Negen maanden lang droeg je je baby in je, inmiddels is je baby ook al weer negen maanden echt in je armen. Wat gaat de tijd toch snel! Zijn of haar vrolijke koppie maakt je dag meteen goed.
Maar je zal ’s avonds ook weleens uitgeput op de bank zitten, want die kleine kruimel begint een echt handenbindertje te worden met al zijn gekruip en graaien naar alles wat los en vast zit! Rustig op schoot zitten is er steeds minder bij.
Voedingsschema; eten en drinken baby 9 maanden
Een baby van negen maanden gaat steeds meer vastere hapjes eten. Rauw vlees, rauwe vis en honing zijn o.a. dingen die je nog NIET aan je kindje kan geven.
Het voedingsschema zal vanaf nu niet meer zo heel erg veranderen.
- Flesvoeding geef je nu zoals het is aangegeven op de verpakking of in overleg met de arts op het consultatiebureau.
- Borstvoeding blijf je het liefste op verzoek doen. Ander drinken ernaast kan je dan zo minimaal mogelijk geven. Borstvoeding geeft immers meer dan alleen maar drinken, het geeft ook antistoffen! En de borstvoeding zal zo ook beter op gang blijven.
- Naast melk zal je kindje een broodmaaltijd, een ‘warme hap’ en natuurlijk het fruithapje krijgen.
Vrij gewoon dus eigenlijk al. Natuurlijk zal hij ook zo zijn voorkeuren hebben, dat is heel gewoon.
Lees ook: Baby’s eerste fruithapje; hoeveel, wat mag en recepten om zelf te maken
Dagritme & slapen baby
Veertien uur slapen per dag is nu de gemiddelde norm. In de nacht zal dit zo’n 10-11 uur zijn. Overdag zullen de dutjes nog ongeveer twee keer voorkomen. Maar ook met slapen doet ieder kind het weer op zijn eigen manier! Zolang je kindje goed groeit en gezellig is, dan is er weinig reden tot paniek.
Denk je dat hij toch te weinig slaapt? Overleg dan gewoon eens met de arts!
Lees ook: Slaapschema baby per maand
Lengte & gewicht baby 9 maanden
Een jongen van 9 maanden is gemiddeld 72,9 cm en weegt 8850 gram.
Meisjes zijn over het algemeen iets kleiner en lichter, de gemiddelde lengte is 71,1 cm en 8250 gram.
Lees ook: Gemiddelde lengte en gewicht baby
Wat kan een baby van 9 maanden?
De fijne motoriek wordt steeds beter. En ach, je kindje wordt een echte charmeur…:
- Spulletjes pakken en dit ook doorgeven aan zijn andere handje: het is misschien nog lastig, maar het komt goed!
- De pincetgreep doet zijn intrede: iets kleins vastpakken tussen duim en wijsvinger
- Een kopstootje van je kind? Niet boos worden: hij begint te proberen om je een zoentje te geven!
- Kruipen is heerlijk en dus is niks meer veilig in de kamer
Het consultatiebureau en vaccinaties
Deze maand is eigenlijk hetzelfde als de maanden hiervoor. Heb je net een gezondheidscheck gehad op het bureau, dan zal je deze maand waarschijnlijk geen afspraak hebben. Vaccinaties zijn er ook niet, dus een maandje overslaan als alles goed gaat, zit er zomaar in.
Kusje voor mama?
Met een beetje geluk gaat het deze maand gebeuren: een kusje van de kleine voor mama! Smelt… natuurlijk geef jij er héél véél kusjes voor terug.
Uiteraard zullen deze kusjes niet meteen echte kusjes zijn, maar je kleine mannetje of vrouwtje probeert overduidelijk zijn best te doen om jou een kusje terug te geven.
Dus beweegt je kleintje zijn hoofdje richting jou (au, dat kan soms net even te hard gaan ? ) om uiteindelijk ook te gaan snappen wat hij dan met zijn mondje moet doen. Lief!
Grove motoriek
Met negen maanden kan je kleintje waarschijnlijk goed kruipen, hoewel er genoeg kindjes zijn die het allemaal nog prima vinden op 1 plekje op het speelkleed… Ook het gaan staan kunnen steeds meer kindjes op deze leeftijd. Zich optrekken en de wereld eens van een hoger niveau bekijken.
En of dat optrekken nu aan een kast, de spijlen van de box of juist aan jouw benen is, dat maakt niks uit! Helemaal leuk voor je wurm en weer een extra aandachtpuntje voor jou. Want het glazen potje op de salontafel is nu opeens niet veilig meer…
Zoals al vaker gezegd: schrik niet als je kind het net even langzamer (of sneller) doet. Zo zal het ene kindje meteen prachtig kruipen, terwijl de ander vooral aan het tijgeren is. En er zijn ook baby’s die veel liever rechtop blijven!
Zij verkennen de wereld gewoon door op hun billetjes zittend door de kamer te schuiven. Een enkeling vindt het zelfs helemaal niet nodig om zoiets te doen: je kunt toch ook gewoon meteen lopen?
Fijne motoriek
Natuurlijk blijft ook zijn fijne motoriek steeds beter worden. Hij zal nu leren om dingen over te pakken van zijn ene naar zijn andere handje. Uiteraard gaat ook dit niet in 1 keer goed, maar oefening baart kunst, niet waar?!
Kijk eens voor speelgoed die hem hierbij helpt. Zo kan hij oefenen om zijn oog-handcoördinatie perfect te krijgen. Geschikt speelgoed om dit te oefenen vind je hier.
Dromen
Het schijnt dat een kindje van negen maanden begint met dromen. Daardoor kunnen ze natuurlijk onrustiger gaan slapen. Wakker maken is niet nodig, vaak is even laten voelen dat je er bent, al genoeg om hem gerust te stellen.
Taalbegrip
Hoewel je kleintje zelf nog niet echt zal praten, begint hij al wel steeds meer te begrijpen van wat jij zegt. Als jij vertelt dat jullie boodschappen gaan doen, zal hij waarschijnlijk al snappen dat hij zijn jasje aankrijgt. Probeer hem, bijvoorbeeld, ook eens naar je toe te roepen en kijk eens of hij dat begrijpt!
Spelletjes
Met jouw baby kan je al echt gezellige spelletjes gaan doen. Paardje rijden op je knieën, terwijl je er bij zingt natuurlijk. Of gewoon een beetje kietelen en gek doen. Je kind vindt al die aandacht heerlijk en leert alleen maar van al die woordjes en gebaren die hij zo continu meepikt.
Onze dappere kleintjes vinden het heel leuk om spulletjes ergens in te doen. Grijp dit met beide handen aan en leer hem zo om spulletjes op te ruimen!
Klaar met spelen? Dan ruimen we even op! Bouw deze gewoonte in, nu vindt hij het alleen maar leuk en later heb je er gewoon profijt van! Lezen blijft ook leuk én is goed voor zijn taalontwikkeling.
Rijmpjes beginnen nu zijn interesse te krijgen. Rijmboekjes zijn dan ook een echte aanrader. Als je kindje eenmaal gaat praten, zal hij de versjes waarschijnlijk zo aan jou gaan ‘voorlezen’…
Veilig huis en tuin
Bij mooi weer lekker naar buiten met de baby is uiteraard hartstikke lekker. Zorg dan ook voor een kindveilige tuin. Dus geen giftige planten waar hij bij kan of een vijver waar hij in terecht kan komen.
En denk niet dat je hem toch in de gaten houdt, want ze zijn razendsnel en jij hebt echt weleens je ogen op iets anders gericht! Voorkom heel simpel alle ellende door dit soort dingen gewoon te verbannen.
Denk ook aan een slot o.i.d. op je schuurdeur! Want vaak staan daar ook dingen waar hij niet bij mag komen. Beter op tijd alles geregeld, dan dat ze jou opeens voor zijn! Heb je binnen nog geen veiligheidscheck gedaan? Doe dat nu dan zeker. Denk aan planten, schoonmaakmiddelen, andere giftige goedjes, drank, medicijnen en wat al niet meer.
Door op je knieën door het huis te bewegen zie je misschien dingen die je zo nooit had bedacht dat gevaar oplevert! Scherpe hoeken, bijvoorbeeld. En haal de tafelkleden van tafel!
Want dat is ideaal om je aan op te trekken, maar dat hij daarmee de hete pot thee over zich heen trekt, wist hij uiteraard ook niet! Er zijn zelfs apps op dit gebied om je huis babyproof te maken!
Ontwikkeling baby 9 maanden
Baby ontwikkeling per maand
- Baby 1 maand ontwikkeling
- Baby 2 maanden ontwikkeling
- Baby 3 maanden ontwikkeling
- Baby 4 maanden ontwikkeling
- Baby 5 maanden ontwikkeling
- Baby 6 maanden ontwikkeling
- Baby 7 maanden ontwikkeling
- Baby 8 maanden ontwikkeling
- Baby 9 maanden ontwikkeling
- Baby 10 maanden ontwikkeling
- Baby 11 maanden ontwikkeling
- Baby 12 maanden ontwikkeling
Baby ontwikkeling
- Ontwikkeling baby eerste 18 maanden
- Gemiddeld gewicht baby
- Motorische ontwikkeling baby
- Taalontwikkeling baby’s
- Ontwikkeling babyvoetjes eerste jaar
- Zicht ontwikkeling baby
- Kleur ogen ontwikkeling baby
- Gehoor ontwikkeling baby
- Baby haar
- Makkelijke baby; wat is moeilijkste periode?
- Sprongetjes baby
- Kan je baby verwennen?
- Regeldagen baby
- Eenkennigheidfase baby’s
- Orale fase baby’s in de mond stoppen
- Hechting ouder & kind
- Lichaamstaal baby
- Huidhonger baby
- Eerste schaterlach baby
- Huilbaby
- Wanneer stoppen met speen
- Duimzuigen
- Heupdysplasie
- Objectpermanentie
- Babypraat stem
- Eerste stapjes baby
- Baby leren kruipen
- Tummy time
- Hongersignalen baby
- Baby weetjes
- Wat moet je regelen als je kind gaat studeren? - 30 November 2024
- Schmink voorbeelden hand / arm kind - 28 November 2024
- Knotjes maken bij kinderen - 26 November 2024