Ga je met je gezin op vakantie naar het buitenland? Dan hebben je kinderen ook hun eigen reisdocumenten nodig. Dat kan een paspoort zijn of een identiteitskaart, afhankelijk van de bestemming.
Zelfs baby’s hebben een geldig reisdocument nodig, ook als je een dagje gaat winkelen over de grens in België of Duitsland. Wil je precies weten hoe dat zit en waar het voor nodig is? Lees dan snel verder!
Identificatieplicht; id kaart verplicht voor kinderen?
Het klinkt misschien apart, maar er geldt al een identificatieplicht vanaf de geboorte.
Dat betekent niet dat je meteen op de dag van aangifte bij de gemeente een identiteitskaart of paspoort voor je pasgeboren baby hoeft aan te vragen, maar in principe is er voor kinderen een geldig legitimatiebewijs nodig als ze naar een zorgverlener gaan, zoals een ziekenhuis of tandarts.
Gelukkig zal er niet moeilijk worden gedaan als je kleintje nog geen identiteitskaart of paspoort heeft en onmiddellijk medische hulp nodig heeft.
De medische zorg zal altijd eerst worden verleend; maar daarna moet er wel binnen 14 dagen een geldig identiteitsbewijs getoond worden.
Dit heeft ermee te maken dat de kosten van de behandeling niet bij een zorgverzekeraar gedeclareerd kunnen worden als er geen geldig identiteitsbewijs getoond kan worden.
Paspoort of identiteitskaart
Er zijn een aantal verschillen tussen een paspoort en een identiteitskaart, denk bijvoorbeeld alleen al aan het formaat. Een ID-kaart is namelijk een plastic pasje dat even groot is als een bankpasje, terwijl een paspoort een klein boekje is.
Waar is reisdocument geldig?
Met een geldig paspoort kun je reizen naar elk land, want dit reisdocument is in alle landen ter wereld te gebruiken.
Een identiteitskaart is alleen geldig in de meeste Europese landen, namelijk: Andorra, België, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Groot-Brittannië en Noord-Ierland, Hongarije, Ierland, IJsland, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Noord-Macedonië, Malta, Monaco, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Servië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Turkije, Zweden en Zwitserland.
Als je reist naar een Europees land dat niet in bovenstaande lijst staat, kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de ambassade of het consulaat van dat land, omdat in sommige gevallen de Nederlandse identiteitskaart daar ook gewoon geldig is.
Let op: Voor de Caribische delen van Nederland (Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba) is een paspoort nodig om naartoe te reizen.
Verschil in kosten
- Een identiteitskaart is goedkoper dan een paspoort: volwassenen betalen voor een paspoort 73,23 euro, terwijl een identiteitskaart 58,31 euro kost. De kosten voor zowel een paspoort als voor een identiteitskaart voor kinderen liggen wat lager: 55,37 euro voor een paspoort en 30,73 euro voor een identiteitskaart.
- Het paspoort en de identiteitskaart voor personen jonger dan 18 jaar zijn minder lang geldig omdat er allerlei gegevens op staan (pasfoto, lengte), die in de eerste levensjaren nogal snel kunnen veranderen.
Hoe lang geldig?
Beide reisdocumenten zijn tien jaar geldig voor volwassenen; voor kinderen is dit vijf jaar. Mocht je dus plannen hebben om binnen dat tijdsbestek een verdere reis te maken, kan het goedkoper zijn om direct voor een paspoort te gaan, in plaats van eerst een identiteitskaart en na een paar jaar alsnog voor een paspoort.
Hoe lang duurt aanvragen?
In de praktijk duurt het in principe 5 werkdagen voordat je je paspoort of identiteitskaart kunt ophalen. Houdt hier dus rekening mee als je last minute een (verre) reis boekt. Je zal niet de eerste zijn. Linda heeft hier ervaring mee, toen ze vijf dagen van tevoren een reis boekte naar Egypte en dus die dag nog langs moest om een paspoort te regelen voor haar zoon.
Heb je een document toch sneller nodig? Dan is het mogelijk om tegen betaling gebruik te maken van een spoedprocedure. Deze kosten kunnen verschillen qua gemeente.
Noodpaspoort
Heb je dezelfde dag nog een paspoort nodig? Dan kun je terecht bij de Koninklijke Marechaussee om daar een noodpaspoort aan te vragen. Hiervoor moet je eerst bij de gemeente een nieuw paspoort of ID-kaart aanvragen én een uittreksel Basisregistratie Personen (BRP).
Meer informatie over het noodpaspoort vind je hier.
Aanvragen voor kind
Vraag je een paspoort of identiteitskaart aan voor je kind, moet het kind altijd aanwezig zijn bij het aanvragen EN het ophalen. Handig dus om hier rekening mee te houden bij het inplannen van een afspraak.
Naast dat je kind aanwezig moet zijn, heb je een pasfoto nodig en een toestemmingsformulier van de andere ouder. Eventuele eerdere ontvangen reisdocumenten zijn ook nodig, omdat die ongeldig worden gemaakt.
Toestemming van de ouder(s)
Voor kinderen tot 12 jaar moet er altijd een ouder mee naar het gemeentehuis. Deze persoon moet ook het ouderlijk gezag hebben en toestemming hebben van de eventuele andere ouder met ouderlijk gezag. Je kunt dus als ouders samen met je kind meegaan naar het gemeentehuis.
Als één van de twee niet kan of als de ouders uit elkaar zijn, moet de andere ouder schriftelijk toestemming geven.
Hiervoor moet een toestemmingsverklaring ondertekend worden en een kopie van het identiteitsbewijs van deze ouder toegevoegd worden. Het kind waarvoor de aanvraag is, moet altijd mee naar het gemeentehuis, ook als het een baby is.
Het kan gebeuren dat één van de ouders die het gezag heeft geen toestemming geeft voor de aanvraag van een paspoort of identiteitskaart voor jullie kind. Er kan dan bij de kinderrechter vervangende toestemming worden aangevraagd.
De ouder die geen toestemming verleent voor de aanvraag van het paspoort of de identiteitskaart heeft de mogelijkheid om een verweerschrift in te dienen waarin staat waarom er geen toestemming is gegeven.
De rechter beslist natuurlijk uiteindelijk of hij wel of geen vervangende toestemming verleent; het is dus geen garantie om alsnog toestemming te krijgen voor het aanvragen van een identiteitsbewijs of paspoort voor je kind.
De toestemming voor het reisdocument voor je kind kun je te allen tijde intrekken, bijvoorbeeld als er sprake is of een vermoeden is van kinderontvoering.
Voor kinderen tot 12 jaar is toestemming nodig van (beide) ouder(s) voor het aanvragen van een identiteitskaart en paspoort; voor kinderen tot 18 jaar hoef je als ouder alleen toestemming te geven voor het aanvragen van een paspoort.
Een kind tussen de 12 en 18 jaar heeft dus geen toestemming nodig om een identiteitskaart aan te vragen.
Een pasfoto voor je kind
Gelukkig zijn de eisen voor pasfoto’s van kinderen jonger dan 6 jaar minder streng dan die van volwassenen. Een baby van een paar maanden oud kan vaak nog niet zelfstandig zitten, en zal natuurlijk niet de instructies van de fotograaf begrijpen.
Het hoofdje moet ook vaak nog ondersteund worden. Dat mag ook, maar de ondersteuning mag op de foto niet zichtbaar zijn.
Daarnaast is het niet erg als het hoofd wat is gekanteld, de schouders niet recht zijn of de ogen niet op een horizontale lijn zijn. Je kindje hoeft ook niet per se een neutrale blik te hebben, recht in de camera te kijken en de mond gesloten te houden. Het is wel belangrijk dat je kindje zijn ogen open heeft op de foto.
Je mag in principe ook zelf proberen om een pasfoto van je kind te maken. Thuis in de vertrouwde omgeving gaat dat wellicht wat makkelijker dan bij een onbekende fotograaf met felle lampen.
Je moet zorgen voor een effen grijze, lichtblauwe of witte doek als achtergrond. Je kunt deze bijvoorbeeld op de grond leggen en je baby daar op leggen.
Zorg er wel voor dat het formaat en de kwaliteit van de foto goed zijn, anders kan je foto alsnog afgekeurd worden.
Heeft jouw kind al een eigen identiteitskaart of paspoort?
Vakantie tips
- Travel hacks vakantie met kinderen
- Duurzaam op vakantie met kinderen
- Met oma en opa op vakantie
- Momcation; vakantie zonder kinderen & patner
- Zwanger op vakantie; babymoon
- Eerste vakantie met baby
- Vakantie met baby tips
- Vakantie tips met baby
- Vakantie tips met dreumes
- Vakantie tips met kinderen
- Vakantie tips met kinderen buitenland
- Vakantie tips met pubers
- Vriendje of vriendinnetje mee op vakantie
- Vakantie zonder partner
- Alleen op vakantie met kinderen zonder partner
- Alleenstaande ouder vakantie
- Vakantie met kinderen goed ontwikkeling
- Ontwikkeling kind tijdens vakantie
- Kinderen groeien tijdens vakantie
- Bewust niet op vakantie gaan
- Verlof buiten vakantie
- Toestemming alleenreizende ouders met kind
- Vliegen met kinderen
- Vakantie activiteiten voor kinderen
- Vakantie met animatieteam
- Hotel spelletjes & activiteiten op vakantie
- Herinneringen maken tijdens vakantie
- Tips relaxte vakantie
- Uitgerust terug van vakantie
- Ergernissen tijdens vakantie
- Tips offline vakantie
- Tips regen op vakantie
- Wat doen regen op vakantie
- Heimwee kind tijdens vakantie
- Lactose-intolerant op vakantie
Vakantie wat meenemen
- Checklist vakantie voorbereiding
- Vakantie met kinderen niet vergeten
- Identificatiebewijs kinderen vakantie
- Vakantie paklijst wat meenemen
- Logeren paklijst wat meenemen
- Reisgidsen Nederland met kinderen
- Reisapotheek welke medicijnen meenemen
- Draagzaak meenemen op vakantie
- Kindertrolley & kinderkoffer
- DIY vakantie koffertje
- Vakantie & camping speelgoed
- Vakantie- & doeboeken
- Spelletjes meenemen vakantie
- Reisspelletjes voor onderweg op vakantie
- Vakantie zakgeld; ijsjesgeld
- Telefoon / tablet mee op vakantie?
- Doopnaam kiezen; incl. lijst met voorbeelden - 21 March 2024
- Surprise cadeau ideeën voor onder de 5 euro - 1 October 2023
- Sinterklaas vieren met oudere kinderen; 5 tips met pubers en tieners - 1 October 2023