Skip to Content

Breinpuzzels voorbeelden van kinderen en volwassenen

Breinpuzzels voorbeelden van  kinderen en volwassenen

Speelgoed om bij na te denken en het logisch beredeneren te oefenen is niet alleen leerzaam, maar ook gewoon heel leuk om te doen. Niet alleen voor de kinderen trouwens, maar ook voor jouzelf. Waarom is puzzelen en dat soort spellen goed voor een kind om te doen? En welke spellen heb je zoal?

Waarom is puzzelen goed?

Je hebt gewone legpuzzels maar ook puzzels van een heel andere categorie. Waarbij je logisch na moet denken hoe bijvoorbeeld autootjes verplaatst moeten worden zodat ze allemaal weg kunnen rijden. Uiteraard hangt alles samen met de leeftijd van je kind.

Maar waarom is dit soort speelgoed nu zo goed voor je? Door te puzzelen vergroot je kind zijn visueel ruimtelijk inzicht. En dit is weer een prima vaardigheid die je nodig hebt voor leren lezen en schrijven én rekenen.

Maar er is meer. Want voor alle puzzels geldt dat het je ook leert om ‘problemen’ op te lossen. Hoe moeilijker de uitdaging, hoe meer dit uiteraard geactiveerd wordt. Ze moeten nadenken en vooruit leren denken om het geheel passend te krijgen of opgelost te krijgen.

Overigens is er voor de jongsten nog meer winst te behalen met puzzelen. Het stimuleert namelijk ook nog eens hun fijne motoriek en ze trainen ook hun hand-oogcoördinatie. Natuurlijk is het maken van legpuzzels ook vooral leuk en dat geldt ook nog voor volwassenen.

Sociale vaardigheden

Op sociaal gebied kan puzzelen ook wat brengen. Samen een puzzel oplossen zal betekenen dat je moet communiceren en moet overleggen over de mogelijkheden. Bij kinderen betekent dat natuurlijk dat ze hier meteen van leren.

Overwinningsroes

Een ander aspect wat voor kinderen geldt, maar eerlijk gezegd waarschijnlijk ook net zo goed voor jouzelf: het voelt fijn als je de puzzel hebt opgelost!

En voor jouzelf?

Puzzelen is voor jezelf ook goed! Het verbetert je geheugen, stimuleert de neuroplasticiteit, verlaagt je stressniveau, stimuleert de vaardigheid van probleemoplossend denken, zou je beter doen laten voelen, je IQ verbeteren en in zijn geheel je brein verjongen! Dus waar wacht je nog op? Zoek een breinpuzzel!

Wat voor puzzels heb je?

Zoals gezegd zijn er de bekende legpuzzels, waarbij de grootte van de stukjes steeds kleiner wordt naarmate het kind ouder (of geoefender) wordt. Maar bij breinpuzzels gaat het meestal om heel ander soorten puzzels.

De bekende Rubikskubus zou je eronder kunnen laten vallen, bijvoorbeeld. Of van die metalen staafjes die in elkaar vast zitten en die jij uit elkaar moet zien te krijgen. Qua materialen kun je denken aan houten maar ook plastic materialen.

En zelfs online kun je deze spellen spelen. Hiervoor kun je terecht bij diverse spelletjessites. Of je zoekt een leuke app op! En vergeet ook de gewone puzzelboeken niet. Want ook daar moet je brein voor aan het werk! We zullen ter inspiratie diverse uiteenlopende spellen aan je laten zien.

Metalen staven

Zoals al eerder aangestipt zijn er spellen die met metalen staven werken. Hier kun je dozen van kopen met verschillende vormen waarbij het aan jou is om ze in en uit elkaar te krijgen.

Deze dozen kun je zelfs kopen in verschillende niveaus! Ze zijn geschikt voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Maar eigenlijk is het ook gewoon leuk om stiekem zelf te proberen…

Meer informatie vind je hier.

Bamboo Breinpuzzel Bal

Een bal die bestaat uit allerlei stukjes, die jij in elkaar moet zetten zodat die bal ontstaat. Deze bal is gemaakt van bamboe. Het klinkt simpel maar valt soms nog best wel tegen. Ik heb ooit een heel kleine uitgave gehad en voordat je door had hoe het werkte was het toch best even puzzelen.

De bal zou geschikt zijn voor kinderen van 3-12 jaar volgens de specificaties. Overigens zijn er ook andere bamboevormen te koop, zoals een piramide of een kubus.

Meer informatie vind je hier.

9 verschillende hersenkrakers

Een doos vol hersenkrakers van hout, waarbij je de voorgaande bamboe vormen in het klein (en van hout) hebt. Leuk vanaf 8 jaar en ook voor jou geinig om je mee bezig te houden.

Meer informatie vind je hier.

Breinbrekers in een boek

Natuurlijk van een heel andere orde, maar ook boeken kunnen je hersens laten kraken. Leuk voor jou, de boeken van Sherlock Holmes. Er zijn meerdere varianten en in ieder boek staan weer 100 uitdagingen voor je klaar!

Meer informatie vind je hier.

Maar ook voor kids zijn er dergelijke leuke boeken te koop met hersenkrakers in allerlei maten. Zo is er het boek ‘Hersenkrakers voor Kids’ waar maar liefst 50 puzzels in staan die opgelost willen worden.

Meer informatie vind je hier.

Smart Games Down the rabbit hole

In dit spel moeten kinderen de dieren op de juiste manier laten graven zodat ze allemaal hun eigen plekje kunnen vinden. Maar natuurlijk zijn er obstakels waardoor dat nog zo simpel niet is.

Het spel heeft 48 opdrachten en die variëren in moeilijkheidsgraad. Het spel is gebaseerd op kinderen, maar je mag het best stiekem zelf ook proberen…

Meer informatie vind je hier.

IQ stars van Smart Games

Ook dit spel is leuk voor alle leeftijden (vanaf 6 jaar). De bedoeling is dat de 7 puzzelstukken met sterren op het speelbord geplaatst wordt. Maar uiteraard niet zomaar, daar zijn 120 opdrachten voor. En die zijn eerst heel makkelijk, maar worden steeds ingewikkelder. Klinkt simpel, maar dat is het zeker niet…

Meer informatie vind je hier.

Gravity Maze Breinbreker

Met 60 opdrachtkaarten, een eindtoren, 9 bouwtorens, 3 kogels en 1 spelbord kun je uren bezig zijn. Het knikkerlabyrint wordt door jou gemaakt aan de hand van de opdrachten.

De torens moeten zo op het spelbord geplaatst worden dat de kogel door alle torens rolt én bij de eindtoren uitkomen. Het spel heeft 4 verschillende niveaus. Geschikt vanaf 8 jaar.

Meer informatie vind je hier.

Think Fun Rush Hour

Het spel wat ik al eerder aanstipte: de auto’s zo plaatsen dat een bepaalde auto eruit kan rijden. De opdrachten geven aan hoe de startpositie is en dan moet je zo schuiven zodat de rode auto kan wegrijden.

Een spel wat voor volwassenen ook gewoon leuk is om te doen. Het klinkt eenvoudig, maar het niveau stijgt steeds meer en uiteindelijk wordt het toch echt lastig om te doen!

Meer informatie vind je hier.

Rubik’s Cube

De Speed Cube is een leuk en tevens leerzaam spel voor jong en oud en zorgt voor uren speelplezier. Met de breinbreker kun je duizenden combinaties maken, maar slechts 1 oplossing volstaat! Lukt het jou om de Breinbreker te verslaan? Of ga je toch liever de uitdaging met anderen aan om te kijken wie het snelst is?

Meer informatie vind je hier.

Toren van Hanoi

De Toren van Hanoi is een puzzel met drie staven naast elkaar en ringen die op de staven passen. De ringen beginnen op een enkele staaf met de grootste aan de onderkant die kleiner wordt naarmate je omhoog gaat, en het doel is om ze naar de volledig tegenovergestelde staaf te verplaatsen volgens een paar regels.

1. Er mag slechts één schijf tegelijk worden verplaatst, 2. Elke beweging bestaat uit het nemen van de bovenste schijf van een van de stapels en deze op een andere stapel of op een lege staaf plaatsen, 3. Er mag geen schijf bovenop een schijf worden geplaatst die kleiner is.

Deze versie heeft 10 ringen en kan het meest efficiënt worden opgelost in 1023 zetten.

Meer informatie vind je hier.

Smart Games IQ spellen

Smart Games heeft diverse spellen die je in je eentje kan spelen, voor zowel kinderen als volwassenen. Een aantal daarvan zoals de IQ Puzzler Pro, IQ Fit, IQ Stars en IQ Link. Een aantal van deze spelletjes zijn ook beschikbaar in een compacte reisvariant die je handig mee kunt nemen.

Het voordeel van deze spelletjes is dat ze voorzien zijn van een boekje waarvan de moeilijkheidsgraad oploopt zodat je jezelf steeds meer kan uitdagen.

Meer informatie vind je hier.

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)