Skip to Content

Wat is een Nesting Party en vier je dit wel of niet?

Wat is een Nesting Party en vier je dit wel of niet?

Nesting party? Ik weet niet hoe het met jou is, maar toen ik dit voor het eerst onder ogen kreeg, was ik toch wel verbaasd. Wat is nu weer een nesting party? Nog meer babyfeesten zoals de gender reveal en baby shower die we gezellig vanuit Amerika hebben laten overwaaien? En wat gaan we nu dan weer doen?

Misschien vergaat het jou zo ook wel. Mijn zoektocht op internet leerde me dat het helemaal zo gek niet was dat ik er nog nooit van had gehoord. Want in het Nederlands is er niks over te vinden…tenminste, niet onder deze term. Wat is het? Waarom zou je het doen? En waarom niet… En als je het doet: hoe doe je het dan?

Wat is Nesting Party?

Een Nesting Party zou je een beetje kunnen omschrijven als toegeven aan je nesteldrang, maar dan met behulp van je vrienden! Waar het vroeger ooit heel normaal was om de hulp van familie en vrienden te vragen als dit nodig was, zijn we dat een beetje afgeleerd.

We willen alles zelf doen en vooral niet anderen aan het werk zetten. We zijn toch niet zwak en afhankelijk zeker?

Maar als we eerlijk zijn kan het soms wel heel fijn zijn als er hulptroepen komen die jou even helpen om je huis aan kant te hebben of alle babyspullen netjes klaar te hebben, zodat alles gereed is als de baby komt.

En ja, soms zijn er omstandigheden dat het nu eenmaal minder soepel verloopt en je het niet allemaal zelf redt…en oké, met elkaar doen is gewoon gezellig.

Waarom zou je het doen?

Waarschijnlijk is dit een heel persoonlijk verhaal. Loopt alles gesmeerd en ben je met 5 maanden zwangerschap al helemaal klaar met voorbereiden, dan kun je best een feestje geven, maar dan is een Nesting Party natuurlijk niet nodig meer.

Dan kun je het beter bij 1 van de andere zwangerschapsfeestjes houden zoals een Gender Reveal of een Babyshower.

Maar weet je even niet meer hoe je het allemaal in korte tijd op orde moet krijgen en is hulp van buitenaf heerlijk? Wil je niet zomaar mensen vragen of ze willen helpen? Dan is dit een leuke en gezellige manier om hulp te krijgen!

Waarom zou je het niet doen?

Je moet er natuurlijk wel tegen kunnen als anderen je huishouden overnemen. Hoewel jij uiteraard bepaalt wat er waar gedaan moet worden. En je moet je er ook zeker niet heel opgelaten door voelen.

Ik moet bekennen dat ik er zelf niet aan had moeten denken om het te doen. Ook al waren er best dingen die best even goed opgeruimd hadden kunnen worden voordat de baby kwam…

Hoe organiseer je een Nesting Party?

Omdat het hier niet gaat om een gebeuren wat heel standaard is, zijn de gebruiken er dus ook niet. Je kunt mensen uitnodigen door een leuke kaart te maken, waar je eerlijk op vertelt wat de bedoeling is. Of gooi een app de wereld in en zorg dat mensen zich kunnen aanmelden.

Vermeld dat het niet alleen werken maar vooral ook een gezellig samenzijn zal zijn. Want het is wel een party! En kijk ze er niet op aan als ze niet willen komen!

En nog iets: kun jij slecht werkzaamheden uit handen geven en ga je daarna toch alles weer over doen? Vergeet dan die hele Nesting Party maar. Dan schiet het immers volledig zijn doel voorbij.

Waar zorg je voor?

Zorg dat er een lijst is met alles wat gedaan moet worden en de gasten kunnen hier dan uit kiezen. Of zet mandjes neer met het klusje erin.

Een mandje met kleertjes die gestreken moeten worden, een mandje met kleertjes die opgeruimd moeten worden, een mandje met schoonmaakspulletjes om de babykamer nog even te soppen…

Zo zorg je dat mensen iets kunnen doen waar ze iets mee hebben. De één vindt het prima om de kleine lakentjes te strijken, terwijl de ander al begint te gillen als hij de strijkbout ziet. Verder zorg je natuurlijk voor lekkers en drinken. En een gezellig muziekje erbij kan vast ook geen kwaad!

Begin van het ‘feestje’

Zoals ieder feest begin je eerst met elkaar iets te drinken met iets lekkers erbij. Even gezellig kletsen en dan gaan… Voordat iedereen zijn taak(je) gaat doen, kan je ook nog andere leuke dingen doen om het toch in de eerste plaats een feestje te laten zijn.

Leuke spelletjes doen, zoals bijvoorbeeld Hints, waarbij het uiteraard om dingen gaat die met baby’s te maken heeft!

Welke klusjes zijn geschikt voor een Nesting Party

Kies voor klusjes die jou echt helpen om het nestje voor de baby klaar te hebben (je huis dus, maar ook alle babyspullen).

Ideetjes hierbij zijn:

  • De babykast netjes inrichten
  • Alle babykleertjes en -artikelen (indien nodig) strijken
  • Eventueel de babykamer nog even een goede beurt geven
  • Je vluchtkoffer samenstellen
  • Alle spullen ontsmetten en steriliseren
  • Is het je tweede of volgende kindje? De dozen met de ‘oude’ babykleertjes uitzoeken op maat
  • Babyspeelgoed schoonmaken
  • Het logeerkoffertje voor het broertje of zusje klaarzetten (voor als de baby komt)
  • Gaat de baby in de badkamer in bad of verschoond worden? Dat hoekje laten inrichten/schoonmaken
  • Natuurlijk is het wel een beetje de bedoeling dat er een link in zit met de baby. En niet dat je opeens je huis een grote beurt laat geven…

Afsluiten met gezellig samenzijn

Het afsluiten doe je natuurlijk ook door nog lekker gezellig samen te zijn. Hoe je dat in wilt vullen kun je zelf bepalen.

Misschien is een pizzabezorger ook wel een lekker idee om zo iedereen met een gevulde maag weer naar huis te laten gaan? Of je laat een gipsbuik maken.

Het idee van een Nesting Party

Het mag duidelijk zijn dat het grote idee achter het geheel toch wel is dat je geholpen wordt. Misschien doe je de dingen toch liever zelf of vraag je het veel liever alleen aan je moeder of een bepaalde vriendin of ze willen helpen. Dan moet je dat gewoon lekker doen!

Ook als je meestal opziet tegen feestjes, kun je het beter niet doen. Dan is het eerder iets om nog meer stress door te krijgen.

Maar dat het ook een gezellige happening kan zijn, waarbij je ook nog dingen voor elkaar krijgt, dat is natuurlijk wel zo! Wat denk je? Organiseer jij een Nesting Party?

Meer inspiratie voor nesting party’s vind je hier.

Omschrijving van de afbeelding

Wil Cats
Volg me via:
Latest posts by Wil Cats (see all)