Skip to Content

Kind laten dopen; wat zijn de regels, voorwaarden en waarom?

Kind laten dopen; wat zijn de regels, voorwaarden en waarom?

Op het moment dat deze blog online komt zitten wij in de kerk, vandaag is het namelijk feest. Onze zoon wordt vandaag gedoopt. Later zullen de foto’s hiervan online komen. Nu eerst een stukje hoe en waarom wij hier voor gekozen hebben.

Heilig Doopsel Maria van Jessekerk - Mamaliefde

Waarom je baby laten dopen?

Sommige ouders kiezen er voor om hun baby te laten dopen. Dit komt vooral voor in Christelijke families.

De reden hiervoor kan zeer verschillend zijn; de ene ouder doet dit uit eigen religieuze overweging, de ander omdat ze niet willen breken met een familietraditie, een volgende om hun kind iets moois te geven of gewoon om dan een leuk feestje te kunnen geven.

Wij hebben er voor gekozen als onderdeel van beide familietradities en omdat we zelf graag dat beetje extra bescherming en geloof mee willen geven.

Aangezien mijn man Nederlands Hervormd (protestants) is opgevoed, maar niet meer praktiserend, en mijn familie uit de Rooms-Katholieke hoek komt en ik nog wel regelmatig naar de kerk ga, en we ook in de Rooms-Katholieke kerk zijn getrouwd, was dit voor ons een vanzelfsprekende keuze.

Onze dochter droeg echter wel de familiedoopjurk van mijn man, waar op een lint alle namen van de dopelingen waren geborduurd.

Wat is de betekenis van het dopen?

Van oudsher waren het volwassenen die werden gedoopt zodat ze onderdeel werden van de gemeenschap van volgelingen van Jezus Christus.

In de middeleeuwen stierven er veel baby’s, om er toch voor te zorgen dat deze terecht kwamen in de hemel werden ze steeds jonger gedoopt.

Op dit moment is de voornaamste betekenis van de doop dat je wilt dat hij wordt opgenomen in de gemeenschap waarin hij gedoopt wordt.

De verschillende gebruiken in een doopviering hebben ieder weer een eigen achtergrond.

Voorbereiden op de doop

Na de voorbereiding die per kerkgemeenschap kan verschillen van een informatieavond tot een mini-cursus van een aantal bijeenkomsten waarin de ouders worden voorbereid op de doop en gepraat wordt over de achterliggende motivatie.

Ook de praktische invulling van de viering komt tijdens de voorbereiding aan de orde.

Samen met drie andere ouderparen hadden we twee weken voor de doop een ouderavond waarin de belangrijkste zaken ter sprake kwamen, variërend van waarom laat je je kind dopen, wat betekent dit binnen de katholieke kerk, huishoudelijke zaken rondom de viering (bijvoorbeeld niet teveel fotograven) en wat je kan doen om je kind een gelovige opvoeding mee te geven.

De symbolen tijdens de doopviering in de Katholieke kerk

Tijdens onze doopviering zijn er een aantal gebruiken die terugkomen, de precieze gebruiken verschillen per kerk.

 • Water. Het kind wordt gedoopt met water. Dit is een verwijzing naar Jezus die zich door Johannes liet dopen in de Jordaan. Het water staat symbool voor de zuiverende werking en het wegwassen van de zonden.
 • Zalving. Het kind krijgt een kruisje met Chrisma (olie) als teken van de Heilige Geest. Olie geeft net dat beetje meer aan het eten, en dringt diep door, daarmee is het een teken van levenskracht.
 • Doopkaars. Bij de katholieke kerk krijgt de dopeling een doopkaars. Deze wordt ontstoken aan de paaskaars en kan na deze viering gebruikt worden bij moeilijke momenten of bijvoorbeeld de eerste communie, vormsel of bruiloft. Het licht staat symbool voor het licht dat het mag zijn voor andere mensen.
 • Doopkleed. Na de doop krijgt de dopeling een doopkleed (wit kleed) omgewikkeld als beschermend kleed en als teken van nieuw leven. Een witte doopjurk is hier ook symbool voor.
 • Doopnamen. Binnen de protestantse kerk is het gebruikelijk dat het kind twee voornamen krijgt, binnen de katholieke kerk zijn dit er over het algemeen drie. Dit kunnen namen zijn die vaker in de familie voorkomen, namen van heiligen zijn of namen die de ouders mooi vinden. Deze namen worden opgeschreven in het doopboek. Wij hebben gekozen voor een roepnaam die we mooi vonden, zodat ons kind echt zijn eigen naam heeft en zijn de doopnamen vernoemd naar familieleden die voor ons veel betekenen.

Meer informatie over de symbolen en het doopwater lees je hier.

Doopkleding

Tijdens een doop draagt de dopeling over het algemeen witte kleding. Vaak wordt er gekozen voor een lange witte jurk, zowel voor meisjes als jongens, dit is meestal een familiestuk en gemaakt van de bruidsjurk van één van de grootmoeders.

Een moderne variant is een wit pakje of jurkje met kant en satijnen afwerkingen. Als accessoire kan er een mutsje of hoofdband gedragen worden.

Na afloop van de viering had ik een ander jurkje gekocht wat zowel lief als toch wel stoer was voor het feest.

Peetouders

Naast doopnamen krijgt de baby bij de katholieke doop een peter en meter (afkomstig van het Latijnse Pater (vader) en Madra (moeder)).

Wie dit zijn kan je zelf kiezen, het is niet langer verplicht dat de peetouders zelf ook katholiek zijn. Vaak wordt er gekozen voor familieleden die bij een eventueel overlijden kunnen optreden als pleegouders.

Dit hebben wij ook gedaan; de peetmoeder komt uit de familie van mijn man en zouden we graag willen hebben als pleegouder en de peetvader komt uit mijn familie en verwent haar heel erg.

Hoe je de peetouders vraagt kan je zelf bedenken; je kan dit persoonlijk doen als ze op visite zijn of met een leuk cadeautje zoals een echo met de vraag wil je peetoom/tante worden.

Tijdens de doopviering hebben zij met name de functie van getuige en het voorlezen van een tekst. Na afloop is het idee van peetouderschap dat er net iets meer aandacht aan het petekind wordt besteed.

Gewoon net iets meer als het gaat om cadeautjes of samen activiteiten ondernemen. Het broertje van mijn man hebben we gevraagd als peter en mijn zusje als meter. Van onze dochter is mijn broertje de peter en zijn oudste zus de meter.

Doopcadeautjes

Bij een doop is het over het algemeen traditie om een cadeau te geven, dit is vaak wat meer dan een kraamcadeautje.

Hierbij kan gedacht worden aan zilveren cadeaus zoals een kruisje, bedelarmband, bestek, spaarpot of fotolijstje. Dit kan extra speciaal worden door het te laten graveren met de naam van de baby.

Een kinderbijbel is ook zeer gangbaar; variërend van een prentenboek tot aan een 365-dagenbijbel met voor iedere dag een verhaal. Hier kan voorin een stukje geschreven worden zodat het net dat stukje meer is.

Soms wordt er ook speelgoed gegeven zoals een Ark van Noach of puzzelbijbel. Natuurlijk kunnen knuffels of kleertjes ook, het leukste is als dit net iets meer is dan normaal met bijvoorbeeld de naam erin geborduurd.

We hadden een lijstje gemaakt en aan de oma’s gegeven zodat als er iemand wilde weten wat we wilden hebben of al hadden, ze bij hen terecht konden.

Nadeel van de cadeautjes met een naam er op is wel dat het langer duurt om te bestellen en dus niet tot het laatste moment kunnen wachten.

Voor onze dochter hebben we onder andere een hele verzameling (bijbel)boeken gekregen, waaronder een heel leuke aanwijsbijbel, een zilveren beker, zilver bestek, zilveren bedelarmband, zilveren kruisje, wat kleding en speelgoed en van ons heeft ze een medaillon gekregen.

In België is het ook gewoon om als dankjewel doopsuikers uit te delen aan de gasten die aanwezig zijn op het doopfeest; dit zijn chocoladebonen omhuld met een laagje suiker. Een beetje wat bij ons de beschuit met muisjes zijn.

Als je twijfelt of je jouw kind wilt laten dopen kan je het beste contact opnemen met de dominee of pastor van de kerk waar je het kind wilt laten dopen om te vragen wat dit precies inhoudt en er binnen die kerk van je gevraagd wordt. Natuurlijk kan je ook aan andere ouders vragen naar hun ervaringen.

Hebben jullie je kindje laten dopen? Wat betekent dat voor jullie?

Linda van Aken
Latest posts by Linda van Aken (see all)
 1. Linda says:

  Waarom gaat de kinderdoop nog steeds door? Het is door mensen ingesteld en niet door God. De Het is een dwaling en de satan heeft het zo goed voor mekaar gekregen om de kinderdoop erin te brengen. De doop is zoveel rijker dan een vaag verbond. Eerst geloven en dan dopen. Begraven worden met Hem en Opstaan uit het water, opstaan in een nieuw leven met Hem! De waarheid maakt vrij!

 2. Femke says:

  Waar moet je je kindje laten dopen als de vader protestants is en de moeder katholiek? Hoop dat iemand een antwoord heeft voor me

 3. Whitney says:

  Ik ben zelf wel gedoopt, van huis uit Rooms-Katholiek. Praktiseer het zelf niet meer. Mijn vriend is van huis uit Moslim en praktiseert het ook niet. Ons zoontje is en wordt niet gedoopt. Wij kiezen ervoor om hem kennis te laten maken met alle godsdiensten.

Comments are closed.