Skip to Content

Mother’s blessing baby; 10 ideeën van tekst tot cadeau

Mother’s blessing baby; 10 ideeën van tekst tot cadeau

Voor dit artikel heb ik me moeten verdiepen in het onderwerp mother’s blessing. Ik had er persoonlijk nog nooit van gehoord. Maar na het lezen over dit fenomeen, ben ik helemaal voor.

Wat een mooi idee. En het klinkt ook veel logischer dan een babyshower trend, het lijkt wat dat betreft meer op een nesting party. Tenslotte moet de moeder in haar kracht worden gezet, omdat zij een nieuwe (best wel hectische) levensfase ingaat.

Denk je: waar heeft ze het over en ben je net zo nieuwsgierig als ik? Lees dan snel verder!

Wat is een mother’s blessing?

Mother's blessing baby; 10 ideeën van tekst tot cadeau - Mamaliefde

Letterlijk vertaald betekent het: een zegen voor de moeder. Een mother’s blessing is een feest dat je viert voor de zwangere vrouw. Dit feest staat geheel in het teken van de moeder.

De moeder staat centraal en wordt gezegend, omdat ze het leven gaat schenken aan een baby. De Mother’s blessing kent zijn oorsprong uit Noord-Amerika. Het stamt af van de Navajo’s, de indianen uit Noord-Amerika. In die cultuur wordt dit feest gevierd in plaats van de (bij ons in Nederland bekendere) babyshower. Meer informatie over het ontstaan vind je hier.

Het gaat misschien tegen natuur van de moeder in spé in, om alle aandacht te krijgen. Omdat tijdens de zwangerschap alles om de baby gaat draaien. En dat hoort ook zo, want de natuur wil dat je klaar bent voor dit wonder wat je op de wereld mag zetten.

Maar het betekent niet dat je jezelf helemaal aan de kant moet schuiven. Tijdens dit feest staat de moeder centraal. De moeder wordt verwend en verzorgd om te vieren dat er een kleine aan komt en het lichaam klaar te maken voor de geboorte.

Het draait tijdens de mother’s blessing om de vrouwencirkel om de zwangere heen. Je voelt je geborgen en veilig bij deze dames. Ze bouwen een netwerk om je heen waar je op terug kunt vallen en waarbij je het vertrouwen voelt.

Tijdens een mother’s blessing staat de moeder dus meer in de hoofdrol. En stiekem wordt dit natuurlijk ook een beetje gedaan voor de baby. Want als de moeder zich goed voelt, dan heeft de baby daar profijt van!

Verschil babyshower en mother’s blessing

Wat de verschillen zijn tussen een babyshower en een mother’s blessing? In tegenstelling tot de babyshower waar de baby centraal staat, heeft moeder de hoofdrol tijdens de mother’s blessing. De aandacht is op haar gevestigd.

Het lichaam van de zwangere wordt verzorgd, zodat de moeder ontspannen is. Wat ook belangrijk is voor de baby tijdens de zwangerschap en ook voor de bevalling.

De roze/blauwe cupcakes, cadeautjes voor de baby, geverfde rompertjes en luiers omdoen bij een pop worden bij dit feest buiten beschouwing gelaten.

De voordelen van een mother’s blessing

Mother's blessing baby; 10 ideeën van tekst tot cadeau - Mamaliefde

Waarom zou je kiezen voor een mama blessing?

 • Moeder in haar kracht zetten. Het is belangrijk om een aanstaande moeder in haar kracht te zetten. Want het moederschap zet het leven op z’n kop. En gedurende de zwangerschap kan dit onzekerheid met zich meebrengen. Wanneer een moeder voelt dat ze wordt bijgestaan door anderen om haar heen, voelt ze zich krachtiger. Want ze weet dat ze het niet alleen hoeft te doen.
 • Zelfvertrouwen voor de bevalling. Tijdens de mama blessing wordt er ook gepraat met elkaar. Zo wordt er gesproken over de bevalling. En dan kunnen allerlei scenario’s worden besproken. Want het hoeft natuurlijk niet allemaal rooskleurig te verlopen. Wees wel reëel. Maar benadruk vooral het feit dat het vrouwelijk lichaam er voor is gemaakt om te baren. Het lichaam weet wat het moet doen. En wanneer het lichaam ontspannen is, verloopt de bevalling een stuk soepeler. Tijdens een zwangerschapscursus wordt er besproken hoe een bevalling in zijn werk gaat. Tijdens dit feest kun je dit ook feitelijk weergeven. Het kan rust brengen om te weten welke fasen er doorlopen worden tijdens de bevalling. Duidelijkheid en voorspelbaarheid zijn belangrijk tijdens de bevalling.
 • Steun. Spreek uit dat je vertrouwen hebt in de zwangere persoon. Je weet dat ze de kracht in haar lichaam heeft om de bevalling goed te doorstaan. Daarnaast is het belangrijk om ook te benoemen dat je gelooft dat zij een liefdevolle moeder zal zijn. Deze woorden zijn veel waard. De steun kun je ook op een andere manier uiten, daarover schrijf ik later meer.
 • Liefde en aandacht voor haar als persoon. Liefde en aandacht voor de persoon in kwestie zelf is belangrijk. Richt niet alleen je pijlen op haar als aanstaande moeder. Want zij blijft ook een individu met persoonlijke karaktereigenschappen.
 • Rust creëren tijdens de zwangerschap. Lichamelijk ontspannen tijdens de zwangerschap is niet alleen goed voor de moeder, maar heeft ook direct een positief gevolg voor de baby. De baby groeit er beter van, het zorgt voor snellere ontsluiting en je maakt meer endorfine aan wat de pijn van de weeën verlicht.

Tips en ideeën om een mama blessing te vieren

Mother's blessing baby; 10 ideeën van tekst tot cadeau - Mamaliefde
 • Een bloemenkrans. Neem allemaal bloemen mee en vlecht hier samen een krans van. Deze kun je op het hoofd van de moeder leggen. Zo draagt ze een unieke kroon. Gebruik niet alle bloemen, houd er een paar over voor het voetenbad. Blijven de bloemen niet goed zitten? Gebruik dan ijzerdraad.
 • Geur. Zorg dat het lekker ruikt. Dit kun je doen door middel van een geurkaars.
 • Een massage. Geef de aanstaande moeder een hand- of voetmassage. Het lichaam kan op allerlei manieren ontspanning gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om een professional in te schakelen.
 • Een voetenbad. Meng etherische lavendelolie en strooi hier wat blaadjes in van de bloemen die jullie hebben meegenomen. Geef eventueel een voetenmassage.
 • De buik versieren. Beschilder met z’n allen de buik van de moeder met henna. Maak er iets moois van. De henna blijft ongeveer drie weken zichtbaar. Ook een belly paint is natuurlijk een idee.
 • Spreek kracht uit. Ga met z’n allen staan en spreek de kracht naar de moeder uit. Laat de aanstaande moeder bijvoorbeeld in het midden zitten en ga in een kring hand-in-hand om haar heen staan.
 • Kaartje met krachtige woorden. Neem deze woorden mee op een kaartje, zodat de moeder in spé de mooie teksten nog een keer kan lezen.
 • Kralenketting of -armband. Neem met z’n allen een kraal mee en rijg samen een mooie ketting voor de aanstaande moeder. Deze kan ze tijdens de bevalling omdoen of ergens in de buurt hangen, zodat ze er naar kan kijken tijdens de bevalling. De ketting zorgt ervoor dat ze weer terugdenkt aan het moment van mother’s blessing. En zich zo gesterkt voelt om door te gaan tijdens de bevalling als het zwaar wordt.
 • Zorg voor lekker doch gezond voedsel. Denk aan lekkere kruidenthee, gezonde koekjes en broodjes. Vermijd suikers.
 • Intekenlijst opstellen. Het is zo fijn als mensen met een schaal lasagne of een pan boerenkool langskomen. Zodat jouw gezin zich niet hoeft te bekommeren over het avondeten. Maak een lijst waar iedereen zich kan opgeven om een dag op zich te nemen om voor het nieuwbaken gezin te koken. Dit kun je ook doen met betrekking tot het huishouden en het oppassen op de eventuele andere kinderen. Zo creëer je het warme netwerk om de moeder heen, waardoor ze rustig haar kraamtijd in kan gaan.

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker