Skip to Content

Op vakantie als alleenstaande ouder na scheiding?

Op vakantie als alleenstaande ouder na scheiding?

Als alleenstaande ouder, of na de scheiding, wil je natuurlijk graag op vakantie gaan. Ook kinderen vinden het fantastisch om naar een lekkere vakantiebestemming te gaan. Maar welk vervoersmiddel is nou het beste om te nemen, en hoe kun jij zelf aan relaxen toekomen?

Wij vertellen het je. Het leven van gescheiden ouders gaat natuurlijk niet altijd even makkelijk. Het is dan ook fijn om je gedachten even leeg te maken. Een vakantie boeken is vaak een ideale manier om je hoofd lekker leeg te maken.

Op vakantie na een scheiding

Wanneer je recentelijk een scheiding hebt aangevraagd is er een grote kans dat deze zomer je eerste zomer is geworden als alleenstaande ouder. Maar ook in de winter kan het voorkomen dat het de eerste winterzonvakantie of wintersport gaat worden alleen met de kinderen.

Dit zorgt natuurlijk voor veel stress. Veel kinderen zullen dan ook jouw ex missen aangezien zij gewend zijn om samen met mama en papa op vakantie te gaan.

De helft van de tijd verblijven jouw kinderen waarschijnlijk bij jouw expartner. Jij zult ze dus minder zien en het inplannen van de vakantie kost dan ook tijd en een goede planning. Zo kan het goed dat jouw kinderen met jouw ex op vakantie gaan.

Jij kan hier niet aan meedoen en moet dan ook vertrouwen op je ex. Dit kan erg lastig zijn. Zeker met jonge kinderen kan het erg lastig zijn om ze los te laten.

Een belangrijke afweging om dan ook te maken is; wie gaat er met de kinderen op vakantie of gaan de kinderen twee keer op vakantie? Hierbij is het erg belangrijk om duidelijke afspraken te maken met jouw ex tijdens de vakantieperiode.

Zeker wanneer de kinderen tweemaal net na elkaar op vakantie gaan, is het belangrijk dat de kinderen genoeg tijd hebben om even bij te komen en te wennen aan hun moeder of vader.

Wanneer de 2 vakantiebestemmingen erg ver van elkaar zijn, kan het handig zijn wat tijd te plannen tussen deze 2 vakanties. Dit geeft de kinderen ook genoeg tijd om te genieten van de vakantie en zich niet gestrest te voelen.

Verschillende situaties

Bij veel voorkomende situaties gaat het als volgt; 1 jaar met mama op vakantie, en dan het jaar erna met papa. De kinderen worden dan afgelost. Vaak komt het hierbij ook voor dat de kinderen in dezelfde regio op vakantie gaan en dat de ene ouder ze brengt en daarna weer teruggaat.

De kinderen vinden dit niet altijd even leuk en sommigen kinderen hebben dan ook behoefte aan beide ouders.

Sommige ouders kiezen, in het belang van hun kinderen, ervoor om samen met de ex en kinderen op vakantie te gaan. Belangrijk is het hierbij om een goed doel in je achterhoofd te hebben tijdens de vakantie.

Wil je toch weer dichter bij je ex komen, of doe je het puur voor de kinderen? Wel kan het verwarrend zijn voor sommige kinderen. Elke situatie is dan ook uniek. Kijk goed naar wat jouw situatie is en vraag de kinderen wat hun voorkeur is.

Iedereen moet genieten!

Net als bij elke vakantie is het belangrijk dat ouders en kinderen genieten van een fijne vakantie. Bij een eerste vakantie als alleenstaande ouder met de kinderen is het belangrijk een goed plan te maken. Een andere ervaring opdoen is vaak een verstandig iets.

Wanneer je bent gewend om naar een hotel te gaan tijdens de vakantie, kun je bijvoorbeeld ook eens kiezen voor een keer kamperen. Door dit te doen kun je nieuw ervaringen opbouwen met de kinderen. Hierdoor zullen zij dan ook nieuwe ervaringen krijgen en herinneringen die zij nog lang zullen koesteren.

Het is uiteraard ook mogelijk om nieuwe mensen te ontmoeten op je vakantie. Wanneer je single bent is het natuurlijk leuk om andere single ouders te ontmoeten. Je kunt er dan ook voor kiezen om een eenoudervakantie te boeken.

Tijdens zo’n vakantie ontmoet je andere ouders die ook kinderen hebben. Zo kun je makkelijk nieuwe vrienden maken en ook wordt het verzorgen voor je kinderen vaak makkelijker.

Linda van Aken