Skip to Content

Samen mooie herinneringen maken tijdens de vakantie met gezin, partner of vrienden; hoe doe je dat?

Samen mooie herinneringen maken tijdens de vakantie met gezin, partner of vrienden; hoe doe je dat?

Wat maken jullie toch een mooie reis. Wat doen jullie een leuke dingen. Dat ziet er gezellig uit. Zomaar wat reacties en berichten die ik de afgelopen weken heb ontvangen. 

En ja, jullie hebben zeker gelijk. We doen zeker leuke dingen tijdens onze vakantie en houden van samen herinneringen maken.

Wij zijn niet het gezin dat aankomt op de plaats van bestemming en dan in en om de accommodatie blijft, maar graag iets willen zien van de omgeving.

Anders had je net zo goed in de buurt kunnen blijven, al kan ik het ook prima begrijpen dat het fijn is als je tijdens een vakantie ook heerlijk kan uitrusten.

De ene keer is dat op uitnodiging voor de blog, maar ook als we zelf op vakantie zijn gaan we op ontdekking.

Herinneringen maken

Voor ons betekent een vakantie ook zoveel mogelijk herinneringen maken.

En dat kan heel verschillend zijn; de ene keer stoppen om te genieten van een schitterend uitzicht, de volgende keer prehistorische rotstekeningen terugzien van 20.000 jaar geleden, daarna bloemetjes plukken voor in een vaasje op tafel en vervolgens op een terrasje de lokale geconfijte eend proberen of kano varen.

Daarnaast leren kinderen zoveel meer in de praktijk dan in theorie, zo weten ze na een weekendje Drenthe bij Landal Land van Bartje en een paar dagen in de Dordogne heel veel over de prehistorie.

Hoe hunebedden werden gebouwd, hoe weegbree smaakt, hoe lang ze deden over het bouwen van een huis, waar ze op jaagden, dat we afkomstig zijn van de apen, dat ze grotschilderingen maakten en nog veel meer.

Eén van de eerste lessen die ze krijgen bij geschiedenis op school, maar dan op een manier gebracht dat ze het niet snel vergeten.

Met name de jongste doet ons soms versteld staan over wat hij allemaal onthoudt en kan zomaar linkjes leggen of dingen vertellen dat wij even moeten terugdenken.

Aan de ene kant vragen we ons af welke herinneringen er bij blijven op deze leeftijd. Aan de andere kant hoeft dat geen reden zijn om het dan maar te laten. Je weet tenslotte nooit wat wel of niet blijft hangen.

Afwisselende activiteiten

Tijdens de vakantie proberen we een afwisselend programma samen te stellen met verschillende soorten activiteiten zodat het iedere dag toch weer anders is.

Denk bijvoorbeeld aan iets actiefs zoals kanoën en de volgende dag het bezoeken van een kasteel, en daarna een grot in. Ook proberen we af te wisselen met betaalde en gratis activiteiten; zodat het ook voor de portemonnee leuk blijft.

Per dag proberen we dat af te wisselen, bij voorkeur gaan we in de ochtend en middag op pad en komen we tegen de middag weer terug zodat de kinderen even kunnen bijkomen en lekker kunnen spelen / zwemmen afhankelijk van wat er mogelijk is.

Daarna eten en, vooruit wat later omdat het vakantie is, naar bed.

Research

Wat betreft uitstapjes gaat daar over het algemeen wat onderzoek aan vooraf. Voordat we op vakantie gaan zoek ik al een beetje op wat er in de omgeving te doen is en maak ik soms een lijstje van de mogelijkheden.

Vastleggen of een programma maken doe ik echter niet, want je weet maar nooit wat het weer doet. En op een regenachtige dag is het fijner om een museum in te duiken zodat je op een zonnige dag naar het zwembad kan gaan.

Zo kwam ik er tijdens dat vooronderzoek achter dat een deel van de bezienswaardigheden in de Dordogne wat verder naar het oosten lagen.

Aangezien we toch al van plan waren om er een paar dagen aan vast te plakken zochten we een accommodatie die wat dichterbij lag zodat we niet iedere dag zo lang in de auto hoefden te zitten.

Vaak lees ik ook blogs van anderen die er al zijn geweest om te lezen hoe of wat en kijk ik naar de foto’s.

Een waterval klinkt leuk, maar als dat maar een paar druppels zijn of alleen in een bepaalde tijd van het jaar, zoals in Kreta, dan is het fijner om de tijd dan ergens anders aan te besteden.

Zo wist ik dat er meerdere treoliete nederzettingen waren waar mensen hadden geschuild in de grotten en hebben we er een aantal met elkaar vergeleken. Zo check ik vaak ook even Google reviews wat anderen er van vonden en hoe de foto’s eruitzien.

Zo hadden we een combi kunnen maken met de prehisto pass voor de rotstekeningen van Lascaux maar zag dat er toch een beetje saai uit terwijl we bij de andere veel meer diversiteit zagen in de foto’s en je er dus ook van uit kan gaan dat er meer te zien en doen is.

Of bijvoorbeeld als het gaat om kastelen bezoeken; even vergelijken welke de meeste / beste reviews hebben en leukste foto’s ook voor de kinderen.

Want alleen een berg stenen zegt ze niet zoveel, maar als er een smid is die laat zien hoe je in het vuur speerpunten smeedt of hoe een blijde werkt of dat je op een troon kan gaan zitten is dat al een heel ander verhaal.

Vaak zie je bij bezienswaardigheden ook bakken staan met foldertjes, de ene keer neem ik wat mee de andere keer maak ik een lijstje met foto’s zodat ik het later even kan opzoeken hoe of wat.

En soms is het ook gewoon geluk hebben. Zo hadden we gelezen over een prehisto parc en zochten we op Google maps hoe ver dat rijden was en wees hij ons naar een prehisto dino parc wat natuurlijk voor de kinderen veel leuker is.

Of hoorden we van de gite-eigenaar dat een ritje met de stoomtrein een aanrader was. Beide uitjes waar ik online nergens wat over had gevonden maar een groot succes waren.

Keuzes maken

Leuk natuurlijk al die uitjes, maar de kosten daarvan kunnen toch al snel oplopen. Zoals ik al aangaf proberen we het betaalbaar te houden door betaalde activiteiten af te wisselen met gratis activiteiten.

Bij het uitzoeken kijken we vooral naar wat het leukste lijkt voor de kinderen en is de toegangsprijs minder relevant.

Althans, natuurlijk wordt er wel even gekeken of er geen combinaties gemaakt kunnen worden met combinatiekaarten of toeristenpassen waarmee je gratis of met korting een stad kan bezoeken, zoals de New York City Pass.

Je wil tenslotte niet na afloop thuiskomen en vervolgens denken hadden we maar toch … dit of dat bezocht.

Want heel snel zal ik daar niet terugkeren en dan liever iets meer geld uitgeven en ook die musical op Broadway meepakken, dan later spijt hebben.

Of bij Landal kon je vooraf een fun & familypakket boeken waarmee je zowel kon bowlen als minigolfen; twee activiteiten waarvan ik weet dat mijn kinderen dat altijd leuk vinden tijdens een weekendje weg en het vooraf reserveren voordeliger is en net zo duur als anders alleen een uurtje bowlen en je dan ook nog eens een portie bittergarnituur krijgt bij het bowlen.

Om de kosten toch een beetje binnen de perken te houden zoek ik vooraf naar betaalbare accommodaties waarbij je meer vrijheid hebt. Je betaalt misschien wel iets meer voor een vakantiehuisje, maar als je de beschikking hebt over een eigen keuken hoef je niet iedere dag uit eten te gaan, wat zeker met het hele gezin, toch al snel kan oplopen.

Daarnaast vind ik het gewoon veel fijner met kinderen omdat je net wat meer bewegingsvrijheid hebt en niet zo snel andere gasten tot last bent.

Door bij supermarkten boodschappen te doen voor het avondeten en broodjes te halen voor onderweg kan er ook weer geld bespaard worden. Al kunnen we ook zeker een keertje genieten van een heerlijke crèpe of een cocktail en borrelhapjes.

Eventueel kan je voor jezelf een soort dagbudget instellen; wat wil je maximaal uitgeven per dag en op goedkope dagen qua activiteiten kan je dan sneller toch dat terrasje pakken dan als het oploopt.

Kortom praktische tips

 • Zoek vooraf uit wat er te doen is in de omgeving van de accommodatie en maak hiervan een lijstje. Helemaal geen probleem als er meerdere opties opstaan.
 • Lees blogs over de bestemming waar je heen gaat en bekijk de foto’s of daar iets tussen zit wat je aanspreekt (of juist niet).
 • Vergelijk foto’s van de uitjes, bijvoorbeeld via Google reviews. Die zijn gemaakt door andere bezoekers en daardoor een stuk subjectiever. Vergelijk eventueel soortgelijke uitjes met elkaar; welke foto’s zien er interessanter uit of leuker voor de kinderen.
 • Kijk of er eventueel uitjes dicht bij elkaar liggen en met elkaar gecombineerd kunnen worden zodat je minder tijd kwijt bent aan reizen.
 • Check vooraf de weersvoorspellingen en houd rekening met uitjes die geschikt zijn met regen en uitjes die leuk zijn met een zonnetje / warm weer.
 • Vraag aan mensen die op vakantie zijn geweest of op de bestemming zelf wat er te doen is in de omgeving en wat ze aanraden.
 • Stel eventueel een budget vast per dag / voor de gehele vakantie.
 • Maak vervolgens een voorzichtige planning op hoofdlijnen waarbij je betaalde en gratis uitjes afwisselt en je aan het einde van de dag ook tijd hebt om even bij te komen met de kinderen.

Probeer jij ook op zoek te gaan naar leuke uitjes tijdens de vakantie?

Linda van Aken
 1. G.T. says:

  Leuk om te lezen hoe je dat aanpakt. Ik ben ook altijd van het uitzoeken. Ik vind het fijn om een lijstje te hebben waar we op vakantie uit kunnen kiezen waar we op dat moment zin in hebben (of wat past bij het weer).

Comments are closed.