Skip to Content

Duurzame babykamer inrichten & voorbeelden babyspullen

Duurzame babykamer inrichten & voorbeelden babyspullen

Bij het woord duurzaam denk je misschien meteen aan iets dat lang meegaat. Een duurzame babykamer bestaat dan ook voornamelijk uit meubels en accessoires die stevig zijn, tegen een stootje kunnen en daarom lang meegaan.

Wat is een duurzame babykamer?

Een duurzame kinderkamer is meer dan dat. Het is een kinderkamer die bestaat uit items die zo min mogelijk negatieve impact hebben op het milieu.

Hierbij kun je denken aan natuurlijke materialen en tweedehands spulletjes. Maar ook fairtrade items passen perfect bij een duurzame babykamer, vind ik. Ik geef hier tips hoe je zelf een duurzame babykamer inricht, zonder meteen een fortuin kwijt te zijn.

Duurzame babykamer shoptips

Hoe richt je een duurzame babykamer in? Een milieuvriendelijke kinderkamer heeft vooral niet teveel nodig. Overconsumptie is namelijk funest voor het milieu! Bedenk je daarom eerst wat je echt onmisbaar vindt in een kinderkamer.

Een ledikantje of wiegje, een commode en een kledingkast vormen de basis van de babykamer. Een fijne stoel, wat opbergmandjes en een verschoningskussen zijn ook heel fijn. Als je dat allemaal in huis hebt kun je beginnen met accessoires toevoegen.

Maar waar koop je duurzame meubels voor de kinderkamer? En waar vind je milieuvriendelijke en fairtrade accessoires voor de babykamer?

Tweedehands shoptips

Mijn eerste tip is: Shop zoveel mogelijk tweedehands. Vraag aan familieleden of vrienden of ze nog babyspullen hebben waar ze niets meer mee doen. Misschien mag je zelfs wel spullen gratis hebben!

Of beter nog: Kijk eerst eens wat je zelf nog hebt! Een oud kastje in de garage kan misschien wel omgetoverd worden tot commode. En een paar houten planken vormen handige opbergruimte boven de commode!

Kringloopwinkels en rommelmarkten zijn ook de uitgelezen plekken om mooie babykamer spullen te vinden voor weinig geld. Vaak kun je met een goede schoonmaakbeurt, een likje verf en nieuwe knopjes een meubelstuk al een heel nieuwe look geven!

Maar ook online kun je de mooiste tweedehands schatten vinden. Dit zijn mijn favoriete tweedehands shopadressen:

  • Marktplaats
  • Reshopper
  • Facebookpagina’s
  • Instagram Koopjeshoek

Het grote voordeel van Marktplaats is dat je een zoekopdracht kunt aanzetten. Zoek je bijvoorbeeld een antieke meidenkast in de buurt? Dan kun je de zoekopdracht bewaren en krijg je een mailtje als er nieuwe zoekresultaten zijn.

De app Reshopper is speciaal gericht op kleding en andere items voor kleine kinderen. Deze app kun je gratis downloaden en je kunt er ook je eigen “winkeltje” beginnen.

Op Facebook zijn er heel veel besloten pagina’s voor regionale koopjes. Ze hebben meestal namen als “Weggeefhoek regio…”, “Tweedehands kinderspullen in (stad)”, etc. Gebruik de zoekfunctie in Facebook om relevante pagina’s voor jou te vinden.

Tot slot kun je ook mooie spullen vinden op Instagram. Onder de hashtags #instagramkoopjeshoek en #instagramkoopjeshoekkids. Probeer het maar eens!

Op mijn blog geef ik nog meer tips voor het inrichten van een tweedehands kinderkamer.

Andere duurzame shoptips

Ben je niet zo dol op tweedehands babykamers? Dan zijn er nog genoeg alternatieven om jouw kinderkamer zo milieuvriendelijk mogelijk in te richten.

  • Gebruik bijvoorbeeld ecoverf van het merk Mommy Paint. Met deze milieuvriendelijke verf kun je zelf ook aan de slag als je zwanger bent. Er zitten namelijk geen schadelijke stoffen in.
  • Kies daarnaast voor stevige meubels van FSC-gecertificeerd hout of bamboemeubeltjes.
  • Als je op zoek gaat naar accessoires van textiel, kan ik je GOTS biologisch katoen van harte aanraden en anders natuurlijke stoffen zoals bamboe of linnen. Aankleedkussens, hydrofiele doeken en beddengoed van biologische natuurlijke materialen zijn meestal vrij van chemische kleurstoffen en dus ook veel fijner voor het tere babyhuidje! Wist je zelfs dat er merken zijn die hun stoffen verven met natuurlijke kleurstoffen afkomstig van bloemen en planten?
  • Vermijd plastic zoveel mogelijk. Gerecycled plastic heeft natuurlijk wel de voorkeur boven nieuw plastic.

Styling milieuvriendelijke kinderkamers

Onze kinderkamers zijn ook zo duurzaam mogelijk ingericht. Ik zal jullie even een kijkje geven in onze duurzame kinderkamers.

Babykamer Filou

Duurzame babykamer inrichten & voorbeelden babyspullen - Mamaliefde
Duurzame babykamer inrichten & voorbeelden babyspullen - Mamaliefde

Onze babykamer bestaat voornamelijk uit tweedehands vondsten. Het ledikant vonden we op Marktplaats en was eerst van grote broer Eli. De commode en het vloerkleed kochten we ook via Marktplaats.

Het bamboe krukje, het rotan stoeltje en de poppenstoeltjes vond ik bij de kringloop. Aan de muur hangt een konijnenhoofd gemaakt van oude gordijnen en een fairtrade hartjesslinger. Onze oude tv-kast doet hier nu dienst als garderobekast.

Hier vind je de hele binnenkijker in onze duurzame babykamer.

Peuterkamer Eli

Duurzame babykamer inrichten & voorbeelden babyspullen - Mamaliefde
Duurzame babykamer inrichten & voorbeelden babyspullen - Mamaliefde

Op de muur van de peuterkamer zit ecoverf van Fairf. Het peuterbed is gemaakt van FSC-goedgekeurd hout en van ieder verkocht bedje wordt er een boom geplant. In de hoek van de peuterkamer staat een schoolbankje dat we vonden via Marktplaats.

Eli kreeg onze oude kledingkast en aan de muur hangt een rek gemaakt van restmaterialen uit de hekkenindustrie.

Meer foto’s van onze peuterkamer vind je hier.

Tienerkamer Noah

Duurzame babykamer inrichten & voorbeelden babyspullen - Mamaliefde
Duurzame babykamer inrichten & voorbeelden babyspullen - Mamaliefde

Ook de tienerkamer bestaat voornamelijk uit tweedehands koopjes. De tweepersoons hoogslaper van Ikea kochten we voor een paar tientjes via Marktplaats. De houten kratjes vond ik ooit bij de weg en schilderde ik grijs.

Bijna alle leesboeken komen bij de kringloop vandaan en ook de bureaustoel is tweedehands. Het houten bankje stond heel lang bij ons op de slaapkamer.

Het pegboard is nieuw en lieten we op maat maken.

Kijk hier voor de hele binnenkijker van de tienerkamer.

Mijn naam is Mirjam Hart. Samen met mijn gezin probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven. Met 3 kinderen van 12, 3 en 1 is dat een behoorlijke uitdaging.

Op mijn blog Een Goed Verhaal deel ik dan ook regelmatig tips hoe wij dit aanpakken, in de hoop anderen ook te inspireren om meer milieubewust te leven. In dit gastblog vertel ik hoe je gemakkelijk en low-budget een duurzame babykamer inricht.

Ik hoop dat je enthousiast bent geworden om zelf je huis ook wat duurzamer in te richten! Ben jij thuis al milieubewust bezig?

Voor meer duurzame tips ben je altijd van harte welkom op mijn blog of volg mij op Instagram @mirjam_hart
Floortje