Skip to Content

Momcation; als moeder alleen op vakantie zonder kinderen

Momcation; als moeder alleen op vakantie zonder kinderen

De zomervakantie is voorbij en de kinderen zijn weer naar school. Want zoals op alle spandoeken wordt verkondigd: ‘De scholen zijn weer begonnen’. Dat vinden we ergens heel fijn. Eindelijk kunnen we weer het normale ritme oppakken, krijgen we wat rust in huis en hoeven we niet meer te zoeken naar oplossingen waar we ons kind nu weer heen kunnen brengen.

Na een vakantie met de kinderen, blijkt vaak dat wij ouders doodmoe zijn. 2/3 Weken op elkaars lip met het gezin, is voor de ouders pittig.

Het is zelfs zo heftig dat scheidingsbureaus aangeven dat ze 20 tot 30% meer scheidingsaanvragen ontvangen na de zomer. Een opvallend gegeven dat uit een enquête van Gecertificeerde Mediators wordt ondersteund. 

Wij, moeders, kunnen daar een maatregel tegen treffen en dit voor zijn. De momcation! Een noodzakelijk goed voor een gelukkig gezin.

De momcation

Weer een trend die zijn intrede heeft gedaan. Ik zie deze trend als een excuus om me ook voor een momcation te laten verleiden. Maar wat is het precies? De momcation is een vakantie voor moeders alleen.

Het betekent met name een vakantie van het moederschap. Even loskomen van het gezin, geen verantwoordelijkheid, alleen jijzelf zet je voorop. Het is de vakantie om weer even terug te komen bij jezelf.

Met als doel dat wanneer je weer naar huis gaat, je vol frisse energie de dagelijkse gang van zaken aan kan. Die me-time had je even nodig, net als dat je af en toe een vakantie van je werk nodig hebt.

Het is nu eenmaal zo dat wanneer je met je kinderen bent, je kinderen voorop staan. Jij bent in principe altijd pas daarna aan de beurt. Op de momcation stel jij jezelf voorop. Niets tweede, je staat dan op nummer één.

Maar waarom is de momcation een echte must? Wat is de meerwaarde van deze vakantie? Hier zijn 10 redenen waarom het een echte aanrader is om op mamavakantie te gaan.

Je komt tot rust

Tenzij je een feestvakantie boekt naar Ibiza, is het de bedoeling van een momcation dat je even je geest tot rust brengt. Want opvoeden kan heel stressvol zijn. Denk aan de tijdsdruk, het humeur van je kind, de zorgen die je kan hebben over je kind, maar ook het dagelijkse reilen en zeilen kan voor stress zorgen.

Dankzij de momcation kun je hier even afstand van nemen en tot rust komen. Die fysieke en mentale break heb je nodig om dat te kunnen doen.

Je wordt er een leukere moeder van

Het is bewezen dat moeders die tijd voor zichzelf nemen, daardoor leukere moeders zijn voor hun kinderen. De tijd die zij namelijk besteden aan hun kinderen, is ook 100% voor de kinderen.

Dit wordt bevestigd door psycholoog Heleen de Groot. Volgens Heleen gaat het niet om de kwantiteit van het contact met je kinderen, maar om de kwaliteit van het contact met je kinderen.

De mogelijkheid om een boek te lezen, zonder dat je wordt gestoord.

Afgelopen zomer zat ik aan het zwembad en mijn zoontje van 3 jaar wilde graag dat ik op korte afstand waarnam hoe hij achter elkaar in het water sprong. Op ongemakkelijke wijze heb ik op de rand van het zwembad in de volle zon met een halfnatte e-reader in mijn hand gepoogd aan zijn wens te voldoen.

Hoe vereerd ik ook was dat ik zijn toeschouwer mocht zijn, had ik ook even behoefte aan mijn eigen invulling van de vakantie. Oftewel met de benen omhoog, languit, met een cocktail in de ene hand en de e-reader in de andere. Met de momcation kun je hier zonder schuldgevoel uiting aan geven.

Uitslapen!

Op de momcation kun je nu wel dat derde wijntje nemen. Je kan zelfs voor die vierde gaan. Ik ervaar namelijk zelf dat wanneer ik de kinderen thuis heb, je een natuurlijke grens hebt waardoor je niet te ver over het randje gaat. Nu de kinderen er niet zijn, kun je die grenzen overboord gooien.

De enige voor wie jij verantwoordelijkheid draagt, dat ben je zelf. En nog fijner, je mag er zelfs van bijkomen. De dag erna kun je ongestoord in je bed blijven liggen net zolang als dat jij wilt. Om vervolgens de dag te starten in je eigen ritme, zonder dat de geluiden van Bumba of Enzo Knol je hoofd pijnigen.

Terug in de tijd

Het is heerlijk om in de rij bij de gate anderen te zien steggelen met de kinderen en jij hoeft nu eens niets. Het is niet jouw verantwoordelijkheid, al voel je wel met ze mee. In alle rust kun jij zonder stress je plek in het vliegtuig opzoeken. Ik zag het laatst toen ik met mijn man een paar dagen weg was.

Het was echt heerlijk om weer even je leven te leiden, zoals het was voordat we kinderen kregen. Voornamelijk het gemak viel me op. Zo hadden we helaas problemen met de autohuur.

We moesten 2 uur wachten. Met mijn zoontje van 3 jaar was dat een pittige situatie geworden. Het deed me beseffen hoe het leven was voordat we kinderen hadden. Toen stond ik er alleen niet bij stil en nu waardeer ik deze momenten.

Je gezin beseft wat een gemis het is

Het is echt waar. Als jij even de hort op gaat en de organisatie ineens op de schouders van de rest van het gezin neerkomt, valt dit niet zomaar op te vangen. Jouw logistieke geregel, jouw verzorging, het reilen en zeilen van het gezin, komt nu op de anderen neer.

De kinderen moeten eraan wennen dat dingen op een andere manier worden georganiseerd. “Ja, maar mama doet het altijd zo”. Of “mama legt altijd mijn kleding klaar voor voetbal” of “Mama zorgt dat ik mijn huiswerk af heb”. Kinderen zijn gewend aan het ritme en de taakverdeling zoals die is.

Wanneer je weer terug bent, is het voor iedereen een verademing. Natuurlijk ben je niet geheel onmisbaar. De situaties lossen zichzelf wel op, maak je geen zorgen. Maar het gemak en de liefde waarmee je het doet, dat is het gemis. Oftewel jij bent het gemis.

Meer waardering van je man

Wat is het heerlijk voor je man, wanneer je weer terug bent. Ook voor je man betekent het dat hij weer even kan ademen. Na een intense week is je man blij dat hij de zorg weer deels bij jou kan neerleggen. Op dat moment beseft je man ook dat jullie een team zijn.

Waarschijnlijk waardeerde je man je al, maar een kleine herinnering aan alles dat je doet in het huis, is nooit weg. Dat moet toch heerlijk thuiskomen zijn?

Je beseft ook wat je zelf mist

Wanneer jij aan het Facetimen met je zoon of dochter bent, zie je allerlei nieuwe dingen. Uitspraken die je nog niet gehoord hebt. Trekken in het gezicht die je eerder nog niet opvielen. Mijn zoontje was bij zijn oom tijdens onze oudervakantie.

Ik dacht eerst dat hij zo opgewonden was om ons te zien, aangezien hij enthousiast rondjes rende door de keuken. Maar wat bleek, zijn neefje kwam binnen waar hij nogal tegen opkeek en dat was veel leuker dan Facetimen met ons. Hij miste ons nauwelijks. En dat deed mij hem nog meer missen.

Toch was het een opluchting om te zien dat hij het zo naar zijn zin had. Iemand zei ook tegen me dat ik maar blij moest zijn. Want een huilend kind dat roept om zijn mama en papa is al helemaal niet wat je wilt.

De rest van het gezin krijgt de mogelijkheid om samen te groeien

Een voordeel van wanneer je even weg bent, is dat er een nieuw ritme ontstaat. Wellicht zelfs dat er nieuwe tradities ontstaan. Waarvan jij ook zeker gebruik kan maken. Want tradities worden herhaald en dat geeft je weer een excuus om van die eenmalige momcation een eigen traditie te maken.

Thuiskomen is nog nooit zo fijn geweest

En dan is de momcation voorbij en ga je weer naar huis. Jij bent weer opgeladen en je kan er de komende tijd weer tegen aan. De terugreis verloopt nog even in alle rust, nog even die zen-tijd aanvullen, voordat je weer in de hectiek mag springen. En dan blijkt dat je kinderen maar wat blij zijn dat je er weer bent.

Nu kunnen zij ook weer tot rust komen en kan het normale leven weer beginnen. Hoe fijn het ook is om even los te zijn van het gezin, uiteindelijk blijven het de liefdes van je leven en zonder hen is het leven een stuk minder leuk!

De momcation, alhoewel een trend, is er één waarin ik mij goed kan vinden. Uiteraard is het afhankelijk van je budget en de mogelijkheden, maar je kan er ook op een laagdrempelige manier uiting aan geven. Bijvoorbeeld door een uurtje of een dag voor jezelf te nemen.

Al ga je een cappuccino drinken, lees je een boek of ga je een dag naar de sauna. Het gaat erom dat je de momenten pakt waar jij jezelf even op nummer 1 zet. Voor alle moeders die twijfelen en bang zijn voor het schuldgevoel en voor wat de omgeving ervan denkt, de winst van een momcation is veel hoger dan dat schuldgevoel.

Je moet er even doorheen, maar uiteindelijk ga jij er met de winst vandoor.

Redactie Mamaliefde