Skip to Content

Reisapotheek baby & kind: Wat neem je mee op vakantie qua medicijnen?

Reisapotheek baby & kind: Wat neem je mee op vakantie qua medicijnen?

Het is eindelijk zover, na weken van voorpret en uitkijken is het tijd om de koffers in te pakken voor de naderende vakantie. Je hebt je inpaklijstje helemaal klaar en er zijn altijd wel een paar dingen die je nog moet gaan kopen. Misschien staan er op je paklijstje ook medicijnen en reisapotheek.

et is echt heel erg belangrijk om het meeste mee te nemen vanuit Nederland. Je kunt tenslotte niet zomaar overal ter wereld alles kopen. Het kan ook voorkomen dat dit soort producten in het buitenland een stuk duurder zijn of dat het flink zoeken is voor je het kan kopen.

Reisapotheek; Eigen medicijnen

Indien het kind eigen medicijnen heeft, zorg er dan voor dat je hier ruim voldoende van mee neemt.. Informeer bij de apotheek hoe je de medicijnen tijdens de vakantie het beste kunt bewaren.

De apotheker kan een medicijnpaspoort maken met daarin de stofnamen van alle medicijnen die het kind gebruikt (bij de douane kan men hiernaar informeren).

Ook kan een arts in het buitenland op deze manier snel en overzichtelijk zien welke medicatie een kind gebruikt. Ook je eigen medicatie (bijvoorbeeld de anticonceptiepil) moet je natuurlijk meenemen, hiervoor geldt hetzelfde als bovenstaand.

Anti-muggenmiddel

In landen waar geen malaria voorkomt is een muggensteek meestal alleen heel erg vervelend en eigenlijk niet gevaarlijk. Anti-muggenmiddelen helpen muggenbeten te voorkomen.

Let op: Niet alle middelen kunnen veilig bij kinderen gebruikt worden. Toch kan een muggensteek heel irritant zijn, zeker als je ‘s nachts helemaal lekgeprikt wordt. Een veilig anti-muggenmiddel voor kinderen is Mosi-guard natural® (hier).

Daarnaast is het (helemaal in malariagebieden) aan te raden om ’s nachts een klamboe over het bed te hangen en om sterke anti-muggenmiddelen te gebruiken. Overleg van tevoren met de apotheker over het gebruik van deze middelen bij kinderen.

Smeer het middel bij het kind (en eventueel ook bij jezelf) nooit rond de ogen, de mond of de vingers. Een middel als Jaico-muggenmelk® is bij goed gebruik ook een veilig middel voor kinderen (lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door).

Anti-jeukmiddel

Als je gestoken wordt, dan wil je het liefste zo snel mogelijk van de jeuk af. Er bestaan verschillende middelen (Afterbite®, Beetbalsam Jaico®) die kunnen helpen om jeuk te verlichten na een insectenbeet.

Vooral kinderen hebben de neiging om alles meteen kapot te krabben, wat zorgt voor nog meer jeuk en misschien uiteindelijk wel ontstoken plekjes. Begin dus zo snel mogelijk nadat het kind gestoken is met het smeren van een anti-jeukmiddel.

Anti-reisziektetabletten (lucht-, water- en wagenziekte)

Voor kinderen die ouder dan twee jaar zijn, bestaan medicijnen (cyclizine, cinnarizine) die kunnen helpen om reisziekte te voorkomen. Overleg altijd met een deskundige voordat je het middel gaat geven aan je kind. Voorbeelden van middelen die er zijn tegen reisziekte zijn cinnarizine, cyclizine en meclozine.

Middel tegen rode billen bij baby’s

Het is handig om voor kinderen die nog luiers dragen een middel tegen rode billen (luieruitslag) mee te nemen. In een warme omgeving kunnen luiers gemakkelijk gaan broeien en luieruitslag veroorzaken. T

e gebruiken middelen zijn bijvoorbeeld sudocrème en bepanthen. Ook als je zelf nare uitslag hebt kun je dit gebruiken.

Neusdruppels of spray

Bij een verstopte neus of oorpijn kunnen neusdruppels of neusspray goed werken. Je kunt hiervoor speciale neusdruppels (xylomethazoline) of zoutoplossing kopen bij de drogist of apotheek. Niks is vervelender dan moeten slapen met een verstopte neus, zorg dus echt dat je dit niet vergeet. Ook Luuf kan een erg fijn hulpmiddel zijn!

Nestosyl

Dit zit al jaren standaard in mijn reisapotheekals ik op reis ga. Werkt bij wondjes, jeuk en beten. Ook op homeopatische basis. Gebruikte ik, na toestemming van de ouders, bij kinderen op kamp als ze ‘ergens’ last van hadden.

En heimweepilletjes (m&m’s of iets anders) niet hielpen. De Nestosyl 3-in-1 Wondgel is een medisch hulpmiddel dat de wondheling bevordert.

De wondgel is een parabeenvrije, hydrocolloïde gel die geschikt is voor de verzorging van lokale, droge of vochtige wonden. Nestosyl 3-in-1 Wondgel verkoelt en verlicht de pijn, versnelt de wondgenezing en helpt infecties te voorkomen. Nestosyl 3-in-1 Wondgel plakt niet aan pleisters of verband.

ORS en diarreeremmers

ORS is een middel dat wordt gebruikt bij overgeven en diarree. ORS is er speciaal om uitdroging te voorkomen. Het bestaat uit een zout-suikermengsel en is verpakt in aparte zakjes, wat ervoor zorgt dat het langer houdbaar is.

Voor gebruik moet het worden opgelost in water. Vooral bij het reizen naar (sub)tropische landen is het aan te raden om dit middel mee te nemen (ik zou het gewoon sowieso altijd meenemen op vakantie). Houd er rekening mee dat het vies is van smaak en dat de meeste kinderen het echt niet met plezier zullen opdrinken.

Paracetamol

Tegen pijn en koorts neem je paracetamol mee. Over het algemeen zijn zetpillen bij kinderen handig, maar deze mogen absoluut niet warmer dan 25 °C worden omdat het vet dat de pil bij elkaar houdt dan smelt.

Bij een reis naar een warm land is het daarom verstandiger om (kauw)tabletten of in een vloeibare vorm meenemen. De dosering is afhankelijk van het gewicht van het kind.

VSM Arnikind

VSM Arnikind Vallen en Stoten Gel 0-6 jaar is een verzorgende eerste hulp gel die speciaal ontwikkeld is al s eerste hulp middel voor kinderen. Leren kruipen, lopen, fietsen en spelen doe je met vallen en opstaan!

Geschikt voor kinderen vanaf 0 jaar. Verzorgt en ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Tegen blauwe plekken en bulten. Echt een superzalfje op homeopatische basis, dat daadwerkelijk bulten weg laat slinken of zelfs voorkomt.

Zonnebrand

Kinderen moeten altijd goed ingesmeerd worden met een hoge factor (jijzelf trouwens ook). Het huidje van kinderen is enorm teer en het is echt heel slecht om deze te verbranden. Tevens loop je een grote kans op huidkanker als je je niet goed insmeert.

After Sun

Is het toch zo dat je kind verbrand is, smeer hem/haar dan in met After Sun om de boel een beetje te verlichten. Vooral after sun met aloe vera kan zeer rustgevend werken. Maar nogmaals, je kunt het maar beter voorkomen dan genezen.

Tot slot

Daarnaast is het ook handig om de volgende items mee te nemen voor de reisapotheek. Is voor een deel ook afhankelijk of je gaat kamperen en veel buiten verblijft of je een stedentrip maakt en in een hotel overnacht.

  • Alcohol
  • Babyvoeding (reserve potjes)
  • Billendoekjes, luiers en zwemluiers (als je reist met baby)
  • Condooms (voor reizen metpubers)
  • Driehoekige doeken / mitella
  • Handschoenen
  • Koelcompres
  • Koortslipcrème (indien van toepassing)
  • Laxeermiddel
  • Maandverband en/of tampons
  • Pincet
  • Pleisters
  • Pompje voor het uitzuigen van gif (van bijvoorbeeld een wespensteek)
  • Schaar (eventueel een verbandschaar)
  • Snelverband
  • Steriele gaasjes
  • Tape
  • Tekentang
  • Thermometer
  • Veiligheidsspelden
  • Verbandrolletjes (6 en 8 cm)
  • Watten
  • Wondontsmettingsmiddel (bijvoorbeeld jodium of sterilon)
  • Zakdoekjes
  • Zwachtels en zwaluwstaartjes om vast te zetten

Fijne vakantie!

Amanda