Skip to Content

Overstappen op zonne-energie

Overstappen op zonne-energie

De keuze is gemaakt: je wilt je bewuste leefstijl ook uitleven op je energieverbruik en je wilt dan ook overstappen op zonne-energie. Er moeten zonnepanelen op je dak komen! Maar hoe pak je dat aan?

Wat is zonne-energie

Waarschijnlijk ten overvloede, maar wat is nu eigenlijk zonne-energie? Simpel gezegd zal zonlicht energie opwekken.

Om zonlicht om te kunnen zetten naar energie wordt er gebruik gemaakt van zonnecellen. Dit zijn elektrische cellen die de energie van het licht weten om te zetten naar elektriciteit.

De lichtdeeltjes worden door de cellen geabsorbeerd. Deze deeltjes zullen in het zonnepaneel bewegen tussen de verschillende lagen waaruit dit paneel bestaat. Hierdoor zal elektrische spanning ontstaan en van daaruit ontstaat energie.

Waarom overstappen naar zonne-energie?

Nu roept iedereen dat het zo milieubewust is of dat het geld bespaart als je zonnepanelen neemt. Het lijkt wel of iedereen ondertussen zonnepanelen op zijn dak wil. Maar waarom is dat eigenlijk zo?

 • Zonnestroom ontstaat door het zonlicht. Hierbij komen er dus geen schadelijke gassen vrij.
 • Zonlicht is een onuitputtelijke bron en kan niet opraken.
 • Zonnepanelen zijn voor een heel groot deel recyclebaar, dus ook nadat het zijn dienst heeft bewezen zal het niet heel milieubelastend zijn. Overigens kunnen de panelen tot wel 25 jaar dienst doen.
 • Zonnepanelen zijn duurzamer omdat er geen mechanische delen zijn. Slijtage is dus minimaal en er is geen jaarlijks onderhoud nodig om te voorkomen dat het niet meer werkt.
 • Onderhouden hoeft niet moeilijk te zijn. Eén keer per jaar schoonmaken is goed zelf te doen (als de panelen goed bereikbaar zijn).
 • Anders kun je het laten doen.
 • Zonnepanelen verdienen steeds sneller hun aankoopbedrag terug omdat ze steeds meer energie in kortere tijd opleveren.
 • Ja, en dan uiteraard het belangrijkste in dit opzicht: doordat je zelf energie opwekt, hoef je minder in te kopen en dus bespaar je geld.
 • En met een beetje geluk kun jij zelfs stroom terug leveren aan de leverancier.
 • Jouw huis stijgt in waarde als er zonnepanelen op liggen!

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Wil je weten hoeveel panelen je nodig hebt? Hiervoor heb je een aantal dingen nodig om dit te kunnen berekenen.

 • Je moet weten wat jouw energieverbruik per jaar is. Dit kun je zien aan je energierekening.
 • Houd in de gaten of je veranderingen in dit verbruik verwacht in de toekomst.
 • Om dat te weten moet je rekening houden met de aanschaf van bepaalde dingen, zoals bijvoorbeeld een elektrische auto of een warmtepomp.
 • Weet je je energieverbruik? Om reserve te hebben verhoog je dit verbruik even om het aantal panelen uit te rekenen. Zeg dat je het aantal met 1,1 vermenigvuldigt. Kijk hoeveel jouw uitverkoren paneel op zou kunnen leveren. Nu is dit afhankelijk van de stand van de panelen en uiteraard het aantal zonuren. Zorg dan ook dat je de uitkomst ruim naar boven afrondt. Weet je hoeveel een paneel normaliter oplevert dan deel je jouw verbruik door dat aantal. De uitkomst vertelt jou hoeveel panelen je nodig hebt. Rond dit aantal dus af naar boven en neem er voor de zekerheid nog 1 extra paneel bij. Nog beter: laat je adviseren door een betrouwbaar persoon met verstand van zaken!

En natuurlijk is het ook afhankelijk van de zonnepanelen kopen prijs en het budget dat je daarvoor beschikbaar hebt.

Hoeveel zonnepanelen kan ik plaatsen?

Naast de behoefte die er is aan energie zul je de panelen ook wel moeten kunnen plaatsen. Een zonnepaneel kun je plaatsen op een dak die op het zuidwesten, zuiden of zuidoosten is gericht.

Ligt je dak anders, dan zal het te weinig zonnestralen op kunnen pikken om rendabel te zijn. Ook de helling van je dak is belangrijk. Dat is immers ook de helling van je panelen.

Heb je een plat dak? Dan kun je de panelen diagonaal plaatsen. Dus op een plat dak zijn wel degelijk zonnepanelen mogelijk.

Sterker nog: dan kun je juist de meest ideale stand van de panelen verwerkelijken!

Vergelijken maar

Natuurlijk is er ook in zonnepanelenland van alles om te kiezen en te vergelijken, vergeet vooral ook niet om een zonnepanelen offerte aanvragen. Laat je goed voorlichten hierin en overzie alle voor- en nadelen. Zorg dat je voor een erkend bedrijf kiest, zodat je zeker weet dat het veilig wordt geïnstalleerd.

Hiermee ben je er verzekerd van dat alles goed wordt geïnstalleerd waardoor je er langer zonder zorgen van kunt genieten.

Vraag eventueel eens rond bij mensen met zonnepanelen hoe hun ervaringen zijn, zodat je hierin de juiste keuze maakt!

Wil Cats
Volg me via: