Skip to Content

Duurzaam op vakantie met kinderen

Duurzaam op vakantie met kinderen

Wij -als jonge ouders- willen natuurlijk allemaal de aarde beter achterlaten voor onze kinderen. Misschien eet je thuis al minder vlees, zet je de verwarming ’s winters een graadje lager en koop je wat vaker tweedehands kleding.

Maar zodra de vakantieperiode aanbreekt gaan alle goede voornemens overboord. Toch kun je ook milieubewuster reizen zonder veel te moeten inleveren op comfort. Dit zijn mijn 25 tips.

Zo ga je duurzaam op vakantie met kinderen

Een beter milieu begint bij jezelf. Oók op vakantie. Er zijn heel veel verschillende manieren waarop je wat milieubewuster op reis kunt gaan, zonder dat dit de vakantiepret drukt.

Je hoeft echt niet al deze tips voor een duurzame vakantie met kinderen op te volgen. Kijk vooral welke maatregelen jij zou willen uitproberen en welke ecotips bij jouw gezin passen.

Milieubewust reizen

De eerste tips gaan over de voorbereiding. Hoe herken je bijvoorbeeld een eco-accommodatie? Wat kun je meenemen van huis om je vakantie duurzamer te maken? Je leest het hier.

Duurzame accommodatie

Duurzaam op vakantie met kinderen - Mamaliefde

Wil je echt een groene basis leggen tijdens je vakantie? Kies dan voor een duurzame kidsproof accommodatie. Die kun je onder andere herkennen aan een GreenKey-keurmerk of kies voor een verblijf op een ecoresort.

Transport

Als je kunt kiezen, probeer eens wat minder vaak het vliegtuig te pakken. Een treinreis met kinderen kan ook al een avontuur op zich zijn. Liever wat minder afhankelijk zijn van openbaar vervoer? Ga dan met een zuinige auto of een elektrische auto. Die kun je eventueel ook huren.

Duurzaam vliegen

Pak je toch het vliegtuig? Pak zo licht mogelijk in, want hoe zwaarder het vliegtuig, des te meer brandstof heeft het nodig. Nu denk je misschien: wat maakt die ene koffer nou uit? Maar als iedereen zo zou denken, maak je al verschil.

Vlieg ook economy class, want die stoelen nemen minder ruimte in. Zo wordt de vraag naar economy groter en zullen steeds meer vliegtuigen meer passagiers kunnen meenemen.

Koop reisbenodigdheden tweedehands

Heb je een nieuwe rugzak nodig? Of zijn je kinderen uit hun zomergarderobe van vorig jaar gegroeid?

Probeer alle benodigdheden eerst tweedehands op de kop te tikken. Dat scheelt ook nog eens heel veel geld!

Compenseer uitstoot

Vind je duurzaam op vakantie met kinderen een te grote uitdaging? Compenseer dan je vakantie door bijvoorbeeld bomen te planten via Greenseat of TreesforAll. Of plant een boom in de achtertuin als je daar ruimte voor hebt!

Duurzaam onderweg

De voorbereidingen zijn gedaan. Het is tijd om op pad te gaan! Met deze tips ga je milieubewust onderweg.

Licht pakken

Ga je met de auto? Ook dan geldt wat we hierboven al als tip voor het vliegtuig meegaven. Pak licht in om zo zuinig mogelijk te kunnen rijden. Neem alleen mee wat je echt nodig hebt.

Probeer bijvoorbeeld kledingstukken in te pakken die onderling matchen en neem maar twee paar schoenen per persoon mee. Ook met toiletspullen kun je vaak wel een paar weken samen doen.

Duurzame toilettas

Wat zit er in een duurzame toilettas? Voornamelijk wasbare items die weinig plek innnemen. Verruil wegwerpwatjes voor de wasbare variant. Hetzelfde geldt voor make-updoekjes.

In plaats van vloeibare zeep en shampoo kies je voor een blok zeep. En in plaats van tandpasta neem je zogenaamde denttabs mee.

Fietsen mee?

Als je lichter op de weg wilt zijn, neem je dan nog wel de fietsen mee? Als je van plan bent om op de vakantiebestemming de omgeving te verkennen met de fiets in plaats van de auto, dan is het de moeite waard. Maar wellicht zijn er huurfietsen bij je accommodatie?

Eten en drinken mee

Duurzaam op vakantie met kinderen - Mamaliefde

Als je gaat vliegen kun je natuurlijk niet je eigen eten en drinken meenemen. Maar reis je per auto, trein of bus naar je vakantiebestemming dan kan dat wel!

Pak de broodjes niet in plastic zakjes, maar kies liever voor herbruikbare broodbakjes. Je kunt hiervoor ook de lege bakken van afhaalmaaltijden of de plastic containers van schepijs gebruiken.

Drinken neem je mee in hervulbare waterflessen. Op veel plaatsen kun je namelijk watertappunten vinden.

Alternatief snoetenpoetsers

Gebruik in plaats van snoetenpoetsers liever een hydrofiel doekje dat je nat maakt met een klein beetje water. Toch liever kant-en-klare vochtige doekjes? Kies dan voor een duurzamere variant, zoals die van Naif of Eco by Naty.

Duurzaam op vakantie

Laat geen afval achter

Ken je ‘Take 3 for the sea’? Dat betekent dat je pas van het strand af mag als je drie stuks afval hebt opgeraapt en in de vuilnisbak hebt gegooid. En dat is naast je eigen afval wat je natuurlijk allemaal netjes opruimt.

Duurzaam eten

Wil je echt een positieve impact maken tijdens je vakantie? Eet dan wat vaker vegetarisch of plantaardig. Bestel ook liever lokale lekkernijen die in het seizoen zijn geproduceerd.

Souvenirs

Duurzaam op vakantie met kinderen

Het is natuurlijk hartstikke leuk om een mooi aandenken mee te nemen van je vakantie. Maar let op dat dit de natuur geen schade aanricht. Vermijd koraal en ivoor bijvoorbeeld.

En wist je dat er op heel veel souvenirs ‘Made in China’ staat? Zo authentiek is je magneet of sleutelhanger dus niet. Koop liever iets leuks op de lokale markt wat echt uit de streek komt.

Steun de natuur

Let er tijdens je activiteiten op dat je geen dieren of natuur tekort schiet. Kies in plaats van een dagje dierenpark of dolfijnenshow eens voor een bezoek aan een wildlifeopvang of natuurpark.

Ga liever ook niet op de foto met dat schattige aapje en klim ook maar niet op die kameel. Daar doe je de dieren echt geen plezier mee en vaak worden deze dieren niet goed behandeld door hun baasjes.

Duurzame zonnebrand

Gebruik je al duurzame zonnebrand? Zonnebrandcrème van bijvoorbeeld Màdara en Naif bevatten geen schadelijke stoffen die het leven in zee aantasten.

Zoals gezegd, je hoeft wat mij betreft echt niet elke tip in deze lijst tips voor een duurzame vakantie met kinderen op te volgen. Het dient alleen ter inspiratie als je duurzamere keuzes wil maken voor en tijdens je reis.

Fijne vakantie!

Meer tips voor duurzaam reizen deel ik op mijn reisplatform eengoedereis.nu
Liefs, Mirjam

Floortje