Skip to Content

E-readers voor kinderen

E-readers voor kinderen

Een e-reader kopen voor je kind? Waarom zou je dit eigenlijk doen? Wat zijn de voordelen van een e-reader boven een gewoon boek? En als je hiervoor kiest: waar let je dan op bij een e-reader voor een kind?

Waarom kiezen voor een e-reader voor je kind?

Natuurlijk is er niks mis met een ouderwets boek. Maar daar denken veel kinderen anders over. Lezen is saai en ze pakken liever een tablet.

De stap van de tablet naar een e-reader is waarschijnlijk al minder groot. En het lezen blijft toch dezelfde vaardigheid als die je gebruikt bij het lezen van een boek. Maar er zitten wel degelijk ook nog andere voordelen aan een e-reader. Zo kan je kind zelf veel meer bepalen hoe groot bijvoorbeeld de letters moeten zijn.

Dat dit veel fijner kan lezen, dat weten we zelf ook wel. Daarbij zal het minder afschrikken dan een boek in handen houden en zien hoeveel je nog door moet ploeteren…bijvoorbeeld.

Vanuit jou gezien biedt een e-reader ook nog andere voordelen. Zo is een e-book goedkoper dan een gewoon boek. En je neemt het heerlijk makkelijk mee in je tas. Dus achterin de auto op vakantie zou een mogelijkheid zijn of in het vliegtuig.

Heb je een echte boekenwurm die in een paar dagen een boek uitleest? Dan is een e-reader zeker een uitkomst! Want je koffer volstampen met boeken is ook zowat…

Waar let je op bij het kopen van een e-reader voor je kind?

E-readers zijn er in heel veel soorten en maten. Koop je er één speciaal voor je kind, dan is het slim om even goed op te letten wat je koopt.

Je zoon of dochter zal nu eenmaal anders met het ding omgaan dan dat je zelf doet. Per ongeluk laten vallen of er zijn drinken overheen gooien…het kan zomaar gebeuren! Waar let je dus op?

Waterdicht

Om dan maar meteen met dit voorbeeld te beginnen: een glas drinken wat je bij het lezen drinkt kan ook zomaar over de e-reader heen gaan. Een exemplaar wat waterdicht is, is dan ook helemaal geen overbodig luxe. Mee naar het zwembad of een andere vochtige omgeving: ook dat is met een gewone e-reader minder slim.

Snelle werking

Wil je je kind stimuleren om meer te gaan lezen door hem of haar een e-reader te geven? Zorg dan dat het ding ook gewoon lekker werkt. Zo voorkom je onnodige frustraties, waardoor het lezen helemaal niet leuker wordt. Een e-reader die vlot werkt zal zeker fijner lezen!

Lezen in bed

Nog even in bed lezen of bijvoorbeeld op de camping als het al donker is: een e-reader met verlichting is dan een uitkomst. Zorg voor een exemplaar waarbij de verlichting op een nachtstand gezet kan worden (of automatisch daarheen gaat).

Hierdoor krijg je ander licht waardoor het niet je nachtrust beïnvloedt. We weten immers allemaal ondertussen wel dat gewone beeldschermen beter niet gebruikt worden voordat je gaat slapen.

Luisterboeken

Er zijn ook e-readers waarbij je ook kunt kiezen voor luisterboeken. Nu leert je kind daar misschien niet beter door lezen, maar het leert zo wel te genieten van verhalen. Ook dat is goed voor je kind. En het geeft je zoon of dochter ook gewoon even een fijne tijd.

Zeker voor kinderen die heel veel moeite moeten doen om te kunnen lezen, kan een luisterboek tussendoor juist zo heerlijk ontspannend zijn!

Bij een luisterboek kunnen ze immers volledig opgaan in het verhaal zonder dat ze zoveel moeite moeten doen om het te kunnen lezen (waardoor het verhaal misschien zelfs wel helemaal aan ze voorbij gaat!).

Kobo of Kindle

De bekendste e-readers zijn waarschijnlijk die van Kobo (werkt via Bol.com) en Kindle (Amazon). Met een Kobo-reader download je de boeken via Bol.com, waardoor de keuze in Nederlandse boeken groter is.

Lees je liever in het Engels? Dan is een Kindle handiger, die werkt via Amazon en heeft hierin een groter aanbod. Voor je kleintje zal dat misschien nog niet aan de orde zijn, maar één van mijn zoons las als puber al alleen Engelse boeken.

Verder scheelt het natuurlijk per type wat de voor- en nadelen zijn van het apparaat ten opzichte van de ander.

Abonnementen

Kies je voor een Kobo, dan kun je ook gaan voor een abonnement op Kobo-plus. Hierdoor kun je heel veel boeken lezen (via Bol.com). Een soort bieb, zeg maar, voor je e-reader. Je betaalt hiervoor per maand en het is ook per maand opzegbaar.

Voor echte boekenwurmen die meerdere boeken per maand lezen is dit een fijne optie! Maar de gewone bibliotheek heeft ook een online versie! Overigens zou die niet met een Kindle werken. Het formaat van de boeken zouden niet overeenkomen, namelijk.

Op Kindle na werken alle e-readers (volgens de Consumentenbond) op e-pub. Daarom kun je met een Kindle dus geen andere boeken lezen dan die je bij Amazon koopt. Andersom geldt het ook: boeken van Amazon zijn niet te openen op een ander soort e-reader dan Kindle.

Wil je niet aan enkel Amazon vastzitten, dan is een Kindle dus minder handig. Zelf heb ik een Kobo, maar ik kan er ook andere e-books op zetten, die ik niet bij Bol.com heb gekocht. Dus dat werkt inderdaad wel.

Prijs

Uiteraard is de prijs ook een dingetje. Hoeveel heb je ervoor over, want er zijn natuurlijk heel uiteenlopende prijzen te vinden.

Uiteraard zal een duur exemplaar meer kunnen, maar daarbij kun je je dan wel weer afvragen in hoeverre dit nut heeft voor je kind. Nu is dat een heel persoonlijke keuze, dus kijk goed naar de specificaties van een product of dat het geld waard is!

Speciale kinderuitgaven

Bij mijn zoektocht naar e-readers voor kinderen kwam ik niet ver. Ik denk dan ook dat je vooral zelf moet letten op:

  • Waterdicht exemplaar
  • Handig formaatje. Niet te groot zodat het makkelijker vast te houden is, maar ook niet te klein om prettiger te kunnen lezen.
  • Snelle werking voor het leesplezier
  • Misschien met de mogelijkheid tot luisterboeken afspelen
  • Nachtverlichting
  • En een leuk kleurtje kan natuurlijk ook geen kwaad. Want ze zijn er ook wel in bijvoorbeeld rood.

Tip

Nog een tipje: koop een beschermhoes voor de e-reader. Met een leuk printje ziet het er meteen leuker uit én het ding is beter beschermd. Ligt het ergens en wordt het per ongeluk van de tafel afgeschoven, dan is het toch veilig opgeborgen in zijn uitklapbare hoes.

Er zijn hardcovers die zelfs dienst kunnen doen als een soort standaard. Niet nodig, natuurlijk, maar handig is het wel!

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)