Skip to Content

Persoonlijke kinderboeken / voorleesboeken met naam van je kind

Persoonlijke kinderboeken / voorleesboeken met naam van je kind

Bij elk kleinkind van mijn moeder die geboren wordt heeft ze de gewoonte om op zoek te gaan naar persoonlijke kinderboeken met de naam van het kleinkind.

Voor sommige namen hoeft mijn moeder niet zo heel veel moeite te doen en kan ze zelfs kiezen tussen verschillende boekjes. Maar voor sommige namen is dat een stuk lastiger.

De naam van mijn tweede zoontje is blijkbaar niet een heel gebruikelijke naam om te gebruiken in het verhaal van een kinderboekje.

Mijn moeder heeft flink moeten zoeken, maar uiteindelijk is het haar gelukt. Ook voor hem hebben we een boekje met zijn eigen naam in de kast staan. Superleuk natuurlijk, maar het kan ook makkelijker.

Namelijk met boekjes die speciaal gemaakt worden met de naam van je kindje! Ook echt een aanrader als je op zoek bent naar kinderboeken cadeau tips.

Vroeg beginnen met (voor)lezen

Er zijn heel veel redenen waarom het belangrijk is om je kindje kennis te laten maken met boeken. Je kunt al heel vroeg beginnen met die kennismaking, op babyleeftijd zelfs al.

In eerst instantie is het omslaan van de bladzijden een stuk interessanter dan de plaatjes en de woorden in het boek.

Maar als je kindje ouder wordt zul je merken dat het al wat langer op je schoot kan zitten om samen te kijken en de luisteren als je aan het voorlezen bent. Op zowel korte als op langer termijn zijn er voordelen als je je kindje veel voorleest.

Korte termijn voordelen van voorlezen

Als je lekker met je kindje op de bank zit om een boekje te lezen is dat voor zowel je kindje als voor jou even een rustig moment op de dag. Even een lekker knuffelmoment tussen het spelen en bezig zijn door.

Kleine kinderen vinden het doorgaans lastig om stil te zitten, maar als je geregeld een boekje met je kindje leest zul je merken dat het steeds beter gaat.

Als je je kindje voorleest zal hij langzamerhand leren om stil te zitten en zich te concentreren. Iets wat op de korte termijn goed is, maar ook op de langere termijn.

Nog een voordeel van het voorlezen aan jonge kinderen is dat ze in aanraking komen met de taal.

Natuurlijk praat je ook tegen je kindje, maar de taal uit een boekje kan net weer anders zijn waardoor je kindje in contact komt met de verschillende manieren hoe je taal kunt gebruiken.

Het voordeel daarvan is onder andere dat ze zichzelf ook beter kunnen uiten, en dat scheelt een hoop frustratie.

Naast deze voordelen is het voor een kind ook belangrijk om te leren hoe een boek in elkaar zit.

Door met je vinger met het lezen mee te gaan leren ze dat we de zinnen lezen van links naar rechts. En door te kijken leren ze dat tekst en plaatjes gescheiden zijn, maar wel bij elkaar horen.

Nog een manier waarbij je boeken kunt gebruiken, is als hulp bij bepaalde situaties. Zo zijn er kinderboekjes over zindelijkheid, over naar school gaan, over de dokter of het ziekenhuis. Noem maar op.

Een kind zal de verhalen uit het boekje meenemen in zijn eigen wereld en soms kan het hem helpen om bepaalde dingen te plaatsen of te verwerken.

Langere termijn voordelen van voorlezen

Als je je kindje regelmatig voorleest zijn er ook op de langere termijn veel voordelen te behalen. Eigenlijk het belangrijkste voordeel is dat je je kinderen aanleg meebrengt om te leren.

Zo hebben talloze studies aangetoond dat kinderen die op jonge leeftijd zijn voorgelezen zich veel beter kunnen ontwikkelen op school. Taal is de basis van het kunnen leren. Je kunt bijvoorbeeld wel wiskunde willen leren, maar als je de taal niet beheerst zul je een uitleg of een vraag niet begrijpen waardoor je de stof ook niet begrijpt.

Goede beheersing van de taal is in het leven erg belangrijk. Goede communicatie is essentieel bij alles.

Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld bij het zoeken naar een baan. Mensen die communicatief minder vaardig zijn zullen moeilijker aan een baan komen dan mensen die de taal goed beheersen.

Kortom, je geeft je kind echt een fijne voorsprong voor zijn hele leven als je hem voorleest.

Persoonlijke kinderboeken met naam

Persoonlijke kinderboeken / voorleesboeken met naam van je kind - Mamaliefde
Persoonlijke kinderboeken / voorleesboeken met naam van je kind - Mamaliefde

Zoals ik hierboven al vertelde zoekt mijn moeder bij elk kleinkind een boekje met de naam van het kind. Het is natuurlijk superleuk om een boekje in huis te hebben met de naam van je kindje.

Je kunt, zoals mijn moeder dus, op zoek gaan naar kinderboeken met naam van je kindje. Maar je kunt ook een boekje bestellen die de naam van jouw kindje verwerken in het verhaal. Dat is natuurlijk superleuk!

Kinderen worden daardoor extra geprikkeld om samen met jou dat boekje te lezen, waardoor het dus nog makkelijker is om ze kennis te laten maken met boekjes.

Bij kleine kinderen lopen fantasie en werkelijkheid nog door elkaar. En in dit geval is dat eigenlijk des te leuker. Zo beleeft je kind helemaal het verhaal mee wat in het boekje staat.

Zo beleeft hij avonturen met Woezel en Pip, met Dikkie Dik, met Gonnie of met Nijntje. Deze boekjes maken het voorlezen nog eens extra leuk!

Cadeautip

Je kunt zo’n boekje met naam natuurlijk ook als cadeau geven, bijvoorbeeld als kraamcadeau. De ouders hebben maandenlang nagedacht over de naam voor het kindje en met alle zorg en liefde hebben ze de perfecte naam voor hun kindje uitgekozen.

Ze zijn trots op die naam, en terecht. Hoe leuk is het dan als jij op kraambezoek aankomt met een boekje waar die speciale naam in het verhaal is verwerkt! De kans is groot dat de kraamouders ontzettend blij zijn met dit cadeau.

Maar ook als een kindje een jaar of twee wordt en het zijn eigen naam al goed weet, is het voor hem erg leuk om een boekje te krijgen met zijn eigen naam.

Een leuk verjaardagscadeautje dus. De kans is groot dat hij het boekje steeds weer pakt omdat hij daaruit voorgelezen wil worden.

Geke Douw