Skip to Content

Sprookjesboeken; bekende verhalen voor baby, peuter, kleuter en kinderen

Sprookjesboeken; bekende verhalen voor baby, peuter, kleuter en kinderen

Sprookjesboeken. Wie heeft de klassiekers niet gehoord of gelezen in hun jeugd? De meeste sprookjes bestaan al eeuwenlang. Een aantal sprookjes is zeer bekend geworden door Disney maar er zijn nog veel meer verhalen, onder andere die zijn opgeschreven door Hans Christian Andersen en de gebroeders Grimm.

Tegenwoordig moeten alle sprookjes vrolijk zijn en eindigen met een ‘Ze leefden nog lang en gelukkig’. Vroeger was dat echt niet het geval, een sprookje was een vertelling om een kind iets bij te brengen en ging over een bepaalde deugd of bepaald gedrag.

En tja, angstgevoelens aanspreken doordat iets slecht afliep werd daar niet bij geschuwd.

Klassieke sprookjesboeken

Sprookjesboeken; bekende verhalen voor baby, peuter, kleuter en kinderen - Mamaliefde

Wie kent ze niet, de beroemde sprookjes van Hans Christian Andersen? ‘De prinses op de erwt’, ‘De kleine zeemeermin’, ‘Het meisje met de zwavelstokjes’ en ‘Het lelijke jonge eendje’ zijn overbekend, maar de legendarische verhalenverteller heeft ons nog veel meer onvergetelijke klassiekers geschonken. In deze prachtige nieuwe uitgave kun je opnieuw genieten van een aantal tijdloze sprookjes.

Bij Reader’s Digest is namelijk een nieuwe, prachtig geïllustreerde verzameling sprookjes van Andersen verschenen. Uitgevoerd in een groot formaat, om zelf te lezen, maar ook bijzonder geschikt om uit voor te lezen.

Zo kan het hele gezin genieten van een selectie bekende en minder bekende vertellingen.

Sprookjesboeken; bekende verhalen voor baby, peuter, kleuter en kinderen - Mamaliefde

Wie herinnert zich niet de verhalen van Assepoester en Vrouw Holle? Hoe kwam Raponsje ook al weer aan haar naam? En met welke list wisten de Bremer Stadsmuzikanten de rovers te verjagen? In De mooiste sprookjes van de gebroeders Grimm zijn 58 bekende en minder bekende sprookjes van de gebroeders Grimm verzameld.

De 58 sprookjes in dit boek zijn gebaseerd op de laatste uitgave van de gebroeders Grimm uit 1857 en geïllustreerd met authentieke tekeningen in kleur. Deze gebonden editie in linnen band en goud op snee is een boek dat jong en oud in vervoering zal brengen.

Sprookjesquiz / spel

Per alinea zie je een titel staan. Aan de hand van die titel moet je het sprookjesboek raden welke ik bedoel. Helpt de titel niet genoeg, dan volgt er daarna een citaat uit het boek. Is het niet gelukt?

Dan is het hoog tijd om het sprookjesboek aan te schaffen! Duelleer tegen je zoon of dochter. Wie de meeste goed heeft wint! De winnaar hoeft de rest van de dag geen huishoudelijke klusjes meer te doen ;-)

Hans Christian Andersen

20 Matrassen

“Er komt een natgeregend meisje het kasteel binnen lopen, zij beweert dat zij een prinses is.”
De Koningin en prins geloven niet dat zij een prinses is en testen haar. Zal De prinses op de erwt deze proef doorstaan?

Hier vind je het boek.

Sebastiaan de Krab

“Maar Botje, ik weet niet wat ik moet doen!”, roept Ariël.
Ariël is verliefd geworden op prins Erik. De prins die zij heeft geholpen tegen de verdrinkingsdood. De kleine zeemeermin vraagt aan de sluwe Ursula of ze voor even benen mag krijgen, zodat ze tijd met Erik kan besteden. Maar Ursula heeft een list bedacht. Ze wil wraak nemen op de vader van Ariël. Zal dit verhaal dan eens niet aflopen met: Ze leefden nog lang en gelukkig?

Dit boek vind je hier.

Dik kuiken

“Het was een heel dik kuiken, dat bedekt was met lelijke, grijze donsveertjes.”
Het lelijke eendje wilde graag geliefd worden door de andere eendjes. Hij werd niet geaccepteerd zoals hij was door alle andere eenden. Hij liep weg en kwam vervolgens zwanen tegen. Zwanen die hem nog nooit gezien hebben. “Je bent bij ons welkom, mooi zwaantje.” Met open vleugels namen ze hem op in de familie.

Dit is een boek waarin kinderen dit sprookje ook zelf kunnen lezen. Wanneer een kind in eind groep 5 zit, kan hij dit boek zelf lezen.

Drie bedden

“Ze liep de trap op en ze liep een kamer in waar drie bedden stonden.”
Het verhaal gaat over Goudlokje en de drie beren. Je zou maar thuis komen en je ziet dat er soep uit je kom is gegeten. Vervolgens loop je naar boven en er ligt een meisje in bed te slapen. De drie beren zijn niet meer boos, vanwege haar prachtige haren. Maar dan schrikt Goudlokje wakker en rent weg.

Ren nog niet weg, dit boek is te koop. Zittend lezen is veel makkelijker.

Het meisje durft niet naar huis

“Op oudejaarsavond dwaalt er een meisje rond op straat.”
Een sprookje wat niet eindigt in ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Dit keer sterft Het meisje en de zwavelstokjes. Ze krijgt haar stokjes niet verkocht. Het meisje overlijdt met een lach op haar gezicht, omdat ze naar haar oma mag.

Dit aangrijpende boek vind je hier.

De gebroeders Grimm

Grootmoeder

“Ik ga naar mijn grootmoeder aan de andere kant van het bos om koekjes en boter te brengen, zij is ziek.”
Heel goed, dit is Roodkapje. “Zeg Roodkapje waar ga je heen, zo alleen, zo alleen?” Een verhaal waarin Roodkapje jou leert om niet overal angstig voor te zijn. En het leert ons dat het goede altijd wint van het kwaad. En dat allemaal met een rood kapje, koekjes, boter, grootmoeder en een wolf.

De Efteling heeft Roodkapje weer opnieuw tot leven gebracht in dit prachtig geïllustreerde boek.
Hier vind je er ook een geluidenboekje van. Zo is Roodkapje al leuk voor de allerkleinsten.

Niemand

“Niemand weet dat ik …. heet.”
Wat hoort er op de puntjes? Juist! Repelsteeltje. Ik zie hem nog zo dansen bij zijn huisje. Ik zag de angst in de ogen van de Koningin. Je eigen kind afstaan aan een mannetje dat goud kan maken van stro. Ik hoopte zo dat ze de naam zou raden. Mijn moeder las het verhaal niet in één keer uit en ik vertelde haar tientallen namen. Ik drukte haar op het hart dat ze dit door moest geven aan de Koningin. Het blijft mooi hoe je fantasie op hol kan slaan als klein kind.

Dit boek vind je hier.

Spiegeltje

“Oh Koningin, gij zijt heel schoon, maar ……….. is nog schoner dan gij.”
Wat moet er op de puntjes komen te staan? Het citaat: ‘Spiegeltje, spiegeltje aan de wand. Wie is het schoonste van het land?’, is bekender. Sneeuwwitje inderdaad! Het is een sprookje waarin goed en kwaad weer tegenover elkaar staan. De jager krijgt het bevel Sneeuwwitje te doden, maar zijn innerlijke goedheid overwint. De 7 dwergen nemen haar in huis en de prins kust een onbekende vrouw, omdat hij zijn gevoel volgt.

Dit boek vind je hier.

Pompoen

“Haar peettante had de pompoen spoedig uitgehold en met een tikje van haar toverstaf in een verguld koest veranderd.”
Waarschijnlijk wist je na het woord pompoen al dat dit het boek over Assepoester gaat. De sprookjesprinses die mijn dochters graag willen zijn. De prinses die doorwerkt voor haar stiefmoeder- en zussen, ondanks dat ze als mindere wordt gezien. Zal een prins dit keer ook het verhaal redden?

Dit boek vind je hier.
Dit sprookje is hier ook uitgebracht in Dick Bruna variant. Hoe leuk!

Doe de deur niet open!

“Hij is te herkennen aan zijn grote zwarte poten en zware stem.”
Heel goed! De wolf en de 7 geitjes. De kleine geitjes krijgen de opdracht van hun moeder om niet open te doen voor de wolf. Zij vertrekt naar de markt om boodschappen te doen. Lukt het de kleine geitjes om niet in de val te trappen van deze sluwe vos?

Een boek uit de serie: De Gouden boekjes kan niet ontbreken in de boekenkast. Dit boek vind je hier.

Spinnenwiel

“Je zal op je vijftiende je prikken aan een spinnenwiel en je zult sterven. Dat is jouw vloek, omdat jouw vader de Koning mij niet heeft uitgenodigd voor jouw geboortefeest.”
Gelukkig is er nog een dertiende wijze vrouw die Doornroosje een gave mee mag geven. Zij zorgt ervoor dat zij in plaats van te sterven, honderd jaar zal slapen. Het hele kasteel valt in diepe slaap en wordt omheind door doorns. Zal het kasteel ooit ontwaken?

Het boek bestel je hier
Er is hier ook een schattig pop-up boekje te koop van Doornroosje.

Lange haren

“Moeder, ik weet een verjaardagscadeau! Mag ik naar buiten en op mijn verjaardag naar die lichtjes kijken?”
Het meisje met meterslang haar mag de toren nooit uit. Ze doet wat haar moeder haar opdraagt. Tegelijkertijd raakt ze nieuwsgierig naar de buitenwereld, waarover haar moeder vertelt dat die wereld slecht is. De nieuwsgierigheid van Rapunzel wint het en ze gaat samen met Flynn het bos in op zoek naar de duizenden lichtjes. Onderweg beleven ze de wildste avonturen. Welke geheimen heeft deze wereld voor Rapunzel?

Om het antwoord op die vraag hoef je niet eerst de toren te beklimmen, maar hier kun je gewoon het boek online bestellen.

Dik en vet

“Als je dik en vet bent, eet ik je op.
Die is recht voor zijn raap. Het is inderdaad het citaat van de heks uit Hans en Grietje. Ik ken de tekst van dit sprookje bijna regel voor regel uit mijn hoofd. Mijn ouders hebben mij dit verhaal vaak voorgelezen. Ik wilde zo graag weten wie Grietje was. Ik was namelijk Grietje thuis. Hoewel ik eigenlijk ‘Anita’ heet noemde zij mij vaak Grietje.

Omdat ik het zusje van Hans was. Ik nam het voor lief en besefte dat Grietje een goed zusje was. Zij blijft werken en luisteren naar de oude vrouw, terwijl ze stiekem een plannetje beraamd. Het leert ons dat we niet moeten opgeven bij een tegenslag. Samen sta je sterk!

Dit is een mooi boek van Hans en Grietje met plaatjes die niet zo eng zijn voor de jonge lezers.
Ook van Hans en Grietje is er hier een pop-upversie.

Sprookjes luisterboeken om voor te lezen

Luister eens even! Luisterboeken zijn ideaal voor in de auto. Zo hebben wij tijdens de zomervakantie op weg naar Frankrijk diverse luistercd’s grijs gedraaid. De kinderen worden zo niet misselijk, omdat ze gewoon mee kunnen kijken op de weg. En toch brengt hun fantasie ze naar een andere wereld.

Er was eens….. en ze leefden nog lang en gelukkig. Leef je eigen sprookje, lieve mensen!

Anita Schokker