Skip to Content

11 tips om meer te genieten van een relaxte vakantie; zo maak je er een feestje van voor alle partijen!

11 tips om meer te genieten van een relaxte vakantie; zo maak je er een feestje van voor alle partijen!

Voor de vakantie begint lijken zes weken best lang, en achteraf lijkt het alsof de vakantie voorbij gevlogen is en het toch wel wat langer had mogen duren. Dagen waarbij het lijkt alsof de klok niet vooruit te branden is omdat het zo warm is en de kinderen hangen en klagen, worden afgewisseld met dagjes uit of een vakantie.

En als mama en papa moeten werken, dagen naar de bso of logeren bij opa en oma. Onlangs viel het me op dat toen de kinderen nog baby’s waren ik vrij ontspannen was in deze periode en echt kon genieten van het op vakantie gaan.

De afgelopen jaren was dat niet altijd het geval, met twee dreumesen en peuters op vakantie kan best pittig zijn. Daarnaast is het ook een stukje ‘werk’. Dit jaar heb ik me daarom voorgenomen om ook heel bewust gewoon te genieten van de vakantie.

En nu ik dit schrijf en de eerste week er bijna opzit, moet ik zeggen dat dat aardig goed lukt. Oké, het inpakken was stress maar eenmaal op vakantie glijdt alles van me af! Wil jij ook meer genieten tijdens de vakantie?

Blijven lachen

Ongeacht wat er gebeurt of wat je kinderen doen; altijd blijven lachen! Het is vakantie, gewoon een keer diep ademhalen, en lach het weg. Het is vakantie en alles is relatief. Dus gewoon een beetje die teugels laten vieren.

Buitenleven

Thuis breng je toch al veel tijd binnen door, op vakantie, zeker als we op een camping verblijven, genieten we echt van het buitenleven. Alleen voor het slapen en als het regent zitten we binnen. En dat doet veel goed.

Het is heerlijk om de dag buiten te beginnen met een ontbijt, daarna op stap te gaan, in de middag de kinderen lekker vrij hun eigen gang laten gaan en lekker spelen en vriendjes maken, ‘s avonds buiten eten en vervolgens op het terrasje zitten.

Geen klok

Thuis leef je op de klok, in de ochtend stress om op tijd aangekleed te zijn, daarna afspraken of naar school en dat gaat zo de hele dag door. Op vakantie blijft de klok voor wat het is en leef je volgens een ander dagritme.

Lekker uitslapen, relaxt ontbijten, en gewoon doen waar je zin in hebt. En als dat betekent dat je pas om half acht eet? Dat kan echt geen kwaad! Enige moment dat je op de klok moet kijken is rond zeven uur als de minidisco begint en de kinderen dat absoluut niet willen missen ;-)

Wie is de baas?

Omdat we tijdens de vakantie niet alleen op de camping willen doorbrengen maar ook wat willen zien van de omgeving hebben we de afspraak gemaakt; ‘in de ochtend zijn mama en papa de baas en in de middag de kinderen’. Vaak is het in de ochtend nog niet heel warm dus is het fijn om dan op pad te gaan.

Bedenk ook niet teveel om te doen, een of hooguit twee dorpjes is voldoende. In de middag als het warmer is mogen de kinderen kiezen. Vaak is dat zwemmen of lekker spelen terwijl jij lui op het terrasje voor de tent kan zitten.

Plan niet teveel op een dag

Dat is een valkuil waar ik zelf nog wel eens in val; dat ik teveel wil doen op een dag. Het kan geen probleem zijn om een lijstje te maken met opties, maar wees ook realistisch naar wat haalbaar is.

Valt iets tegen dan kan je door, maar als je er langer wil doorbrengen doe dat dan ook zonder dat je je opgejaagd voelt omdat je verder wil (moet) gaan. Zeker als het warm is wil je ook niet teveel willen / hoeven doen op een dag. Levert alleen maar stress op en na afloop teleurstelling als je het niet hebt gehaald.

Samen dingen doen

Quality time ten top. Niet alleen voor de tent zitten en kijken naar hoe de kinderen spelen maar ook echt samen tijd doorbrengen. Dus samen een bal overgooien in het zwembad, samen meedoen aan de minidisco, samen binnen een spelletje spelen als het buiten regent.

Het maakt niet uit wat je doet, als het ook maar echt samen is en niet naast elkaar.

Bedtijd wat is dat?

Thuis zijn we vrij strikt in bedtijd rond zeven uur. Oké, de ene keer iets eerder en de andere keer iets later, maar zeven uur is bedtijd. Op vakantie laten we dat los, moet ook wel want de minidisco is pas om zeven uur. Willen ze daarna nog even spelen; ga je gang. Als ze moe zijn komen ze vanzelf wel terug.

Binnen gaan slapen terwijl je in de warmte ligt of als je andere kinderen hoort spelen werkt toch niet. Het grote voordeel; grote kans dat ze in de ochtend ook uitslapen. Ochtenden van half negen of nog later zijn geen uitzondering!

Neem iets voor jezelf mee ter ontspanning

Dat kan zijn een stapel boeken, of een e-reader, maar ook wat knutselmaterialen zodat je lekker kan gaan tekenen of schilderen, of je laptop als dat voor jou ontspanning is. Zo heb jij ook iets te doen terwijl de kinderen zich vermaken.

Lekker eten en drinken

Diëten of op je lijn letten en vakantie vieren; no go! Gewoon lekker verse broodjes bij het ontbijt, sapje erbij, gebakken eitje en smullen. Tussendoor een terrasje pakken met een wijntje en een ijsje.

En ‘s avonds lekker wat te knabbelen. En een keer uit eten gaan hoort er ook bij. Als je lekker veel buiten bent en beweegt kunnen die extra calorieën echt geen kwaad.

Jurkjesparade

Het voordeel van meisjes zijn dat ze jurkjes kunnen dragen. Koop vooraf een verzameling leuke zomerjurkjes bij de Wibra, Zeeman, H&M, gooi de koffer er vol mee, en iedere dag trek je een ander jurkje uit de koffer.

Binnen vijf minuten aangekleed, geen gedoe over dat wil ik niet aan, zo omgekleed als er gezwommen moet worden en ziet er ook nog eens superzomers en vrolijk uit op foto’s.

Laat het los

Ja, als afsluiter deze inkopper, laat het gewoon los. Het is vakantie en boeiend als dingen dan net wat anders of minder gaan dan anders.

ls jij deze mentaliteit hebt, zal je merken dat de kinderen ook al snel een stuk relaxter zijn en iedereen heerlijk kan genieten van een welverdiende vakantie!

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)