Skip to Content

Alleenreizende ouder met kind; van toestemming tot welke leeftijd

Alleenreizende ouder met kind; van toestemming tot welke leeftijd

Ben jij een alleenreizende ouder en wil jij binnenkort zonder jouw partner met jouw kind op vakantie? Of reis je alvast met de kinderen en volgt je partner later of ga je zonder partner op reis? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Vroeger was dit niet het geval, maar helaas werden er steeds meer kinderen ontvoerd en daarom was het noodzakelijk om wat nieuwe regels in te voeren voor het alleen reizen met kinderen, zeker als je buiten de Schengen-landen reist. Deze nieuwe regels blijken gelukkig te werken!

In de voorjaarsvakantie zou ik alleen met de kinderen op vakantie gaan, gelukkig kon manlief op het laatste moment toch vrij krijgen en vlogen we op de heenweg tegelijk maar was op de terugweg de vlucht al volgeboekt dus vloog ik alleen met de kinderen en volgde hij later met een andere vlucht.

Vooraf had ik toch wel een gezonde spanning; hoe zou dat gaan op Schiphol met inchecken en in het vliegtuig zelf? Dus stiekem was ik blij dat hij er toch bij was ;-)

Toestemmingsformulier

Als jij alleen met jouw kind naar het buitenland gaat, dan moet de andere ouder hiervoor toestemming geven. Dit kan hij of zij doen door een toestemmingsformulier te ondertekenen. Dit formulier kun je vinden op de website van de Rijksoverheid.

Dit formulier heet “Toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland”. Als jullie dit formulier invullen en beiden ondertekenen, dan zijn jullie er zeker van dat het op het vliegveld allemaal goed zal gaan.

Het formulier en de benodigde documenten worden uitgebreid gecontroleerd door de marechaussee. Dit doen zij om kinderontvoering te voorkomen.

Overige documenten die je mee moet nemen

Naast het toestemmingsformulier moet je meenemen:

  • Jouw legitimatiebewijs en ook dat van jouw kind.
  • Een kopie van het legitimatiebewijs van de toestemming gevende ouder.
  • Een uittreksel uit de Basisregistratie personen van de minderjarige met oudergegevens. Dit uittreksel kun je opvragen bij de gemeente. Hier zijn helaas wel kosten aan verbonden. Hoeveel dit exact is, kun je navragen bij jouw gemeente.
  • Een recent uittreksel van het gezagsregister. Dit is op te vragen bij de rechtbank. Hiervoor worden geen kosten in rekening gebracht.
  • Als jullie een ouderschapsplan hebben en als er een gerechtelijk uitspraak is met betrekking tot de omgang, dan zal je daar ook een afschrift van mee moeten nemen.

Het zijn dus veel documenten die je mee moet nemen. Maar als je deze documenten bij je hebt, zal het alleen reizen met jouw kind geen problemen opleveren en dan kan jullie vakantie snel en goed beginnen.

Met de auto reizen naar het buitenland

Veel mensen denken dat zij het toestemmingsformulier met bijbehorende documenten alleen bij zich moeten hebben als zij gaan vliegen met hun kind.

Niets is minder waar. Zodra je alleen met jouw kind naar het buitenland gaat, moet je deze documenten bij je hebben. Dus ook als jij bijvoorbeeld met de auto naar Italië of Spanje gaat.

De kans dat je gecontroleerd wordt, is dan uiteraard wel veel kleiner dan op een vliegveld.

Op een vliegveld word je altijd gecontroleerd en als je met de auto reist maar zelden. Maar stel dat je aangehouden wordt en je kunt de documenten niet overleggen, dan heb je toch een probleem en zeker veel gedoe. Daarom is het echt aan te raden om de documenten altijd bij je te hebben als je alleen op reis naar het buitenland gaat met jouw kind.

Op vakantie met opa en oma

Soms gaan kinderen met hun opa en oma op vakantie (of een ander familielid), dan moet ook het toestemmingsformulier ingevuld worden.

Het formulier moet dan door beide ouders ondertekenend worden en ook dan moeten de bijlagen aanwezig zijn. Ook de persoon die meegaat als begeleider (bijvoorbeeld opa of oma) moet het formulier ondertekenen.

Controle marechaussee

Op elk vliegveld is de marechaussee volop aanwezig. Ook bij het loket waar de paspoorten / identiteitskaarten gecontroleerd worden, zitten zij. Als zij zien dat jij alleen met jouw kind bent, zullen zij vragen of jij alleen met jouw kind reist.

Daarnaast stellen ze vaak nog een paar andere vragen. Deze vragen stellen ze in eerste instantie aan de ouder, maar als het kind groot genoeg is, worden er soms ook vragen aan het kind gesteld.

Na het stellen van de vragen controleren zij alle documenten uitgebreid. Zij hebben veel ervaring en mensenkennis en kunnen daardoor snel en goed inschatten of iemand met positieve of negatieve bedoelingen op reis gaat.

Als het eerste het geval is (dit is gelukkig in de meeste gevallen zo), dan mogen jullie al snel verder lopen naar de gate. In negatieve gevallen zullen zij meer vragen stellen en jullie even apart nemen.

Hoeveel kinderen per alleenreizende ouder

Je mag in principe met al jouw eigen kinderen reizen. Je kunt zelf wel inschatten of dat gaat of niet. Het is bijvoorbeeld niet praktisch om alleen met drie of meer kleine kinderen te reizen.

Echter kan het wel zijn dat vliegtuigmaatschappijen eisen stellen aan het aantal kinderen dat je begeleidt en bijvoorbeeld maximaal drie kinderen mag ‘begeleiden’.

Praktische tips alleen vliegen met kinderen

Als je gaat vliegen als alleenreizende ouder met kleine kinderen, dan kan dit erg spannend voor hen zijn.

Het is dan ook raadzaam om hen vooraf goed voor te bereiden door uit te leggen hoe of wat en duidelijke afspraken te maken. Op een vliegveld is het tenslotte erg druk en voor je het weet ben jij je kind kwijt.

Je kunt dit doen door middel van boekjes voor te lezen over vliegen of een filmpje te laten zien over het reilen en zeilen op een vliegveld.

Zo weet jouw kind wat hij of zij kan verwachten en zal hij of zij het ook niet erg vinden als de favoriete knuffel even door de scanner moet, want hij of zij weet dan dat de knuffel snel weer terugkomt.

Voor kleine kinderen kan een vliegreis al snel lang duren, want stil zitten is niet voor iedereen makkelijk. Daarom is het fijn om wat speelgoed mee te nemen voor in het vliegtuig. Ook filmpjes op de telefoon of tablet downloaden vanuit Netflix is een aanrader.

De meeste kinderen kunnen zich dan uren vermaken, heb je zelf ook even rust om je ogen dicht te doen ;-) Als de kinderen wat groter zijn, is het leuk om een nieuw tijdschrift of puzzelboek voor hen te kopen, zij kunnen zich daar heel goed mee vermaken.

Dus ga jij binnenkort alleen op reis met jouw kind, bereid je dan goed voor. Een goede voorbereiding is het halve werk en dat zorgt er zeker voor dat je op het vliegveld geen problemen krijgt.

Dat is wel zo fijn, want een vakantie moet leuk zijn! Succes met alle voorbereidingen en alvast een heel fijne vakantie!

Linda van Aken