat lijken. Het leuke aan tijgeren is: het kan soms nog beter in zijn achteruit. Heel frustrerend voor het kindje, natuurlijk.
Maar eerlijk gezegd ook wel grappig om te zien. Bescherm zijn knietjes eventueel door een lang broekje aan te doen. Zeker bij een koude vloer is dat prettig.
Wat betreft de fijne motoriek kan het zo zijn dat je kindje nu iets pakt tussen zijn duim en wijsvinger! Ook beginnen kindjes nu te wijzen naar iets. En kunnen ze dus gaan duidelijk maken wat ze willen.
Soms lukt het ook al om handjes apart van elkaar te bewegen. Dus met links iets pakken, terwijl hij rechts al iets vast heeft, kan nu zomaar gaan lukken.
Sociale ontwikkeling
Ziet jouw wurm een ander kindje huilen, dan kan het zomaar zijn dat ook hij begint te snikken of een pruillipje trekt. Gelukkig geldt hetzelfde voor lachen. Doe jij vrolijk, dan lacht hij gezellig mee! Voor hem is dit allemaal niets anders dan het oefenen met sociale vaardigheden.
Lekker in je handen klappen…
Steeds meer begint je kindje met zijn handjes te ‘communiceren’. Zo zal hij niet alleen lief gaan zwaaien (wat hij meestal doet als oma net niet meer kijkt ? ), maar klappen wordt ook erg leuk om te doen.
Vol enthousiasme, uiteraard. Dus klap lekker mee als je voor hem zingt en je kindje zal vol trots mee proberen te doen! En lachen hoort er natuurlijk ook nog bij!
Woordjes
Bij kinderen van zeven maanden kan ‘de woordenschat’ uitgebreid worden naar woorden met twee lettergrepen. Nu moet je daar geen ingewikkelde dingen bij verwachten, want we hebben het hier over woordjes als DADA of natuurlijk MAMA.
Dus ja hoor, ga maar lekker veel oefenen door continue PAPA of MAMA te zeggen…het kan zomaar (per ongeluk) nagezegd worden!
Lees ook: Taalontwikkeling kind stimuleren; de eerste woordjes van je kind
Eenkennig worden
Op deze leeftijd kan de eenkennigheid zijn intrede gaan doen. Was eerst iedereen zijn vriend, zolang er maar naar hem gelachen werd, nu begint je kind toch zo zijn bedenkingen te krijgen als er weer eens een vreemde zo nodig de lolbroek moet uithangen.
Deze eenkennigheid heeft ook te maken met zijn betere zicht, waardoor dingen die hem eerst niet opvielen, nu opeens eng over komen.
Lees ook: Eenkennigheidsfase; verlatingangst baby / peuter
Verlatingsangst
Ziet de baby zijn papa of mama niet meer, dan kan hij nu bang gaan worden. Hij ziet je niet, dus ben je er niet… en kom je wel terug? Verlatingsangst dus. Je kunt hem hier wel in trainen.
Speel kiekeboespelletjes of loop twee tellen weg en kom direct weer terug. Door laatstgenoemde steeds ietsje langer te doen, kan je hem het vertrouwen geven dat het niet erg is als hij je even niet ziet.
Baby ontwikkeling per maand
- Baby 1 maand ontwikkeling
- Baby 2 maanden ontwikkeling
- Baby 3 maanden ontwikkeling
- Baby 4 maanden ontwikkeling
- Baby 5 maanden ontwikkeling
- Baby 6 maanden ontwikkeling
- Baby 7 maanden ontwikkeling
- Baby 8 maanden ontwikkeling
- Baby 9 maanden ontwikkeling
- Baby 10 maanden ontwikkeling
- Baby 11 maanden ontwikkeling
- Baby 12 maanden ontwikkeling
Baby ontwikkeling
- Ontwikkeling baby eerste 18 maanden
- Gemiddeld gewicht baby
- Motorische ontwikkeling baby
- Taalontwikkeling baby’s
- Ontwikkeling babyvoetjes eerste jaar
- Zicht ontwikkeling baby
- Kleur ogen ontwikkeling baby
- Gehoor ontwikkeling baby
- Baby haar
- Makkelijke baby; wat is moeilijkste periode?
- Sprongetjes baby
- Kan je baby verwennen?
- Regeldagen baby
- Eenkennigheidfase baby’s
- Orale fase baby’s in de mond stoppen
- Hechting ouder & kind
- Lichaamstaal baby
- Huidhonger baby
- Eerste schaterlach baby
- Huilbaby
- Wanneer stoppen met speen
- Duimzuigen
- Heupdysplasie
- Objectpermanentie
- Babypraat stem
- Eerste stapjes baby
- Baby leren kruipen
- Tummy time
- Hongersignalen baby
- Baby weetjes
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024