Zelf ben ik echt gek op bordspellen en kaartspellen! Ik heb dan ook een flinke collectie thuis en de spelletjeskast puilt uit. Van Ticket to Ride en Carcassonne tot aan Rummikub en Monopoly; veel bekende spellen heb ik wel in huis.

Om nog maar niet te spreken over mijn grote verzameling aan Catan bordspellen, want voor het geval dat je je daar nog nooit in hebt verdiept: daar zijn héél veel uitbreidingen voor verkrijgbaar.

Slechts één heel groot nadeel aan het hebben van zo’n mega spellencollectie als alleenstaande moeder: bijna alle spellen zijn te spelen vanaf 2 of zelfs vanaf 4 personen.

Het is natuurlijk ook hartstikke leuk om met z’n tweeën of met een klein groepje vrienden een avond gezellig bordspellen te spelen, maar dat is niet altijd haalbaar en soms heb je ook gewoon zin om zonder iemand anders erbij jezelf te vermaken met een leuk spel.

Daarom heb ik een overzicht gemaakt van 1 persoons spelletjes; zowel kaartspellen “op tafel” als op de computer en meer.

Smartgames

SmartGames zijn superleuke, logische denkspellen voor één speler. Speel SmartGames waar en wanneer je maar wil, je hebt niet eens een tegenspeler nodig. Maar hoewel je SmartGames alleen kan spelen, is het natuurlijk even leuk om samen naar de oplossing te zoeken. Eenvoudig te leren opdrachten zijn verdeeld over 4 of 5 niveaus. Je begint bij de makkelijkste en geleidelijk worden de opdrachten steeds uitdagender. Zo blijft elk spel interessant én leuk.

Train je geheugen, verbeter je ruimtelijk inzicht en je probleemoplossend denken. Maar ontdek vooral hoe leuk het is om je hersens te gebruiken! Eenvoudig op te bergen SmartGames zijn compact en/of kunnen eenvoudig terug in de verpakking of het spelbord zelf opgeborgen worden. Zo kan je ze overal mee naar toe nemen zonder onderdelen te verliezen.

Meer informatie vind je hier.

Pocket Escape Room games

Er zijn diverse escape room games in kaartspelvorm. Je komt terecht in een bepaalde situatie en moet de oplossing vinden. Het enige dat je hebt is een stapel van 60 kaarten vol raadsels en voorwerpen. Lukt het je om op tijd uit het laboratorium te ontsnappen?

Goed nadenken en een heldere geest zijn vereist om alle uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. Pocket Escape Room biedt een heuse ”escape room”-ervaring in een compact doosje. Let op: dit spel is maar één keer speelbaar, omdat je aan het eind van het spel alle puzzels en de uitkomst weet. Gelukkig zijn er verschillende varianten.

Meer informatie vind je hier.

Bordspellen

Wingspan

Dit is een prachtig geïllustreerd bordspel van 999 Games dat is genomineerd voor Speelgoed van het Jaar 2019. Het is een vogelspel vol tactiek en spanning. Als vogelliefhebber probeer je de beste leefomstandigheden voor de vogels in je opvangcentrum te creëren. Elke vogel breidt in één van zijn leefgebieden een ketting van krachtige combinaties uit. Deze leefgebieden richten zich op verschillende groeifactoren: voedsel pakken, eieren leggen en nieuwe vogelkaarten trekken.

Wie bouwt het beste actiemotortje en scoort aan het einde van het spel de meeste punten met zijn vogels? Elke beurt speel je een vogel, waarna je alle acties die zich in het betreffende leefgebied bevinden, mag uitvoeren. Zo kun je voedsel uit een “echt” vogelhuisje pakken, ei-miniaturen in nesten leggen of nieuwe vogels verzamelen.

Alle opties leveren op verschillende manieren punten op. Het spel bevat 170 unieke vogelkaarten, die in combinatie met de verschillende bonuskaarten en de interactie met de andere spelers voor oneindige variatie zorgen. Het spel is ook solitair te spelen!

Meer informatie vind je hier.

Naast deze versie is er ook een uitbreiding; Wingspan Europa.

Tiny Towns

Dit strategische spel is uitgegeven door White Goblin Games. Het is geschikt voor de leeftijd 10-100 jaar, kan gespeeld worden met 1 tot 6 spelers en duurt gemiddeld zo’n 60 minuten. Welkom! Je bent de burgemeester van een klein stadje in het bos, waar de kleinere wezens van het bos een samenleving hebben gecreëerd die verborgen is voor roofdieren. Dit nieuwe land is klein en de middelen zijn schaars – je neemt wat je kunt krijgen en zegt nooit nee tegen grondstoffen.

Plan slim en bouw een bloeiende stad, maar bouw het niet vol met niet te gebruiken grondstoffen! Wie de meest welvarende Tiny Town bouwt, wint! Je stad bestaat uit een 4×4 speelbord met 16 bouwplaatsen, waarop je door middel van een bepaald patroon verschillende grondstofblokjes plaatst om gebouwen te bouwen. Voor elk gebouw krijg je op een andere manier overwinningspunten.

Wanneer geen enkele speler meer grondstoffen kan plaatsen of gebouwen kan bouwen, eindigt het spel en worden bouwplaatsen zonder een gebouw -1 waard. De speler met de meeste overwinningspunten wint!

Meer informatie vind je hier.

Agricola

Zelf vind ik de bordspellen van 999 Games echt heel mooi, en zo ook Agricola. Dit spel heb ik zelf ook in mijn collectie! Het is geschikt voor de leeftijd 12-99 jaar, kan gespeeld worden met 1 tot 4 spelers en duurt gemiddeld zo’n 30 minuten. Je hebt aan het begin van het spel niet meer dan een houten huis met 2 kamers, waarin 2 gezinsleden wonen.

Je beschikt over een scala aan mogelijkheden om door middel van huisuitbreiding, landbouw en veeteelt een comfortabel leven op te bouwen. Je verzamelt grondstoffen zoals hout en leem, breid je gezin uit en zorgt voor voldoende voedsel voor iedereen. Je ploegt akkers en beplant deze met graan en groente. Ook houd je schapen, varkens en runderen. Verder krijg je 14 unieke ambachten en kleine investeringen, die jou kleine voordelen in het spel opleveren.

Omdat het spel 96 van die kaarten bevat, is geen spel hetzelfde! Heb jij je erf het best ontwikkeld, dan scoor je de meeste punten en win je! Deze nieuwe versie van Agricola bevat niet alleen de beste kaarten uit het originele spel, maar ook veel nieuwe. De houten fiches zijn vervangen door miniaturen en de tableaus zijn zeer praktisch vormgegeven.

De speelborden kunnen nu als een puzzel aan elkaar worden gekoppeld. Verder zijn de kaarten beter uitgebalanceerd en bevat de handleiding verschillende varianten en spelregels om een campagne te kunnen spelen. Deze versie stond eerder bekend als Agricola: de Expert editie.

Meer informatie vind je hier.

Kaartspellen

Eerste Boomgaard

De raaf wil de rijpe vruchten pikken! Maar de kinderen werken samen en verzamelen zoveel kersen, pruimen, peren en appels als ze kunnen. De spanning stijgt. Wie zal er winnen: de stoute raaf of de vlijtige kinderen? In deze juniorversie van het bekende bordspel zijn de regels aan de leeftijd aangepast en het spelmateriaal is speciaal voor kleine kinderhanden gemaakt.

Meer informatie vind je hier.

Qwinto

In Qwinto werken de spelers aan drie oplopende cijferreeksen.

Iedere speler heeft een velletje van een notitieblokje voor zich liggen met daarop een oranje, gele en paarse rij die tijdens het spelen met cijfers gevuld gaan worden.

Degene die slim het resultaat van de worp in één van de drie gekleurde rijen schrijft en de meeste bonuspunten scoort, wint het spel!

Meer informatie vind je hier.

Second Chance

Welk puzzelstuk past beter? Teken elke ronde een puzzelstuk in je raster en probeer aan het einde van het spel de minste lege velden te hebben.

Als geen van de puzzelstukken past, is er nog hoop!

Je Second Chance kan je redden, zodat je niet vroegtijdig uitvalt.

Meer informatie vind je hier.

Vrijdag

Je bent Vrijdag en je brengt je dagen door op een onbewoond eiland. Als Robinson plotseling kapseist met zijn boot en aan wal komt op jouw strand, wordt je rust verstoord. Om Robinson een kans te geven het eiland weer te verlaten, leer jij hem nieuwe vaardigheden zodat zijn overlevingskansen tegen de gevaren van het eiland toenemen. Als Robinson er aan het einde van het spel in slaagt om twee piraten te verslaan, zal hij het eiland succesvol verlaten en heb jij je geliefde rust terug.

Meer informatie vind je