Skip to Content

Vakantie met dreumes en peuter tips

Vakantie met dreumes en peuter tips

Oh wat kijk je er naar uit… jullie vakantie! Je hebt je werk afgerond, de laatste deadlines gehaald, alle spullen gewassen. Speelgoed, luiers en zwemkleding zijn ingepakt. Allerlei gezonde tussendoortjes zijn in huis gehaald voor de reis.

Je hebt de omgeving rondom jullie vakantiebestemming online verkend en weet precies waar jullie moeten zijn voor lekker (uit) eten, gezellige uitstapjes en meer vermaak.

Maar eenmaal aangekomen op jullie plek van bestemming wordt je peuter hangerig, zeurderig en pieperig… Oké, wacht eens even, dit zou een relaxte vakantie worden. Is er dan niet genoeg leuks te doen? Of.. is er iets anders aan de hand? Een paar tips voor een relaxte vakantie samen met je peuter.

Voorbereiden op vakantie

Merk je dat je peuter je veel vragen stelt voordat jullie op vakantie gaan? Vragen zoals: “En waar gaan we dan naar toe?” “Is daar ook een speeltuin?” “Waar ga ik dan slapen?” “En is daar ook een strand?” Je peuter kan best onrustig zijn voordat jullie weggaan.

Ben je dat zelf ook? Dat zou goed kunnen, je hebt ook zoveel te doen en te regelen als je weggaat met kleine kinderen. Je kunt je peuter betrekken bij het inpakken van de spullen. “Er is een strand, wat zullen we daarvoor allemaal meenemen?”

“Nou, zonnebrandcrème, zwemkleding en een badhanddoek, emmers en schepjes. Zo wordt het plaatje van jullie vakantiebestemming in het hoofd van je peuter overzichtelijker en dat vinden ze wel fijn!

Daarnaast kun je je peuter het vertrouwen geven dat hij/zij zelf kan bedenken wat er allemaal meegaat op vakantie. Van knuffels tot boekjes van thuis, hoe sneller ze zich prettig voelen op jullie vakantiebestemming.

Extra slapen

Ben je moe? Ga er dan maar vanuit dat jouw peuter dat ook is. Bijtanken dus! Vakantie is vaak een reden om lekker lang op te blijven. Soms met een nog vermoeidere, hangerige peuter of gebroken nachten als gevolg…

Worden jullie allemaal niet gezelliger van. Dus ook op vakantie kun je jouw peuter gewoon lekker vroeg naar bed doen. Of, als er geen middagslaapje meer wordt gedaan, het middagslaapje weer invoeren, zodat hij of zij ’s avonds wat langer mee kan.

Kennis maken met omgeving

Moet je ook altijd even wennen aan een nieuwe omgeving? Neem dan eens de tijd om jullie vakantieplek door de ogen van je peuter te bekijken. Een nieuwe omgeving is namelijk best heftig voor je kleintje.

Ze verlaten hun vertrouwde omgeving en kennen de nieuwe plek nog niet en voelen zich nog niet vrij om lekker te spelen.

Ga samen op verkenning. Zo kun je eerst een rondje door het huisje lopen. Waar ga je slapen? En waar ga je eten? Plassen, douchen, spelen? En ook om het huis is er van alles te ontdekken: Is er een (speel)tuin, een drukke weg, een zwembad, strand, wat mag wel en wat mag niet en zijn er andere kindjes?

Veel nieuwe dingen betekent veel om te verwerken, dus loop het rondje de volgende dag gewoon nog een keer!

Zelfde rituelen als thuis

Hebben jullie thuis veel vaste rituelen? Houd deze op vakantie lekker vast. Dezelfde liedjes bij het opstaan, tanden poetsen en naar bed gaan.

Een verhaaltje lezen voor het slapengaan of samen de dag doornemen. Dezelfde handelingen in dezelfde volgorde, maar dan in een nieuwe omgeving. Spannend en vertrouwd tegelijk!

Heb je het gevoel dat jouw peuter heel erg graag de hele dag met jou wil spelen? Natuurlijk vindt je peuter het fijn om samen met jou te spelen en geniet hij/zij van jouw aandacht. Maar je hoeft jouw peuter niet de hele dag te vermaken.

Het helpt je misschien te bedenken dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van je kleine schat om ‘zelf’ te leren spelen. Juist door een stapje terug te doen, geef je jouw peuter de ruimte, rust en tijd om helemaal in zijn spel op te gaan. En spelen in jouw nabijheid, terwijl jij een boek leest, vinden ze heerlijk!

Go with the flow

Ze was elke nacht meerdere keren wakker en om 4 uur was het helemaal gebeurd met slapen. Helaas kon ik dit niet afwisselen met mijn man omdat hij herstellende is van een burn-out. Dat was best heftig, want als we om 10 uur weggingen had ik er al 6 uur op zitten. Maar toch: Go with the flow.

De eerste twee dagen voelde ik me ’s ochtends vroeg heel zielig en probeerde ik met één oog te slapen en het andere te waken. Daarna dacht ik, laat ook maar, wat maakt die klok uit. Dus zat dochterlief om 5 uur in bad met de Duplo te spelen en zat ik er op een koude toiletbril naast.

I didn’t care. Ik bedacht me gewoon: wauw, dit is onze prachtdochter. Zie haar genieten, want dat deed ze. We zijn gewoon op vakantie, in Engeland nog wel.. Soort positive thinking, maar het helpt wel.

Energie kwijt

Onze dochter is 1 en liep tijdens de vakantie nog niet. Wij gingen er hele dagen op uit, dus zij zat behoorlijk vaak in de kinderwagen. Ik wilde niet dat ze de hele dag maar zat, dus elke dag letten we er op dat ze ook even lekker kon bewegen.

Ideaal was een bibliotheek in het stadje, hier was een kinderhoek en je mocht er gratis naar binnen. Regelmatig zijn we daar naar binnen gegaan en hebben we haar lekker laten spelen.

Was ze daarna moe en tijdens het spelen konden we zelf ook even zitten. Helemaal niet zo verkeerd dus…

Andere plekken waar ze heeft gespeeld zijn: in een park, in de hal van een museum, in een grote speelgoedwinkel en in het hotel natuurlijk.

Dagritme

We zijn bijna alle dagen van half tien tot zeven uur op stap geweest. We waren wel elke dag vroeg terug in het hotel zodat onze dochter nog even bij kon komen en dan lekker in haar bed kon gaan slapen.

Door dit ritme elke dag aan te houden, ging dat erg goed. Nu scheelt het wel dat we haar in Nederland ook vanaf het begin overal mee naar toe nemen, dus dat is ze wel gewend.

De koffertruc

We hadden niet veel speelgoed mee genomen en soms had ze er geen zin in om daarmee te spelen. Wat ze wél heel leuk vond: de koffers en tassen leeghalen. En dat heb ik op een gegeven moment maar gewoon laten gebeuren. W

in-win: ik hoefde haar niet meer te entertainen en zij heeft uren zoet gespeeld. Eén nadeeltje: het zag er werkelijk uit alsof er een bom was ontploft. Dat betekende elke dag echt even flink opruimen, maar wij en zij hadden wel onze rust gehad.

Wie heeft er dienst?

Het gebeurde elke avond wel dat ze huilend wakker werd. We hadden om de beurt ‘dienst’, dus de ene dag ging mijn man naar boven als het nodig was, de andere dag ik. Zo wist je zeker dat je om de dag een avond had waarin je niets ‘hoefde’ te doen. Iets wat ook bij vakantie hoort en erg fijn was.

Plan na de vakantie een bijkomdag

Na de vakantie hoefde ik niet meteen aan het werk, we kwamen expres een halve week eerder terug. Dit hadden we zo gepland voor mijn man, maar het beviel mij ook uitstekend. Ik kon rustig de koffers uitpakken, was wegwerken, bijslapen en gewoon nog even wat voor mezelf doen voor het werkritme weer begon.

Hierdoor begon ik ook echt uitgerust aan mijn werk en bleef het vakantiegevoel veel langer hangen. Anders is het was wegwerken in de avonduren en nog dagen een rommel van de vakantiedingen…

Na de vakantie…

In het hotel had ze een ritme opgebouwd van 4 uur wakker en laten we met de dag beginnen. De eerste nacht in Nederland ging dat natuurlijk gewoon door, alleen was het toen rond 3 uur vanwege het uur tijdsverschil.

We zijn toen samen even naar haar toe gegaan zodat ze wist dat papa en mama er echt waren, daarna hebben we haar laten huilen. Klinkt hard, maar anders blijft dat ritme erin en daar teken ik niet graag voor. Het was één nacht brullen, en toen was het weer over en slaapt ze weer door.

Afkicken van vakantie

En dan zijn jullie weer thuis, dat is ook even wennen, toch? Echt ‘afkicken’, zoals we dat als volwassenen kunnen zeggen. Ook jouw peuter moet ‘afkicken’ van de vakantie en weer wennen aan het thuis zijn.

Gaat je peuter weer naar de kinderopvang of oppas en heeft hij of zij het daar moeilijk mee? Sta er gerust even bij stil. Bespreek bijvoorbeeld met elkaar hoe fijn de vakantie was. Het is vaak heel leuk om te horen van jouw peuter wat ze zo fijn vonden aan de vakantie.

Vaak zijn het heel ‘kleine’ dingen die een grote indruk hebben gemaakt. Namelijk niet perse het bezoek aan een groot pretpark, maar misschien juist het slapen in het onderste bed van het stapelbed. Of die ene schelp die jullie hadden gevonden, die met dat kleine gaatje erin.

Of… ga zo maar door. Als je er even bij stil staat, kun je ook aangeven dat jij ook graag nog langer wilde blijven omdat je het zo heerlijk vond samen. En dat je misschien ook nog niet zo’n zin hebt om weer aan het werk te gaan.

Het kan zijn dat je na jullie vakantie een verdrietig kind achterlaat bij de opvang of oppas. Het is ook wel weer even wennen na een lange tijd veel aandacht voor elkaar. Een extra knuffel en kus kunnen helpen.

Vakantieherinneringen

Wil je graag én alle vakantiespullen opruimen en tijd doorbrengen met je peuter? Misschien kunnen jullie (een deel van) de vakantiespullen samen opruimen. Jou mogen helpen is voor peuters vaak een fijne bezigheid. En opruimen is een activiteit die we graag stimuleren :).

Tijdens het opruimen van al die vakantiespullen heb je ook weer tijd om fijne herinneringen op te halen. Zo krijgt het hoofdstuk: ‘vakantie’ een begin en een eind en is het weer overzichtelijk. En daar houden we allemaal wel van, toch?!

Vakantie met dreumes en peuter tips - Mamaliefde

Door: Annalotte Ossen, orthopedagoog, moeder van een peuterdochter (bijna 3), een babyzoontje (6 maanden) en eigenaresse en oprichtster van OpvoedDialoog.  Annalotte wil door haar werk heel graag bijdragen aan het doorbreken van het taboe dat je als ouder maar ‘gewoon’ moet kunnen opvoeden.

Zij ziet dat het voor ouders iets normaler wordt om te sparren over je gezinssituatie, de opvoeding van je kinderen en je zorgen en schuldgevoelens daarbij.

Zeker als je er regelmatig alleen voor staat, wanneer de mensen in je sociale netwerk allemaal aan het werk zijn, en in de straat weinig mensen thuis zijn omdat zij ook allemaal aan het werk zijn.

Wil je meer weten? Kijk dan hier.
Martine Pieters-de Wit