Skip to Content

Kindertablet voor peuters & kleuters; wat is het beste?

Kindertablet voor peuters & kleuters; wat is het beste?

Tablets zijn eigenlijk in ieder huis wel te vinden. Kinderen weten vaak op jonge leeftijd al hoe ze ermee om moeten gaan en als je de juiste apps erop zet, dan kunnen ze er nog wat van leren ook.

Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt zelfs dat jonge kinderen tegenwoordig een tablet verkiezen boven kleurrijk speelgoed. Het moet niet zo zijn dat “het scherm” als enige voor vermaak kan zorgen. Maar hoe leid je dit in goede banen? En wat zijn populaire en ook veilige kindertablets? Veel van deze tablets zijn al geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Kindertablet of gewone tablet voor peuters en kleuters?

Kies je bij het kopen nu voor een echte kindertablet of ga je voor een gewone tablet, waar je kind ook op mag (en jijzelf er dus ook iets aan hebt?). Natuurlijk kan het fijn zijn om een tablet meerdere functies te geven.

Maar wat maakt een kindertablet nu anders dan een gewone tablet? Ze lijken veel op de gewone tablets, alleen zijn er aanpassingen waardoor ze beter geschikt zijn voor kinderen.

Zo wordt er meestal gebruik gemaakt van minder dure onderdelen, waardoor ze goedkoper zijn. En dat is stiekem toch wel fijn, omdat een kindertablet nu eenmaal door kinderhandjes gebruikt wordt en dus sneller zal vallen en er minder zuinig mee omgegaan wordt.

Daarnaast hebben ze vaak echte kinderkleurtjes. Ook kunnen echte kindertablets zo ingesteld worden dat ouders bepalen wat de kinderen wel en niet kunnen downloaden, bijvoorbeeld.

Maar goed, ouderlijk toezicht is op meer manieren in te stellen natuurlijk. Er zijn tablets die expres grotere knoppen hebben zodat ze makkelijker te bedienen zijn én ze kunnen beter tegen een stootje.

Beste kindertablet

Hieronder vind je de 7 populairste kindertablets.  Hierbij is gekeken naar de meegeleverde spellen, veiligheid, snelheid/geheugen, design en natuurlijk niet te vergeten een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Een gewone Android-tablet geeft je als ouder tenslotte weinig zicht op wat je kind ermee doet en is van zichzelf niet erg geschikt voor kinderen, al zijn de restrictiemogelijkheden een aardig hulpmiddel.

Er zijn echter ook tablets die speciaal voor kinderen zijn gemaakt. Deze kindertablets draaien op Android en hebben daarnaast een aparte ‘kindvriendelijke’ omgeving. Ook worden ze vaak geleverd met kleurrijke beschermhoezen.

Kurio Tab Advance Telekidstablet

Kindertablet voor peuters & kleuters; wat is het beste? - Mamaliefde

De 7 inch Kurio Tab Advance is leuk, leerzaam én veilig! Als ouders kun je alles filteren, zodat je kind niet met vervelende dingen in aanraking komt. Maandelijks worden er nieuwe apps geïnstalleerd.

Uniek aan deze tablet zijn de Kurio Motiongames die je speelt voor de camera. Daarnaast wordt hij geleverd met Telekids licentie en een maand gratis Squla. Vanuit de Kurio Genius Ouderzone bepaal jij hoe lang de schermtijd duurt.

Daarnaast is de Kurio Tab Advance snel door de ingebouwde Quadcoreprocessor. Het geheugen van 8 GB is met een sd-kaart uit te breiden naar 16 GB. Het scherm is voorzien van een blue light filter; die de ogen beter beschermt tijdens kijken naar het scherm.

Je kan in totaal 8 profielen instellen, zodat de Tab Advance de voorkeuren van iedereen die de tablet gebruikt onthoudt! Met de hoes is de tablet ook nog eens spatwater proof. Deze tablet komt ook als beste uit de test bij de Consumentenbond.

Lees ook: Review van de Kurio Tab Advance Telekids

Denver TAQ-90062K

Kindertablet voor peuters & kleuters; wat is het beste? - Mamaliefde

Deze, speciaal voor kinderen ontwikkelde, tablet wordt geleverd met een roze én blauwe hoes zodat je kind kan kiezen welke kleur het wil.

De tablet is 9.0 inch groot en heeft een geheugen van 8 GB, dat je kan uitbreiden met een sd-kaart zodat je nog meer spellen kan downloaden. Je kunt er via Google Play Store allerlei leerzame apps opzetten, maar ook filmpjes en eBooks.

Ook sluit je met gemak een koptelefoon aan, zodat je kindje in alle rust een filmpje kan kijken en jij er geen last van hebt. Foto’s maken doen ze met de 0.3 mb pixel camera. Dit is een van de goedkopere kindertablets.

V-Tech Storio Max

Kindertablet voor peuters & kleuters; wat is het beste? - Mamaliefde

De VTech Storio Max in het blauw of roze is dé high-perfomance tablet met educatieve en leuke inhoud die tevens toegang geeft tot talloze VTech apps en zorgvuldig geselecteerde Android Apps.

Er zitten standaard 20 ingebouwde apps. Bijvoorbeeld de gave Kid Connect-app waarbij kinderen via spraak- en tekstberichten, foto’s, stickers en tekeningen met familie en vrienden kunnen delen.

Nieuwe apps zijn beschikbaar om te downloaden via Explor@Park. De eerste twee downloads zijn gratis! Naast de standaard geïnstalleerde spellen kunnen kinderen verschillende coole Storio 2 Games op de Storio Max spelen. 

De tablet heeft een 5 inch HD multi-touch beeldscherm geeft kinderen een perfecte tablet-ervaring. Daarnaast heeft de Storio Max een 180° draaibare cameralens én meer dan 60 te gekke effecten om de foto’s en video’s te bewerken. 

De Storio Max heeft een 8 GB intern geheugen. Dit geheugen is uit te breiden tot 40 GB met een 32 GB microSD-kaart (niet inbegrepen). Een veilige Internet Browser geeft ouders de mogelijkheid om de Internet-speeltijd en toegang tot websites te beheren.

Hierdoor kunnen kinderen veilig op Internet spelen. De Storio Max heeft een stijlvol, stevig en duurzaam design. De rubberen rand om de tablet beschermt tegen stoten en vallen.Point of View Kids Bundel met tablet, bumper en koptelefoon

Deze 7 inch kids tablet met een knalroze bumper (hoes) en koptelefoon is zeer geschikt voor stoere girls of in het blauw voor jongens.

De tablet is voorzien van Android 6.0 en heeft voldoende opslagruimte (8 GB) voor een heleboel apps.

De bumper zorgt voor een goede bescherming van de tablet en met de draadloze koptelefoon hebben de kinderen geen last van kabeltjes tijdens het spelen van een spelletje (of het lezen van een eBook natuurlijk).

Overmax Edutab 3 Play

Kindertablet voor peuters & kleuters; wat is het beste? - Mamaliefde

De multifunctionele Edutab 3 Play is een educatieve tablet voor kinderen van 7 jaar en ouder, die nieuwsgierig zijn naar wat de wereld te bieden heeft. Het apparaat komt samen met een set van accessoires en vooraf geïnstalleerde educatieve toepassingen

Op deze manier is hij het perfecte hulpmiddel voor zowel spelen als leren! De quad-core 4 x 1,2 GHz processor zorgt voor een moeiteloze en snelle uitvoering van de verschillende taken tegelijkertijd.

Dankzij de WiFi-module én twee ingebouwde camera’s kunnen de jonge gebruikers videogesprekken met hun ouders of klasgenoten maken. 

Met de tablet krijg je ook een toetsenbord, een muis, koptelefoon en een speciale houder waarin je de tablet kunt vastkoppelen aan een hoofdsteun in je auto. Ook dit is één van de goedkopere tablets.

Kurio Smart 2-in-1 tablet / laptop

Kindertablet voor peuters & kleuters; wat is het beste? - Mamaliefde

De Kurio Smarttablet is perfect voor het combineren van plezier en huiswerk. Je kunt de tablet loskoppelen van het toetsenbord, wat ervoor zorgt dat je dus een laptop en tablet in één hebt.

De Kurio Smarttablet is een lichtgewicht en daardoor neem je hem dus met gemak overal mee naar toe. Als ouder stel je ook hier gemakkelijk een tijdslimiet in.

Internetfilters kunnen ook ingesteld worden, zodat je kind alleen op veilige en gewenste websites kan surfen. Deze tablet beschikt over een 8.9 inch scherm en heeft maar liefst 32 GB geheugen.

Ook deze is te verkrijgen in het roze of blauw.

Lees ook: Review Kurio Smart 2 in 1 tablet / laptop

Waiky Kids Power Tab

Kindertablet voor peuters & kleuters; wat is het beste? - Mamaliefde

Op deze tablet staan maar liefst 50 spellen voorgeïnstalleerd, die speciaal zijn geselecteerd voor de leeftijden van 3 t/m 12 jaar.

Met de Google Play Store kan je bovendien naar naar eigen wens apps verwijderen en toevoegen.

Als ouder kan je voor je kinderen middels ‘parental control’ profielen toevoegen op de tablet en kies je ook wat ze wel en niet mogen zien en doen.

Deze tablet met een 7 inch scherm heeft een geheugen van 8 GB en is uit te breiden tot 32 GB.

Schermtijd voor kinderen

Natuurlijk maak je als ouder zijnde je eigen regels, maar er is onderzoek gedaan door Stichting Kennisnet, naar de juiste beeldschermtijd voor kinderen van verschillende leeftijden:

  • 2 tot 4 jaar: maximaal 30 minuten per dag
  • 4 tot 6 jaar: 4 momenten, maximaal 1 uur per dag, ongeveer 15 minuten per keer
  • 6 tot 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over 2 keer van ongeveer 30 minuten per keer.

Afspraken maken vinden kinderen over het algemeen erg vervelend. Toch is het noodzakelijk om dit te doen. Spreek af hoelang een kind per dag bezig mag zijn met de tablet, maar ook zeker wat hij/zij wel en niet mag bekijken.

Om de tijd te bewaken kun je de kookwekker zetten, of het alarm af laten gaan van bijvoorbeeld je telefoon. Kinderen die zelf klok kunnen kijken, dienen de tijd zelf in de gaten te houden.

Geef als ouder 10 minuten voor tijd een seintje en vervolgens 5 minuten voor tijd. Het komt dan niet als een verrassing voor het kind, dat de tijd om is. Je zult merken dat kinderen die klok kunnen kijken dit echt niet zullen doen als ze bezig zijn met iets spannends op de tablet. Ook met de Google Multiroom Wifi kan je hier een limiet op stellen.

Online kan ook leerzaam zijn

Naast dat er ontzettend veel spelletjes zijn, is er ook ruim voldoende keus qua leerzame apps. Denk bijvoorbeeld aan taalspelletjes, rekenlesjes, oefenen met lezen, andere talen en er zijn zelfs heuse tandenpoets-apps.

Realiseer je overigens wel dat een leeftijdsindicatie vaak wijst op de mogelijke schadelijkheid voor je kind, niet persé op geschiktheid.

Hebben jullie thuis ook een kindertablet?

Amanda