Skip to Content

Waarom lijken kinderen altijd zo te groeien tijdens de vakantie (zowel fysiek als mentaal)

Waarom lijken kinderen altijd zo te groeien tijdens de vakantie (zowel fysiek als mentaal)

Misschien is het jou ook weleens overkomen dat een juf of meester na de zomervakantie zegt dat je kind zo gegroeid is? Nu kan dat zomaar zo zijn omdat ze net een groeispurt in de vakantie hebben en de juf (of meester) ze een tijdje niet gezien heeft.

Of is dat geen toeval en heeft het echt met de vakantie te maken? En misschien heb je zelf ook het idee dat ze wijzer zijn na de vakantie dan ervoor. Waar komt dit door? En is het maar een idee of toch echt ‘echt’?

Vakantie biedt andere uitdagingen

Het schijnt inderdaad waar te zijn dat kinderen mentaal groeien tijdens de vakantie. Dit heeft alles te maken met het feit dat ze andere vaardigheden opdoen. En daarmee groeien ze dus op andere gebieden dan tijdens de normale weken op school.

Andere inzichten, andere indrukken en andere activiteiten werken daar allemaal aan mee. Maar ook de rust en ontspanning helpen.

Het genieten wat je op vakantie doet zorgt dat er stofjes vrijkomen zoals oxytocine, opioïden en dopamine. Hierdoor zal je stresslevel verlaagd worden.

Leren door te experimenteren en nieuwe dingen te ontdekken doe je eigenlijk automatisch in een vreemde omgeving of onder andere omstandigheden dan je dagelijkse routine. En dus is een vakantie vanzelf een prachtige periode op dit gebied.

Ontwikkeling van de hersenen

Hersenen ontwikkelen zich en alle nieuwe vaardigheden leggen weer nieuwe ‘paden’ aan in je brein. Tijdens de vakantie zullen de kinderen op een leuke manier leren omgaan met andere kinderen en situaties.

Positieve ervaringen zorgen voor ‘positieve’ paden in je brein en daarmee bied je je kind dus een positieve blik op bijvoorbeeld relaties of andere verbindingen die je met mensen aangaat.

De frontale kwab van de hersenen zal door de veranderde omgeving gestimuleerd worden en dit heeft zo zijn invloed op de stressregulatie, het planningsvermogen, de concentratie en het leervermogen.

Overigens is het ook zo dat de ontspanning ook zorgt voor een betere fysieke gezondheid. Zowel mentaal als fysiek is een vakantie dus goed voor je kind en daarmee ook weer voor zijn IQ! Want de gezondheid op deze vlakken staat direct in verbinding met het IQ van je kind.

Andere uitdagingen

Op vakantie doet je kind andere dingen dan thuis. Jullie struinen door de natuur of je kind doet op een park mee met een spannend spel of juist een heel sportief evenement. Kortom: je kind wordt gestimuleerd om met een frisse blik naar de activiteit te kijken.

Iets wat nieuw is kun je immers niet op de automatische piloot doen. Creatief oplossingen vinden wordt uitgedaagd. En je kind leert dat niet altijd alles overal hetzelfde is.

Natuurbeleving

Op vakantie zullen de meeste kinderen vaker de natuur in gaan dan thuis. Dat de natuur goed is voor een mens, dat wist je waarschijnlijk al. De natuur in gaan geeft niet alleen kinderen, maar ook volwassenen rust. Er zijn niet voor niks wandelcoaches die hun klanten mee de natuur innemen!

Omringd zijn door de natuur kan zorgen voor verlaging van de bloeddruk en het stressniveau. En laat het effect hiervan zijn dat je kind (en jij waarschijnlijk ook…) zich dan beter kan concentreren!

Gelukkig zijn met elkaar

Verbinding voelen maakt je gelukkig. En voor een kind is de verbinding met zijn ouders de belangrijkste. Door op vakantie te gaan met elkaar kun je elkaar op andere manieren leren kennen, kun je er echt voor elkaar zijn (er is immers geen werk wat roept) en kun je leuke dingen samendoen.

Natuurlijk wordt een kind hier gelukkig van. Maar jij als ouder trouwens ook! Dat geluk zorgt voor meer tevredenheid en gewoon lekker gezond voor je is, dat hoeft niet uitgelegd te worden…

Dat geluk zit bij een vakantie natuurlijk in heel veel dingen. Want naast de tijd die jullie nu voor elkaar hebben, kan je kind ook lekker gelukkig zijn met het mooie zwembad waar hij mag zwemmen, de leuke knutsels die hij mag maken of gewoon lekker op avontuur gaan in het bos.

Zonder dat er nog huiswerk gemaakt moet worden of er een boze trainer tegen je staat te schelden…

Fysieke groei

Maar er is dus wel degelijk ook sprake van fysieke groei! Nu heeft die groei meer met het seizoen te maken dan met de vakantie op zich. In de zomer spelen kinderen langer en vaker buiten.

Daardoor komen ze meer in aanraking met het daglicht en het vele licht wat ze zo opvangen wordt gezien als de reden dat kinderen in de zomer harder groeien.

Ook wordt er gewezen naar het stresslevel. In een vakantie is er minder stress, wat bevorderlijk kan zijn voor een betere groei. Slaapt je kind uit nu het vakantie heeft? Dan zou ook dat een reden kunnen zijn, want je groeit nu eenmaal harder tijdens je slaap. Of nauwkeuriger uitgelegd: tijdens de slaap maken kinderen meer groeihormonen aan.

Als je niet op vakantie kunt

Nu zul je misschien balen omdat je al die voordelen ziet en zelf niet op vakantie kunt gaan. Maar bedenk dat je wel je kinderen mee naar buiten kunt nemen en wel andere activiteiten met ze kunt doen.

Ook thuis kun je dingen anders dan anders doen en zo nieuwe ervaringen voor je kind creëren. Misschien niet zo breed als bij een vakantie ver(der) weg, maar natuurlijk is er best veel anders te doen dan anders.

En weet je: er is zelfs een onderzoek van de universiteit van Indiana (VS) die zegt dat alleen al de gedachte aan een verre bestemming de creativiteit kan stimuleren! Dus doe er je voordeel mee!

En nu ik er zo over nadenk: zelf creatief aan de slag gaan om dingen thuis in dit soort vakantievoordelen om te toveren vraagt alleen al om nieuwe inzichten. Misschien niet bij je kind…maar wel bij jou!

Wil Cats
Volg me via:
  1. Leuk artikel Wil en zo heb ik het ook altijd ervaren bij mijn dochters. Niet alleen in de zomervakantie, maar ook in de tussenliggende vakanties. Ik zag het altijd zo: tijdens de schoolweken spaarden ze alle indrukken en leerstof op en tijdens vakanties kon dat allemaal bezinken en op z’n plek vallen. Het lijf maakte als het ware ruimte voor al die kennis en wijsheid. :-)

Comments are closed.