Skip to Content

Checklist vakantie maken; tips met kinderen / baby die je niet moet vergeten

Checklist vakantie maken; tips met kinderen / baby die je niet moet vergeten

Altijd fijn om iets te schrijven waarvoor anderen de moeite nemen het te lezen. Daarom vandaag een stappenplan voor op vakantie. Nu het voorjaar is aangebroken, begint voor veel gezinnen het vakantieseizoen. Sommigen hebben dit al een half jaar geleden vastgelegd, anderen gaan last minute een paar daagjes weg.

Ons eerste reisje is een weekendje weg begin april. Voor gezinnen met jonge kinderen kan dit inderdaad makkelijk (en voordelig) in het voor- en najaar. Zodra de kinderen schoolgaand zijn, ben je afhankelijk van de vrije feestdagen en schoolvakanties.

Bestemming kiezen

Voordat je op vakantie gaat is het handig om jezelf de volgende vragen te stellen. De antwoorden zijn van invloed op de wijze waarop je de vakantie gaat doorbrengen. Handig hulpmiddel zijn de vier W’s en 1 H.

  1. Wie gaan er mee? Dit heeft onder andere grote invloed op de bagage die je meeneemt, en daardoor welke keus je maakt. Ga je alleen of met je partner of met het gezin, en hoe oud zijn de kinderen, wat zijn hun wensen? Als je zonder kids, maar met een vriendin op stap gaat heeft zij misschien ook wel bepaalde wensen.
  2. Wat is het budget? Voor de reis, verblijf en dagelijkse uitgaven. Als je vakantiegeld krijgt, wanneer komt dit binnen en hoeveel wil je daarvan gebruiken? Het budget bepaalt een deel; want of je nu gaat voor een midweekje in een bungalowpark of drie weken een betaalbare camping in Tsjechië inclusief vervoer, vaak kom je dan toch op hetzelfde uit. Het prijsniveau kan ook heel erg verschillen.
  3. Wat verwacht je van een vakantie? Wat wil je gaan doen? Ontspanning, actie, vermaak voor kinderen, lekker eten, warm weer etc. Dit is samen met je budget bepalend voor je bestemming. Wat wil je graag doen op vakantie; lui aan het strand liggen of liever actief zijn? Daardoor valt ook al een deel van de bestemmingen af, want met een hittegolf allemaal dagtripjes maken om het eiland te zien is absoluut geen aanrader. Daar kan ik uit ervaring over mee praten. Of ben je liever sportief en trek je met een motor de bergen in, natuurlijk wel veilig voorzien van een motorhelm en je kind voorzien van een kinderhelm.
  4. Waar wil je heen? Hangt samen met de overige vragen. De één is een echte koukleum en de ander kan niet tegen de hitte. In bepaalde seizoenen beperkt dat ook de keuze. Of heb je een regenseizoen om rekening mee te houden. Hoe luxe, of juist niet, wil je het hebben? Ga je voor een appartement met volledige vrijheid, neem jij je eigen tent of caravan mee of toch liever een bungalowtent zodat je het gevoel hebt buiten te zijn?
  5. Wanneer ga je? Dit bepaalt voor een deel de prijs. En hoe lang? Hoeveel vakantiedagen hebben de kinderen, en jullie als ouders? Ben je afhankelijk van de zomervakantie of andere vakantie dan kan het zijn dat er bestemmingen al vol zitten. Of heb je te maken met temperaturen die je niet zo ziet zitten.
  6. Hoe ga je op reis? Met de fiets, auto met vouwwagen, trein, vliegtuig etc? Ook dit is van invloed op je bestemming, het is zonde om voor een weekendje weg eerst 9 uur in de auto te zitten. Zeker met kleine kinderen. Heb je vliegangst, of wil je graag met de auto zodat je alles wat je (denkt) nodig te hebben mee kunt nemen. Als je met vliegtuig reist is budget een heel goede, je wilt natuurlijk zo voordelig mogelijk op vakantie. Ligt er natuurlijk ook aan hoe ver van tevoren jij je vakantie daadwerkelijk gaat plannen. 90 dagen lijkt optimaal te zijn.

Natuurlijk zijn er ook nog andere criteria waarop jij je keuze kan baseren. Welke verzorging verwacht je? Wat zijn de ervaringen van anderen? Ook misschien iets om een rol te laten spelen; in hoeverre wil je connected blijven met de rest van de wereld? Dan is het handig als er Wi-Fi beschikbaar is, kun je die hoge internationale kosten weer ergens anders voor uitgeven. Voor veel mensen, en niet alleen Ali B en consorten, speelt dit een rol.

Gelukkig ben je niet de enige, als je even zoekt kom je ontzettend veel vakantiekeuze-reistests tegen, met vragen, sfeerfoto’s en rankingen. Kom je er helemaal niet uit, laat dan het lot beslissen. Schrijf op een aantal papiertjes verschillende vakantiebestemmingen die uit de selectie zijn overgebleven en kies hier een kaartje uit.

Prik de kaart op de muur en laat je kind hier op afstevenen met een zwarte stift.  Waar die neerkomt wordt het. Niet langer je energie steken in het ‘ja maar’ en bedenken van voors en tegens; dat gaat het worden. Vanaf nu kun jij je richten op het opstellen van een vakantieplanning, inpaklijsten etc.

Voorbereidingen

Als de keus is gemaakt en je weet wanneer, hoelang en waarheen je weg gaat, kun je beginnen met de voorbereidingen. Een aantal dingen die handig zijn om niet te vergeten zijn:

  • Vakantiedagen doorgeven / opnemen bij werkgever. Bij veel bedrijven moet dit al aan het begin van het jaar, in verband met de vakantiespreiding.
  • De reis boeken. Natuurlijk kun je op de bonnefooi op vakantie gaan, lekker spontaan, kijken waar je uitkomt. Met kinderen lijkt me dit echter geen voor de handliggende keuze.
  • Vergeet vooral ook niet om de verzekeringen te controleren. Je kan een doorlopende of eenmalige reisverzekering afsluiten. En een annuleringsverzekering. Staan de kinderen hier ook al bij? En hoe zit het met de pechhulp voor als je met de auto reist?
  • Bagagelijsten opstellen. Een voorbeeldbagagelijst zou al genoeg stof geven voor een blog, daarom kun je er hier eentje vinden voor met baby’s, peuters en kinderen.
  • Achterwacht regelen. Vaak heb je de mogelijkheid om aan de reisorganisatie door te geven wie er in nood gebeld kan worden. Natuurlijk is het ook handig om die persoon zelf de reisgegevens door te mailen.
  • Oppas regelen. Niet eens zozeer voor de kinderen, tenzij ze niet mee gaan op vakantie. Maar voor de huisdieren, en als je langer wegblijft, de planten en de post. Als je een halve wereldreis gaat maken, is een tijdelijke bewoner van je huis misschien ook iets om aan te denken.
  • Als je gaat kamperen is het aan te bevelen om de uitrusting even na te lopen. Wie weet kun je ergens in de buurt je vouwwagen opzetten en een nachtje proefkamperen. Weet je meteen wat je nog moet regelen.
  • Het instellen van een avondverlichting. Bij de bouwmarkt kun je een verlengsnoer kopen met wekker, zodat iedere avond het licht aangaat en je huis er bewoond uitziet.
  • Valuta. Als je buiten de Schengenlanden op vakantie gaat is het handig om geld te wisselen. Of een visa creditcard aan te schaffen. Dollars zijn in heel veel landen ook handig om te hebben om later in te wisselen.
  • Als je naar een tropische bestemming gaat, is het ook handig om te controleren wat het advies is voor extra vaccinaties. Op het moment wordt hier ook in Italië voor gewaarschuwd in verband met een uitbraak van de mazelen.
  • Het is waarschijnlijk één van de minst leuke klusjes van de vakantie, maar het is heel verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Misschien heb je al een doorlopende reisverzekering. Daarnaast is het ook goed om een annuleringsverzekering af te sluiten. Je weet maar nooit wat er gebeurt waardoor er iets tussenkomt en je heel veel geld kwijt bent. Tegenwoordig kun je overal wel een verzekering afsluiten; van je bank of verzekeringsmaatschappij, reisorganisatie of in de winkel.

Heb je de reis geboekt en is het bijna zover? Doe dan vooraf wat onderzoek om goed voorbereid op vakantie te gaan. Zoek bijvoorbeeld naar wat tips van travelbloggers voor originele en betaalbare tips. Vaak weten zij ook wat er gratis / goedkoop te doen is op een bepaalde bestemming. Ook is het heel goed om uit te zoeken wat de entreeprijzen zijn voor uitstapjes. Zo kun je daar je budget op aanpassen.

Vaak is het zo dat er bepaalde musea of parken gratis te bezoeken zijn op bepaalde dagen. Op blogs kun je gemakkelijk informatie vinden met specifieke tips over het gebied waar jij op vakantie gaat. Een goed geïnformeerde reiziger komt minder vaak voor dure verrassingen te staan.

Hotel vs bungalow / appartement / camping

Een hotel is natuurlijk lekker makkelijk en heeft behoorlijk wat luxe. Het is vaak ook goedkoper dan het boeken van een appartement of soms een bungalow of camping. Toch heeft dat mijn voorkeur. Niet alleen vanwege de vrijheid met kinderen (dat je niet je kamer hoeft te delen met de kinderen en dus bedtijd gelijk is), maar ook omdat je minder rekening hoeft te houden met de buren en er meer mogelijkheden zijn als het regent.

Houd bij het boeken van een accommodatie wel rekening met bijkomende verplichte kosten, zoals schoonmaak. Ook zijn er operators waarbij je iets extra moet betalen als er bijvoorbeeld een glas kapot gaat. Kijk ook naar zoekcriteria: je kan op Vakantiehuizen Spanje zoeken, goedkope vakantiehuizen of met behulp van criteria zoals ‘aantal meters van het strand’.

Vaak kun je bij een accommodatie extra (baby)artikelen gratis bijbestellen. Je kan ook besparen door zelf zeep, olie, kruiden, koffie en thee mee te nemen, zodat je geen boodschappenpakket hoeft te bestellen (wat natuurlijk wel erg prettig is). Bij Vakantiehuizen Spanje hebben ze hiervoor een speciale selectie van familievriendelijke vakantiehuizen.

Een ander voordeel is dat je geen fooien hoeft te geven (wordt dat überhaupt nog gedaan?) en je de vrijheid hebt met koken. Je doet gewoon de boodschappen en kan zelf koken wat de kinderen lekker vinden en gewoon rustig aan tafel, zonder dat je bang hoeft te zijn dat ze er een bende van maken.

Natuurlijk kun je ook zelf een vouwwagen of caravan meeslepen. Op de camping staan kan goedkoper zijn dan een accommodatie huren. Zeker als je een campingcard aanschaft waarmee je extra korting krijgt op het tarief dat je moet betalen. Het kost wel iets meer tijd. Onderweg mag je minder hard rijden waardoor de reistijd toeneemt, maar het verbruik is wel lager bij 80 km per uur i.p.v. 100 of hoger. Daardoor heb je natuurlijk extra brandstof nodig omdat je meer meetrekt.

Voorpret

Niet alleen op de reis zelf, of na afloop als de foto’s afgedrukt zijn, kun je van de vakantie genieten. De voorpret is voor mij persoonlijk altijd één van de leukste dingen aan vakantie. Lekker uitzoeken wat er allemaal te doen is. Lijstjes maken, overal en nergens voor. Tijdens de selectie heb ik natuurlijk al uitgebreid reviews gelezen van de diverse accommodaties op de plaats van bestemming. Natuurlijk nadat de bestemmingen eerst zelf uitgebreid zijn vergeleken ;-)

Als dat allemaal bekend is maak ik een lijstje met de verschillende mogelijkheden op vakantie. Oudere kinderen kunnen hier natuurlijk mee helpen. Googelen leren ze steeds jonger. Zo weten zij ook een beetje wat ze kunnen verwachten. Zelfs als je iets niet gaat doen, kan het handig zijn om dit toch op te schrijven. Je weet maar nooit. Bij de bibliotheek kun je natuurlijk ook reisgidsen halen. Een lijstje met diverse bezienswaardigheden, natuurgebieden, steden en activiteiten die er te doen zijn. Maar ook wat de verwachte weersomstandigheden zijn.

Wat ik ook heerlijk vind is alvast in de sfeer komen van de bestemming. Zo ben ik helemaal fan van Pinterest. Als de bestemming bekend is kan ik helemaal losgaan en allemaal foto’s die anderen gemaakt hebben in een gelijknamige map opslaan. Op YouTube of de website van de bestemming / accommodatie vind je vaak ook filmpjes, leuk om alvast samen met de kinderen te kijken.

Tot slot kun je samen een aftelkalender maken, waarop je iedere dag een hokje kan wegkruizen tot je op vakantie gaat. “Over drie weken” kan soms nog een vrij onduidelijk begrip zijn.

Inpakken en wegwezen

Dan is het eindelijk zover, de vakantie staat voor de deur. Tijd dus om in te pakken. Maar hoe pak je dat nou eigenlijk aan? De volgende tips wil ik jullie niet onthouden:

  • Pak voor de kinderen per dag een setje kleding in. Bij de Ikea verkopen ze stevige hersluitbare boterhamzakken. Ideaal voor een setje kinderkleding, inclusief rompertje, sokken, maillot en zelfs haaraccessoires. Hierbij kun je variëren in kleding voor warme dagen, koude dagen etc. Zelf ben ik heel erg fan van laagjes, dus bij een zomers setje met rok en shirt pak ik ook een maillot en vestje in. Bespaart ook nog eens ruimte, zo kon ik drie weken aan kleding voor een peuter in een schoudertas van gemiddelde grote kwijt!
  • Reservekleding; natuurlijk neem ik extra setjes kleding mee. Maar ook extra rompertjes, sokken en zwemkleding. Zo grijp ik nooit mis.
  • Een tas voor vieze kleding. Als kleding gedragen is, kan dit achter de hand blijven voor op een regenachtige dag om in de modder te spelen. Als het vies is geworden en er vlekken in zitten, is het handig om een reservetas / koffer te hebben. Op het einde verdelen we dan de vieze was in de ene koffer en de schone was in de ander (en dus niet meer per persoon). Dan kan de koffer met vieze was direct naar zolder in de wasmachine.
  • Informeer bij de bestemming wat er al aanwezig is. Zit je bijvoorbeeld in een huisje; moet je dan zelf een kinderstoel en box meenemen? Zo ja, dan kun je overwegen om een verzorgingstas te kopen die je ook als kinderzitje kan gebruiken, inclusief gordels. Of een kampeerbedje als box. Is er standaard een ledikant aanwezig, moet je dan zelf beddengoed meenemen of is dit ook inbegrepen? En hoe zit het met een koffiezetapparaat? Vaak is het verstandig om koffiefilters, olie, peper en zout mee te nemen zodat je dit niet groot hoeft in te kopen op de bestemming.
  • Als je kind meegaat op kamp, laat hem dan helpen met het inpakken. Zo weet het kind ook wat het bij zich heeft. Een bagagelijst kan ook erg handig zijn, voor de leiding en voor het inpakken aan het einde van de week.
  • Iets waar je niet snel aan zal denken is als het gaat om het uitgeven van geld zelf. Als je geld pint in het buitenland komt daar vaak extra geld bij kijken voor de transactie. Het kan dan helpen om grotere bedragen te pinnen zodat je minder vaak hoeft te pinnen. Maar dan niet te snel uitgeven. Het betalen met een creditkaart is vaak duurder dan met een gewone betaalkaart. Tot slot betaal je ook extra geld voor het omwisselen van geld, reis je naar een land buiten de EMU, dat niet werkt met de euro, dan is het verstandig om stil te staan bij hoeveel geld je meeneemt. Je betaalt dan één keer wisselkoersen en een bedrag voor de transactie. En als je dat uitgeeft hoef je ook niet terug te wisselen.

De reis

Eén van de leukste tips die ik met jullie wil delen is het maken van een verrassingsmand. Voor jonge kinderen kun je hier meerdere cadeautjes inpakken. Iedere stop mogen ze dan een cadeautje uitpakken. Op een gegeven moment zijn ze dan nog aan het spelen met het vorige spelletje, dat ze niet eens meer toekomen aan het uitpakken.

Voor de wat oudere kinderen kun je een mandje vullen die naast ze staat, of aan de autostoel voor hen hangen. Denk hierbij aan pakjes drinken, een doosje met snacks, maar ook een kleurblok met kleurpotloden, kleine spelletjes, nieuwe zonnebril etc. Bij de Action kun je veel voor weinig vinden. Een paar jaar geleden naar Italië met de hele familie hadden we een auto met drie kinderen tussen de 1 en 3 op de achterbank. Voor wat oudere kinderen is een klein dienblad erg handig, zo hebben ze een eigen tafeltje met opstaande rand waar ze hun kleurblok en kleurpotloden kwijt kunnen.

Houd er ook rekening mee wat je de kinderen aantrekt. Zeker in de zomer, tijdens een lange autoreis kan het vrij snel warm worden. Een rompertje met kort broekje is dan meer dan voldoende. Onze babydochter hadden we daarom in een omslagdoek in de maxi cosi liggen.

Ga je de bergen in, neem dan ook een dikker vestje mee voor als je de auto verlaat. Ook aan te bevelen als je gaat vliegen, ook naar een tropische bestemming. In een vliegtuig kan het soms zeer fris zijn, terwijl het bij aankomst aangenaam warm kan zijn.. Laagjes zijn de uitkomst.

Logeerpartijen

Veel kinderen vinden het geweldig als ze mogen logeren. Bij oma en opa, een neef of nicht, een vriendje of vriendinnetje of misschien gezellig bij de buren. Lekker ergens anders zijn, en dingen doen die thuis misschien niet mogen. Zoals iets langer opblijven, in de ochtend lekker lui voor de tv hangen etc.

Ideaal ook voor als jijzelf minder vrije dagen hebt dan je kinderen. Kan voor jou als ouder nog best spannend zijn. Zeker als het de eerste keer is. Spreek dan bijvoorbeeld af dat er af en toe een foto ge-appt wordt.

Zo kun je zien dat je kind het naar zijn zin heeft. Of dat er bij een langdurige logeerpartij halverwege een echte ouderwetse traditionele ansichtkaart geschreven en gestuurd wordt. Probeer te voorkomen om telefonisch contact te hebben, dit kan juist heimwee bij het kind opleveren. Heb jij thuis logeetjes, en hebben ze een beetje last van heimwee? Tip: vitamine c-pilletjes zijn ideaal geschikt als anti-heimweepillen.

Op vakantie in eigen stad

Natuurlijk kun je ook heerlijk weg in eigen stad. Niet iedere vakantie hoef je ook weg te gaan. Een vakantie kan natuurlijk ook heerlijk zijn om in de eigen omgeving door te brengen. Gewoon lekker thuis blijven en datgene doen waar je normaliter niet aan toekomt. Misschien kun je wel een tentje in de achtertuin opzetten. Zo zetten wij bij mooi weer een slaaptentje buiten voor het middagslaapje. Overdag kun je gewoon lekker thuis rommelen. En vriendjes of vriendinnetjes uitnodigen waarmee je de hele dag kan spelen!

Af en toe gezellig een dagje uit. Lekker dichtbij, of iets verder weg naar een grote speeltuin, dierentuin of zwembad. Of wat verder weg naar de grotere pretparken of musea. Bestemmingen zoals Kinderdijk, het strand of het bos doen het ook altijd goed.

Herinneringen

Kinderen vinden het vaak heerlijk om van alles en nog wat te verzamelen. Zo troffen we ooit bij ons pleegkindje op een gegeven moment een grote verzameling stenen aan in zijn broek. Helemaal geweldig is dat! We hadden voor de vakantie een vakantiebewaardoosje gemaakt. Dit kan variëren van een versierde schoenendoos tot een 3D-schilderij van de Ikea. In deze doos kon hij alle stenen kwijt, samen met de bonnen van het kasteel waar we waren geweest, speeltjes die ze bij het uit eten gaan hadden gekregen etc. Ook zat er een klein fotoboekje in met afgedrukte foto’s van hem. Onlangs naar Frankrijk hebben we ook een tas vol schelpen meegenomen.

Als je van plan bent om na afloop een fotoboek te maken van de vakantie, is het natuurlijk handig om niet alleen foto’s te maken van jullie gezin, maar ook van de bestemmingen zelf. Denk bijvoorbeeld eens aan een serie straatnaambordjes als je een stedentrip maakt. Of landschappen. Vergeet niet om alle bonnen te bewaren, zodat je hier later een collage van kan maken. En al dan niet als foto in het fotoboek op te nemen.

Nagenieten

Ongeacht de aard van de vakantie is het heerlijk om na afloop hier op terug te kijken. De vakantie zelf kost vaak al meer dan genoeg geld. Nadat de was is weggewerkt, de post weer bij is, kun je heerlijk achter de computer duiken om foto’s terug te kijken. Deze kun je laten afdrukken om er een mooi scrapbook van te maken. Of er een fotoboek van te maken. Als je souvenirs voor anderen hebt meegenomen kun je even samen terugblikken. Of ze een mooi plekje in je eigen huis geven.

Als je op vakantie gaat zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden, onder andere wie, wat, waar, wanneer en hoe? Als het besluit is genomen kun je beginnen aan de voorbereidingen. Wat moet je allemaal regelen en afstemmen. De voorpret kan ook beginnen, je alvast inleven op de vakantie. Als de vakantie voor de deur staat kan het grote inpakken beginnen. En dan de paden op, de lanen in. Op weg naar de bestemming van de vakantie.

Hoe vermaak jij de kinderen onderweg? Je hoeft niet ver weg op vakantie. Kinderen genieten er meestal van als ze mogen logeren, ongeacht de afstand en duur. Op vakantie in eigen stad hoeft ook absoluut geen probleem te zijn. Of gewoon lekker thuis blijven met een tentje in de achtertuin en dagjes uit.

Tijdens de vakantie zelf is het natuurlijk leuk om herinneringen te maken, zo kun je souvenirs kopen, kinderen een vakantiedoosje laten vullen en heel veel foto’s maken. Deze kun je na afloop verwerken in een fotoboek. En de souvenirs een mooi plaatsje geven. Natuurlijk ben ik ook heel erg benieuwd naar jullie tips voor op vakantie. Deze lijst is natuurlijk lang niet volledig. Wie weet heb jij wel de gouden tip waar iemand anders nooit op was gekomen!

Floortje