Skip to Content

Speurtocht maken; incl. 37 opdrachten en vragen voor kinderfeestje

Speurtocht maken; incl. 37 opdrachten en vragen voor kinderfeestje

Een speurtocht organiseren voor een kinderfeest is ontzettend leuk en kan echt een hoop plezier opleveren. Maar standaard een paar pijlen tekenen op de stoep en aan het einde een zakje snoep: tja, dat is ook wel weer een beetje afgezaagd. Inspiratie nodig voor een originele speurtocht? Lees dan maar snel verder!

Een speurtocht is niet alleen maar leuk voor een kinderfeestje, ook voor volwassenen kan een speurtocht ontzettend leuk zijn. Daarmee wordt het een leuk idee voor een feest voor allerlei leeftijden.

Zeker als je de opdrachten daarbij aanpast, kan het zomaar uitlopen tot een unieke aangelegenheid.

Speurtocht maken

Het organiseren van een leuke speurtocht kan een uitdaging zijn, maar het is zeker de moeite waard als je de kinderen een leuke en spannende ervaring wilt geven.

Hier zijn enkele tips voor het maken van een leuke speurtocht:

 1. Bepaal het thema: Kies een thema dat past bij de interesses van de kinderen, zoals piraten, ridders, detectives, of superhelden.
 2. Maak een verhaallijn: Bedenk een verhaal waarin de kinderen op zoek gaan naar aanwijzingen om een mysterie op te lossen of een schat te vinden. Dit maakt de speurtocht spannender en interessanter.
 3. Maak de aanwijzingen uitdagend: Zorg dat de aanwijzingen niet te makkelijk zijn, maar ook niet te moeilijk. Het moet een uitdaging zijn voor de kinderen om de aanwijzingen te vinden en te ontcijferen.
 4. Gebruik verschillende soorten aanwijzingen: Maak gebruik van verschillende soorten aanwijzingen, zoals geschreven aanwijzingen, pictogrammen, codes, of puzzels.
 5. Verstop de aanwijzingen op verschillende locaties: Verstop de aanwijzingen op verschillende locaties, zowel binnen als buiten. Dit houdt de kinderen bezig en voorkomt dat ze te snel klaar zijn.
 6. Voeg uitdagende opdrachten toe: Voeg opdrachten toe die de kinderen moeten uitvoeren voordat ze verder kunnen met de speurtocht. Dit kan bijvoorbeeld een raadsel zijn dat ze moeten oplossen of een hindernisbaan die ze moeten afleggen.
 7. Beloon de kinderen: Beloon de kinderen aan het einde van de speurtocht voor hun inspanningen en betrokkenheid. Dit kan bijvoorbeeld een klein cadeautje zijn of een diploma voor het oplossen van het mysterie.

Door deze tips te volgen, kun je een leuke en spannende speurtocht organiseren die de kinderen nog lang zal bijblijven. Vergeet niet om de speurtocht vooraf te testen om te zien of alles werkt en veilig is.

Verschillende soorten speurtochten

Welk thema je aanhoudt hangt natuurlijk af van je gezelschap, maar kan je ook prima aanpassen aan de reden van het feestje.

Voor jonge kinderen:

 • Een speeltuintocht
 • Zoektocht naar een knuffel
 • Zoek de schat
 • Vind de dief of prinses of…

Voor oudere kinderen:

 • Blijf de vijand voor (dus vind een veilig onderkomen, het einddoel dus, voor een bepaalde tijd)
 • Behaal zoveel mogelijk punten door vragen goed te beantwoorden (puzzeltocht)
 • Help de professor, bioloog of wat dan ook met zijn onderzoek
 • Vind de bom en maak onschadelijk (op tijd)

Voor thema kinderfeestje;

 • Vind het cadeau voor de jarige
 • Vind de ringen bij een bruiloft
 • Bij een jubileum kan je iets met foto’s van de afgelopen jaren doen. Door ze chronologisch te volgen heb je de juiste route ofzo.

Lees ook: Kinderfeestje organiseren; handige tips en activiteiten inclusief checklist en planning

Speurtocht opdrachten

Bij een speurtocht kan je meerdere vormen van opdrachten geven. Zoals gezegd kan je bij jongere kinderen het houden bij alleen richtingaanwijzers.

Maar voor oudere kinderen en volwassenen is het juist leuk om met opdrachten te werken. Wat voor soort opdrachten is natuurlijk heel breed. Een combinatie van meerdere vormen maakt het extra afwisselend.

 1. Vind vijf verschillende bladeren / planten / bloemen.
 2. Verzin een toverspreuk.
 3. Doe een (willekeurig dier) na.
 4. Vind de schat.
 5. Welke woorden kan je maken met de letters op dit straatnaam- / plaatsnaambord?
 6. Los deze rebus op.
 7. Maak een puzzel.
 8. Maak een mandela.
 9. Doe de kabouterplopdans.
 10. Maak foto’s van …
 11. Bel hier aan (bij een bevriend stel waar je bijvoorbeeld vooraf snoepjes langs brengt).

Kom je langs een trimparcours of gewoon een stapel omgehakte bomen e.d.? Geef heerlijke, sportieve opdrachten. Ook in speeltuinen kan je dit hanteren.

Andere ideeën zijn:

 1. Schatkaart: Maak een schatkaart met aanwijzingen naar de locatie van de schat. Plaats op verschillende locaties in de buurt aanwijzingen die leiden naar de volgende locatie.
 2. Geheim agent: Geef de kinderen een missie als geheim agent en laat ze aanwijzingen zoeken om de missie te volbrengen. Bijvoorbeeld het vinden van een verborgen doos of het oplossen van een puzzel.
 3. Foto maken: Maak een lijst met foto’s van objecten of locaties die de kinderen moeten vinden. Laat ze een selfie maken op elke locatie als bewijs dat ze het gevonden hebben.
 4. Letter jacht: Verstop letters op verschillende locaties en laat de kinderen ze verzamelen. Zodra alle letters zijn verzameld, kunnen ze de letters combineren om een woord te vormen.
 5. Aanwijzingen zoeken: Maak een reeks aanwijzingen die de kinderen moeten volgen om het einde van de speurtocht te bereiken. Elke aanwijzing moet leiden naar de volgende aanwijzing, totdat de kinderen bij het eindpunt zijn.
 6. Scavenger hunt: Maak een lijst met items die de kinderen moeten vinden en verzamelen, zoals bladeren, stenen, takken en bloemen. Laat de kinderen de items verzamelen en laat ze bij terugkomst de items laten zien die ze hebben gevonden.
 7. Natuur speurtocht: Laat de kinderen op zoek gaan naar verschillende soorten planten, dieren en insecten in de natuurlijke omgeving. Geef ze een checklist met dingen die ze moeten vinden en laat ze foto’s maken als ze de verschillende items hebben gevonden.
 8. Cijfer zoeken: Plaats cijfers op verschillende locaties en laat de kinderen ze vinden. Zodra alle cijfers zijn gevonden, kunnen de kinderen de cijfers combineren om een code te vormen die leidt naar een geheime boodschap of schat.
 9. Verkleedpartij: Laat de kinderen zich verkleden als hun favoriete personages en geef ze aanwijzingen die bij het thema passen. Bijvoorbeeld een piratenspeurtocht waarbij de kinderen zich verkleden als piraten en op zoek gaan naar een verborgen schat.
 10. Geluiden zoeken: Laat de kinderen op zoek gaan naar verschillende geluiden, zoals vogels, sirenes en dieren. Geef ze een lijst met verschillende geluiden die ze moeten vinden en laat ze de locatie noteren waar ze elk geluid hebben gehoord.
 11. Ook kan je gaan voor aanwijzingen die de mensen in de omgeving moeten vinden. Dat kunnen dan aanwijzingen zijn, waardoor ze weten waar ze heen moeten. Of ze moeten van bepaalde objecten foto’s maken, zodat jij kan zien dat ze het echt ontdekt hebben. Uiteraard voor punten. Hiermee maak je er dus een zogenaamde puzzeltocht van.
 12. Andere opdrachten kunnen bestaan uit doe-opdrachten. Dan moet je er een post bijzetten om zo te controleren of ze het wel doen. Of je laat het filmen. Filmpje doorsturen en pas dan krijgen ze de aanwijzing waar ze heen moeten!

Opdrachten verspreiden

De opdrachten kan je ouderwets op de boom hangen of iets dergelijks, en de controle gebeurt pas na afloop. Of je gaat voor ‘modern’, en je geeft de opdracht op het moment dat ze op een bepaalde plek zijn via de telefoon (sms, Whatsapp, of gewoon bellend).

Doe je het op deze manier, dan kan je de oplossing ook meteen krijgen en kun je dan dus de volgende hint geven. Of je kijkt mee…dat kan natuurlijk ook. Zo kan je er een heel leuk, interactief spel van maken.

Bij kinderen is het heel leuk als je een echt persoon, maar die onbekend is of onbekend is gemaakt, met ze laat bellen, liefst facetime. Zeker bij missies kan dit extra spannend werken, want zo lijkt het nog echter!

Wil je dus een schat die de kinderen ook echt mogen meenemen? Dan moet je zelf aan de slag! De schat begraaf je of verstop je in de struiken. Of gewoon in de achterbak van je auto…wel zo handig!

Nu kan je kiezen voor de originele manieren via een schatkaart. Maar vind je juist die digitale manier wel leuk? Dan kan je ook de opdrachten via WhatsApp of sms laten versturen!

Speurtocht vragen

Wil je vooral werken met vragen, dan kan je hier ook heel ver in gaan. Je kan kiezen voor kennisvragen. Iedere vraag is multiple choice en iedere mogelijkheid levert een letter op. Zo kan er een woord of zin gevonden worden. Je kan er ook voor kiezen dat ieder antwoord een aanwijzing is!

Of wat dacht je van vragen die geïnspireerd zijn op de omgeving waar je langs komt. De antwoorden zijn daar dan ook te vinden.

Let er wel op dat de antwoorden zo blijven; dus niet hoeveel auto’s staan er voor de deur als dat van moment op de dag verschilt of dat je een vraag hebt over dieren in een weiland en dat er dan geen dieren staan.

 • In welk jaar is de kerk / fontein / monument gebouwd?
 • Hoeveel meter (stappen) is deze brug?
 • Op welk huisnummer groeien er zonnebloemen voor de deur?
 • Hoeveel verschillende soorten bomen zie je hier?
 • Wat is dit voor huis / gebouw?
 • Welke kleur heeft de brievenbus / deur / kozijnen / auto voor de deur?
 • Waar moet je bij dit huis voor oppassen?
 • Hoeveel huizen staan er in deze straat?
 • Hoeveel ramen heeft dit huis?
 • Van wie is het nestje dat je hier ziet?

Speurtocht puzzels

Een speurtocht met puzzels is een leuke en uitdagende manier om deelnemers op een interactieve manier een bepaalde omgeving te laten verkennen.

Hier zijn enkele voorbeelden van puzzels die je kunt gebruiken in een speurtocht:

 1. Cryptogram: Gebruik een cryptogram om de locatie van de volgende aanwijzing te achterhalen. Een cryptogram is een puzzel waarbij letters zijn vervangen door cijfers of symbolen, die de deelnemers moeten ontcijferen om de oplossing te vinden.
 2. Woordzoeker: Maak een woordzoeker met aanwijzingen die de deelnemers naar de volgende locatie leiden. De deelnemers moeten de verborgen woorden in de woordzoeker vinden om de aanwijzingen te onthullen.
 3. Sudoku: Gebruik een sudoku om de locatie van de volgende aanwijzing te achterhalen. Een sudoku is een puzzel waarbij getallen in een rooster moeten worden ingevuld, zodat elke rij, kolom en elk vak de getallen 1 tot en met 9 bevat.
 4. Raadsels: Stel raadsels op die de deelnemers moeten oplossen om de aanwijzingen te vinden. Bijvoorbeeld: “Ik ben altijd om je heen, maar je ziet me niet. Wat ben ik?” (antwoord: lucht)
 5. Rebussen: Maak een rebus waarbij afbeeldingen of symbolen worden gebruikt om woorden of zinnen te vormen. De deelnemers moeten de rebus ontcijferen om de aanwijzingen te vinden.
 6. Quizvragen: Stel quizvragen over de omgeving of het thema van de speurtocht. De deelnemers moeten de vragen correct beantwoorden om de volgende aanwijzing te krijgen.

Het gebruik van puzzels in een speurtocht kan de deelnemers uitdagen en hun probleemoplossende vaardigheden verbeteren. Zorg er wel voor dat de puzzels niet te moeilijk zijn en dat ze passen bij de leeftijd en vaardigheden van de deelnemers.

Speurtocht spelletjes

Er zijn talloze speurtocht spelletjes die je kunt spelen om de speurtocht uitdagender en leuker te maken. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Schat zoeken: Verstop een schat op het eindpunt van de speurtocht en geef de deelnemers aanwijzingen om de schat te vinden. De schat kan bijvoorbeeld bestaan uit snoepjes, kleine cadeautjes of een diploma.
 2. Levend ganzenbord: Maak een groot ganzenbord spel en laat de deelnemers dobbelen om vooruit te komen. Op de verschillende vakjes staan opdrachten of aanwijzingen die de deelnemers moeten uitvoeren of volgen.
 3. Verkleedwedstrijd: Organiseer een verkleedwedstrijd voor de deelnemers, waarbij ze zich moeten verkleden als een bepaald persoon of dier. Dit kan bijvoorbeeld passen bij het thema van de speurtocht.
 4. Raadspelletjes: Maak raadsels, puzzels of quizvragen die de deelnemers moeten oplossen om aanwijzingen te krijgen of verder te komen in de speurtocht.
 5. Geheugenspel: Laat de deelnemers een aantal objecten zien en verstop deze vervolgens. De deelnemers moeten de objecten terugvinden en onthouden welke objecten het waren.
 6. Speurtocht bingo: Maak een bingokaart met afbeeldingen van objecten of locaties die de deelnemers tijdens de speurtocht tegenkomen. De eerste deelnemer die alle afbeeldingen heeft gezien, heeft bingo.

Het spelen van speurtocht spelletjes kan de speurtocht uitdagender en interactiever maken. Het biedt ook de mogelijkheid om de deelnemers te belonen voor hun prestaties en hen te motiveren om verder te gaan. Pas de spelletjes aan op de leeftijden en interesses van de deelnemers en zorg voor een veilige omgeving tijdens het spelen.

Meer speurtocht ideeën

Vraag het de burger…

Een tikje moeilijker, maar daarom juist zo komisch: verzin opdrachten die de deelnemers moeten vragen aan buitenstaanders! Natuurlijk zorg je bij een kinderfeestje er wel voor dat er volwassen toezicht is om rare situaties te vermijden!

Je kan het bekende ruilspel doen. De kinderen krijgen een appel mee, bijvoorbeeld, en moeten door ruilacties uiteindelijk met een groter iets terugkomen. Je kan echt een bepaald item eisen, of uiteindelijk wint degene die de meest waardevolle aanwinst heeft!

Ook leuk zijn opdrachten waarbij buitenstaanders gevraagd worden om mee te doen aan de opdrachten. Zelf heb ik ooit in hartje Amsterdam snorren moeten tekenen op gezichten van vreemden (slik, maar ik was verkleed dus de meeste mensen moesten er wel om lachen…).

Natuurlijk moet je wel even uitkijken met wat je verzint. En je moet rekening houden met de leeftijd van de deelnemers.

Maar onschuldige opdrachtjes als ‘wilt u voor mij een keer van de glijbaan af, dan heb ik mijn opdracht goed gedaan…’ zou toch moeten kunnen, nietwaar?

Zoekopdrachten

Dit vraagt om enige voorbereiding op de dag zelf, maar leuk is het wel. Ooit heb ik voor mijn jongste een ruimtevaartspeurtocht gehouden.

We hadden kleine marsmannetjes op de kop getikt en naast het park, in een woonwijk, verstopt. Dat kan je pas doen vlak voordat de kinderen er zijn, anders waren ze vast al weggeweest. Maar het lukte: de kinderen kregen dus de opdracht om de marsmannetjes te vinden!

Leren samenwerken

Leuk en leerzaam voor de oudere kinderen: opdrachten die praktisch onmogelijk lijken, totdat ze doorhebben dat ze moeten samenwerken! Iedereen moet ergens overheen, maar dat lukt alleen als de groten de kleinere helpen, bijvoorbeeld.

In codetaal

Opdrachten geven in codetaal maakt het nog moeilijker! Je kan kiezen voor zelfverzonnen codetaal of je gebruikt echte tekens (bijvoorbeeld talen die werken met karakters, zoals Japans of Chinees).

De codetaal kan je geven, nog moeilijker is het als ze juist de code moeten breken en dat ze daarna dus de opdracht kunnen ‘vertalen’.

Wat ook leuk is, is de hele tocht laten draaien om die codetaal. Geef bij iedere opdracht 1 teken met de uitleg. Aan het einde hebben ze, als het goed is, alle tekens uitgelegd en krijgen ze de slotopdracht. Dit is dan een zin in die codetaal. En die zin zou dan weer de route kunnen zijn naar het pannenkoekenhuis, bijvoorbeeld…

Fotozoektocht

Een fotozoektocht is een leuke variant op de traditionele speurtocht, waarbij de deelnemers op zoek gaan naar bepaalde foto’s die verstopt zijn op verschillende locaties. Een fotozoektocht kan een leuke en interactieve manier zijn om een bepaalde omgeving te verkennen en nieuwe dingen te ontdekken. Het biedt veel mogelijkheden voor creativiteit en aanpassing aan verschillende leeftijden en interesses.

Pijltjes, lintjes of…

Als kind maakte je vaak zelf een speurtocht door met stoepkrijt pijtjes neer te zetten. Op kamp gebruikten ze vaak lintjes in bomen. Maar het kan natuurlijk nog heel anders.

Je kan er een tocht van maken waarbij vooral aanwijzingen uit het straatbeeld zelf de oplossing zijn. Geef een routebeschrijving mee met aanwijzingen als: “Ga bij de rode deur linksaf”, of “Bij het blauwe bord met het witte kruis ga je naar rechts”.

Natuurlijk moet je opletten dat alles ook nog klopt op de dag dat je de route echt gaat doen. Deuren kunnen immers overgeschilderd worden én de buurman kan ook opeens een rode deur hebben!

Doe er wel regelmatig een checkpoint bij, want de route is natuurlijk nog minder te volgen dan standaard de lintjes volgen. Je kan ook werken met foto’s. Dus als ze de plek van de foto gevonden hebben, moeten ze linksaf.

Nog een stapje verder: vraag aan bewoners van de route of je een bordje in hun tuin of achter het raam mag zetten. Bijvoorbeeld met een letter en een pijl. Zo is er direct een extra opdracht: vind het woord!

Spoorzoekertje

Sporenzoekertje, ook bekend als “spoorzoekertje” is een leuk spel voor kinderen waarbij ze op zoek gaan naar sporen in de natuur. Het doel is om verschillende sporen te vinden, zoals dierensporen, planten, insecten, stenen, etc.

Dit kan zowel binnen als buiten worden gespeeld en kan worden aangepast aan verschillende leeftijden en niveaus.

Hier zijn enkele tips om een spoorzoekertje spel te organiseren:

 1. Kies een locatie: Kies een plek waar veel natuur te vinden is, zoals een park, bos of natuurgebied.
 2. Maak een lijst: Maak een lijst van verschillende sporen die de kinderen moeten vinden. Dit kunnen bijvoorbeeld voetafdrukken van dieren zijn, verschillende planten en bomen, insecten of specifieke stenen.
 3. Geef uitleg: Geef de kinderen uitleg over de sporen die ze moeten vinden. Leg uit hoe ze ze kunnen herkennen en waar ze moeten zoeken.
 4. Laat de kinderen zoeken: Laat de kinderen zelf op zoek gaan naar de sporen. Geef ze eventueel een loep om de sporen beter te kunnen bekijken.
 5. Maak het interactief: Maak het spel interactief door de kinderen vragen te stellen over wat ze hebben gevonden. Bijvoorbeeld: Welke kleur heeft deze plant? Welk dier denk je dat deze voetafdruk heeft achtergelaten?
 6. Beloon de kinderen: Beloon de kinderen voor hun inzet en moeite. Bijvoorbeeld met een kleine prijs of een diploma als ze alle sporen hebben gevonden.

Sporenzoekertje is een leuke en educatieve activiteit voor kinderen waarbij ze de natuur op een speelse manier kunnen ontdekken.

QR-code speurtocht

Een QR-code speurtocht is een moderne variant van de traditionele speurtocht, waarbij deelnemers op zoek gaan naar QR-codes die hen naar verschillende locaties leiden.

Hier zijn enkele stappen om een QR-code speurtocht te maken:

 1. Bepaal het thema: Kies een thema dat past bij de interesses van de deelnemers, zoals geschiedenis, dieren, of een fictief verhaal.
 2. Maak aanwijzingen: Maak aanwijzingen die de deelnemers naar verschillende locaties leiden waar QR-codes zijn verstopt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door middel van geschreven aanwijzingen, afbeeldingen of symbolen.
 3. Maak QR-codes: Maak QR-codes die leiden naar nieuwe aanwijzingen of opdrachten. Dit kan gemakkelijk met een online QR-code generator.
 4. Print QR-codes en aanwijzingen: Print de QR-codes en aanwijzingen uit en plaats ze op de juiste locaties.
 5. Test de speurtocht: Test de speurtocht van tevoren om te zien of alles werkt en veilig is.
 6. Zorg voor veiligheid: Zorg voor de veiligheid van de deelnemers. Geef duidelijke instructies over de route en eventuele gevaren. Laat de deelnemers weten wat ze moeten doen als ze verdwaald raken of in nood zijn.
 7. Beloon de deelnemers: Beloon de deelnemers voor hun inzet en prestaties. Dit kan bijvoorbeeld een klein cadeautje zijn of een diploma voor het voltooien van de speurtocht.

Een QR-code speurtocht kan een leuke en interactieve manier zijn om een groep mensen bij elkaar te brengen voor een verjaardag, vrijgezellenfeest, teambuilding of gewoon voor de lol. Het biedt veel mogelijkheden voor creativiteit en aanpassing aan verschillende doelgroepen en gelegenheden.

GPS-tocht of geocaching

Natuurlijk kan je ook kiezen voor een bestaande GPS-tocht of geocaching. Op een moderne manier, maar daarom (juist of toch?) leuk. Er zijn genoeg mogelijkheden en het scheelt jou heel wat denkwerk… 

Misschien ondertussen niet meer origineel te noemen, maar leuk blijft het natuurlijk wel: de schat zoeken via Geocaching. Met deze app kan je gewoon bij jou in de buurt simpel een speurtocht lopen. De schatten zijn overal verstopt, ook bij jou in de buurt.

Let alleen wel even op dat je de schat ook weer opbergt zodat anderen er ook nog naar op zoek kunnen gaan!

Lees ook: Geocache; wat is geocaching, en hoe doe je het?

Speurtocht opdrachten voor volwassenen

Een speurtocht voor volwassenen kan een leuke en uitdagende activiteit zijn voor een feestje, teambuilding of gewoon voor de lol. Hier zijn enkele speurtocht opdrachten die geschikt zijn voor volwassenen:

 1. Fotografeer opdracht: Maak een lijst van verschillende locaties, objecten of situaties waar de deelnemers een foto van moeten maken, bijvoorbeeld een standbeeld in de stad, een specifiek item in een winkel, of een bepaalde gebeurtenis.
 2. Code kraker: Laat de deelnemers op zoek gaan naar aanwijzingen die leiden naar verschillende locaties of objecten. Op elke locatie vinden ze een puzzelstukje dat hen naar de volgende locatie leidt. Aan het einde moeten ze de puzzelstukjes combineren om de code te kraken.
 3. Scavenger hunt: Geef de deelnemers een lijst van objecten die ze moeten vinden en verzamelen, bijvoorbeeld items die beginnen met een bepaalde letter of kleur.
 4. GPS-speurtocht: Gebruik GPS-coördinaten om de deelnemers naar verschillende locaties te leiden. Op elke locatie vinden ze een aanwijzing die hen naar de volgende locatie leidt.
 5. Escape room: Maak een mini-escape room in een kamer of een gebied en laat de deelnemers op zoek gaan naar aanwijzingen om te ontsnappen.
 6. Verstoppertje: Verstop aanwijzingen op verschillende locaties en laat de deelnemers zoeken. Elke keer dat ze dichtbij een aanwijzing komen, kunnen ze een hint krijgen.
 7. Detective-thema speurtocht: Verander de speurtocht in een detectiveverhaal waarin de deelnemers aanwijzingen verzamelen om een mysterie op te lossen.
 8. Superhelden-thema speurtocht: Geef de deelnemers superheldenmissies om aanwijzingen te verzamelen die leiden naar de schurken die het gebied bedreigen.
 9. Piraten-thema speurtocht: Laat de deelnemers zich verkleden als piraten en geef ze een lijst met aanwijzingen om de schat van de piraat te vinden in een bepaald gebied.
 10. Cijfer-speurtocht: Plaats cijfers op verschillende locaties en laat de deelnemers ze vinden. Zodra alle cijfers zijn gevonden, moeten ze de cijfers combineren om een code te vormen die leidt naar een geheime boodschap of schat.

Het is belangrijk om bij het organiseren van een speurtocht voor volwassenen te zorgen voor voldoende uitdaging en variatie. Zo blijft de speurtocht interessant en leuk voor alle deelnemers.

Tips voor speurtocht met jonge kinderen

Maak je een speurtocht voor kleine kinderen dan kan je het heel eenvoudig houden en lekker ouderwets met lintjes of pijltjes de route aangeven. Maak een route langs leuke plekken, zoals een speeltuin, het park voor een potje voetbal of bijvoorbeeld een picknickplekje.

Opdrachten kan je erin verwerken, maar is voor de kleintjes vaak niet eens nodig. Want spelen is toch vooral het allerbelangrijkste.

Speurtocht kinderfeestje

Hier zijn enkele ideeën voor een speurtocht op een kinderfeestje:

 1. Verzamel de aanwijzingen: Verstop aanwijzingen in verschillende locaties in de buurt, zoals parken, speeltuinen en andere openbare ruimtes. Geef de kinderen een lijst met aanwijzingen en laat ze de aanwijzingen vinden om de schat te vinden.
 2. Schattenjacht: Maak een schatkaart en verstop de schat op een geheime locatie. Geef de kinderen aanwijzingen om de schat te vinden.
 3. Foto-speurtocht: Maak een lijst van objecten of locaties die de kinderen moeten vinden en laat ze een foto maken van elk item. De eerste groep die alle foto’s heeft gevonden en vastgelegd, wint.
 4. Code-kraker: Geef de kinderen aanwijzingen die leiden naar verschillende locaties. Op elke locatie vinden ze een puzzelstukje dat hen naar de volgende locatie leidt. Aan het einde moeten ze de puzzelstukjes combineren om de code te kraken.
 5. Detective-thema speurtocht: Verander het feestje in een detectiveverhaal waarin de kinderen aanwijzingen verzamelen om een mysterie op te lossen.
 6. Superhelden-thema speurtocht: Geef de kinderen superheldenmissies om aanwijzingen te verzamelen die leiden naar de schurken die de stad bedreigen.
 7. Piraten-thema speurtocht: Laat de kinderen zich verkleden als piraten en geef ze een lijst met aanwijzingen om de schat van de piraat te vinden.
 8. Natuur-speurtocht: Laat de kinderen op zoek gaan naar verschillende soorten planten, dieren en insecten in de natuurlijke omgeving. Geef ze een checklist met dingen die ze moeten vinden en laat ze foto’s maken als ze de verschillende items hebben gevonden.
 9. Cijfer-speurtocht: Plaats cijfers op verschillende locaties en laat de kinderen ze vinden. Zodra alle cijfers zijn gevonden, kunnen de kinderen de cijfers combineren om een code te vormen die leidt naar een geheime boodschap of schat.
 10. Geluiden-speurtocht: Laat de kinderen op zoek gaan naar verschillende geluiden, zoals vogels, sirenes en dieren. Geef ze een lijst met verschillende geluiden die ze moeten vinden en laat ze de locatie noteren waar ze elk geluid hebben gehoord.

Speurtocht voor oudere kinderen

Voor oudere kinderen kan je echt met opdrachten gaan werken. En je kan het zelfs zo moeilijk maken dat je door de opdrachten ook de route aangeeft. Je kan een thema aan de route ophangen en door de opdrachten moeten de kinderen een soort missie vervullen.

Zo heb ik ooit een speurtocht georganiseerd voor één van mijn kinderen, waarbij de kinderen een professor moesten helpen om een ruimtevoertuig te vinden. De professor gaf de opdrachten via sms.

Schakel gewoon iemand in, die het vanuit huis voor je wil doen. Natuurlijk kan je het ook stiekem zelf doen, maar dat hebben ze al snel door!

Speurtocht voor volwassenen

Je kan bovenstaande nog verder uitbreiden door de opdrachten in verschillende moeilijkheidsgraden te maken. Bij de ene stek zal dus de jonge garde voor het antwoord moeten zorgen, bij een andere plek juist de ouderen.

Met leuke plekken waar je langs komt voor versnaperingen of even pauze te houden (en de kinderen kunnen spelen) maak je het geheel compleet. O ja, ook een leuk idee: laat de gasten gewoon naar jouw huis komen en via de speurtocht komen ze aan bij de feestlocatie of een restaurant voor een diner…

Een speurtocht moet niet alleen leuk zijn om het spoor te kunnen vinden of het einddoel te bereiken: de hele tocht moet op zich al leuk zijn! En hoe bereik je zoiets? Precies: door leuke opdrachten of vragen te verzinnen! En uiteraard kan je ook de aanwijzingen extra moeilijk maken.

Familie speurtocht

Een familie speurtocht is een leuke manier om tijd door te brengen met familieleden van alle leeftijden. Hier zijn enkele tips om een geslaagde familie speurtocht te maken:

 1. Kies een thema: Kies een thema dat past bij de interesses van de familie, zoals geschiedenis, natuur, of een familieverhaal.
 2. Maak aanwijzingen: Maak aanwijzingen die de familieleden naar verschillende locaties leiden waar aanwijzingen of opdrachten zijn verstopt. Dit kan bijvoorbeeld zijn door middel van geschreven aanwijzingen, afbeeldingen of symbolen.
 3. Maak opdrachten: Maak opdrachten die passen bij het thema van de speurtocht. Dit kunnen bijvoorbeeld raadsels, puzzels, quizvragen, of uitdagingen zijn.
 4. Zorg voor variatie: Zorg voor variatie in de aanwijzingen en opdrachten, zodat er voor alle familieleden iets leuks te doen is. Houd ook rekening met de leeftijden en vaardigheden van de deelnemers.
 5. Zorg voor veiligheid: Zorg voor de veiligheid van de deelnemers. Geef duidelijke instructies over de route en eventuele gevaren. Laat de deelnemers weten wat ze moeten doen als ze verdwaald raken of in nood zijn.
 6. Beloon de deelnemers: Beloon de deelnemers voor hun inzet en prestaties. Dit kan bijvoorbeeld een klein cadeautje zijn of een diploma voor het voltooien van de speurtocht.
 7. Maak er een leuke dag van: Maak van de speurtocht een leuke dag door bijvoorbeeld een picknick of barbecue te organiseren op het eindpunt. Dit geeft de familieleden de kans om bij te praten en te genieten van elkaars gezelschap.

Een familie speurtocht kan een leuke en gezellige manier zijn om quality time door te brengen met de hele familie. Het biedt veel mogelijkheden voor creativiteit en aanpassing aan verschillende leeftijden en interesses.

Hoe maak je een leuke speurtocht in huis

Hier zijn enkele ideeën voor een speurtocht in huis:

 1. Verzamel de aanwijzingen: Verstop aanwijzingen in verschillende kamers in huis, zoals de slaapkamer, woonkamer en keuken. Geef de kinderen een lijst met aanwijzingen en laat ze de aanwijzingen vinden om de schat te vinden.
 2. Code-kraker: Geef de kinderen aanwijzingen die leiden naar verschillende locaties in huis. Op elke locatie vinden ze een puzzelstukje dat hen naar de volgende locatie leidt. Aan het einde moeten ze de puzzelstukjes combineren om de code te kraken.
 3. Verstoppertje: Verstop een schat in huis en laat de kinderen zoeken. Elke keer dat ze dichtbij de schat komen, kunnen ze een hint krijgen. Dit spel kan ook worden omgezet in een speurtocht waarbij de kinderen verschillende aanwijzingen moeten vinden om de schat te vinden.
 4. Schattenjacht: Maak een schatkaart en verstop de schat op een geheime locatie in huis. Geef de kinderen aanwijzingen om de schat te vinden.
 5. Foto-speurtocht: Maak een lijst van objecten of locaties in huis die de kinderen moeten vinden en laat ze een foto maken van elk item. De eerste groep die alle foto’s heeft gevonden en vastgelegd, wint.
 6. Escape room: Maak een mini-escape room in huis waarbij de kinderen aanwijzingen moeten vinden om te ontsnappen.
 7. Detective-thema speurtocht: Verander het feestje in een detectiveverhaal waarin de kinderen aanwijzingen verzamelen om een mysterie op te lossen.
 8. Superhelden-thema speurtocht: Geef de kinderen superheldenmissies om aanwijzingen te verzamelen die leiden naar de schurken die het huis bedreigen.
 9. Piraten-thema speurtocht: Laat de kinderen zich verkleden als piraten en geef ze een lijst met aanwijzingen om de schat van de piraat te vinden in het huis.
 10. Cijfer-speurtocht: Plaats cijfers op verschillende locaties in huis en laat de kinderen ze vinden. Zodra alle cijfers zijn gevonden, kunnen de kinderen de cijfers combineren om een code te vormen die leidt naar een geheime boodschap of schat.

Hoe maak je een speurtocht in het bos?

Een speurtocht in het bos kan een leuke en avontuurlijke activiteit zijn voor kinderen en volwassenen. Hier zijn enkele stappen om een speurtocht in het bos te maken:

 1. Bepaal het thema: Kies een thema dat past bij de interesses van de deelnemers, zoals dieren in het bos, sprookjes of piraten.
 2. Maak een kaart: Maak een kaart van het bos met de locaties van de aanwijzingen en opdrachten. Zorg dat de kaart duidelijk is en dat de deelnemers de locaties gemakkelijk kunnen vinden.
 3. Maak de aanwijzingen: Maak aanwijzingen die de deelnemers naar verschillende locaties in het bos leiden. Dit kan bijvoorbeeld zijn door middel van geschreven aanwijzingen, afbeeldingen, symbolen of een combinatie van deze.
 4. Voeg uitdagende opdrachten toe: Voeg uitdagende opdrachten toe, zoals het herkennen van dierengeluiden, het vinden van specifieke planten, of het bouwen van een hut.
 5. Zorg voor veiligheid: Zorg voor de veiligheid van de deelnemers. Geef duidelijke instructies over de route en eventuele gevaren in het bos. Laat de deelnemers weten wat ze moeten doen als ze verdwaald raken of in nood zijn.
 6. Beloon de deelnemers: Beloon de deelnemers voor hun inzet en prestaties. Dit kan bijvoorbeeld een klein cadeautje zijn of een diploma voor het voltooien van de speurtocht.
 7. Test de speurtocht: Test de speurtocht van tevoren om te zien of alles werkt en veilig is. Loop de route zelf een keer en kijk of de aanwijzingen duidelijk zijn en of de opdrachten haalbaar zijn.

Een speurtocht in het bos kan een spannende en leuke activiteit zijn voor alle deelnemers. Zorg ervoor dat de speurtocht aangepast is aan de leeftijd en vaardigheden van de deelnemers en dat de speurtocht veilig en uitdagend is.

Kant en klaar speurtochten (ook gratis)

Er zijn verschillende websites die gratis kant-en-klare speurtochten aanbieden. Hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Scavengerhunt.com: Deze website biedt gratis speurtocht sjablonen en ideeën. Je kunt ze downloaden en aanpassen aan de leeftijdsgroep van de kinderen en het thema van het feestje.
 2. Speurtochtmaken.nl: Hier vind je een verzameling van gratis speurtochten voor verschillende leeftijden en thema’s. Van piraten tot prinsessen en van escape rooms tot natuur speurtochten.
 3. Printjefeestje.nl: Op deze website kun je gratis speurtochten downloaden en printen. Ze bieden ook thema speurtochten voor een kleine prijs.
 4. Kijk op speurtocht.org: Hier vind je gratis en betaalde speurtochten voor binnen en buiten. De speurtochten variëren van dieren tot detectives en van piraten tot thema’s als Frozen en Minecraft.
 5. Mygamequest.com: Hier vind je gratis speurtocht ideeën en thema’s, inclusief handige tips en tricks.
 6. Speelz.nl: Hier vind je verschillende speurtochten voor verschillende leeftijden. Zoals een speurtocht voor kinderen van 4 tot 7 jaar, maar ook een digitale speurtocht voor kinderen vanaf 8 jaar.

Tip: Geen zin om zelf iets in elkaar te zetten; check dan de speurtocht van LifebyXenia deze kan je heel eenvoudig uitprinten en uitzetten.

Alle bovenstaande websites bieden gratis en kant-en-klare speurtochten voor verschillende leeftijden en thema’s.

Speurtocht maken; incl. 37 opdrachten en vragen voor kinderfeestje - Mamaliefde

Verras de kinderen met een speurtocht. Een spannende speurtocht vinden alle kinderen leuk! Dol enthousiast rennen ze weg om te zoeken naar de schat, die met behulp van het materiaal uit het spel is gemaakt. Een zoektocht naar schatten maken was nog nooit zo eenvoudig.

Met duidelijke stap voor stap instructies ontwerp je een spannende speurtocht voor binnen of buiten. Zes uitwisbare bordjes leiden de piraten bordje voor bordje naar de schat. Op de bordjes geeft een volwassene aan waar de piraten naar moeten zoeken.

Meer informatie vind je hier.

Speurtocht-app

Ja hoor, ook voor het maken van een speurtocht heb je een app. Denk bijvoorbeeld aan troovie. Hier kan je een avontuur uitkiezen, een prijs bedenken, opdrachten plaatsen en meer. Het is gratis te downloaden en je kan van alles gratis uitproberen. Vind je het leuk en wil je meer? Dan kan je ook speurtochten kopen.

Of kijk eens op lightfind. Hier kan je locaties, foto’s en vragen aanmaken en de app maakt er een leuke game voor buiten van!

Speurtochten kopen

Zelf niet zo handig in het maken van een speurtocht? Ze zijn ook gewoon te koop via internet. Je krijgt dan een compleet verhaal met opdrachten thuis. Soms zit er ook een knutselwerk bij dat je kan gebruiken bij het verhaal. En vaak nog meer suggesties.

Het enige wat jij nog moet doen is in je eigen omgeving de tocht uitzetten, maar de opdrachten en een verhaallijn heb je dan in ieder geval al.

Hoe lang moet een speurtocht zijn?

Hoe lang een speurtocht moet zijn hangt af van verschillende factoren, zoals de leeftijd van de deelnemers, de moeilijkheidsgraad van de aanwijzingen en opdrachten en de locatie van de speurtocht.

Over het algemeen is het aan te raden om een speurtocht te maken die ongeveer één tot twee uur duurt. Hierbij is het belangrijk om rekening te houden met het concentratievermogen en de fysieke conditie van de deelnemers.

Voor jongere kinderen is het aan te raden om een kortere speurtocht te maken, bijvoorbeeld 30 minuten tot een uur.

Voor oudere kinderen en volwassenen kan de speurtocht langer duren, bijvoorbeeld twee tot drie uur. Zorg er wel voor dat de speurtocht niet te lang wordt en dat de deelnemers tussendoor even kunnen rusten.

Het is ook belangrijk om rekening te houden met de weersomstandigheden en het tijdstip waarop de speurtocht plaatsvindt. Als het erg warm of koud is, kan het verstandig zijn om de speurtocht korter te maken. Als de speurtocht ’s avonds plaatsvindt, kan het handig zijn om deze ook wat korter te maken.

Kortom, de lengte van een speurtocht hangt af van verschillende factoren en kan variëren van 30 minuten tot enkele uren. Zorg ervoor dat de speurtocht niet te lang wordt en dat de deelnemers voldoende tijd hebben om de aanwijzingen en opdrachten te voltooien en te genieten van de omgeving.

Wat is het doel van een speurtocht?

Het doel van een speurtocht is om deelnemers op een leuke, uitdagende en interactieve manier te laten verkennen en ontdekken van een bepaalde omgeving, terwijl ze op zoek zijn naar aanwijzingen en het oplossen van opdrachten.

Hierbij leren de deelnemers vaak nieuwe dingen over de omgeving waarin ze zich bevinden en kunnen ze hun vaardigheden op het gebied van samenwerking, probleemoplossing en creativiteit ontwikkelen.

Een speurtocht kan ook andere doelen hebben, zoals het versterken van teambuilding en samenwerking, het stimuleren van de creativiteit, het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden of simpelweg het bieden van plezier en vermaak.

Door deel te nemen aan een speurtocht kunnen deelnemers hun vaardigheden en kennis op verschillende gebieden vergroten en worden ze gestimuleerd om actief te zijn in de buitenlucht en hun omgeving te verkennen.

Lees ook

Wil Cats
Volg me via:
Laatste berichten van Wil Cats (alles zien)

Leave a comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 1. Steph schreef:

  Troovie helaas ook niet meer denk… Krijg er niets meer van gevonden behalve de site. Jammer, want zag er echt leuk uit!

 2. Mamaliefde schreef:

  ok..

 3. G.L. schreef:

  Lightfind bestaat niet meer..

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.