Skip to Content

Ontwikkeling kind 15-17 jaar

Ontwikkeling kind 15-17 jaar

Je puber groeit en is inmiddels misschien wel de grootste in huis (qua lengte). Je kunt ‘je kleine meisje of kleine jongentje’ ondertussen wel achterwege laten. Het uitgaansleven begint te lonken, hoewel nog lang niet alles kan op de leeftijd van 15 tot 17 jaar.

Hoe zit het met de ontwikkeling van kinderen tussen 15 en 17 jaar? Hoe ga jij als ouder met hen om en hoe begeleid je hen het beste?

Risico’s nemen

Jongeren nemen graag risico’s! Het euforische gevoel wat dit oplevert vinden ze heerlijk. Dat dit gevolgen kan hebben, kunnen ze nog niet zo goed inzien.

Omdat de hersenen nog in ontwikkeling zijn, hebben pubers minder controle over de dingen die ze doen én ze missen ook gewoon nog de ervaring waarom ze iets wel of niet moeten doen.

Rekening houden met dingen die kunnen volgen op hun gedrag op langere termijn is lastig voor ze. Ze zullen hun keuzes dan ook meer baseren op wat het op korte termijn oplevert. 

Lees ook: Puberbrein

Het draait om vrienden

Sociale contacten worden alleen maar belangrijker en de ouders zullen juist steeds minder invloed hebben. Ze zijn gevoelig voor wat de groep vindt en zullen het fijn vinden om nieuwe vriendschappen te sluiten.

Op deze leeftijd kan dan ook de vraag gaan komen of ze met vrienden op vakantie mogen, in plaats van met het gezin. Of je dit wel of niet moet doen, hangt helemaal af van je kind zelf en wat zijn plannen dan zijn! 

Te weinig slaap

Het slaap-waakritme zal verschuiven. Dit is niet alleen maar onwil, maar het kan zelfs zo zijn dat je kind ook echt niet eerder in slaap kan komen omdat het hormoon melatonine pas later aangemaakt wordt! Dus vallen ze pas later in slaap…

Maar daarnaast is het ook door de sociale contacten dat ze toch weer te laat naar bed gaan. Jammer voor je puber, maar zijn wekker gaat wel gewoon in de ochtend af, op hetzelfde tijdstip.

Hierdoor bestaat er dus een kans dat je zoon of dochter te weinig slaapt! Een slaaptekort is natuurlijk niet bevorderlijk voor je humeur en je schoolprestaties. 

NIX is ook echt niks

We worden behoorlijk overstelpt met de kreet NIX18. Voordat je zoon of dochter 18 geworden is, mag hij geen alcohol of sigaretten. Het puberbrein is in ontwikkeling en alcohol is daardoor voor hen extra gevaarlijk. Alcohol zorgt er voor dat sommige hersengebieden minder goed werken.

Daarnaast zijn jongeren al roekelozer en alcohol versterkt dit gedrag nog meer. Hierdoor krijg je risico’s als onveilige of zelfs ongewenste seks, agressief gedrag en ongelukken in het verkeer.

Ze lopen sneller een alcoholvergiftiging op en als al op jonge leeftijd alcohol wordt gedronken lopen ze meer risico om later echt een alcoholprobleem te hebben.

Veel drinken kan ook nog eens de lever, het hart en de maag beschadigen. Dat ook roken veel schade aan kan richten aan het lichaam, is uiteraard ook bekend. Hoe zorg je ervoor dat je kind zich aan deze regels houdt? 

  • Wees duidelijk in de afspraken en wijk hier niet vanaf. Want dan vinden ze dat het de volgende keer ook best wel weer kan.
  • Leg duidelijk uit waarom je dit wilt. Niet om te pesten, maar omdat…
  • Bedenk met je kind samen wat de consequenties zijn als ze zich hier niet aan houden.
  • Herhaal met regelmaat de afspraken (liefst spontaan, anders wordt er vast niet meer geluisterd)
  • En ja: geef het goede voorbeeld! Zelf stomdronken zijn is uiteraard een vrijbrief voor je puber om dit ook te mogen…

Lees ook: Nix 18

Het uitgaansleven lonkt

Je zoon of dochter kan nu ook zo zijn interesses gaan krijgen om uit te gaan. Hoewel dat niet al overal kan, want veel horeca houdt toch minimaal 18 en soms zelfs 21 aan.

Bij wet schijnt het zelfs verboden te zijn dat jongeren onder de 16 een café of dancing bezoekt. Maar wat dan wel?

Er zijn alternatieven te verzinnen, die je kind wel de gezelligheid geven van het uitgaan. Want de behoefte om met vrienden bezig te zijn is er nu eenmaal wel.

  • Festiviteiten van verenigingen
  • Bij iemand thuis een filmavond afspreken
  • Een eigen ‘hok’ waar de vriendengroep bij elkaar kan zitten

Let wel op dat er geen alcohol stiekem gebruikt wordt!

Vanaf zestien jaar zou je zoon of dochter wel uit mogen gaan wat de wet betreft, maar dan moet je dus nog opletten wat de dancing of het café zelf aangeeft. Die leeftijd is uiteraard leidend! Er zijn ook dancings die speciale avonden organiseren voor de jongere groep.

Overigens zegt het CBS dat in deze leeftijdscategorie een derde tot meer dan de helft minimaal 1 keer per maand naar een disco gaat. Bezoekjes aan de kroeg zouden hier niet eens bij zitten. Het is dus behoorlijk normaal om uit te gaan op deze leeftijd. 

Lees ook: Eerste keer uitgaan; leeftijd, hoe laat en welke regels?

Op zoek naar je toekomst

Het is ook de leeftijd dat je kind moet gaan kiezen wat hij of zij gaat doen na de middelbare school. En daarmee komt dus ook meteen om de hoek kijken welk beroep hij leuk zal vinden.

Weet hij precies wat hij worden wil, dan is het opzoeken van de juiste studie al een stuk makkelijker. Ga eens samen kijken bij de open dagen van deze studies.

Maar besef dat het wel je puber is die bepaalt wat hij wil…Je kunt hooguit advies geven over wat jij wel of niet goed vindt aan een opleiding. En de ongemakken aankaarten als hij bijvoorbeeld heel ver weg zou willen gaan studeren! 

Weet hij (zij) echter nog niet wat het toekomstige beroep gaat worden, dan heb je een probleem. Je kind kan dan eerst nog verder gaan met een hoger niveau op de middelbare school.

Help hem om in ieder geval een bepaalde richting te vinden die hem wel aanspreekt. Kijk naar wat hij leuk vindt om te doen en ga eens naar opleidingen kijken die daar een link mee hebben!

En ga uiteraard ook gewoon verschillende open dagen af. Ook dat kan verhelderend werken. Of overleg met de schooldecaan.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)