Skip to Content

Reizen met kinderen; waarom is dit goed voor hun ontwikkeling?

Reizen met kinderen; waarom is dit goed voor hun ontwikkeling?

Op mijn 18de ben ik begonnen met reizen en sindsdien ben ik besmet geraakt met de reiskriebels. Waar nodig probeer ik mijn kinderen ook mee te nemen, of het nu een paar weken naar het buitenland is, een weekendje weg of een dagje uit.

Een nieuwe omgeving is vaak het belangrijkste en doet wonderen voor de ontwikkeling. Vaak gedragen ze zich ook anders, vaak zijn ze een stuk makkelijker, dat is echter meteen weer over zodra je thuis komt. Wat kinderen leren van reizen? Zonder dat je daar bewust mee bezig bent, het is tenslotte ook voor de kinderen vakantie.

Taalontwikkeling

De taalontwikkeling heeft voor iedere leeftijd andere kenmerken. Ondanks dat ik twee kinderen heb met weinig leeftijdverschil zie ik tussen hen al verschil in. De jongste van 3,5 is nog heel erg bezig met het uitbreiden van zijn woordenschat.

Het reizen helpt hier enorm bij. Want geiten die langs je heen rennen maken natuurlijk meer indruk dan een geit uit een boekje. Of een zes uur durende wandeling langs watervallen leert hem ook weer nieuwe begrippen.

De oudste, bijna 5, probeert uit zichzelf om ook enkele woorden uit een andere taal te leren zoals ‘Bongiorno’ en ‘Grazi’ oftewel standaardwoorden die we zelf ook met enige regelmaat gebruiken in het buitenland en ze dus snel oppikt.

Verandering van spijs doet eten

Zo luidt het gezegde en dat is zeker waar. En dan heb ik het niet over het ‘Italiaanse gelatodieet’ van iedere dag een ijsje dat we tijdens de vakantie aanhouden.

We proberen ook lokale gerechten uit. Juist niet alleen maar hamburgers, frietjes en pizza’s wat ze wel kennen en wat vaak terugkomt in de kindermenu’s, als ze die al hebben.

Vaak willen ze hetzelfde als mama. De ene keer wat makkelijker dan de andere keer. Bij het uit eten is een buffet dan erg fijn want dan kun je voorzichtig aftasten waar ze zin in hebben / lekker vinden.

Zelf koken op vakantie vind ik ook altijd erg prettig. Zoals ik voor mezelf dan voor een lokaal wijntje ga, probeer ik ook rekening te houden met wat het lokale aanbod is.

Sociale vaardigheden

Kinderen lijken nog te leven in de tijd van de Toren van Babel waar iedereen elkaar verstond. Ze hebben geen taal nodig maar maken met gebaren en gezichtsuitdrukkingen duidelijk wat hun wensen zijn.

In de praktijk is gewoon op elkaar aflopen, elkaar in de ogen kijken voldoende om vervolgens ‘ vriendjes’  gemaakt te hebben.

Ook als gezin gaat het gewoon anders. Vanwege de andere omgeving kan je als ouder ook meer loslaten en er dus meer zijn voor de kinderen. Lekker samen genieten, dingen aanwijzen en benoemen. Niet alleen goed voor de band met je kind, maar ook een fijne omgeving.

Algemene ontwikkeling

De kleine dingen zoals dat bijen honing maken, en dat dan ook zien hoe een korf er van binnen uitziet. Dat de koeien melk geven en dat niet uit een fabriek komt. Wat boterbloemen zijn, of paardenbloemen. Allemaal prima ‘weetjes’ voor een peuter.

Zodra ze ouder zijn zullen ze ook meer meekrijgen van de bestemmingen en de geschiedenis en cultuur. Nu bezoeken we al wel kastelen, amfitheaters en musea zodat ze dat toch ‘ gewoon’  zijn. Je weet nooit wat er van blijft hangen.

Wel moet het natuurlijk ook leuk blijven voor de kinderen. Dus als je zelf met een gids staat te praten kunnen zij lekker een ijsje eten of met de steentjes spelen.

Niet alleen je kind zelf ontwikkeld zich, maar zoals je hier kan lezen geldt het ook voor jezelf.

Merken jullie ook dat het gezegde ‘beter een mijl gereisd dan 100 boeken gelezen’ van toepassing is op je kind?

Linda van Aken
 1. Firma mama says:

  Helemaal mee eens! “Vroeger” toen we nog geen kids hadden, was reizen een van onze favo’s. Nog steeds en dat doen we ook met de kids. Dit jaar gaan we voor het eerst met de kids een verre reis naar Azië maken. Lijkt ons geweldig om de kids ook een ander deel & cultuur van de wereld te laten zien,

 2. Marijke says:

  Eens, wij kunnen dan ook niet wachten om te gaan. Alleen jammer dat dat er nog even niet inzit. Maar zodra het weer kan, zonder dat dan het bedrijf dicht moet, dan gaan we zeker weer!

 3. Heleen M says:

  Helemaal mee eens! Mij man en ik zijn ook gek op reizen. En dat zijn we van plan voort te zetten met de kinderen, naar gelang de financiën het toelaten. Vorig jaar hebben we 5 weken lang door de VS getrokken met een camper, met onze zoons van toen bijna 2 en 3,5. Op dag 2 riep onze jongste elke keer: “geizer”! En onze oudste heeft het er nog steeds over dat jij beren en bisons heeft gezien. Veel mensen vonden het heel knap dat wij het aandurfden, maar het ging eigenlijk heel gemakkelijk. En onze kinderen hebben ook genoten! Volgend jaar hopen we naar Borneo te gaan met zijn vieren!

 4. Birgit says:

  Wij zijn zelf nog niet ‘echt’ op vakantie geweest met de kinderen, maar ik merk het ook in het dagelijks leven al wat betreft vriendjes maken. Als we naar een speeltuin geen, heeft onze dochter binnen 3 minuten 5 nieuwe vriendinnen.

  Ik zou wel heel graag de kinderen mee willen nemen naar het buitenland.

 5. Nienke says:

  Helemaal mee eens! Reizen in het buitenland is echt verrijkend voor kinderen denk ik. Ook al zijn ze nog zo klein, ze zijn zo nieuwsgierig en willen graag alles weten. Op hun niveau kun je dan al heel veel uitleggen over de natuur, cultuur en culturele verschillen en historische gebeurtenissen.
  Maar dat geldt trouwens ook voor uitstapjes in NL, ook hier bezoeken we regelmatig musea of historische evenementen.
  Alleen maar goed voor de ontwikkeling!

 6. Helemaal mee eens. Ik wil ook lekker gaan reizen met die kleine van mij. Ik denk dat ze daar ook flexibel van worden. Ze moeten zich tenslotte ook aanpassen aan de nieuwe omgeving.

Comments are closed.