Skip to Content

Baby 11 maanden ontwikkeling; speelgoed, spelletjes & activiteiten

Baby 11 maanden ontwikkeling; speelgoed, spelletjes & activiteiten

Elf maanden, al bijna 1 jaar. Je kleine baby begint meer en meer een eigen willetje te krijgen. Opvoeden wordt nu toch echt een belangrijk item en de fijne motoriek is steeds beter. Ook met lopen maakt hij rasse schreden vooruit. Nog even en je hebt een echt peutertje naast je lopen…

Dagritme en voedingsschema 11 maanden

Eten willen we zelf doen, met lekker veel geknoei.. Het levert prachtige foto’s en filmpjes op en is daarnaast heel goed om hem dat zelf te laten doen. Maar wil je ook dat er iets naar binnen gaat, dan is het echt nog niet zo’n slecht idee om óók te voeren. Dus twee lepels in de aanslag: één voor hem en ondertussen voer jij hem stiekem met de ander!

Slapen zal overdag steeds een beetje korter worden. Toch blijven veel kinderen tot ze ongeveer drie jaar hun behoefte hebben aan een middagslaapje. Omdat ook jonge kinderen beter slapen als ze niet nog vol zijn van wat er om ze heen gebeurt (is), kan je het beste een rustmomentje inplannen voordat je kind gaat slapen.

Houd zelf in de gaten hoeveel je kind slaapt. Vind je het erg veel of weinig, bespreek dit bij je bezoek aan het consultatiebureau, bijvoorbeeld. Maar ook bij kinderen zitten er grote verschillen in slaapbehoeftes.

Lees ook: Voedingsschema baby eerste jaar; hoeveelheden & overstappen eerste hapjes vaste voeding?
Lees ook: Slaapschema baby per maand

Groeien; lengte en gewicht baby 11 maanden

Een baby van elf maanden staat in de boeken als:

  • Jongen: 75,3 cm en 9,4 kg
  • Meisje: 73,8 cm en 8,7 kg.

Wat kan een baby van 11 maanden?

Zijn fijne motoriek wordt steeds beter en misschien probeert hij wel te gaan staan! Wat kan een kindje o.a. als hij 11 maanden is (gemiddeld genomen):

  • ‘Nee’ is nu iets wat hij begrijpt, dus kan je hem steeds beter duidelijk maken dat hij iets doet wat niet mag
  • Hij gaat zich optrekken (oké, hele snelle kindjes zetten misschien zelfs hun eerste stapjes al, maar dat zijn echt de vluggerds!)
  • Pincetgreep wordt steeds beter en lekker spelen met broodkruimeltjes wordt een favoriete bezigheid

Het consultatiebureau en vaccinaties

Deze maand staat er een afspraak gepland op het consultatiebureau. Er staan namelijk weer vaccinaties op de planning (als je natuurlijk meedoet aan het Rijksvaccinatieprogramma). Deze maand houdt dit opnieuw in dat hij de DKTP-Hib-HepB prik en de Pneumokokken-prik krijgt. Daarnaast zal hij weer gecontroleerd worden op groei en ontwikkeling.

Lopen

Lopen is iets wat heel verschillend verloopt bij baby’s. Maar het zou heel goed kunnen dat jouw kleintje nu echt zelf zijn stapjes begint te doen. Met zo’n lieve, onzekere tred trots door de kamer loopt te waggelen. En als je maar niet denkt dat je me als een klein kind in de buggy kan zetten ?

Oef, soms wil hij net zijn vaardigheden laten zien als jij even snel door de supermarkt wilt hollen.

Dit wordt dus een staaltje combineren: aan de ene kant moet je hem natuurlijk de kans geven om zijn motoriek te ontwikkelen (dus geef hem lekker de tijd om rond te waggelen), maar anderzijds heb jij haast en kan hij niet altijd zijn zin krijgen!

Ook dát moet hij leren. Dus leer hem gewoon dat hij in de supermarkt in de buggy zit en geef hem thuis, bijvoorbeeld, lekker veel kans om rond te banjeren.

Fijne motoriek

Tja, leuk die fijne motoriek. Maar het betekent ook dat je kleintje steeds kleinere dingetjes kan vastgrijpen. Waarbij ook zijn brood. En met de kruimeltjes kan je heerlijk spelen. Deze vaardigheid wordt ook wel pincetgreep genoemd.

Kijk maar eens als hij heel geconcentreerd met zijn kleine vingertjes een kruimeltje probeert te pakken. Het is net zoals jij heel precies met een pincet iets probeert te grijpen.

Natuurlijk vereist zo’n pincetgreep niet alleen een fijne motoriek wat zijn vingertjes betreft, maar ook opperste concentratie en een goed samenspel tussen zijn handjes en zijn oogjes!

Spelen

Klauteren is leuk! En dat kan je prima stimuleren. Leg kussens op de grond waar hij heerlijk overheen kan klauteren. Misschien heb je wel van die oude kussens van bankzittingen. Die zijn lekker breed en zacht. Stapel ze niet te hoog en laat je wurm lekker klauteren, zitten en wat al niet meer.

Een kruiptunnel of gewoon een kindertentje om in te kruipen: dat is leuk kiekeboe spelen! Ook echt verstoppertje spelen wordt nu leuk. Waarschijnlijk denkt je kindje wel dat jij hem ook niet ziet als hij zijn oogjes dicht doet ?.

Een ander leuk dingetje is een mapje maken met foto’s van bekende mensen en dingen van het kindje. Het kan zomaar het lievelingsboekje worden van je spruit. En je kan meteen heerlijk oefenen met namen.

Uiteraard blijven ook nu andere boekjes kijken leuk. Het komt zijn taalontwikkeling ten goede en het is nog gezellig ook. Voor deze leeftijd begint de televisie ook leuke programma’s uit te zenden.

Maar doe dit maar heel even. Het kindje heeft veel meer aan zelf ontdekken! En zo maak je niet nu al een beeldschermverslaafde van hem of haar ?

Samen spelen

Op deze leeftijd gaat je kindje al echt spelen. Kindjes trekken vaak naar elkaar toe. Maar samen spelen is voor een baby nog te moeilijk.

Hij snapt echt nog niet dat je vriendje best met je knuffel mag spelen en dat hij de knuffel gewoon weer terug krijgt. Hier boos om worden is dus echt nog een stap te ver…

Bang zijn

Op deze leeftijd begin je al echte ‘durfals ‘ en bangeriken te onderscheiden. De één wil best de wereld ontdekken, maar wel aan mama’s hand, terwijl de ander zonder aarzelen zo het zwembad in zal springen…

Fietsen

Waarschijnlijk is het ruggetje van je kindje ondertussen sterk genoeg om stukjes te fietsen. Natuurlijk moet je dit goed per kindje bekijken. Hij moet echt zelfstandig rechtop kunnen zitten! Wees hier niet te makkelijk in want de geschiedenis heeft verhalen over kindjes die dit niet overleefd hebben!

Natuurlijk gebruik je een goedgekeurd fietszitje. Is jouw fiets hier niet echt geschikt voor? Denk dan eens aan een moederfiets. Deze zijn sterk en meestal iets lager, zodat je goed stevig bij de grond kan. Daarnaast heb je meer ruimte tussen je zadel en het stuur, zodat een kinderzitje prima past!

Praten

“AU”, klinkt het opeens. Je kindje begint nu steeds meer te zeggen. Op zijn manier, natuurlijk. Zo zullen het vooral geluidjes zijn die hij na gaat doen. “Au” is een makkelijk woordje, maar “boem” of bijvoorbeeld “die” zijn ook van die bekende woordjes.

Leuk om te doen: houd bij wat hij wanneer voor het eerst zegt. Dat is een leuke herinnering. En vergeet ook de vreemde woordjes niet, juist die zijn leuk om te onthouden!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)