We horen het de laatste tijd helaas te vaak. Nieuwszenders en journalisten doen anoniem onderzoek, of gaan zelfs undercover, bij grote kledingbedrijven. De geheimen die ze daar ontrafelen zijn enorm. Oneerlijke werktijden, slechte arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden. Mager uurloon en zelfs kinderarbeid.
Zelfs vandaag de dag overwint ons consumentisme, een levensstijl waarbij wij het verbruiken en bezitten van producten willen vervullen, van de morele standaard. Een standaard die wij in Nederland veelal al genieten, maar voor andere landen vervalt.
Niet alleen is het belangrijk om minder kleding te kopen en dat wat wij aanschaffen kwaliteit is in plaats van kwantiteit, ook moeten wij op de duurzaamheid letten. In welke omstandigheden zijn onze kleren gemaakt en hoe zijn de stoffen ontstaan?
Nederlandse duurzaamheid
Nederland is één van de duurzaamste landen in de wereld. We staan bekend om onze innovatieve denkwijzen. Toch is slechts 15,4% van alle Nederlandse bedrijven duurzaam. Dit percentage komt voor uit de Nieuwe Economie Index (NEx) 2022. Het is een cijfer dat wordt toegekend door MVO Nederland.
Welke Nederlandse kinderkledingmerken zijn al duurzaam?
- Little Indians;
- Maed for Mini;
- Phil & Phae;
- Ammehoela;
- Be kind.
Nu hoor ik je denken: ‘Ja, leuk en aardig. Maar deze kleine plaatselijke bedrijfjes wonen zo ver bij mijn bed vandaan, daar kan ik toch geen duurzame kinderkleding kopen.’ Hoe zit het dan met de grote bedrijven?
Duurzaamheid bij de C&A
De C&A, ook wel bekend als Clemens & August Brenninkmeijer, één van de grootste kledingketens in Nederland, verkoopt ook kinderkleding. De van oorsprong Nederlandse keten heeft kenbaar gemaakt voor 40% duurzaam te zijn. 71% van de volledige collectie maakt gebruik van organisch katoen.
Is de H&M duurzaam?
De H&M mag dan een Zweedse keten zijn, toch is het één van de meest toegankelijke grote kledingwinkels in Nederland. Ieder stadscentrum heeft er wel eentje. Volgens het duurzaamheidsrapport van de H&M zelf wordt 20% van de vezels van de kleding gerecycled en hergebruikt.
De H&M zegt dit percentage niet hoger te kunnen krijgen, zonder veel in te moeten leveren op kwaliteit. Ze hanteren een zero-tolerancebeleid voor kinderarbeid, maar onderzoeken geven gemixte uitslagen door.
Doordat de H&M in het verleden vaker op de vingers is getikt voor het verspreiden van misleidende informatie naar de consumenten toe, blijft de vraag wat nu precies klopt en wat enkel geruchten zijn.
Zeeman
Zeeman gebruikt steeds vaker duurzame materialen. Dat betekent dat ze werken met grondstoffen die op een milieuvriendelijke manier zijn geteeld. Of zijn gemaakt uit restmaterialen uit eerdere producties. Je herkent deze producten aan het groene label.
Artikelen die geproduceerd zijn met ten minste 50% duurzame materialen dragen dit label. Daarnaast hebben ze een speciaal project waarbij je je gedragen kleding kunt inleveren die dan gebruikt wordt om te recycelen.
Het duurzaamheidsverslag van de Hema
De Hema brengt ieder jaar een duurzaamheidsverslag uit. In het verslag van 2021 staat dat hun missie is ‘om het alledaags leven beter en de wereld mooier te maken’. Dit doen ze door hun koolstofvoetafdruk te verminderen, producten met een langer leven te creëren en door klanten te motiveren te recycelen.
Een aantal meetbare punten van de Hema zijn:
- Traceerbare koffie;
- Pilot textielinzameling;
- Veilige productie van kleding in Bangladesh (a.d.h.v. een International Accord).
- En nog meer; ben je geïnteresseerd in dit verslag? Hier vind je het verslag uit 2021.
Winkels buiten Nederland
Mango en duurzaam?
Naar eigen zeggen is Mango niet in de mogelijkheid volledig inzicht te geven in hun duurzaamheidsscore. Ze zeggen wel dat in de broekencollectie 38% duurzame stoffen zitten. Zelf heeft Mango op de website staan dat ze zich vooral proberen in te zetten tegen textielstofafval en dat ze willen recycelen.
Is de Primark dan duurzaam?
De Primark. Wie kent het niet? Dé goedkope winkelketen met veelal kinderkleding en seizoensgebonden one-time-wear.
Primark heeft op hun eigen website staan dat ze de doelstelling hebben om vanaf 2030 op grootschalige basis met hernieuwbare katoenteelt willen gaan werken. Ze willen hun koolstofvoetdruk halveren en hopen de biodiversiteit te gaan bevorderen. Het zijn prachtige doelen, maar artikelen met wetenschappelijk nieuws over welke stappen ze reeds gezet hebben, zijn niet zo makkelijk te vinden.
Name It en milieuvriendelijke materialen
Name It, een bekend merk voor kinderkleding, maakt gebruik van 20% milieuvriendelijke materialen. Ze hebben een gedragscode voor werknemers in lagelonenlanden, maar zijn helaas niet open over hun CO2-uitstoot. Wel hebben ze een duurzaamheidscampagne met speciale duurzame kledingstukken.
Bekende kledingwebshops
Ook shoppen wij Nederlanders steeds meer via kledingwebshops. Dit zijn winkels die enkel digitaal bestaan en geen ketens hebben waar je naar binnen kunt lopen. Ook bij een aantal van deze webshops ben ik op onderzoek uitgegaan en tot de volgende ontdekkingen gekomen:
De fast fashion van SHEIN
Veel in het nieuws geweest: het bedrijf SHEIN. Ook wel bekend als She-in. Het bedrijf heeft een fast fashion model, iets dat inhoudt dat veel kledingstukken gemaakt zijn om maar éénmalig te dragen. De kwaliteit is slecht, waardoor de prijs laag is. Veel producten zijn synthetisch (polyester en polyamide) en hebben hierdoor microplasticdeeltjes.
Boohoo.com
Boohoo.com heeft op de website, net zoals de HEMA, een duurzaamheidsplan staan, deze vind je hier. Kort samengevat focussen zij zich op:
- Verantwoordelijke kledingproductie (en minder verpakkingsafval);
- Transparante leveranciersketens met long-term commitment;
- Actie nemen. Actieve rol in de gemeenschap, verantwoordelijke marketing en een goede werkomgeving.
Zalando’s focus op duurzaamheid
De kledingwebshop Zalando heeft ook een grote focus op duurzaamheid. Zij doen dit aan de hand van de volgende stappen:
- Focussen op gerecyclede materialen;
- Focus op biologische materialen;
- Focus op een beter productieproces;
- Focus op verantwoordelijk gewonnen materialen.
Zalando ontwikkeld volledige lijnen met duurzame kleding. Deze kledingstukken krijgen het Zalando duurzaamheidslabel, oftewel Sustainability Label.
Het duurzaamheidstraject van Bonprix
Ook Bonprix heeft een duidelijke uitleg over hun duurzaamheidstraject. Ze telen biologisch katoen in Oeganda en spinnen dit tot garen in Bangladesh. Hier wordt ook het kledingstuk in elkaar gezet, waarna het per schip naar Duitsland komt.
In Duitsland worden alle kledingstukken doorgezet naar de juiste landen. Ze werken via de Aid by Trade Foundation: Cotton Made in Africa. Ze staan in om de leef- en werkomstandigheden van de katoenboeren in Afrika te verbeteren.
Ook de fabrieken waar de kleding wordt gemaakt worden tot op het land bekendgemaakt. Bonprix werkt vooral vanuit fabrieken in China, Bangladesh en Turkije.
Kort samengevat zijn er veel Nederlandse of buitenlandse kledingwinkels, met een grote transparantie in hun duurzaamheidstraject. Maar een boel winkels blijven geheimzinnig, of verkopen kant-en-klare onzin in de hoop dat ze zo goedkoop mogelijk producten kunnen blijven ontwikkelen en verkopen.
Wat kunnen wij zelf het beste doen om duurzaamheid te promoten en mensen in armere landen te ondersteunen? Draag je kleding zo lang mogelijk. Koop geen kleding die je maar één keer draagt, maar betaal iets meer voor kwaliteit dat jaren meegaat
. Gooi geen kleding onnodig weg, maar recycle het of geef het aan je jongere zusje zodat zij geen nieuwe spullen hoeft te kopen. Als we allemaal ons steentje bijdragen, kunnen we vandaag de wereld nog een klein beetje beter maken.
Duurzaamheid
- Duurzaam ouderschap
- Duurzame levensstijl met kinderen
- Duurzaam kraampakket
- Duurzame kraamcadeaus
- Duurzame biologische billendoekjes
- Duurzame luiers
- Wasbare luiers
- Natuurlijke verzorgingsproducten
- Duurzame babykamer
- Duurzaam babyspeelgoed
- Duurzaam speelgoed
- Duurzaam gerecycled speelgoed
- Duurzaam houten speelgoed
- Duurzaam buitenspeelgoed
- Tweedehands cadeau kopen
- Speelgoed ruilen of swoppen
- Wat doen met oude knuffels
- Knuffels doneren
- Duurzame kinderkledingmerken
- Duurzame verjaardag
- Duurzaam op vakantie
- Green Friday alternatief Black Friday
- Elektrische auto
- Overstappen zonne-energie
- Karaktereigenschappen kind; wat zijn positieve en negatieve trekjes - 4 May 2023
- Oorpijn kind verzachten en tips oorontsteking - 2 February 2023
- Clusteren baby; hoe lang en tot wanneer duren krampjes? - 19 January 2023