Skip to Content

10x waaraan je ziet dat je kind zich ontwikkelt en groeit tijdens de vakantie

10x waaraan je ziet dat je kind zich ontwikkelt en groeit tijdens de vakantie

Wist je dat die heerlijke lange zomervakantie echt goed is voor de ontwikkeling van je kind? Behalve dat alles op een rustiger tempo kan, stimuleert het ook de hersenontwikkeling. Dit laatste blijkt uit onderzoek van de Britse psycholoog Sunderland.

Door uit de dagelijkse routine te stappen en een andere omgeving te verkennen worden kinderen slimmer en creatiever. Aan deze 10 signalen kun je merken hoe je kind zich ontwikkelt door de vakantie:

Een kind kan beter spelen door de vakantie

Al die vrije tijd doet wat in de hersenen van zowel volwassenen als kinderen. Hersengebieden die in het dagelijkse (school)leven aangesproken worden, krijgen nu even rust. En de gebieden die op een doordeweekse dag minder ‘aan’ staan, worden in de vakantie juist gestimuleerd.

Eén daarvan is spelen. Kinderen leren door vakantie enorm te spelen. Zowel alleen als samen. En veel hebben ze hiervoor niet nodig. Als jij je kind observeert, blijkt dat het zich al lang kan vermaken met alleen een takje, zand en wat dennenappels.

Of met het zwembadje wat je opgezet hebt. In de vakantie blijkt dat kinderen zich echt goed zelf kunnen vermaken, zonder dat je als ouder hier constant een bijdrage in moet leveren.

Betere concentratie door de vakantie

Om te kunnen spelen, heb je onder andere concentratievermogen nodig. De universiteit van Melbourne heeft onderzocht hoeveel minuten een kind in de natuur moet zijn, wil de concentratie verbeteren (bron).

Dit blijkt al na 20 minuten te zijn. En in de vakantie gaat het naar buiten gaan vaak al vanzelf. Denk maar aan mooi zomerweer of juist in de winter, als er geschaatst of met sneeuw gespeeld kan worden.

Samenspel wordt door de vakantie bevorderd

Waar in de schoolweken speelafspraakjes gemaakt worden, is dat in de vakantie allemaal wat minder georganiseerd. Het spelen gaat dan veel spontaner.

Bijvoorbeeld als je kind buiten speelt en een vriendje van school ziet. Of op de camping met kinderen die niet bekend zijn, maar van ongeveer dezelfde leeftijd.

Hierdoor wordt het samenspelen enorm bevorderd en dat leidt ook tot inlevingsvermogen voor de ander, wachten op de ander en participeren op het spel van de ander.

Zelfvertrouwen

Door de vakantie ontwikkelen kinderen zich in zelfvertrouwen. Door met andere kinderen te spelen, leren ze met andere, nieuwe kinderen te spelen. Er zijn kinderen die gaan logeren: dit levert ook weer zelfvertrouwen op. Ze durven bij een ander thuis dingen te vragen, grenzen aan te geven en een nachtje in een ander bed te slapen.

Verder leren kinderen ook andere vaardigheden wat weer leidt tot meer zelfvertrouwen. Mogelijk dat je als gezin een dagje erop uit trekt en activiteiten onderneemt. Bijvoorbeeld een dagje midgetgolfen.

Het kan dat je kind hier ineens talent voor heeft, of dat het net de bal raakt. Het maakt niet uit: deze nieuwe ervaring heeft weer geleid tot een stapje kennis en ervaring. Hier kan je kind weer van leren en ook dit leidt weer tot het vergroten van het zelfvertrouwen.

Sterke ontwikkeling in beoordelingsvermogen, probleemoplossend vermogen, impulsbeheersing en planningsvaardigheden

Door een nieuwe omgeving, ontdekken kinderen veel. Naast de culturele verschillen kun je ook denken aan de soort overnachting. Van het logeren in een tent leren ze hoe je de tent moet opzetten, wat handig is qua indeling van de tent of hoe je je op een basic manier prima kunt redden. Allemaal probleemoplossende vaardigheden.

Naast meer variatie in de sociale contacten levert een nieuwe omgeving ook een sterke ontwikkeling in de frontale kwab van de hersenen op. Het gebied dat ervoor zorgt dat:

  • je problemen kunt oplossen
  • een situatie of gebeurtenis kunt beoordelen
  • impulsen zoals het uiten van je emoties beter in de hand kunt houden
  • het plannen van de dag beter gaat.

Allemaal vaardigheden die super handig en fijn zijn, ook richting de volwassenheid.

Hoger IQ door de vakantie?!

Op vakantie gaan, draagt bij aan een gezonde mentale en fysieke gesteldheid. Je rust uit tijdens de vakantie, beweegt veel en eet mogelijk meer fruit als anders: allemaal dingen die bijwerken aan een gezonde levensstijl. En als je fysiek en mentaal gezond bent, dan kun je je beter concentreren op een taak.

Het komt dus je aandacht en concentratie ten goede.

Verder heeft een fysieke en mentale gezondheid ook een positief effect op:

  • Het omgaan met stress
  • Planningsvaardigheden
  • Leervermogen

Deze zaken zouden weer bij kunnen dragen aan een hoger IQ. In ieder geval is het zo dat je kind beter op school kan scoren als het uitgerust is, zich goed kan richten op de leerstof en zelfvertrouwen heeft om aan een nieuwe taak beginnen.

Kanttekening: diverse onderzoekers zijn het hier niet mee eens, zo wordt er in onderzoeken ook beweerd dat je met een IQ geboren wordt. En dat een vakantie weliswaar een kort positief effect hierop kan hebben, maar je lange termijn effecten niet kan verwachten.

Ervaren van verhoogd geluksgevoel door de vakantie

De verbinding met jullie als gezin.. de nieuwe omgeving en ervaringen.. allemaal dingen die bijdragen aan het geluksgevoel. Door op vakantie te gaan kan je kind dus groeien in zijn of haar geluksgevoel.

Mogelijk herken je het zelf ook: de voorpret die je kunt hebben als je de vakantie net geboekt hebt. De fijne gedachte aan de mooie bestemming waar je straks gaat verblijven, of het grote zwembad in het vakantiepark.. Dit zorgt allemaal dat ons geluksgevoel stijgt.

Hechtere band met ouders

Omdat ook veel ouders in de vakantie meer vrije tijd hebben, is er meer aandacht voor elkaar. Meer tijd om samen dingen te ondernemen, van elkaar te leren en te genieten van elkaars gezelschap. En dit versterkt weer de band met je kind(eren).

Niet alleen mama of papa die ze ’s avonds op bed legt, maar mogelijk wel allebei of juist degene die het anders minder kan doen. Het is leuk om op vakantie ook 1 op 1 iets met je kind te gaan doen.

Stimuleert de ontwikkeling

Een vriendin van ons is een fervent backpacker. Zij vertelde dat haar dochter heeft leren lopen in Azië. Dit kwam niet alleen door de grappige, knalroze schoenen die ze daar voor dochterlief had gescoord.

Maar ook omdat er zoveel te zien en te ontdekken was. Op het strand wilde ze de krabben zien of bij de foodkraampjes kijken naar de levende dieren. Lopen gaat dan veel sneller! En door zelf te lopen kon ze het ook beter zien dan vanuit de draagzak of vanuit kruiphouding.

Ook het leren van een vreemde taal, of het leren over de geschiedenis van een land, gaat allemaal spontaner door de vakantie. Kinderen pikken vanzelf de ochtend- of avondgroet op en gebruiken deze al snel zelf. Het eten van andere gerechten en de andere cultuur.. allemaal positieve invloeden voor ons brein.

Goed voor de creativiteit

Een andere omgeving stimuleert het creatief denken. Je kunt dit al in het klein zelf bereiken door niet de vaste route van je huis naar je werk te rijden, maar eens een alternatieve route te rijden.

Of door je boodschappen eens in een andere winkel te halen. Ons brein wil geprikkeld worden. En een goede prikkeling hiervoor is onder andere de vakantie ☺

Floortje