Skip to Content

Paaseieren zoeken spel; van verstoppen tot alternatief ideeën

Paaseieren zoeken spel; van verstoppen tot alternatief ideeën

Eén van de bekendste tradities rondom Pasen is het paaseieren zoeken. Of dit nu eieren zijn die je zelf vooraf hebt versierd. Chocolade-eieren, plastic eieren of gewone eieren, het gaat om het plezier van het zoeken.

Eieren verstoppen, als je kinderen hebt kan je hier met Pasen eigenlijk niet onderuit komen. Heb je het eieren zoeken wel een beetje gehad? Misschien heb je dan wat aan deze tips om het voor dit jaar nog leuker te maken!

Betekenis van paaseieren zoeken

Paaseieren zoeken is een traditie die wordt gevierd tijdens Pasen. Het is een leuke activiteit waarbij kinderen (en soms volwassenen) op zoek gaan naar verstopte paaseieren. Deze eieren zijn meestal gemaakt van chocolade of plastic en gevuld met snoep of speelgoed.

De betekenis achter deze traditie is het vieren van nieuw leven en vruchtbaarheid, wat oorspronkelijk een heidense lenteviering was en later een christelijke traditie werd om de opstanding van Jezus te vieren.

Oorsprong van het paaseieren zoeken

De oorsprong van het paaseieren zoeken is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt te zijn ontstaan uit oude heidense lentevieringen. Eieren werden gezien als symbool voor vruchtbaarheid en nieuw leven.

Later werd het een christelijke traditie om de opstanding van Jezus te vieren. In de loop der tijd is het paaseieren zoeken een populaire activiteit geworden die wordt gevierd door mensen van verschillende religies en culturen.

Soorten eieren die worden verstopt met Pasen

Tijdens het paaseieren zoeken worden meestal chocolade-eieren verstopt. Deze eieren zijn verkrijgbaar in verschillende maten en smaken en zijn vaak kleurrijk versierd. Sommige mensen gebruiken ook echte eieren die zijn geverfd of versierd.

Deze eieren kunnen worden gekookt en daarna beschilderd of gedecoreerd met stickers of verf. Het gebruik van echte eieren is minder gebruikelijk dan het gebruik van chocolade-eieren, omdat echte eieren kunnen bederven als ze niet op tijd worden gevonden.

Waar paaseitjes verstoppen?

Paaseitjes kunnen op verschillende plekken worden verstopt. Vaak worden ze verstopt in de tuin, in huis of in een park. Het hangt af van de tradities van de familie of gemeenschap. Sommige mensen maken er een uitdaging van om de paaseitjes op moeilijkere plekken te verstoppen, zoals in bomen, bloempotten of achter meubels.

Paaseieren zoeken spel met speurtocht

Maak een speurtocht van het zoeken van de eieren. Gebruik een schatkaart waarop ze zijn aangegeven, maar bijvoorbeeld wat landschapskenmerken zijn weggelaten zodat ze moeten beredeneren waar de eieren ten opzichte van elkaar zijn verstopt. Je kunt een speurtocht maken met verschillende hints.

Bijvoorbeeld verstopt in plastic eieren met verwijzing naar de volgende en op het einde een kleine schat met chocolade paaseieren. Of speel het spel warm en koud waarbij de kinderen warm worden als ze in de buurt komen van een ei en kouder als ze er verder vandaan raken.

Tot slot kun je foto’s maken van de versierde eieren waar je ze hebt verstopt. Aan de kinderen om de bijbehorende locaties te vinden.

Alternatieve ideeën paaseieren zoeken

Buitenshuis paaseieren zoeken

Paaseieren zoeken spel; van verstoppen tot alternatief ideeën - Mamaliefde

Alleen paaseieren zoeken is maar zo alleen. Met je familie en nichtjes en neefjes samen zoeken is natuurlijk al een stuk gezelliger. Ook zijn er veel musea, natuurgebieden, pretparken en meer waar je eieren kunt zoeken. Eieren op papier aan de boom met diverse opdrachten of een zoektocht naar een gouden ei.

In het donker zoeken

Paaseieren zoeken spel; van verstoppen tot alternatief ideeën - Mamaliefde

Bij de Hema vind je betaalbare plastic eieren die uit twee delen bestaan. Vervolgens heb je een kleine verzameling aan nepwaxinelichtjes nodig. Deze stop je in het ei, lichtje aan en dan maar verstoppen. Als je kind diep slaapt misschien zelfs op zijn eigen kamer. Zodra het wakker wordt kan het direct beginnen met zoeken (zelfs al schemert het lichtjes) en kun jij je nog even omdraaien!

Reuzepaasei

Als verrassing kun je ook een reuzepaasei maken. Op Pinterest zag ik veel voorbeelden voorbij komen van eieren en mandjes die met draad waren gemaakt. Eén daarvan waren vrij klein opgeblazen ballonnen die waren gevuld met een chocolade paasei. Dat vond ik wel een erg leuk idee dus ging ik eens kijken of het echt zo makkelijk ging.

Je hebt nodig een ballon, lijm, water, touw, schaar en twee chocolade eitjes. Deze stop je in de ballon, blaast hem zachtjes op en wikkelt hem daarna in met het garen.

Als de gaten goed opgevuld zijn zodat de mini-eitjes er niet makkelijk uitkomen, ben je klaar. In een bakje meng je 50% water en 50% lijm, je hebt best wat nodig en dompelt de ballon hierin. Als dit niet goed lukt, is het even vieze handen werk door te zorgen dat alles goed nat is.

Daarna is het wachten tot het is opgedroogd, ballon doorprikken en klaar zijn je reuze-eieren. Natuurlijk kan je ook voor een enorme chocolade paasei gaan!

Slalom eieren zoeken

Paaseieren zoeken spel; van verstoppen tot alternatief ideeën - Mamaliefde

Althans, op deze manier is er weinig zoeken meer aan. Maar het ziet er wel heel vrolijk uit. Je kan er ook een soort parcours mee uitzetten waar je kind doorheen moet als het een ei heeft gevonden om in het mandje te stoppen.

Paashaas trail

Paaseieren zoeken spel; van verstoppen tot alternatief ideeën - Mamaliefde

Dieren laten voetsporen achter, met behulp van bloem kan je je eigen voetafdrukken achterlaten van de paashaas die laat zien waar de eieren verstopt zijn.

Ballon trappen

Paaseieren zoeken spel; van verstoppen tot alternatief ideeën - Mamaliefde

In deze balloneieren zitten verrassingen verstopt, die je op de trap kapot moet trappen. Vanwege de inhoud is de trap ingepakt zodat het na afloop makkelijk schoongemaakt kan worden ;-)

IJs eieren

Paaseieren zoeken spel; van verstoppen tot alternatief ideeën - Mamaliefde

In plaats van eieren zoeken, ga je op zoek naar de verrassingen in het ei. Een soort surprise-ei, maar dan net iets anders.

Fitness zoektocht

Paaseieren zoeken spel; van verstoppen tot alternatief ideeën - Mamaliefde

Om het eieren zoeken af te wisselen kan je hints of opdrachten verstoppen in eieren. Die moeten ze vinden om zo het volgende ei te vinden.

Bellen blazen

Paaseieren zoeken spel; van verstoppen tot alternatief ideeën - Mamaliefde

Oké, heeft niet direct iets met het eieren zoeken te maken, maar wel een prima afwisseling op het eieren zoeken.

Aprilgrap

Paaseieren zoeken spel; van verstoppen tot alternatief ideeën - Mamaliefde

Eén keer in de zoveel jaar, zoals in 2018, valt Pasen op 1 april. Iedereen zal op de grond zoeken en niet deze eieren vinden die aan het plafond zijn bevestigd ;-)

Voor de lekkere trek

Paaseieren zoeken spel; van verstoppen tot alternatief ideeën - Mamaliefde

Plastic eieren kan je goed gebruiken voor de lekkere trek. Met diverse lekkernijen er in verstopt.

Meer tips!

Het is dus enorm zinnig en goed voor de ontwikkeling van je kind om je dit weekend toch maar te verzetten om een aantal eieren te gaan verstoppen. Zelf hoop ik op mooi weer zodat je dit buiten kan doen. Zodat je niet rond de Sinterklaas nog een verdwaald eitje tegenkomt in de hoek van de kamer onder een diepe kast.

Niet te warm, want dan smelten ze en dat is ook weer niet handig. Eieren zoeken is natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk.

Verstoppertje spelen?

Eieren verstoppen is min of meer een variant van verstoppertje spelen. Eén van de eerste spelletjes die je met je kind speelt. Misschien niet helemaal het klassieke verstoppertje waarbij je jezelf verstopt, maar welke moeder heeft er geen Kiekeboe gespeeld? Ideaal spelletje ook om als je ergens in de rij staat te spelen met andere kinderen.

Ik blijf het altijd wonderlijk vinden dat als je je handen voor je gezicht houdt je er dus niet meer bent in hun ogen.

Als ze ouder worden krijg je andere varianten waarbij je bijvoorbeeld een voorwerp verstopt onder een doek, een zogenaamd kimspelletje. Of de bekende Kiekeboefiguren zoals Nijntje of Kikker. Voorwerpen zijn nog iets minder eng, dan jezelf verstoppen.

Als tussenvariant kan je kiezen voor stoffen doeken waar je doorheen kan kijken. En tot slot het jezelf verstoppen, inclusief het tot tien tellen waarna je gaat zoeken. Iets waar onze dochter nu heel erg mee bezig is. Dan is het ‘mama jij tot tien tellen, ik verstoppen’. Daar sta je dan tussen de was die je aan het opvouwen bent.

Je bent de beroerdste niet dus tel je tot tien, terwijl je toch nog even die trui opvouwt en ook nog dat vestje waarbij je net doet dat je niet ziet dat er een enorme bult onder het dekbed verschijnt die blijft deinen en een zacht gegiechel produceert. Het verstoppen achter gordijnen is ook een zeer populaire activiteit van onze jongedame.

6 dingen die kinderen leren van verstoppen

 1. Het verstoppen, of eigenlijk het vinden van eieren is een fysieke activiteit. De kinderen zullen namelijk op zoek moeten gaan naar de eieren. Waarbij zowel de grove motoriek, waarbij het kind zich lopend of kruipend zal verplaatsen om op zoek te gaan naar de eieren. Tevens wordt de fijne motoriek gestimuleerd doordat ze ook de eieren zullen moeten oppakken. En afhankelijk van het soort ei; chocolade, plastic of echt er ook voorzichtig mee om moeten gaan om het niet te breken.
 2. Paaseieren zoeken is een sociale activiteit. Zeker als je het met meerdere kinderen speelt. Het kind zal namelijk om moeten gaan met teleurstelling als het minder eieren vindt dan een ander kind. Maar levert ook een ‘groepsprobleem’ op, want hoe ga je hier als groep mee om? Ga je eerlijk de eieren delen, of is het houden wat je vindt. Heb je een kind zal je ook te maken krijgen met de vraag of je alles in één keer mag opeten, of het bijvoorbeeld in een blik moet doen zodat je er iedere keer iets uit kan halen.
 3. Er komen dus ook emoties kijken bij het eieren zoeken; van opluchting en blijdschap als je weer een eitje vindt, tot teleurstelling als je ze maar niet kan vinden. Of niet allemaal tegelijk mag opeten…
 4. Bevorderen van de concentratie; het zoeken van eieren kost tijd en aandacht. Iets waarbij je concentratie moet blijven. Zeker als het niet helemaal gaat zoals je kind zou willen, omdat ze het bijvoorbeeld niet kunnen vinden. Nieuwsgierig waarom de één beter is in het paaseieren zoeken dan de ander? Dan is dit wetenschappelijk artikel zeker een aanrader, inclusief leuke ’test’.
 5. Door middel van aanwijzingen; voor, achter, hoger, lager, warm en koud kan je je kindje sturen bij het zoeken van de eieren. Hierbij laat je je kind oefenen met bepaalde begrippen en stimuleer je dus onbewust de cognitieve ontwikkeling van je kind.
 6. Zonder je ogen, of eventueel de tast kom je niet ver in het zoeken naar eieren. Het paaseieren zoeken is daardoor ook een zintuigelijke activiteit.

Ik vind het ook zo grappig om te zien hoe kinderen, als ze zich bijvoorbeeld verstopt hebben onder de tafel of achter een gordijn dus ook denken dat ze niet meer in de ruimte zijn. Zij zien jou niet, dus ben je er niet. Natuurlijk de perfecte manier om even in je eigen omgeving te zijn.

Tenminste als je geen kleinere broertjes of zusjes hebt die dan ook achter het gordijn willen kruipen. Soms zou ik willen dat dat ook mogelijk is voor moeders. Dat je een kleed over je heen trekt en je dus weg bent.

Helaas weten ze je dan maar al te goed te vinden en moet je minimaal gevlucht zijn naar het toilet met de deur op slot.

Ga jij met Pasen eieren zoeken met je kind?

Meer ideeën vind je hier.

Linda van Aken
Laatste berichten van Linda van Aken (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Volgmama schreef:

  Hebben wij vandaag gedaan! Binnen in de slaapkamers van de kids.

 2. simpel, met een snufje liefde schreef:

  JA, ik denk dat ze wel bij opa en oma eieren gaan zoeken.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.