Voordat je een ouder werd, had je misschien alle vrijheid van de wereld, waar je op vakantie wilde gaan, wat je wilde zien en doen, laat opblijven en ‘s ochtends langer in bed blijven, maar op je eerste vakantie met je pasgeboren baby kan het allemaal een beetje anders lopen.
Het plannen van een vakantie met je baby vergt veel meer onderzoek en planning vooraf dan je misschien aanvankelijk dacht.
Dit hoeft echter natuurlijk geen reden te zijn om niet op vakantie te gaan, en met een paar tips en goede voorbereidingen kunnen jij en je partner, samen met je baby genieten van een zoveel mogelijk zorgeloze en, ook niet geheel onbelangrijk, een stressvrije vakantie.
Wanneer mag je met je baby reizen en wat moet je allemaal regelen?
In het algemeen kun je met je baby reizen zodra hij of zij geboren is, zolang je maar voor een veilige omgeving kunt zorgen.
Als je overweegt met het vliegtuig te reizen, is het raadzaam na te gaan met welke luchtvaartmaatschappij je wilt vliegen en welke leeftijdsbeperkingen zij hanteren voor het vliegen met pasgeborenen, aangezien sommige luchtvaartmaatschappijen geen kinderen jonger dan twee weken toelaten in het vliegtuig.
Als je baby te vroeg geboren is, moet je misschien nog langer wachten tot je baby mag vliegen.
Het is ook raadzaam om na te gaan of je kind eigen reisdocumenten nodig heeft, zoals een paspoort of visum. Voor sommige landen kunnen kinderen op het paspoort van hun ouders reizen, maar dit geldt niet voor alle landen.
Vooral voor internationale bestemmingen, zoals Canada, hebben alle kinderen, zelfs baby’s, een eigen paspoort nodig om te reizen. In dat geval moeten ze ook een geldige reistoestemming hebben, zoals een visum.
Voor Canada moeten alle reizigers, ook kinderen, reizen met een eigen paspoort en in dit geval een geldig eTA Canada hebben.
Dit is technisch gezien geen visum, maar een digitale reistoestemming die bij afgifte aan het paspoort wordt gekoppeld en eenvoudig online kan worden aangevraagd. Zodra het is afgegeven, mag je hiermee een onbeperkt aantal reizen naar het land maken binnen de geldigheidsduur van 5 jaar.
Met het online aanvraagformulier voor het eTA Canada kun je ook de reistoestemming voor alle reizigers in één aanvraag aanvragen, wat je het gedoe bespaart om bepaalde informatie meerdere keren in te voeren en waardoor je alle eTA-aanvragen samen in één enkele groepsaanvraag kunt indienen.
Is de accommodatie kindvriendelijk?
Misschien wil je voor de eerste vakantie met je baby dicht bij huis blijven, en in sommige gevallen kan het ook verstandig zijn om dit te doen, maar baby’s zijn weerbarstiger dan je denkt en kunnen, met een goede voorbereiding, prima wat langere reizen maken met de auto of in het vliegtuig.
Niet alleen de reis er naartoe vergt dan enige voorbereiding, ook de accommodatie moet aan enige eisen voldoen en het liefst speciaal gericht zijn op baby’s en jonge kinderen.
Lees de reviews van andere gasten en informeer desnoods bij de accommodatie of ze extra faciliteiten hebben voordat je boekt, om zo enige verrassingen bij aankomst te voorkomen.
Vakantieparken, hotels en resorts die speciaal zijn afgestemd op gezinnen met kleine kinderen, zullen deze voorzieningen vrijwel altijd wel hebben, maar het is goed om in ieder geval op de hoogte te zijn wat je extra mee moet nemen, of wat de accommodatie al voor je kan regelen, zoals een kinderbedje.
Meestal hebben hotels en resorts deze wel op voorraad, maar controleer dit voor vertrek, want anders zul je bijvoorbeeld een extra reisbedje mee moeten nemen.
Probeer voor het boeken ook te achterhalen of de accommodatie ook babyproof is, bijvoorbeeld als de accommodatie een zwembad heeft, vraag dan of ook het zwembad en de tuin is omheind, zodat eventuele ongelukken kunnen worden voorkomen.
Wat moet ik allemaal meenemen?
Reizen met je baby kan heel anders zijn dan reizen in je eentje, en een paar T-shirts en een badpak in je koffer stoppen is vaak niet voldoende. Naast de meer essentiële zaken zijn er een aantal dingen die je niet mag vergeten als je zeker wilt zijn van een zorgeloze en comfortabele vakantie met je baby.
Als je kind bijvoorbeeld in een kinderbedje slaapt, zorg er dan voor dat je er één reserveert bij het boeken van je accommodatie, want er is niets frustrerender en vermoeiender dan aankomen bij je accommodatie en erachter komen dat er geen bedje aanwezig is voor je oververmoeide baby om in te slapen nu je net een aantal uur geleden het vliegtuig uit bent komen rollen. Als je weet dat de accommodatie niet over deze kinderbedjes beschikt, kun je overwegen om een reisbedje mee te nemen.
Vergeet dan niet om extra dekentjes, babymatras en extra slaapspullen zoals een babymonitor of nachtlampje voor je baby mee te nemen. De geur van zijn of haar eigen spullen van thuis kan hem of haar helpen zich beter op hun gemak te voelen op je vakantiebestemming.
Reis je naar een zonnige bestemming? Dan kan een zonnescherm voor baby’s een uitkomst zijn om je kleine tegen de schadelijke uv-stralen van de zon te beschermen. Het wordt namelijk afgeraden om baby’s jonger dan zes maanden in te smeren met zonnebrand.
Zorg er daarbij ook voor dat je genoeg zonwerende kleding bij hebt voor je baby zodat hij of zij zich niet verbrandt, zoals een zonnehoed en lichte, warmtedoorlatende kleding zodat je baby niet oververhit raakt.
Voor je kinderwagen is het ook verstandig als je een parasol bij je hebt met ingebouwde UV-bescherming die je aan de kinderwagen vast kunt maken.
We hebben misschien als moeder allemaal de neiging om meer mee te nemen dan nodig is. Focus je in dit geval op de spullen waarvan je weet die je kind veel gebruikt en waar je met een pasgeboren baby snel doorheen gaat.
Denk hierbij aan luiers, luierdoekjes, slabbertjes, verschoonmat, eerstehulpkist, zijn of haar favoriete speelgoed, flesjes en babyvoeding, eventuele borstpompen en natuurlijk diverse kleertjes voor de toch wel aanwezige boer- of luierongelukjes.
Praat met andere moeders
Zie je even door de bomen het bos niet meer? Wees dan vooral niet bang om hulp te vragen. Of het nu een goede vriendin is die al kinderen heeft gehad en weet wat je doormaakt, of een online Facebookgroep of forum, hulp is nooit ver weg.
Tips en tricks krijgen van moeders die alles al gezien en gedaan hebben, kan het verschil zijn tussen een geslaagde vakantie met je baby of bij nader inzien wensen dat je misschien wel was thuisgebleven.
Vakantie tips
- Travel hacks vakantie met kinderen
- Duurzaam op vakantie met kinderen
- Met oma en opa op vakantie
- Momcation; vakantie zonder kinderen & patner
- Zwanger op vakantie; babymoon
- Eerste vakantie met baby
- Vakantie met baby tips
- Vakantie tips met baby
- Vakantie tips met dreumes
- Vakantie tips met kinderen
- Vakantie tips met kinderen buitenland
- Vakantie tips met pubers
- Vriendje of vriendinnetje mee op vakantie
- Vakantie zonder partner
- Alleen op vakantie met kinderen zonder partner
- Alleenstaande ouder vakantie
- Vakantie met kinderen goed ontwikkeling
- Ontwikkeling kind tijdens vakantie
- Kinderen groeien tijdens vakantie
- Bewust niet op vakantie gaan
- Verlof buiten vakantie
- Toestemming alleenreizende ouders met kind
- Vliegen met kinderen
- Vakantie activiteiten voor kinderen
- Vakantie met animatieteam
- Hotel spelletjes & activiteiten op vakantie
- Herinneringen maken tijdens vakantie
- Tips relaxte vakantie
- Uitgerust terug van vakantie
- Ergernissen tijdens vakantie
- Tips offline vakantie
- Tips regen op vakantie
- Wat doen regen op vakantie
- Heimwee kind tijdens vakantie
- Lactose-intolerant op vakantie
Vakantie wat meenemen
- Checklist vakantie voorbereiding
- Vakantie met kinderen niet vergeten
- Identificatiebewijs kinderen vakantie
- Vakantie paklijst wat meenemen
- Logeren paklijst wat meenemen
- Reisgidsen Nederland met kinderen
- Reisapotheek welke medicijnen meenemen
- Draagzaak meenemen op vakantie
- Kindertrolley & kinderkoffer
- DIY vakantie koffertje
- Vakantie & camping speelgoed
- Vakantie- & doeboeken
- Spelletjes meenemen vakantie
- Reisspelletjes voor onderweg op vakantie
- Vakantie zakgeld; ijsjesgeld
- Telefoon / tablet mee op vakantie?