Skip to Content

Vakantie zakgeld; oftewel ‘ijsjesgeld’ voor kinderen; hoeveel en welke afspraken maak je?

Vakantie zakgeld; oftewel ‘ijsjesgeld’ voor kinderen; hoeveel en welke afspraken maak je?

Op vakantie en de kinderen blijven klagen en zeuren om een ijsje of iets anders wat ze willen kopen of doen? Voor veel ouders een lastig moment als zoon of dochter voor de vijfde keer weer klaagt over dat het nu een ijsje wil.

Gelukkig is hier wel een oplossing voor te bedenken. Namelijk; geef je kind vakantie zakgeld. Dan kan je zoon of dochter er zelf een ijsje of iets anders van kopen en zo leert je kind in de vakantie ook met geld omgaan.

Hoeveel vakantie zakgeld geef je aan je kind?

Het is goed om je kind wat eigen vakantie zakgeld te geven. Hoe hoog het bedrag is dat je geeft is uiteraard afhankelijk van de leeftijd van het kind.

Bij jonge kinderen kun je ervoor kiezen om het bedrag wat je normaal aan zakgeld geeft als vakantiegeld te geven. Krijgt je kind bijvoorbeeld normaal gesproken 2,50 per week en ga je twee weken op vakantie dan krijgt het in totaal 5 euro vakantiegeld.

Dat bedrag wordt uiteraard hoger naarmate het kind ouder wordt.

Wil je een beetje het gemiddelde bedrag aan vakantie zakgeld weten? Voor basisschoolkinderen ligt dat rond de dertig euro en voor kinderen op de middelbare school is het ongeveer 45 euro voor een vakantie van drie weken.

Natuurlijk is het ook mogelijk dat opa’s en oma’s een deel van het vakantie zakgeld geven. Bijvoorbeeld als prestatie tegenover een goed rapport, of dat ze over mogen naar het volgende schooljaar.

Het hele bedrag in één keer geven of in delen?

Het kan allebei. Om het voorbeeld van net even te gebruiken: je kan het kind 2,50 per week geven maar je kan ook, als de vakantie begint, in één keer 5 euro vakantie zakgeld geven.

Aan het bedrag in één keer geven zit natuurlijk wel een risico, maar dat is eigenlijk meteen ook een goede leerschool voor je kind.

Geeft je zoon of dochter bijvoorbeeld de eerste vakantiedag het bedrag al in één keer meteen uit? Dan gaat het in die zin wel een beetje fout omdat het kind de overige vakantiedagen niets meer kan kopen. Maar op die manier leren ze wel met geld omgaan.

Bovendien zal het kind dit bij een volgende vakantie echt niet meer doen en beter nadenken over het uitgeven van het vakantie zakgeld.

Wat voor afspraken kun je maken?

Je geeft je kind vakantie zakgeld om het zelf te laten uitgeven. Maar het is heel goed voor te stellen dat je als ouders het niet altijd eens bent met waar je zoon of dochter het precies aan uit wil geven.

Om daar een voorbeeld van te geven: waarschijnlijk vind je het geen probleem dat je kind een lekker snoepje ervan gaat kopen. Dat wordt anders als het kind echt volle snoepzakken wil kopen.

Om dit soort situaties te vermijden is het verstandig om dit vooraf te bespreken en er afspraken over te maken wat er wel of niet van het geld gekocht mag worden. Of dat bijvoorbeeld een deel gereserveerd wordt voor snoep en eten, en een ander deel aan iets anders uitgegeven ‘moet’ worden.

Dan is het voor je zoon of dochter heel duidelijk wat wel en niet mag of kan. Buiten deze afspraken geef je het kind wel de mogelijkheid en de vrijheid om het geld zelf uit te geven.

Handig; koop een leuke portemonnee

Het vakantie zakgeld is toch een beetje speciaal. Omdat gegeven nog wat extra te benadrukken koop je een leuke portemonnee voor je zoon of dochter. Deze wordt alleen gebruikt voor het vakantie zakgeld. Dat geeft het kind ook de mogelijkheid om nog wat te bewaren voor de volgende vakantie.

Op die manier leert het kind dat als je niet alles uitgeeft, en nog wat spaart of in dit geval bewaart, je de volgende keer een iets groter bedrag aan vakantie zakgeld kan uitgeven. Al bewaart je kind maar 20 eurocent voor de volgende vakantie het gaat om het idee en wat ze ervan kunnen leren.

Daarnaast is het ook heel handig om te voorkomen dat het geld kwijtraakt in jaszakken of via een zak in de spijkerbroek in de wasmachine belandt.

Kasboekje bijhouden

Eventueel kun je nog met je kind bijhouden waar het geld aan uitgaat; zodat je kind hier bewust van wordt. Voor je het weet is het geld op aan ijsjes, snoep of andere dingen en is er geen geld meer bijvoorbeeld voor dat leuke speelgoedje wat je kind zo graag wil hebben. Door op papier bij te houden (of digitaal) weet je waar het geld naar toe gaat.

Het geld kan tenslotte maar één keer uitgegeven worden. Door zo bewustzijn te creëren kan je kind de volgende keer bijvoorbeeld zelf de keuze maken om bijvoorbeeld maar 5 ijsjes te kopen en de rest te bewaren voor andere dingen.

Krijgt jouw kind vakantie zakgeld?

Linda van Aken