Skip to Content

Vriendje of vriendinnetje meenemen op vakantie?

Vriendje of vriendinnetje meenemen op vakantie?

Als je kinderen ouder worden komt vanzelf een keer de vraag of vriendjes of vriendinnetjes mee mogen op vakantie. Als je kind enig kind is en dus graag een leeftijdsgenootje wil om mee te spelen, maar ook bij broertjes en zusjes is het fijn om een keer iemand anders hebben om mee te spelen.

Natuurlijk kan je kind op vakantie zelf vriendjes maken, maar een vriendje dat bekend is en bij elkaar op de kamer mag slapen is natuurlijk wel extra gezellig.

Welk vriendje of vriendinnetje meenemen?

Hoe gezellig het misschien ook is, niet alle vriendjes of vriendinnetjes zijn even handig om mee te nemen op vakantie. Tenminste niet als je ook een beetje wilt genieten van de vakantie in plaats van constant het gevoel te moeten hebben ‘aan’ te staan

. Als het kind al een paar keer bij jullie heeft gespeeld weet het als het goed is welke huisregels jullie thuis, en dus ook op vakantie, hanteren. Je weet dan ook of het kind zich daar makkelijk aan kan houden en ze goed met elkaar kunnen spelen, of dat je regelmatig moet bemiddelen of entertainen.

Vooral vriendjes die gezellig samen spelen zijn ideaal voor een relaxte vakantie.

Het is ook afhankelijk van de leeftijd; het is fijn als het vriendje een beetje zelfstandig is, denk bijvoorbeeld aan zelf kleren uitkiezen en aantrekken en tanden poetsen. Als ze eenmaal in groep 3 / 4 zitten en ook gymles hebben moet dit goed gaan.

Daarnaast staan ook niet alle ouders hiervoor open, sommige ouders vinden het spannend om hun kind mee te geven aan een ander, hebben dat nog nooit gedaan of hebben een andere reden om dat niet te doen.

De kosten als een vriendje meegaat op vakantie

Als je een vriendje meeneemt op vakantie kan het zijn dat dat extra kosten met zich meebrengt. Het is afhankelijk van de vakantie hoeveel verschil dat maakt; een vliegreis naar het buitenland betekent een extra ticket terwijl een autovakantie in een accommodatie voor een x-aantal personen nauwelijks voor extra kosten zorgt.

De kosten voor een extra maaltijd als je zelf kookt zijn te verwaarlozen, maar ga je iedere dag uit eten en ga je naar een pretpark of iers dergelijks, dan levert dat ook extra kosten op.

Overleg daarom ook vooraf met de ouders van het vriendje hoe daar mee om te gaan. De een gaat er van uit dat als je iemand uitnodigt je ook de kosten betaalt, terwijl de ander er misschien zelf al om zal vragen. Je kan zelf een afweging maken hoe hier mee om te gaan, ieder budget is tenslotte ook weer anders

. Het kan ook best zijn dat het vriendje vervolgens zakgeld mee krijgt om iets leuks of lekkers van te kopen om zo toch iets extra’s toe te voegen aan het vakantieplezier.

Goed om rekening mee te houden

Speelgoed

Het is handig om speelgoed en spelletjes mee te nemen waar ze thuis ook graag mee spelen. Al is de kans groot dat er op vakantie ook genoeg vermaak is waarbij ze zichzelf zullen vermaken.

Kies voor speelgoed waar ze samen mee kunnen spelen, maar ook iets wat ze even alleen kunnen doen. Want soms hebben ze ook even de behoefte aan even een momentje alleen.

Heimwee

Als je een vriendje meeneemt is het goed om vooraf al eens een logeerpartijtje te organiseren, zo kunnen ze er aan wennen om bij elkaar op de kamer te slapen en weet je of het vriendje snel last heeft van heimwee of daar geen probleem mee heeft.

Niet alleen voor het kind, maar ook voor de ouders kan het spannend zijn. Het is toch wat anders om met een ander gezin mee te gaan dan bij familie te logeren.

Als het kind last heeft van heimwee en je wil hem of haar toch meenemen op vakantie is het handig om niet al te ver op vakantie te gaan, zodat het mocht het nodig zijn ook nog midden in de nacht opgehaald kan worden.

Lees ook: Heimwee met kinderen: tips en advies voor ouders

Medische gegevens

Je hoeft echt niet alles te weten van het kind. Maar het is wel handig om op de hoogte te zijn van medicijnen, allergieën of diëten.

Identiteitsbewijs

Ga je naar het buitenland dan is het noodzakelijk dat het vriendje of vriendinnetje ook zelf zijn eigen identiteitskaart bij zich heeft.

Afhankelijk van de bestemming kan het ook noodzakelijk zijn om schriftelijk dit formulier hier mee te nemen als bewijs van toestemming, bijvoorbeeld om kindontvoering te voorkomen.

Verzekering

Je gaat er niet van uit, maar het kan handig zijn om vooraf ook even te checken of het vriendje of vriendinnetje verzekerd is. Bijvoorbeeld als het gaat om medische kosten, maar ook de aansprakelijkheidsverzekering. Ook als jij een vriendje meeneemt, valt het niet onder jullie verzekering als er iets mis gaat.

Onze ervaringen met een vriendje en vriendinnetje mee te nemen

Zelf zijn wij heel makkelijk in vriendjes of vriendinnetjes mee te nemen op vakantie. De kinderen zitten op scouting dus zijn zelf ook al van jongs af aan gewend om te gaan logeren zonder dat wij, of andere familieleden, er bij zijn.

Naast het nichtje hebben dus al een paar keer een vriendje en vriendinnetje meegenomen. Van een paar dagen weg met een vriendinnetje, tot en met een paar nachten dichtbij huis waarbij er een nacht een vriendje en de dag daarop een vriendinnetje bleef logeren.

Toen de verlengde kerstvakantie werd aangekondigd was mijn eerste gedachte; een huisje boeken zodat we niet drie weken thuis zouden zitten.  Tijdens de zomervakantie was de bestie van dochter verhuisd, dus ze had haar al even niet meer gezien.

Er was al vaag iets afgesproken om elkaar in de kerstvakantie weer te zien, dus vroeg ik of ze weer mee wilde gaan (eerder was ze ook al een nachtje mee geweest).

En om te voorkomen dat zoonlief dan een beetje derde wiel aan de wagen is, ook al kunnen ze ook prima met zijn drieën spelen vroegen we ook of zijn beste vriend mee wilde gaan.

Uiteindelijk werd het een autovrij park met zwembad en binnenspeeltuin. Ideaal want zo zouden de kinderen zich prima kunnen vermaken.

Helaas werd later besloten dat het zwembad en binnenspeeltuin dicht moesten vanwege de lockdown, maar hadden de kinderen er al zoveel zin in dat we besloten het gewoon door te laten gaan.

Wel namen we een krat mee met wat meer speelgoed en spelletjes zodat ze zich ook binnen prima zouden kunnen vermaken aangezien er temperaturen rondom het vriespunt werden voorspeld.

Vooraf zag ik er toch wel een beetje tegenop, zou het wel goed gaan? Maar het was een van de meest relaxte vakanties ooit!

Praktische tips:

  • Laat de kinderen vooraf kiezen wat ze willen eten. En voor de zekerheid heb ik alles apart gehouden; saus, vlees, groenten en bijvoorbeeld pasta en noodles. Het is een gezellig logeerpartijtje en geen opvoedcursus om ze te leren groenten te eten.
  • Zorg ook voor voldoende ‘vrije’ tijd dat ze zelf kunnen bedenken wat ze willen doen; van buiten spelen, tot terugtrekken op de slaapkamer om te spelen of even op de tablet filmpjes te kijken.
  • Plan één activiteit per dag in, zodat je er toch even tussenuit bent.
  • Verdeel de taken, denk bijvoorbeeld aan het helpen met uitladen van de auto of het dekken van de tafel.
Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)