Skip to Content

Ervaringen vakantie zonder partner bijvoorbeeld omdat je alleenstaande moeder bent

Ervaringen vakantie zonder partner bijvoorbeeld omdat je alleenstaande moeder bent

Op vakantie gaan, vaak een moment waarop je volop kan genieten van family time. Gezellig met het gezin in een andere omgeving. Maar soms zit dat er niet in. Om verschillende redenen.

Bijvoorbeeld omdat je partner geen vrij kan krijgen, voor je werk, omdat je een single mom bent of gewoon om even één-op-één quality time te hebben met je kind. Jaren geleden heb ik stage gelopen op een kamp voor alleenstaande ouders.

Met het idee dat je als ouders steun hebt aan elkaar, overdag was er een programma voor de kinderen zodat je ook wat rust hebt. Dat kan natuurlijk, maar het is ook zeker mogelijk om alleen met de kinderen op vakantie te gaan.

Vorig jaar ging ik voor het eerst een weekendje weg met onze dochter en deze zomer zelfs een hele week met het vliegtuig. Dat vond ik best spannend, maar het beviel me prima. Nu onze zoon ook wat ouder en zelfstandiger wordt, ben ik ook met beide kinderen een weekendje weg geweest.

Besmet met het reisvirus

Voor mij persoonlijk is reizen echt een hobby. Voordat we kinderen kregen reisde ik al het liefste de hele wereld rond. Ik was net een maand 17 toen ik in het vliegtuig zat richting Canada (zonder ouders) en mijn studententijd heb ik gebruikt om veel van de wereld te zien.

Van Zuid-Amerika tot Azië en het noorden van Afrika. Echt een favoriete vakantie heb ik niet, ik vind heel veel leuk. Van kamperen in eigen land tot en met verre reizen, van stacaravans tot tree tents. Ik wil alles eigenlijk wel een keer geprobeerd hebben.

Mijn man was nog nooit buiten Europa geweest, en op vakantie gaan was niet zijn ding. Nadat hij me ten huwelijk had gevraagd, heb ik wel aangegeven graag nog een verre reis te willen maken, dit omdat we ook graag kinderen wilden. Indonesië was het enige land buiten Europa dat hem trok.

Daarna kwamen inderdaad, sneller dan verwacht, de kinderen en is ons reispatroon veranderd en hielden we het vooral op bungalowparken in Nederland. Nu ze ouder zijn en een stuk zelfstandiger, begin ik het reizen toch weer op te pakken, ook omdat we voor de blog regelmatig worden uitgenodigd.

Zonder partner op vakantie?

Natuurlijk is het gezelliger om als gezin op vakantie te gaan, maar mijn man werkt in loondienst en moet soms ook in het weekend werken. Daarom zijn er regelmatig reizen die ik alleen maak met de kinderen.

Weekendjes met beide kinderen, maar ook één-op-één met de kinderen omdat ik merk dat ze dat veel goed doet om een paar dagen mama alleen voor zichzelf te hebben.

De eerste keer was een weekendje weg op de Veluwe, sindsdien ben ik afgelopen jaar met mijn dochter naar Zweden gevlogen en met zoon naar Villages Nature Paris gereden en nu zit ik met zoonlief in het vliegtuig naar Griekenland.

Voor weekendjes weg binnen de Benelux of net over de grens in Duitsland tot ongeveer drie uur rijden, doe ik niet meer moeilijk. Dat gaat prima, nu dan. Ik weet nog hoe ik een weekendje weg zou gaan met srprs.me, je kan dan wel aangeven wat de maximale reistijd is. Maar je hebt geen idee waar je slaapt.

Ik vond het dus erg spannend om dat samen met dochter te gaan doen. Echter de verdere reizen zoals vorig jaar vliegen naar Zweden, vond ik toch wel erg spannend. Ook omdat het haar eerste keer vliegen zou worden, en ook al probeer je haar er zoveel mogelijk op voor te bereiden, je weet maar nooit.

Daar zou ik ook een huurauto krijgen wat ik spannend vond en uiteindelijk drama werd omdat mijn rijbewijs nog in de auto thuis lag…

Verschil tussen alleen of samen op vakantie

Voor mij maakt het eigenlijk geen verschil meer of ik alleen met de kinderen ben of dat mijn man meegaat. Althans, natuurlijk is het veel gezelliger als hij mee is en rijdt hij ook veel meer zodat ik ondertussen foto’s kan maken of bekijken en op Instagram delen.

Maar thuis zijn de kinderen ook vooral aan mij gewend en is hij overdag vaak aan het werk. Voor hen verandert er niet zo veel.

Op vakantie ben ik ook altijd wat losser, laat ik ze sneller alleen buiten spelen en laat ik de regels een beetje vieren. We genieten dan ook veel meer van het buitenleven en dat gaat prima.

Vaak gaat de laptop mee, dus overdag ben ik met de kinderen bezig / op stap en als zij naar bed gaan, pak ik de laptop erbij tot ik zelf ook (vaak wel vroeger dan thuis) naar bed ga.

Do’s en dont’s

Als tip zou ik zeggen: gewoon doen! Je kan er vooraf zo tegenop zien en allemaal beren op de weg zien. In het begin vond ik het ook wel zo veilig om familie of een andere moeder mee te vragen. En voor een weekje Zwitserland of Zuid-Frankrijk met de auto, doe ik dat nog steeds, al is het maar vanwege de lange reis.

Maar voor bestemmingen binnen drie uur rijden, twijfel ik niet meer. De kinderen vinden het heerlijk en vermaken zich prima in de auto, op die afstand ook prima zonder tablets. Voor een weekendje weg hoeft er vaak ook niet zoveel bagage mee, dus scheelt weer met uitpakken.

De eerste avond neem ik altijd een makkelijke maaltijd mee, zo gingen we onlangs naar de Ardennen, wat normaal drie uur rijden zou zijn en we rond zes uur zouden aankomen. Dat werd vanwege de files negen uur ‘s avonds.

Jij bent er klaar mee na zo lang in de auto te hebben gezeten (ook met pauze) en de kinderen zijn ook moe. Dus dan is het fijn als je snel een maaltijd op tafel kan toveren zonder nog op zoek te moeten gaan naar boodschappen of gaan uit eten wat met vermoeide kinderen geen pretje is.

Wat je vooral niet moet doen; proberen het ritme van thuis vast te houden. Je bent alleen dus alles kost wat meer tijd, zo moeten er bij aankomst vaak bedden opgemaakt worden, auto uitgeladen, gekookt en kinderen in de gaten gehouden worden. Normaal kan je dat verdelen nu moet je het zelf doen.

Maak er dus geen probleem van als de kinderen vervolgens wat later op bed liggen of het wat anders loopt dan je eigenlijk zou willen. Het is en blijft vakantie, voor de kinderen, maar ook voor jou!

Making memories

De mooiste herinneringen vind ik toch wel de tijd één-op-één, dat het kind de aandacht niet hoeft te delen met broer of zus. Een grappige herinnering was aan de reis via srprs.me. We kwamen terecht in Düsseldorf, een stad waarvan ik zoiets had van: wat moeten we hier.

Het hotel bleek vroeger een kasteel te zijn en op de laatste dag liepen we naar onze kamer om de bagage te halen en zagen we er een bruidspaar foto’s maken. Toen was mijn dochter er zeker van overtuigd dat we in een hotel hadden geslapen!

Reizen als reisverslaafde die daarvan werk heeft gemaakt

Ervaringen vakantie zonder partner bijvoorbeeld omdat je alleenstaande moeder bent - Mamaliefde

Tikva is reisverslaafde en blogger. Samen met haar man heeft ze een kleuterdochter en een kat. In haar hart is ze nog steeds een backpacker.

Met als ideale reis een verre bestemming (vooral Azië en Latijns-Amerika), reizen met het openbaar vervoer, een gezellig hostel of guesthouse, lokaal eten en genieten van bijzondere natuur en cultuur.

Wat is je favoriete bestemming?

De realiteit is alleen dat backpacken nu vooral door de technologische ontwikkelingen heel anders is dan tien jaar geleden. Dat niet alleen, ook wij zijn veranderd. Dat avontuurlijke blijft trekken met wel met meer comfort en meer planning vooraf. 

Voor een weekendje weg kies ik graag wat onbekendere compacte steden met veel historie en kindvriendelijke activiteiten. Voor de kortere vakanties kijken we vooral naar cultuur, natuur, goed weer en lekker eten iets dat in Europa gelukkig volop te vinden. Italië is mijn favoriete Europese land en Bangkok mijn overall favoriete stad.

Waarom ben je alleen op vakantie geweest met je kind?

Mijn man heeft altijd banen gehad waarin hij (veel) minder vakantiedagen had dan ik. Als reisverslaafde ben ik al jaren geleden begonnen om in ieder geval één keer per jaar alleen op reis te gaan.

Dat beviel me eigenlijk beter dan met vriendinnen, omdat ze vaak voor de standaardbestemmingen kozen en ik liever naar Boedapest, Marrakech, Belgrado etc ging. Sommige mensen zouden er gek van worden, maar ik vind het heerlijk om alleen te reizen.

Toen mijn dochter een peutertje was, voelde het dan ook niet zo heel raar om met haar een paar dagen weg te gaan. Eerst Bologna, later Stockholm en nog een keer Italië.

De stap van drie-vier dagen in Europa naar 3 weken samen naar Thailand, Maleisië en Singapore was nog steeds groot, maar daardoor wel wat minder eng. Bij deze laatste reis was de aanstaande leerplicht de doorslaggevende reden.

Ik was toen net voor mijzelf begonnen als fulltime blogger en kan dus zelf beslissen wanneer ik vrij zou nemen maar mijn man kon niet weg in deze periode.

Wat vond je spannend voordat je op vakantie ging?

Wat als ze papa te veel mist en daardoor boos is op mij? Plus de jetlag die ik zelf zou hebben en zij ook. Gelukkig was die eigenlijk na een nacht over en miste ze papa wel, maar niet te erg. Waar ik me niet druk over had gemaakt waren ziektes en dergelijke, want dat wuifde ik weg met “’hoe groot is die kans nou?”.

Tja, en toen belanden we in Maleisië om middernacht in het ziekenhuis. Ze bleek keelontsteking te hebben. Gelukkig sloeg de antibiotica snel aan en ook zoiets komt wel weer goed.

Wat is de mooiste herinnering aan zo’n reis zonder je partner?

Voor onze reis naar Zuid-Oost Azië was mijn dochter begonnen met zwemles. In Thailand ging ze voor het eerst snorkelen. Ze vond het zo leuk en was helemaal happy de peppy. Hand-in-hand samen snorkelen is echt wel zo’n wow-momentje dat mij als moeder altijd bij zal blijven.

Waarin is reizen met het hele gezin anders dan alleen met een (of meer) kinderen?

Je staat er helemaal alleen voor. Praktisch betekent dit dat je minder tijd voor jezelf hebt en het is dus extra belangrijk om op tijd te gaan slapen en rust te pakken wanneer dit kan. Ook mentaal is het lastiger, beslissingen moet je alleen nemen, zoals: kijk ik het hoesten en de koorts aan of zoek ik hulp?

Wat zijn je do’s en dont’s voor alleen op vakantie met kinderen?

Wat ik doe, is meer tijd inplannen voor kinderactiviteiten dan wanneer we met z’n drietjes zijn. Zo weet ik zeker dat mijn dochter extra geniet. Verder leg ik meer van te voren vast en boek ik ook betere hotels en kies ik voor wat meer gemak, al kost dat meer.

Wat je absoluut niet moet doen is te veel bagage meenemen. Je moet het allemaal zelf dragen en als je pech hebt soms samen met een kind. Verder: doe vooral rustig aan met de alcohol.

Welke tip heb je voor andere moeders (die eventueel nog twijfelen om dit wel of niet te doen)?

Begin klein, je hoeft niet direct naar de andere kant van de wereld te vliegen. Gewoon al een paar daagjes met zijn tweeën is al heel waardevol. Ik krijgt nooit zoveel spontane kusjes en “mama ik vind je lief” als wanneer we samen op pad zijn.

Zorg dat je wel een goede planning hebt wat je allemaal zou kunnen doen maar blijf daar niet krampachtig aan vasthouden. Geef jezelf en je kind de ruimte.

Meer tips in mijn blogs “Tips voor een éénoudervakantie

Als alleenstaande moeder op single mom vakantie

Mar is bijna 40 en onlangs gescheiden. Ze is moeder van 2 dochters van net 6 en 7 jaar. Deze zomer ging ze voor haar werk alleen als alleenstaande moeder met de meisjes op vakantie!

Eerder het jaar waren haar ouders al meegeweest en vonden dat genoeg. Ze vond het spannend, maar ook wel goed om met zijn 3-tjes weg te zijn. Ook zij deelt haar ervaringen om als single mom alleen met de kinderen op vakantie te gaan.

Georganiseerde single mom vakantie

Ik houd ervan als alles geregeld is op vakantie, een vakantie zonder al te veel verplichtingen met vermaak binnen handbereik. Vakanties in Nederland zijn vanwege de reistijd favoriet, liefst in een luxe huisje op een vakantiepark met genoeg faciliteiten.

All Inclusive naar de zon zeg ik ook geen nee tegen, maar dat laat het budget niet toe. Glamping en hotels zijn een mooi alternatief. Ik ga eigenlijk nooit langer dan een week weg, meestal korter.

Vakantiestress

Ik ben nerveus voor elke vakantie. Heb ik alles wel bij me? Past het in de auto? Heb ik overal aan gedacht? Zullen de kinderen zich vermaken? Red ik het wel zonder andere volwassene in de buurt? Wat als er iets gebeurt… ben ik dan stoer genoeg om het alleen op te lossen?

Alles komt op eigen schouders

Je hebt als single parent niemand om op terug te vallen. Het vakantiegeluk is volledig jouw verantwoording. Niemand neemt het even van je over als je moe bent of wilt werken. Met mijn ex of mijn ouders mee kon ik gewoon doorgaan met mijn werk, maar tijdens de echte single parent vakanties was dat onmogelijk.

Je bent de hele dag in touw met de kinderen en op de momenten dat dit even niet zo is, was ik gewoon moe en wilde ik met een puzzelboekje in de zon of lekker op de bank hangen. Vooral in het zwembad vond ik het heel erg spannend, ook al heeft de oudste 2 diploma’s.

Ik wilde mijn kinderen eigenlijk niet uit het oog verliezen en als jij alleen bent en je hebt 2 kinderen is dat best lastig…

Making memories

De spontane knuffels en kusjes van de meisjes “mama, dit is de leukste vakantie ooit”. Daar doe je het allemaal voor, om je kinderen te zien genieten.

Do’s en dont’s

Ik maak het mezelf zo makkelijk mogelijk: lekker uit eten dus zodat ik de kookstress niet heb, ze bewust na iets actiefs een uurtje achter de tablet laten zitten om zelf bij te komen, uitslapen en het animatieprogramma benutten. Verder niet bang zijn om andere mensen om hulp te vragen, zoals medewerkers van het park of mede-ouders.

Ik vond het heel spannend en ik vond het heel eenzaam. Een volgende keer zou ik vaker in mijn huisje eten, zodat je niet in het restaurant geconfronteerd wordt met blije stelletjes en gezinnetjes terwijl jij alleen aan tafel zit omdat je kinderen het speelhoekje verkennen.

De kinderen zo zien genieten maakt echter alles meer dan goed, het was het zo waard!

Ik heb het toch maar mooi even gedaan en gelukkige jeugdherinneringen zijn zoveel belangrijker dan die paar zenuwen en zweetdruppels die het jou kost. Ga ook niet meteen een week weg, maar begin met een lang weekend of een midweek. Dat is zo voorbij!

Linda van Aken