Skip to Content

Hoe kom je uitgerust terug van vakantie

Hoe kom je uitgerust terug van vakantie

Heerlijk, vakantie! Maar wat is het jammer dat je lang niet altijd uitgerust bent in je vakantie. Terwijl je dacht dat je juist tijdens je vakantie zou opladen. Hoe kun je uitgerust terugkomen van vakantie, zodat je er weer met frisse moed tegenaan kunt gaan?

Ontspanning is alles

Een vakantie die bol staat van activiteiten kan heel leuk zijn, maar het is ook wel logisch dat het té veel kan zijn. En dan ben je er dus niks mee opgeschoten. Want veel doen kost gewoon energie, of je dat nu op je werk moet doen of tijdens je vakantie.

Natuurlijk zal een vakantie door al zijn nieuwigheden op een andere manier energie kosten, maar toch moet het ergens vandaan komen.

Zorg dus dat je ook tijdens je vakantie kunt ontspannen. Kom je gestrest aan op je vakantieadres? Zorg dat je de eerste dag of dagen even tot rust kunt komen en ga dan pas de grote excursies ondernemen.

En de laatste dag(en) alvast wat gas terugnemen kan ook een goed idee zijn als je nog een lange reis voor de boeg hebt of meteen weer aan het werk moet als je terugkomt van vakantie.

Alles goed geregeld

En hoop stress kun je voorkomen als je thuis alles goed hebt geregeld voor je vakantie en je niet op het laatste moment nog van alles moet doen. Of dat je tijdens je vakantie er nog achter moet komen dat je iets vergeten bent.

Het vignet voor de snelweg, bijvoorbeeld, of dat je nog een reservering voor een bepaalde camping moest betalen (en nu is de plek dus al weg…). Kortom: maak ruim van tevoren een lijst met alles wat geregeld moet worden om je vakantie zo ‘stressloos’ mogelijk te laten verlopen.

Gezond eten

Gezond eten tijdens je vakantie wil er ook nog weleens bij in schieten. Hoe vaak gebeurt het niet dat je voor gemak kiest of voor iets wat de kinderen tenminste lekker vinden?

Maar twee weken lang enkel patat en pizza eten is natuurlijk niet echt gezond. En dat kan zeker invloed hebben op je energielevel! Eet ook nu tussendoor fruit en zorg voor gezonde maaltijden.

Natuurlijk mag je best wat makkelijker zijn dan thuis, maar last van je maag krijgen, je darmen of energieniveau omdat het eten nogal ongezond is, is gewoon jammer. Want dat heeft immers toch invloed op je vakantiegevoel!

Zorg voor voldoende slaap

Niet alleen voor jou, maar ook voor de kinderen, is het belangrijk dat er voldoende geslapen wordt. Natuurlijk mag je best de kinderen meer loslaten hierin en ze ’s avonds langer laten lopen. Maar voorkom dat ze zo oververmoeid raken dat niks meer goed is. Te weinig slapen betekent opnieuw dat je minder energie hebt.

Uitgerust thuiskomen kun je dan dus ook wel vergeten. Plan anders eens siësta’s in of doe een poging om de kinderen dan langer te laten uitslapen. Werkt dat allemaal niet, dan is het toch wel verstandig om de kinderen niet al te laat in de avond naar bed te brengen! En dat geldt ook voor jezelf…

Alcohol

Is vakantie vieren voor jou een reden om meer te gaan drinken? Kun je beter niet doen. Houd het bij een gezellig glaasje en sla niet door!

Wat kun je doen om te ontspannen?

Natuurlijk zal iedereen andere interesses hebben, maar even lekker tussen de activiteiten door bewust ontspannen zal je zeker goed doen.

Denk eens aan dingen als:

 • Lezen
 • Puzzelen
 • Mediteren
 • Indien mogelijk: een lekker bad nemen
 • Even uitrusten in het zwembad kan ontspannend zijn
 • Zonnen en verder niks…
 • In de natuur wandelen of juist een mooie plek vinden en daar rustig zitten

Activiteiten doen

Ga op zoek naar activiteiten waar je blij van wordt. Want een goed gevoel is zeker goed voor je energielevel. Leuke excursies, een gezellige dag in een dierentuin of attractiepark (waar je maar net zelf van houdt of de kids…), een museum, fietsen of wandelen: kies wat jou/jullie gelukkig maakt!

Hebben jullie verschillende interesses? Sta dan voor elkaars ideeën open en doe bijvoorbeeld om de beurt de dingen die je leuk vindt.

Leg weg die telefoon

Je bent op vakantie! Dus ben je vrij van je werk. Mails, apps, noem het allemaal maar op: gewoon niet naar kijken. Ze weten dat je een paar weken vrij hebt. Daarnaast is vakantie ook hét moment om weer even echt met je gezin bezig te zijn. En dat doe je ook niet als je steeds op je beeldschermpje zit!

Wees wijs: kies een vakantie waar iedereen blij van wordt

Ga je met kinderen op stap? Dan zul je als ouder waarschijnlijk wel zo slim zijn om rekening te houden met de kinderen bij de keuze van je vakantiebestemming. Maar denken jullie ook aan jullie zelf? Of als je zonder kinderen gaat, kiezen jullie dan wel iets waar jullie beiden blij van worden?

Pas als iedereen het naar zijn zin heeft is het echt vakantie. Een avontuurlijke trip kiezen, waarbij je partner continue bang is, is allesbehalve een ontspannen vakantie.

Of andersom: een vakantie op een camping waar niks gebeurt, is voor een ondernemend iemand een verschrikking. Zijn jullie heel verschillende types? Kijk dan of jullie toch ergens heen kunnen waar jullie allebei fijne gevoelens bij hebben! Zo kom je zeker meer uitgerust weer thuis.

Houd jezelf in het vakantiegevoel!

Uitgerust terugkomen van vakantie en direct je weer opgefokt voelen door alle dingen die meteen weer op je af komen. Herkenbaar?

Probeer de volgende punten eens om dat vakantiegevoel langer vast te kunnen houden óf weer op te kunnen roepen:

 • Eet wat je op vakantie vaak at
 • Maak een playlist met de liedjes van de vakantie
 • Draag je vakantiekleren
 • Ga ook hier af en toe doen wat je daar ook deed (en hier eigenlijk nooit)
 • Maak een mooi vakantieboek. Dit kan zowel online als in een fysiek album.

Kies één van je mooiste vakantiefoto’s en zorg dat die ook op je werk bij je is. Als achtergrond op je laptop, bijvoorbeeld, of gewoon ‘ouderwets’ ingelijst op je bureau.

Wissel je met enige regelmaat van foto, dan houd je het ook mooi. Anders zie je de foto vaak niet eens meer omdat het ‘gewoon’ geworden is.

Tip

Ga niet direct na je vakantie weer aan het werk. Gun jezelf nog een ‘afterparty’ om zo langzaam weer aan het gewone leven te gaan beginnen. Je berichten van je werk laat je nog even aan je voorbijgaan. Je hoeft niet meteen alweer je lunchtrommeltje klaar te maken en te balen dat je alweer voor dag en dauw in de file zal staan…

Nog even een paar dagen in een ontspannen stemming van elkaar mogen genieten en dan zachtjes aan uitgerust teruggaan naar het gewone leven.

Had je grote plannen tijdens je vakantie hoe je dingen anders kon gaan doen? Schrijf die eens op nu je thuis bent en probeer die nu ook eens waar te maken!

Wil Cats
Volg me via: