Skip to Content

Op vakantie: lang leve het animatieteam… of toch maar niet?

Op vakantie: lang leve het animatieteam… of toch maar niet?

Als je op vakantie gaat, dan zoek je misschien wel bewust naar een camping met een animatieteam. Of een park waar je iedere dag je kind lekker kan laten vermaken en samen kan gaan kijken bij de shows. Of ga jij liever zelf met je gezin eropuit en hoeven al die extra’s voor jou niet? Twijfel je nog een beetje wat nu handig is? Hier de voor- en nadelen van een animatieteam.

Heel persoonlijk

Allereerst is het natuurlijk een heel persoonlijk onderwerp. Niet alleen wat de ouders betreft, maar zeker wat het kind betreft. In de eerste plaats moet je kind het toch fijn hebben, daarvoor ben je toch op vakantie? En niet ieder kind vindt het nu eenmaal leuk om geparkeerd te worden bij een clubje en papa en mama gaan weg.

De grote shows samen bekijken is dan weer anders, maar er zijn genoeg kindertjes die al die drukte helemaal niet leuk vinden. Vaak is dat van tevoren al wel in te schatten, maar ja: niets zo veranderlijk als kinderen. Huppelt het thuis zo het kdv in? Op vakantie kan hij er wel héél anders over denken! Maar eerlijk is eerlijk: een camping of park met een animatieteam is in ieder geval goed ingesteld op kleine gastjes en biedt extra vermaak!

Veilig?

Eén van de dingen die je natuurlijk wel wilt weten is of het wel te vertrouwen is om je kinderen aan vreemden toe te vertrouwen. Ga af op je gevoel en kijk goed rond. Zie je dingen die je niets vindt? Houd je kind dan gewoon lekker bij je. Natuurlijk kan je ook informeren hoe het zit met de professionaliteit van het team. Daar zitten grote verschillen in.

Grote parken stellen vaak wel echte eisen aan hun personeel op het gebied van bijvoorbeeld SPW, maar bij kleinere campings kunnen het ook gewoon enthousiaste jongeren zijn, waar uiteraard helemaal niets mis mee hoeft te zijn. Wat het enthousiasme betreft zal je misschien juist bij de laatstgenoemde groep hoger scoren. Voor hen is het ook vaak gewoon een soort vakantie! En enthousiasme is wel belangrijk bij dit soort werk!

Is een animatieteam een verkapte oppas?

Tja, ja en nee. Persoonlijk vind ik dat je wel altijd in de buurt moet blijven zodat je wel je kindje kan ophalen als het niet gaat. Natuurlijk kan je op het park leuke dingen doen, terwijl je kinderen vermaakt worden. Of je gaat snel die vervelende boodschappen doen, want daar maak je ze ook niet blij mee. Maar vakantie moet ook voor de kids vakantie zijn, toch?

En dat vind ik toch een heel ander verhaal dan een kind naar een kdv brengen of school en dat het daar moet huilen als je weggaat… Zo mag het bij een animatieteam niet zijn. Wil je kind niet? Nou, dan gaat het weer lekker gewoon mee met jou! Maar goed, gaat het wel, dan heb jij even je handen vrij voor jezelf. Even de sauna in of samen met je partner rustig een kop koffie drinken op een terrasje.

Nieuwe vriendjes

Een leuk voordeel van een animatieteam is het ontmoeten tijdens de activiteiten van andere kinderen. Nieuwe vriendjes maken en daar buiten de animatietijden om ook lekker mee spelen. Er zijn heel veel kindjes die juist graag alle mogelijke activiteiten willen bijwonen, juist omdat ze dan lekker met vriendjes kunnen spelen.

Tijd voor elkaar hebben

Nadeel van het wegbrengen van je kindje naar bijvoorbeeld het knutselclubje, is toch dat je vastzit aan tijden én vooral: dat je weer geen tijd hebt voor elkaar. Is vakantie niet juist zo leuk omdat er eindelijk tijd is om met elkaar tijd door te brengen? Wil jij dat ook graag, maar vindt je kindje al die leuke activiteiten het einde? Tja, dan moet je keuzes maken. Of je kiest heel bewust voor een park ZONDER animatieteam.

Minidisco

Een activiteit die vaak heel populair is tijdens de vakantie is de zogenaamde minidisco; lekker even een kwartiertje dansen en bewegen op muziek. Deze liedjes hier zijn dan heel populair.

Shows

Natuurlijk is een animatieteam meer dan alleen maar een knutselclubje. Vaak zijn er ook shows, die je dus met elkaar kunt bezoeken. De kinderen (en papa en mama) kunnen lekker mee hossen en zingen. Het geeft een gezellige sfeer aan het geheel. Grote parken bieden ook animatie aan voor volwassenen of voor het hele gezin. Dan kan het zomaar gebeuren dat je opeens met je zoon of dochter in het bos aan het lasergamen bent… Stiekem ook leuk voor papa (en mama ? ).

Van beide een beetje

Eigenlijk geeft een aanwezig animatieteam veel voordelen. Je bent immers niet verplicht om er heen te gaan, maar je kunt er wel heerlijk gebruik van maken. Je zult maar de pech hebben dat je drie weken in de regen zit, bij wijze van spreken. Dan kan een aanbod van leuke activiteiten toch wel een uitkomst zijn. Alle dagen in je tentje zitten is voor een kind echt niet te harden.

Door bewust te kiezen waar je wel en waar je niet aan meedoet, voorkom je de valkuil dat je elkaar weer veel te weinig hebt gezien. Maar je voegt wel leuke extra items toe aan je vakantie. En ja, oké, even tijd hebben voor je partner alleen, terwijl de kinderen zich prima vermaken: daar is eigenlijk ook niets mis mee.

En dan hebben we nog de mascotte

Is er een animatieteam, dan zou het ook zomaar kunnen gebeuren dat er een mascotte rondloopt op het park. Leuk! Met natuurlijk de nodige commercie eromheen, want er zijn vast allerlei spulletjes in de parkwinkel te koop. Maar bij de grotere parken zal er ook een programma op tv zijn die over dit typetje gaat. Leuk voor de kinderen om naar te kijken en jij dus even rustig je dag kunt beginnen….

Kies jij wel of niet voor een vakantie met animatieteam?

Wil Cats
Volg me via: