Skip to Content

Vliegen met kinderen; 17 tips & speelgoed voor in vliegtuig

Vliegen met kinderen; 17 tips & speelgoed voor in vliegtuig

We hebben nu eerst de wintersport, nog even lekker genieten van de sneeuw. Maar daarna begint een zonnige bestemming en vliegen met kinderentoch wel te lonken. Hier in Nederland weet je het tenslotte nooit zeker wat voor weer het is.

Nu was ik altijd voorstander van op vakantie gaan met de auto, je hebt dan gewoon veel meer vrijheid. Achterbak volgooien, kinderen er in en vrij om te gaan en staan.

Tot ik afgelopen zomer voor het eerst met een kind ging vliegen. Ik vond het erg spannend, maar achteraf gezien is dit echt een fijne manier van reizen.

Ze keek haar ogen uit en voor we het wisten waren we al op onze bestemming. Ook op het vliegveld verliep het allemaal erg voorspoedig. De volgende keer weet ik het dus wel!

Vlucht boeken

Het begint natuurlijk allemaal met de voorbereiding. Je kan voor een goedkope budgetvlucht gaan, maar dan moet je aan boord overal voor betalen. Het kan dan prettig zijn om als je met kinderen reist voor een iets duurdere vlucht te kiezen.

Dat heeft drie voordelen:

  1. De vliegtijden zijn vaak wat aantrekkelijker, je hoeft dan niet al om vijf uur in het vliegtuig te stappen. Of om middernacht aan te komen waarna je nog naar huis moet reizen.
  2. Een hapje en drankje zijn inbegrepen, geen gezeur dus van de kinderen dat ze iets willen. En natuurlijk altijd wat anders dan wat je hebt meegenomen.
  3. De bagage is vaak inbegrepen, je hoeft niet extra bij te betalen voor je koffer en met kinderen sleep je toch altijd meer mee dan zonder kinderen.

Met als gevolg dat je voor een iets duurdere vlucht onder de streep toch goedkoper uit kan zijn.

Bij het kiezen voor een vliegtuigmaatschappij is het ook goed om te letten op de kindvriendelijkheid; wat zijn bijvoorbeeld de regels rondom een buggy meenemen, moet dat bij het inchecken of mag het ook nog bij het boarden en wordt die dan bij aankomst klaar gezet?

Is er een mogelijkheid om flesjes op te warmen? Krijgen ze een kleinigheidje etc? Sommige maatschappijen hebben (op de lange vluchten) ook een baby basket; een soort mandje waar je kind lekker in kan slapen zodat dat niet op schoot hoeft.

Het moment van boeken is ook van invloed op wat je voor de vakantie betaalt. Meteen boeken nadat je een reis hebt gezien, kan duur zijn, daarentegen wachten op een lastminute is ook niet altijd even verstandig. Vooral als het gaat om de reis naar je bestemming toe.

Geadviseerd wordt om ongeveer twee tot drie maanden van tevoren te boeken om gegarandeerd te zijn van de laagste prijzen, zeker als het gaat om (losse) vliegtickets.

Prijzen worden aangepast op basis van vier factoren; concurrentie, aanbod, vraag en de olieprijzen. Zoek dus actief en zorg ervoor dat je incognito, oftewel zonder cookies, surft als je dagen achter elkaar op internet speurt.

Sites die door hebben dat jij wel heel vaak terugkeert, zullen de prijzen naar boven bijstellen.

Oh ja, en vergelijk áltijd tussen verschillende vliegticketsites. Denk bijvoorbeeld aan Skyscanner waar je ook een prijsalarm kan instellen en je een mailtje krijgt als de prijs omhoog of omlaag gaat, Tix en Expedia.

De boekingskosten verschillen onderling en soms heeft de ene site deals gesloten met een bepaalde airline die de ander niet heeft. Door goed in de gaten te houden wat de prijzen van vliegtickets doen en lang vooraf te boeken kan je veel geld besparen.

Je kan ook kiezen voor een last-minute, dan betaal je minder dan acht weken voor de reis, maar betaal je wel een lagere prijs.

Voor kinderen vanaf drie jaar moet je betalen voor een vliegticket, met een paar kinderen kan dat al snel oplopen qua prijs.

Het kan dan ook voordeliger zijn om een pakketreis te boeken (vaak wel met budgetmaatschappij) of een flight-alert in te stellen op een bepaald bedrag. Het is ook goed om op te letten vanaf welk vliegveld je vertrekt.

Boeken; zitplaats kiezen

Als je een vlucht gaat boeken kan je soms meteen (al dan niet tegen bijbetaling) een zitplek uitkiezen.

Met kinderen mag je niet bij een nooduitgang zitten, maar het is wel fijn om dan een plaats te hebben achterin het vliegtuig waar het vaak wat rustiger is, je dichter bij de crew zit om een flesje op te laten warmen etc. of als ze om de haverklap naar het toilet moeten.

Voor kinderen kan een plekje aan het raam fijn zijn om naar buiten te kijken, maar al snel zijn ze dat zat. En is een plek aan het gangpad ook erg prettig.

Reis je met meerdere kinderen kan het prettig zijn om de zitplaatsen voor volwassenen en kinderen te spreiden aan beide kanten van het gangpad. Of juist achter elkaar zodat ze makkelijk contact kunnen houden.

Met een gezin van vier in een vliegtuig met rijen van drie kan je het beste beide kinderen naast je hebben en een van de volwassenen op de rij ernaast.

Reizen is leuk en spannend maar kan ook vermoeiend zijn. En voor kleine reisgenoten is het soms lastig om makkelijk in slaap te komen.

Een speciale plek in het vliegtuig inclusief babybedje (hangmatje) zoals de Stokke Jetkids biedt uitkomst. Ook zijn er speciale kinderkoffers op de markt waarmee je de vliegtuigstoel in een handomdraai omtovert tot bedje.

Bij aankomst op het vliegveld is een taxi inclusief kinderzitje een must voor een ontspannen transfer naar het hotel. Let hier dus vooraf ook op bij het reserveren. Als je een huurauto boekt kan het zijn dat je die bij het melden moet ophalen.

Relax & take it easy

Het klinkt als een open deur, maar een relaxte ouder zorgt voor relaxte kinderen. Althans, het helpt als de ouders goed voorbereid zijn en de tijd nemen voor de reis.

  • Bereid niet alleen jezelf maar ook je kind voor op de reis. Waar gaan jullie naar toe? En hoe? Filmpjes, foto’s en leuke verhalen zorgen gegarandeerd voor enthousiasme. Je weet maar nooit hoe alles gaat verlopen; zorg dus dat je ruim op tijd aanwezig bent. In de zomer werd afgelopen jaar geadviseerd om zelfs drie uur van tevoren aanwezig te zijn! Nu ligt het wel echt aan de vertrekdag en de reisorganisatie waarmee je op pad gaat, maar met name in de controle bij de douane kan veel tijd gaan zitten. Als je daar eenmaal doorheen bent en bij de gate aankomt, zit je toch net iets rustiger. Zeker als je met kinderen gaat reizen. Ook achter de douane zijn de afstanden behoorlijk en ben je toch meer tijd kwijt dan je denkt. En wat als er toch nog iemand moet plassen, of iets in een winkel ziet en daarheen wil gaan. Heb je echt nog veel tijd over en zit je op Schiphol, kan je eventueel naar lounge 2/3 waar er leuke activiteiten zijn voor kinderen.
  • Vertrek eerder dan je normaal zou doen om haasten om het vliegveld te voorkomen.
  • Let er bij het boeken van de reis op dat de transfer naar het hotel of accommodatie niet te lang is voor de kinderen, of dat je op reis gaat in het ‘slaapritme’ van de kleintjes.

Bagage

Handbagage

Handbagage in combinatie met een actieve peuter of een baby die gedragen moet worden gaan niet zo gemakkelijk samen.

Chitra Stern van Martinhal Family resorts adviseert; “Pak je handbagage zo in dat je alles gemakkelijk terug kunt vinden. En rol je kleding op in plaats van het op te vouwen. Je zal versteld staan van de ruimte die het bespaart!”

Draagzak

Een draagzak om je baby te dragen is altijd een goed idee. Op het vliegveld maar ook op de plaats van bestemming. Kies je voor een citytrip, dan is de draagdoek ook ter plaatse een must-have.

Eigen tas

Ik had een grote koffer ingepakt met de spullen van ons allebei om te voorkomen dat je met een hele stapel aan het rondlopen bent.

Wel had ze een kleine trolley de berijdbare Trunki, die ook in het vliegtuig mocht als handbagage waar haar speelgoed en wat lekkers in zat voor onderweg. Daar was zij de ‘baas’ over.

Ze heeft dan toch het gevoel dat ze net als mama met een koffer rondloopt, maar als ze het zat is hoef je niet aan twee kanten een koffer te trekken en nog een kind mee te zeulen. Voor mezelf had ik ook nog een rugzak waar alle dingen in zaten voor tijdens de reis en een laptop.

Voor kinderen hebben ze heel leuke koffertjes zoals trunki’s of in een dierenvorm. Die vallen net wat meer op, ze had er aardig bekijks mee. En sommige zijn multifunctioneel dus ook geschikt als loopauto om vooruit te trekken.

Voor heel jonge kindjes en baby’s heb je over het algemeen een luiertas mee, zorg dan dat je die zo praktisch mogelijk inpakt zodat je als dat nodig is, er makkelijk bij kan. Deze passen over het algemeen prima onder de stoel.

Inchecken

Vliegen met kinderen; 17 tips & speelgoed voor in vliegtuig - Mamaliefde

Het is afhankelijk van met welke vliegtuigmaatschappij je vliegt, maar vaak zijn ze heel behulpzaam als je met kinderen reist. Bij KLM mocht ze bijvoorbeeld zelf op het knopje drukken zodat de koffer weg ging en kreeg ze alvast een klein cadeautje. Een goed begin is het halve werk!

Tegenwoordig kan je vaak ook al 24 of 48 uur van tevoren inchecken. Dat scheelt ook weer tijd op het vliegveld.

Buggy mee in vliegtuig?

De regels rondom buggy’s in het vliegtuig verschillen nogal per vliegtuigmaatschappij. Voor de zekerheid kan je dus het beste die nalezen. Over het algemeen mag je de buggy meenemen tot aan het boarden. Tenminste, zolang het om een zogenaamd ‘paraplumodel’ gaat die je kan inklappen.

Zorg dus dat niet alle bakjes en vakjes vol zitten, en je lang bezig bent om die leeg te halen of de helft er uit valt. Wat ook heel fijn is, is een buggy die niet alleen ingeklapt kan worden maar waarvan ook de leuning achteruit kan.

De buggy telt over het algemeen ook niet als bagage-item en kan je dan ook op vakantie ook goed gebruiken als wandelwagen.

Bij de ene vliegtuigmaatschappij kan je hem direct weer bij het uitstappen in ontvangst nemen, bij de ander is het ophalen bij de bagageband.

Langs de douane

Na het inchecken is het tijd om door de douane te gaan, bereidt de kinderen vooraf goed voor op wat er komen gaat. Bijvoorbeeld dat de knuffel in het bakje moet door het röntgenapparaat en je het daarna pas weer mag pakken.

Ook kunnen ze het een beetje spannend vinden als ze door een apparaat gaan dat ronddraait.

Op YouTube zijn er filmpjes te vinden zodat je ze alvast kan laten zien wat ze kunnen verwachten.

  • Zorg er zelf ook voor dat je goed voorbereid bent om het zo soepel mogelijk te laten lopen. Geen riemen om, hakken aan en paraplu’s of selfiesticks in de handbagage om te voorkomen dat je er uit gepikt wordt voor extra controle.
  • Neem bij voorkeur geen vloeistoffen mee in de handbagage en als je toch niet zonder kan tijdens de reis stop ze dan in een transparante toilettas zodat je ze er in een keer uit kan halen en niet hoeft te zoeken.
  • Pak laptop en andere elektrische apparaten zo in dat je ze er direct uit kan halen en in een bak kan doen.
  • En wat heel handig is om ook alle papieren, paspoorten en tickets in een map bij elkaar te bewaren. Dan is de kans op kwijtraken ook een stuk minder groot.
  • Reis je met meerdere volwassenen, spreek dan af wie er waarvoor verantwoordelijk is; wie let er bijvoorbeeld op de kinderen en wie doet de bagagecheck.
  • In de tas stop ik vaak ook een lege fles, bij de douane mag hij tenslotte niet gevuld zijn. Daarna vul ik hem met water, zo heb je in ieder geval wat te drinken tijdens het wachten maar ook in het vliegtuig en hoef je niet iedere keer wat aan de stewardess te vragen.

Verplaatsen op het vliegveld

Vliegen met kinderen; 17 tips & speelgoed voor in vliegtuig - Mamaliefde

Ik had het mezelf heel makkelijk gemaakt en een trolley gepakt; deze vind je overal en je hoeft er niets voor te betalen. Het voordeel hiervan is dat je kind daar kan zitten en je je handbagage op kan leggen / hangen zodat je niet van alles in de gaten moet houden.

Als je alleen reist kan je bijvoorbeeld gebruik maken van het invaliden toilet waar je de trolley en je kind en bagage zo naar binnen rijdt. Misschien een beetje lui, maar je wil op het vliegveld niet je kind kwijtraken!

Boarden

Vliegen met kinderen; 17 tips & speelgoed voor in vliegtuig - Mamaliefde

Bij het boarden is het kiezen wat je zelf het prettigste vindt; het voordeel van als één van de eersten aan boord gaan is dat je nog alle ruimte hebt om je kind even te laten acclimatiseren en de bagage op te ruimen (dan is er nog genoeg plaats in de bagageruimte boven je hoofd) maar is het daarna wel wachten tot iedereen aan boord is en je kan vertrekken.

Het voordeel van langer wachten is dat je kind nog even kan rennen en vrij bewegen, maar dat je vervolgens wel langs heel veel medereizigers moet gaan.

Tip; bij het aan boord gaan of van boord gaan kan je soms even in de cockpit kijken. Bijvoorbeeld door het buitenraampje, met een beetje geluk kijken ze naar buiten en kan je zwaaien, bij een vriendelijke piloot (die zelf ook kinderen heeft) mag je kind vervolgens even kijken naar alle knopjes.

Dit is echter wel een uitzondering en moet je zeker niet vanuit gaan!

Tips aan boord van vliegtuig / tijdens de vlucht

Deel briefjes uit

Sommige reisgenoten kijken heel minachtend als je met een jong kind het vliegtuig in komt lopen. Ze kijken je al met donderwolken aan. Wat kan helpen is om dan bij voorbaat al een briefje te schrijven met een beetje humor waarin je je alvast excuseert voor eventuele overlast al dan niet vergezeld van een chocolaatje.

Dan is het ijs gebroken en kunnen ze al vaak iets meer hebben.

Landen / Stijgen

Vliegen met kinderen; 17 tips & speelgoed voor in vliegtuig - Mamaliefde

Eén van de ‘spannendste’ dingen van het vliegen is het opstijgen en landen. Vaak zorgt dat ook voor extra druk op de oren. Zorg dus dat je genoeg afleiding hebt, en wat te drinken en snoepjes om op te zuigen en slikken om oorpijn zoveel mogelijk te voorkomen. Zeker als ze net een oorontsteking hebben gehad kan dit voor behoorlijk wat drama zorgen.

Oordruppels kunnen ook goed helpen om dit te verhelpen. Bij baby’s en dreumesen is het ook een aanrader om ze dan een flesje melk te geven zodat ze lekker aan het drinken zijn. Vaak vinden kinderen het fijn om aan het raampje te zitten zodat ze naar buiten kunnen kijken tijdens het vliegen.

Speelgoed voor in het vliegtuig

Vliegen met kinderen; 17 tips & speelgoed voor in vliegtuig - Mamaliefde

In de auto hoef je alleen rekening te houden met jezelf, en is het niet heel erg als er iets op de grond valt. In het vliegtuig kan het lastig oprapen zijn en je wilt natuurlijk niet de rest van de reizigers lastig vallen met speelgoed vol geluid en muziek.

Geschikt speelgoed voor in het vliegtuig is bijvoorbeeld; een fidget spinner, kleurboekje of knutselset (onder andere Tiger Tribe heeft heel fijne sets voor onderweg), autootje, memorie kaarten en een klein setje van prinses Sophia met tafel en stoelen en theeset (toch dus wat kleine onderdelen).

Ook kleine cadeautjes scoren altijd heel goed, bewaar er ook altijd een paar voor op de terugweg.

Als ‘rekensom’ kan het handig zijn om per kwartier een ‘activiteit’ mee te nemen, kinderen hebben tenslotte een vrij korte spanningsboog. Voor een vlucht van drie uur heb je dan tien activiteiten nodig, met een kwartier naar buiten kijken tijdens het stijgen en landen.

Ook een tablet is een absolute aanrader. Alleen op de lange vluchten heb je tegenwoordig nog entertainment aan boord. Neem dan zelf oortjes mee, of investeer daar dan in. De tablet of telefoon is natuurlijk vooraf opgeladen en vol met spelletjes en filmpjes met koptelefoon kan erg handig zijn als ze er even helemaal klaar mee zijn.

Met meerdere kinderen is het handig om een splitter mee te nemen zodat ze allemaal kunnen luisteren zonder dat de rest daar last van heeft.

Daarnaast had ik er een zonnebril, oogmasker (zodat het donker is) en een klein dekentje in gestopt (een xxl-hydrofiel is bijvoorbeeld een lekker laagje zonder dat het te groot is en veel ruimte inneemt) om de reis wat comfortabeler te maken.

Lees ook: Speelgoed voor onderweg in de auto of vliegtuig

Tip: Maak een speciaal vakantiekoffertje met speelgoed voor in het vliegtuig, zo blijft het overzichtelijk en kunnen ze ook alles weer snel opruimen. Ook handig om mee te nemen naar een restaurant of als je op stap gaat.

Lekker snacken

Zorg voor genoeg afleiding en gezonde snacks voor onderweg. Eenvoudige speeltjes of spelletjes zijn een goed tijdverdrijf, maar ook kleine hapjes zorgen voor een fijne break tussendoor.

Door stukjes fruit, groente, crackers, koekjes, rozijntjes enzovoort in een handige box mee te nemen, kun je de kinderen tijdens de reis meerdere keren verrassen met iets lekkers.

Chitra Stern: “Kleine snacks zijn echt onmisbaar. Zorg ervoor dat je na de security check wat biscuits en water koopt en neem een lege plastic zak mee voor het afval.”

Blijf in beweging

Het lijkt een beetje lastig in het vliegtuig, maar probeer tijdens de vlucht even een wandelingetje te maken. Kinderen zijn er niet voor gemaakt om een paar uur stil te zitten. Dat kan ook ‘functioneel’ zijn zoals naar de wc wandelen. Op de intercontinentale vluchten kan je vaak een heel rondje lopen.

Comfortabele kleding

De ene keer is het erg fris in het vliegtuig en de andere keer is het lekker warm; het is daarom altijd handig om laagjes kleding aan te hebben. Ook als je naar een land gaat waar het warmer / kouder is, kan je je makkelijker aanpassen aan de lokale temperaturen.

Denk bijvoorbeeld aan een hemd, shirt, vestje en lange broek. Kleding die ook lekker comfortabel zit, zodat ze zich er vrij in kunnen bewegen en lekker zitten. Maar ook makkelijk zijn met naar het toilet gaan, die ruimte is tenslotte beperkt.

Het is ook altijd wel handig om een reserve setje kleding voor de kinderen bij je te hebben. Voor als de kleding vies wordt, er onverwachts toch een ongelukje is omdat ze niet naar de wc durven of het frisser / warmer is.

Maar ook als er iets mis gaat met de bagage, heb je toch in ieder geval een setje kleding en kan je de volgende dag je druk maken over de rest.

Bang om te vliegen / vliegangst?

Vliegen met kinderen; 17 tips & speelgoed voor in vliegtuig - Mamaliefde

Is je kind bang om te vliegen of heeft het last van vliegangst? Het kan dan helpen om vooraf alvast een bezoekje te brengen aan een vliegveld om vliegtuigen te kijken, of bij Schiphol een vliegtuig van binnen te bekijken.

Goed is om alles uit te leggen en hier met je kind over te praten. Daarnaast is er nu ook een boek dat kan helpen om je kind hierop voor te bereiden en overheen kan lopen.

Jaarlijks worstelen veel gezinnen met een kind dat niet durft te vliegen. Hier komt verandering in met het eerste zelfhulpboek voor kinderen met vliegangst. Vliegangst komt veel voor: 3 op de 10 mensen worden door vliegangst geplaagd.

Gelukkig is deze angst goed te overwinnen, zoals dit boek van drs. Teije Koopmans en dr. Lucas van Gerwen aantoont. Samen met hun mascotte VALKIE leggen ze op een toegankelijke en heldere manier uit wat vliegen precies inhoudt, maar ook wat angst is en hoe je die de baas kunt worden.

Het staat vol met praktische en toepasbare tips, geschikt voor ieder kind dat graag vliegangstvrij door het leven wil gaan. Teije Koopmans heeft veel ervaring als kindertherapeut.

Lucas van Gerwen is piloot en psycholoog. Hij is gespecialiseerd in het onderwerp vliegangst. De illustraties van Eline Ladru houden het boek luchtig en zorgen ervoor dat informatie op een speelse manier inzichtelijk wordt.

Zowel Eline, Teije als Lucas werkt bij Stichting VALK dat wereldwijde bekendheid heeft gekregen dankzij hun inzichten en effectieve behandelmethoden om vliegangst te overwinnen.

Lees ook: Vliegangst tips & cursus

Ik wil niet / wel vliegen

Vliegen met kinderen; 17 tips & speelgoed voor in vliegtuig - Mamaliefde

Broer en zus hebben het eindelijk voor elkaar: het gezin met het vliegtuig op reis naar Amerika. Maar nadat de vakantie is geboekt, beginnen de nachtmerries. Gingen we maar gewoon met de auto naar Frankrijk. 

De beste tennisser van de school mag aan toernooien deelnemen over de hele wereld. Maar de tennisvelden overzee kent hij alleen van de televisie. 

De schoolreis naar het buitenland, met het vliegtuig dit keer. Maar Casper meldt zich die dag ziek. Als zij met de bus waren gegaan was hij er gewoon bij geweest.

De lievelingsoma van Emma woont in Australie, maar Emma ziet en spreekt haar alleen via Skype, want om nou naar oma toe te gaan, daar begint zij niet aan. Al deze kinderen hebben last van vliegangst.

En ze zijn niet de enigen: 3 op de 10 mensen worden door vliegangst geplaagd. Gelukkig is deze angst goed te overwinnen, zoals dit boek van drs. Teije Koopmans en dr. Lucas van Gerwen aantoont.

Samen met hun mascotte VALKIE leggen ze op een toegankelijke en heldere manier uit wat vliegen precies inhoudt, maar ook wat angst is en hoe je die de baas kunt worden. Het staat vol met praktische en toepasbare tips, geschikt voor ieder kind dat graag vliegangstvrij door het leven wil gaan.

Overstappen

Als je een heel lange vlucht maakt kan het ook fijn zijn om die op te splitsen in twee kortere vluchten waarbij je tussendoor een paar nachten overnacht. Ideaal ook om alvast een beetje te wennen aan een andere tijdszone en jet-lag te vermijden.

Aangekomen op bestemming

Vliegen met kinderen; 17 tips & speelgoed voor in vliegtuig - Mamaliefde

Aan iedere vlucht komt een einde, dus ook aan jouw vlucht. Probeer er niet teveel tegen op te zien en ook tijdens de vlucht relaxed te blijven. Als jij rustig reageert op je kind en doet alsof het de normaalste zaak van de wereld is, wordt dat voor hen ook zo. Kinderen hebben het heel snel door als jij je gespannen voelt en nemen dat dan over.

Zeker bij kleine kinderen. En zelfs als je baby de halve vlucht huilt, ja jammer want je wil natuurlijk niemand tot last zijn, maar hebben we niet allemaal zo’n baalmomentje gehad?

Jetlag proof

Chitra Stern: “Een verre reis voor de boeg? Zorg er dan voor dat je zoveel mogelijk tijd buiten doorbrengt wanneer je bent aangekomen op de plaats van bestemming. Het is de truc om de kinderen dan tegen de (lokale) avond pas naar bed te brengen

Een powernap overdag kan hun biologische klok flink in de war schoppen en dit maakt het lastiger om over de jetlag heen te komen.”

Heb jij nog aanvullende tips over vliegen met kinderen?

Linda van Aken