Skip to Content

Vakantie met baby; handige tips

Vakantie met baby; handige tips

Dat het hebben van een baby je leven ingrijpend zou veranderen, had je tijdens je zwangerschapsperiode vast wel verwacht. Dat heb je er allemaal wel voor over gehad, want je kindje heeft met zijn komst je leven beslist opgefleurd. 

Maar net wanneer je denkt dat je alle veranderingen in je dagelijks patroon al hebt gehad, breekt de vakantieperiode aan waardoor je merkt dat je nu bij het plannen ervan ook rekening moet houden met de behoeften van je baby. Je zal je misschien afvragen of je überhaupt op vakantie moet gaan.

Daarnaast zijn vanaf dat moment de locatie en de duur van een vakantie met baby relevant net als de extra voorzieningen en faciliteiten zoals een kinderstoel of babybedje.

Vakantie met baby?

Het allereerste dat je je moet afvragen is waarom je op vakantie zou willen gaan met je baby? Misschien was je dat gewend jaarlijks te doen toen je nog geen kinderen had, maar met hun komst treedt in de meeste gevallen ook verandering in het aantal keren dat je de thuisbasis verlaat om al dan niet voor langere tijd, elders te vertoeven. Vooral als je kindje nog heel jong is, is het vaak ook nog aan te raden dat je in de voor hem vertrouwde omgeving blijft. Dat helpt je baby bij het socialiseren en je voorkomt dat het ziek wordt door factoren waar je op een andere plek dan je eigen woning, geen invloed op hebt. Ga daarom altijd eerlijk bij je zelf na waarom je op vakantie gaan wilt.

Indien je met baby op vakantie wilt gaan omdat je je wilt ontspannen of om je iets oudere kinderen van hun vrije tijd te laten genieten, is het handig (vooral wanneer je niet zo lang terug bevallen bent) om in je directe omgeving te zoeken naar een accommodatie, hotel of autovakantieroute waar er rekening gehouden wordt met gezinnen met jonge kinderen. Zo bestaan er familiehotels waar men activiteiten voor het hele gezin, jong en oud, ontplooit. Hier vind je meer informatie over familiehotels en hotels met een familiekamer.

Gaat je interesse eerder uit naar een goedkope vakantie met baby, dan kunnen uitstapjes naar de dierentuin of een kinderboerderij aan deze wens voldoen. Ook het langer in het lokale park of op de speelplaats vertoeven dan jullie gewoon zijn, zijn leuke activiteiten die je met je kids kan ontplooien, zonder dat je de regelmaat van je baby verstoort.

Soort vakantie

In de zomer zal je andere activiteiten willen ontplooien dan in de winter, waardoor de periode waarin je wilt reizen ook van invloed is op je reisbestemming.

Vakantiepark in Nederland

De populairste vakantie met baby’s en jonge kinderen is toch wel het vakantiepark. Je hebt dan je eigen huisje of accommodatie, over het algemeen vrijstaand, zodat zelfs als je baby huilt andere gasten geen last hebben. Of jouw kindje ‘s avonds last heeft van het lawaai van buren in de kamer naast je en daardoor niet kan slapen. Ook handig; als de baby op bed ligt hoef je zelf dus niet ook direct naar bed maar kan je nog even in de woonkamer bijkomen. In een vakantiepark ben je gewoon vrij om te gaan en staan waar en wanneer je zelf wil en je dus je eigen ritme aan kan houden. In de meeste parken is er wel een zwembad en in steeds meer parken worden er ook activiteiten voor baby’s georganiseerd zoals babyzwemmen of babymassage. Ook is er een supermarkt en kan je bij de meeste parkrestaurants vragen om de babyvoeding op te warmen. Een vakantiepark is ook ideaal voor een weekendje weg, bijvoorbeeld om te ervaren hoe het is om met een baby op vakantie te gaan voordat je ergens anders heen gaat.

Lees ook: Populairste kindvriendelijke vakantieparken in Nederland

Autovakantie

Wil je liever wat verder weg dan is het ideaal om gewoon met de eigen auto op vakantie te gaan. Op die manier kan je vaak toch al sneller meer meenemen dan als je met het vliegtuig gaat. Afhankelijk van je baby kan je dichterbij in Duitsland of Frankrijk blijven of helemaal richting Italië of Spanje rijden. Als je gaat rijden met een baby is het wel heel verstandig om te zorgen voor voldoende schaduw achterin de auto. Wat heel handig is om het donker te maken is bijvoorbeeld een hydrofiel voor de deur te hangen zodat er geen licht en minder warmte naar binnen komt. Ook is het verstandig om regelmatig te stoppen en te zorgen dat je baby goed blijft drinken. Als je baby wakker is is het handig om wat speelgoed bij de hand te hebben. Vooral speelgoed dat je met een ketting kan bevestigen aan de maxi cosi en dus niet op de grond kan vallen is ideaal. Zeker als je allebei voorin zit, dan kom je er toch minder makkelijk bij.

Zon / strandvakantie

Tijdens de zomermaanden is het gaan naar het strand wellicht het eerste waar je aan denkt, maar op vakantie met baby gaan, maakt dat tot een hele onderneming. Het strand ligt voor weinigen op steenworp afstand, waardoor de reis er naar toe vermoeiend voor je kindje kan zijn. Een goeie babyautostoel is in dat geval een must. Ook zal je er voor moeten zorgen dat het tere huidje van je kind niet te lang onbeschermd blijft blootgesteld aan de zon en dat het in een onbewaakt moment niet het water in kruipt of loopt. Toch kan je baby van 1 jaar al erg genieten van dit uitje, waardoor zo een dag aan het strand het overwegen waard is. Je kindje zal dan waarschijnlijk voor het eerst echt met zand spelen, hetgeen een hele belevenis voor hem zal zijn. Wanneer je kindje een dutje moet doen, kan dat gewoon bij jou op een (bad)doek of laken onder jullie parasol. Ook slapen in een loopwagen behoort tot de mogelijkheden.

Lees ook: Tips vliegen met kinderen

Kamperen

Indien je besluit te kamperen is het aan te raden van te voren de voorzieningen van de camping te onderzoeken. Betreft het een camping waar je al vaker naar toe bent geweest, dan heb je al enig idee hoe je je moet voorbereiden op je verblijf met een baby’tje op deze locatie. Was je bijvoorbeeld gewend om alleen in de avonduren gebruik te maken van je tent, dan zal je deze gewoonte wellicht moeten bijstellen door te kiezen voor een grotere versie van je tent, waarin je je kindje overdag ook veilig kan entertainen. Ook is het handig om rekening te houden met het bereiden van de maaltijden voor je baby, van opwarmen van de fles tot het opwarmen van potjes of andere maaltijden.

Familievakantie

Het is ook mogelijk te kiezen voor een vakantie met familie. Dit is vooral populair tijdens de feestmaand december. Naast dat je op vakantie bent is dit ook een feest voor je baby omdat het dan de familieleden leert kennen, door wie hij vast en zeker verwend zal worden. Het enige probleem van een dergelijke vakantie is dat je als hoofdverantwoordelijke voor je kind er voor zal moeten waken dat zijn ritme niet verstoord wordt. Ook zullen je familieleden je met hun goed bedoelde opvoedingsadviezen om de oren slaan, hetgeen je kan verwarren. In het ergste geval ontstaat er ook nog wrijving, hetgeen niet goed zal zijn voor je kindje. Zo’n vakantie kan je echter ook in de gelegenheid stellen een beetje uit te rusten op de momenten waarom de grootouders, ooms en tantes je de zorg over je kind uit handen nemen.

Hoelang op vakantie

Afhankelijk van de leeftijd van je baby, kan je bepalen hoelang je op vakantie met hem wilt gaan. Baby’s hebben immers rust en regelmaat naast reinheid nodig. Indien het al vijf maanden een bepaald dagpatroon gewend is, kan het hem onzeker maken als de omschakeling te groot is. Ben je bijvoorbeeld de hele dag met je baby bezig maar laat je de zorg ervan op vakantie over aan een animatiemedewerker van het hotel, dan is de kans aanwezig dat je dreumes zich verlaten gaat voelen, hetgeen zijn ontwikkeling niet ten goede komt.

Handige tips voor als je op vakantie gaat met een baby

  • Wanneer ga je op vakantie? In de zomer is het vaak wat warmer en overal wat drukker omdat dan iedereen vakantie heeft. Als je zelf afhankelijk bent van de vakanties vanwege je werk is het vaak geen ontkomen aan. Maar als het even kan en er ook geen leerplichtige oudere broers en zussen zijn is het heel prettig om in het voorseizoen (mei / juni) of naseizoen (september / oktober) op vakantie te gaan.
  • Voeding: indien je baby slechts borstvoeding gebruikt zal je ook tijdens je vakantie op je eetgewoonten moeten letten. Eet je kindje al warm dan is het raadzaam dat je de ingrediënten voor zijn voeding meeneemt en zeker weet dat je het op de juiste manier kan (laten) bereiden. In het buitenland kan je niet altijd dezelfde maaltijden eten als dat je thuis gewend bent, of worden er andere kruiden gebruikt dan je kind gewend is.
  • Kleding: deze zal je afhankelijk van de plek waar je naar toe gaat, de temperatuur en het al dan niet aanwezig zijn van muggen, moeten aanpassen.
  • Check vooraf ook even hoe het zit met luiers, is er een supermarkt in de buurt (en zoja welke merk luiers verkopen ze daar. Het is handig om dit ter plaatse te kopen omdat het veel ruimte scheelt in je bagage, maar als je kind snel last heeft van rode billetjes is het toch fijn om bij het eigen vertrouwde merk te blijven. En je zal maar net op een feestdag ergens aankomen dat alle winkels gesloten zijn en je maar een paar extra luiers bij je hebt… Helaas uit eigen ervaring dat dat niet handig is, zelfs als je gewoon in Nederland bent!
  • Ga je met het vliegtuig naar de bestemming; dan is het handig om voor in het vliegtuig een speciaal Cares harnas te kopen waarmee je je kindje (zodra het zelfstandig kan zitten) kan vastzetten. Ook zijn er handige koffers die je kan uitvouwen tot een babybedje zodat je kind rustig kan slapen en je zoveel mogelijk het eigen ritme aan kan houden.
  • Als je een huurauto hebt gereserveerd op de vakantiebestemming is het handig om vooraf even te checken of en welke autostoeltjes er aanwezig zijn en of deze wel of niet veilig zijn. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld zelf je eigen maxi cosi mee te nemen. Dan weet je zeker dat je kind veilig zit.
  • Indien je zonder je partner (vader of moeder van je baby of minderjarige kinderen) naar het buitenland reist, is het belangrijk dat je een schriftelijke toestemming bij je hebt waarin vermeld staat dat hij/zij je toestemming geeft om met jullie kind naar het buitenland te reizen. Dit is een maatregel dat het ontvoeren van kinderen, tracht te voorkomen. Een voorbeeld van dit formulier kan je downloaden op de website van de Rijksoverheid. Je leest hier meer over deze toestemming. Ook kan je op deze website nagaan of je als alleenstaande ouder aanvullende documenten moet overleggen.

Checklist wat meenemen

Tot slot kan het handig zijn om, als je op vakantie gaat met een baby, extra te letten op wat je meeneemt. Denk bijvoorbeeld aan;

  • Medicijnen die je baby eventueel dagelijks moet gebruiken
  • Medicijnen voor baby’s tegen diarree, koorts en griep
  • Verzorgingsproducten zoals zonnebrand voor kinderen
  • Tand of mondgel voor als je kind last heeft van doorkomende tandjes.
  • Spenen, flesjes etc.
  • Draagzak; niet alle bestemmingen zijn even handig met een baby te bezoeken vanwege trappen, heuvels etc. Met een draagzak kan je altijd overal komen en ook ideaal voor op het vliegveld / in het vliegtuig als je de buggy hebt moeten afgeven.
  • Zijn of haar favoriete speelgoederen, knuffels, deken en boeken.

Waar ben jij op vakantie geweest met je baby?

Linda van Aken