Zoals jullie vanochtend konden lezen hebben we een weekje bij oma en opa gelogeerd. Nu kreeg ik de vraag hoe je je kinderen daar het beste op kunt voorbereiden en wat je dan moet meenemen als je gaat logeren. Het leek me leuk om deze tips op basis van de ervaringen met jullie te delen.
De ervaring leert namelijk dat je de eerste keer zo goed mogelijk beslagen ten ijs wilt komen en van alles en nog wat meeneemt, en niet gebruikt. Maar wat als…
Ach, oma en opa hebben jullie niet voor niets grootgebracht. Uitvindingen zoals mobiele telefoons, een magnetron om flesjes te steriliseren en … hadden ze toen ook nog niet. Er is vast wel een alternatief mogelijk.
Tenminste; luiers vergeten op eerste kerstdag als alle winkels gesloten zijn is niet handig. Dan is het hopen dat een van de buren ook (bezoek met) jonge kinderen heeft.
Voorbereiding op logeerpartij
Eerst even enkele tips ter voorbereiding. Meer tips ter voorbereiding op een logeerpartijtje (met peuters) heb ik eerder in een ander artikel behandeld.
Afhankelijk van de leeftijd van je kind kan je een paar dagen van tevoren vertellen dat het mag gaan logeren bij oma en opa. Als je kindje wat ouder is, kan er eventueel een aftelkalender gemaakt worden. Scheelt jou iedere ochtend de vraag of het die dag naar oma en opa gaat.
Het liefste pak ik de dag ervoor in. Er is vast iets dat je toch liever mee had willen nemen. Nu schiet dat ‘s-avonds als je in bed ligt in je hoofd, en niet op het moment dat je in de auto zit en al halverwege bent.
Vergeet niet af te stemmen met oma en opa wat ze al in huis hebben; moet er een logeerbedje mee, is er een babyfoon, hoe zit het met speelgoed etc. Als je zelf een logeerbedje meeneemt, laat je baby er dan eerst thuis al even een nachtje aan wennen. Dan is niet alles helemaal nieuw.
Wat moet je meenemen als je gaat logeren?
In het fotoverslag had ik al verteld dat er geen speelgoed mee ging omdat dit al in ruime voorraad aanwezig is bij oma en opa. Maar wat neem je dan wel mee? Voor jezelf, je peuter en de baby?
Zelf ga ik altijd voor zo min mogelijk. Scheelt bagage, gedoe en weer bij elkaar zoeken. Over het algemeen gaat er het volgende mee;
- Luiers + billendoekjes
- Flesvoeding + spenen + borstel + fles om melkaanslag schoon te maken
- Slaapzak / pyjama (+ eventueel reserve afhankelijk van aantal nachtjes)
- Rompertjes met lange & korte mouw (aantal nachten + 2 reserve)
- Bovenkleding in setjes; het kan handig zijn dit te verpakken in hersluitbare boterhamzakjes zodat oma en opa niet hoeven te zoeken en matchen. Compleet met maillots, strikjes en sokjes.
- Toiletartikelen; tandenborstel met kindertandpasta, borstel / kam / elastiekjes, shampoo, douchegel
- Knuffels, speen, tutjes en andere materialen zoals een hydrofiel met jouw lichaamsgeur die je kind gewend is in bed.
- Hydrofiele doeken voor als je baby nog spuugt.
- Eventueel campingbedje als die niet bij oma aanwezig is. Zelf nemen we altijd het Deryan tentje mee (dit is een campingbedje voor op vakantie).
- Babyfoon
- Lijstje met noodtelefoonnummers; jullie mobiel, waar jullie heen gaan, huisarts etc.
Deze spullen neem ik het liefste in een krat mee. In een zwemtas gaat de kleding, de luiers, babyvoeding en andere grotere en kleinere spullen passen allemaal in het krat.
Scheelt je bij oma en opa ook heen en weer lopen met uitladen. In een krat is het over het algemeen ook snel en makkelijk terug te vinden.
Logeren bij oma en opa
Als oma en opa van plan zijn om op pad te gaan kunnen de volgende voorwerpen erg handig zijn;
- Autostoel; misschien handig om die zelf even over te zetten.
- Buggy / wandelwagen; als die niet standaard al bij oma en opa aanwezig zijn.
- Drievaksbakje (of iets soortgelijks) voor de flesvoeding
- Zelf hebben we een handig ‘toilettasje‘ met enkele luiers, billendoekjes en vuilniszakjes.
Tips voor als je kind gaat logeren
Leuk hoor als je je kind bij een ander laat logeren. Als mama kan je een grote rol spelen in het welslagen van dit partijtje. Natuurlijk verschilt het een en ander als je kindje gaat logeren bij oma en opa, familielid of een vriendje.
Heimwee; Voor jou als mama is het waarschijnlijk vele malen spannender om je kindje ergens achter te laten dan voor het kind zelf. Dat is een gezonde spanning. Het zou wat zijn als je je kind zomaar ergens achter zou laten. Nu hebben jonge kinderen nog geen telefoon die ze meenemen, zodat als het niet bevalt ze naar huis kunnen bellen.
Don’t: Ga niet zelf ieder uur bellen hoe het gaat.
Do: Spreek eventueel af met de andere mama dat ze af en toe een foto whats-appt. Zo zie je wat je kindje aan het doen is en dat het allemaal prima gaat. Lang leve de digitale wereld.
Do: Zorg zelf ook voor afleiding; spreek af met vriendinnen en ga iets doen waar je normaal niet aan toe zou komen. Zo ben je er zelf ook minder mee bezig.
Don’t: Ga vooral niet langs, als je kind je ziet zal het waarschijnlijk weer meewillen. Dat is een natuurlijke reactie en geen bevestiging dat het kind inderdaad heimwee heeft.
Proeflogeren; Vind je het toch allemaal erg spannend ga dan een keertje proef logeren bij oma en opa.
Do: Als je gaat proeflogeren, slaap dan zelf in een andere kamer. Zo zie je zelf hoe je kindje het doet in een andere omgeving. Het zal vast wel meevallen.
Inpakken; Dat zal van kind tot kind verschillen. Stem dit ook goed af met de andere mama. Hebben ze een logeerbed, of moet je die zelf meegeven? Speciale voeding en luiers is handig om zelf mee te geven.
Vergeet ook vooral geen speen, knuffel en eventueel een flesje als dat nodig is. Een pyjama en schone kleding, iets meer setjes dan aantal nachten, want je weet maar nooit. Als je kind medicijnen heeft geef deze dan mee inclusief verpakking en bijsluiter zodat dit nagelezen kan worden.
Do: Als je kind oud genoeg is laat het dan helpen met inpakken, zo weet het zelf ook wat er mee gaat.
Do: Je kan een shirt meegeven dat je zelf een dag hebt aangehad, zo heeft je kindje toch de mamageur bij het slapen.
Afscheid; Als je je kindje weg brengt probeer het afscheid dan snel en duidelijk te doen. Als er even traantjes zijn kan je de mama adviseren het kind af te leiden, eventueel met een speen.
Don’t: Geen wegglippen als de kinderen afgeleid zijn en niet kijken.
Do: Geef een kus en maak duidelijk dat je weggaat en de volgende dag weer terugkomt.
Tips voor als er iemand komt logeren
Een logeerpartijtje is voor de andere mama net zo spannend als de mama die haar kind ergens achterlaat.
Activiteit; Zorg voor een activiteit om samen te doen. Denk bijvoorbeeld aan het bakken en vervolgens versieren van een taart of het maken van een wandeling. Het plannen van een activiteit is prettig voor jezelf, heb je even structuur in het ‘wat te doen’.
Do: Het fijnste is buitenshuis, dan ben je er even uit. Bij regen kan dit ook een activiteit binnenshuis zijn.
Don’t: Je hoeft echt niet gelijk een dagje naar de Efteling of de volledige dag vol te plannen.
Rust: Het logeren en sich is al spannend genoeg voor de kinderen. Je hoeft echt geen compleet entertainmentprogramma af te spelen.
Do: Geef ze de tijd en ruimte om zelf te spelen. Dat is tenslotte het doel van de meeste logeerpartijtjes.
Do: Na afloop hoort samen opruimen er natuurlijk bij.
Huisregels; Jouw huis, jouw regels. Geen snoepjes zijn geen snoepjes, en als er alleen water gedronken wordt kan je dat aan de gasten ook geven. Kinderen passen zich snel aan en begrijpen echt wel dat in een ander huis andere regels gelden.
Do: Natuurlijk kan je wel wat relaxter met de regels om gaan. De regels blijven wel gelden.
Koken; Nu er een extra gast is hoef je echt geen driegangen menu op tafel te zetten. Keep it simple. Zeker jonge kinderen lusten nog niet zo heel veel. Een eenvoudige aardappel, groenten en vlees zal dan beter vallen dan een culinair hoogstandje.
Do: Met pasta kunnen sommige kinderen moeilijk doen, check dit vooraf even bij de ouders.
Do: Bij twijfel; over het algemeen doen pannenkoeken, patat of pizza’s het bij alle kinderen erg goed.
Don’t: Het eten moet leuk blijven, een keer niet eten is echt geen probleem. Maak er geen halszaak van.
Naar bed gaan; Vraag de andere mama wat het bedritueel is van het kindje. Het is handig deze volgorde aan te houden. Dit kan voorkomen dat het kind in bed nog uren wakker ligt of gaat huilen omdat het iets mist.
Heimwee; Mocht een kind signalen van heimwee vertonen probeer het dan even af te leiden. Bijvoorbeeld door een film te kijken, samen een spelletje te doen of gewoon gezellig te kletsen / op schoot zitten. Wie weet zijn het wel signalen van verveling.
Do: Blijft de heimwee, neem dan even contact op met de mama. Het moet wel leuk blijven. Is het kind nu nog niet zover, dan komt er vast wel een volgende keer.
Wat nemen jullie altijd mee als je gaat logeren?
Vakantie tips
- Travel hacks vakantie met kinderen
- Duurzaam op vakantie met kinderen
- Met oma en opa op vakantie
- Momcation; vakantie zonder kinderen & patner
- Zwanger op vakantie; babymoon
- Eerste vakantie met baby
- Vakantie met baby tips
- Vakantie tips met baby
- Vakantie tips met dreumes
- Vakantie tips met kinderen
- Vakantie tips met kinderen buitenland
- Vakantie tips met pubers
- Vriendje of vriendinnetje mee op vakantie
- Vakantie zonder partner
- Alleen op vakantie met kinderen zonder partner
- Alleenstaande ouder vakantie
- Vakantie met kinderen goed ontwikkeling
- Ontwikkeling kind tijdens vakantie
- Kinderen groeien tijdens vakantie
- Bewust niet op vakantie gaan
- Verlof buiten vakantie
- Toestemming alleenreizende ouders met kind
- Vliegen met kinderen
- Vakantie activiteiten voor kinderen
- Vakantie met animatieteam
- Hotel spelletjes & activiteiten op vakantie
- Herinneringen maken tijdens vakantie
- Tips relaxte vakantie
- Uitgerust terug van vakantie
- Ergernissen tijdens vakantie
- Tips offline vakantie
- Tips regen op vakantie
- Wat doen regen op vakantie
- Heimwee kind tijdens vakantie
- Lactose-intolerant op vakantie
Vakantie wat meenemen
- Checklist vakantie voorbereiding
- Vakantie met kinderen niet vergeten
- Identificatiebewijs kinderen vakantie
- Vakantie paklijst wat meenemen
- Logeren paklijst wat meenemen
- Reisgidsen Nederland met kinderen
- Reisapotheek welke medicijnen meenemen
- Draagzaak meenemen op vakantie
- Kindertrolley & kinderkoffer
- DIY vakantie koffertje
- Vakantie & camping speelgoed
- Vakantie- & doeboeken
- Spelletjes meenemen vakantie
- Reisspelletjes voor onderweg op vakantie
- Vakantie zakgeld; ijsjesgeld
- Telefoon / tablet mee op vakantie?
- Ga jij ook liever in het naseizoen op vakantie? - 8 October 2024
- Wat zijn de kosten koper als je een huis gaat kopen? - 8 October 2024
- De magische kerstshow bij Intratuin Halsteren 2024 - 8 October 2024