Skip to Content

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren

Een knuffel, je allerbeste vriendje, je kameraad, je speeltje, je kroel. Helemaal van jou alleen, die je met niemand hoeft te delen. Wat heerlijk om zoiets bij je te hebben, zelfs als het om een oude knuffel gaat. Het kan je bij zoveel spannende momenten helpen. Bij een logeerpartij, je eerste keer naar een opvang of nieuwe klas, een bezoekje aan de tandarts, een prik bij het consultatiebureau.

Soms neem je de knuffel ook mee omdat het gewoon gezellig is. Je gaat ermee naar de supermarkt en neemt dan net als papa of mama een eigen winkelwagentje waar knuffel in kan zitten. Of je gaat met een eigen poppenwagen en knuffel mee langs de winkels in het centrum. Je gaat een rondje door de wijk fietsen met knuffel voor in een mandje of zitje.

Voor altijd? Echt waar?

Heel soms moet knuffel daardoor ook wel eens gewassen worden. Natuurlijk houd ik je knuffel wel in de gaten en kijk je voortdurend door het raampje hoe het met hem gaat. Tot de wasmachine klaar is en knuffel nog even de droger in moet.

Zo’n nat vriendje kroelt niet lekker, nog heel even geduld. En dan is ‘ie klaar, eindelijk! Heerlijk schoon, met een lekker fris geurtje en misschien nog wel een beetje warm van de droger. Je slaat je armen stevig om hem heen en je laat niet meer los vandaag.

Knuffel mag natuurlijk ook mee naar bed. Je leest het een verhaaltje voor en knuffel luistert nog even naar al je avonturen die je met hem deelt over alles wat je die dag hebt beleeft.

Misschien vertrouw je knuffel ook nog een geheimpje toe, want knuffel is heel goed in het bewaren van geheimpjes. Knuffel is dus heel belangrijk voor je, jij en je knuffel gaan voor altijd samen!

Er komt een moment dat knuffel iets minder belangrijk gaat worden, hij gaat al minder vaak mee naar buiten en je vertelt hem steeds minder verhalen. Je bedje deel je liever ook niet meer en knuffel verhuist naar een plank of in een kast.

Hoe ouder je wordt, hoe verder weg je de knuffel (ver)stopt. En dan kom je op een punt “wat nu?” Ga je knuffel nog bewaren, of gooi je hem weg?

Weggooien klinkt zo rigoureus, misschien krijg je er wel buikpijn van, van het idee alleen al wordt je naar van binnen. Zoveel leuke jaren samen gehad, dan kan ik je toch niet zomaar in een vuilnisbak doen?

Maar wat dan? Hoe kan ik knuffel bewaren? Zijn er manieren om een oude knuffel nog enigszins in stand te houden? Jazeker zijn die er! Dus houdt die vuilnisbak nog maar even gesloten. Ik vertel je direct wat je allemaal nog kunt doen met je oude knuffel.

Bewaardoos

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren - Mamaliefde

Zoals Donald Jones het vroeger al zong “ik zou je het liefst in een doosje willen doen”. Waarom? Omdat ik je voor altijd wil bewaren en zo nooit kwijt kan raken! Spullen die je belangrijk vindt kun je bewaren in een speciale doos.

Denk aan je eerste romper, je lepel waar je het eerste hapje mee at, je geboortekaartje, je ieniemienie sokjes, je speentje, maar ook je eerste schoolschriftje, je beugel die je jaren in moest voor mooie rechte tanden, je sieraad die je kreeg van je eerste liefje.

En natuurlijk knuffel. Ook die kan mooi in deze doos, voor later. Met de inhoud van deze doos heb je een mooi overzicht van je hele leven.

Spiegeltje aan de wand

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren - Mamaliefde

Je kunt er voor kiezen om je knuffels toch nog een functie of plek te geven in je kamer door er een leuk pimp-project mee te maken. In het voorbeeld hier wordt er een spiegel beplakt met klein speelgoedmateriaal.

Maar je zou ook een thema kunnen kiezen zoals bijvoorbeeld je complete verzameling smurfenpoppetjes of zoals ik vroeger een bonte verzameling had van die kleine knijpbeertjes.

Ik had er over de honderd aan een koord hangen langs mijn gordijn. Maar deze kleine knuffels had ik ook prima om een spiegel kunnen plakken. Was nog wel erg leuk geweest!

Deurstop

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren - Mamaliefde

Als je een beetje handig bent met naald en draad kun je je knuffel transformeren tot deurstop. Knip de onderkant op de naad een beetje los, verwijder wat vulling en vervang dit door een zware deurstop of een goede zware pittenzak.

Naai de naad dicht met de hand en werk de draad weg. Nu kan knuffel de deur in de gaten houden, dat deze niet open klapt.

Tochtstrip

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren - Mamaliefde

Heb je nu toevallig een langwerpige knuffel, een grote hond, een lange teckel, of een lange slang bijvoorbeeld en je hebt last van een koude tocht die onder je slaapkamerdeur komt dan kun je je knuffel inzetten als tochtstopper. Zo blijft je kamer weer lekker behaaglijk warm.

Handpop

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren - Mamaliefde

Hoe lief en leuk je knuffel er ook ooit uitzag, soms slijt het en kun je er bijna niks meer mee. Een been raakt los of een arm mist. De vulling zit op een plek helemaal opgepropt als compacte bal en de rest van het lijfje is slap, kortom de vorm is er helemaal uit.

Dan is het misschien nog wel een leuk idee om van je favoriete vriendje een handpop te maken. Zolang de bovenhelft nog in tact is kun je hier op deze manier ook nog uren mee spelen.

Knuffeltas

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren - Mamaliefde

Heel soms (niet vaak hoor gelukkig) heb je op school een juf die niet van knuffels houdt. Je mag nooit iets mee naar school nemen. En toch wil je dit zo heel graag. Wees dan creatief en maak van je knuffel een rugzakje. Als je hier in je pauzehapje meeneemt zal je de juf niet horen mopperen!

Mix & Match

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren - Mamaliefde

Wat ik zelf ook ontzettend leuk vind is om vele knuffels bij elkaar te pakken en er vervolgens één maf exemplaar van te maken.

Kijk op internet naar de meest rare voorbeelden, zoek je knuffels bij elkaar en knip de juiste stukken uit de verschillende vachten van je knuffelvoorraad. Naai alle onderdelen aan elkaar vast en tadaa een nieuw vriendje is geboren!

Fluffy boek

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren - Mamaliefde

Misschien ken je dit soort schriften of dagboeken wel. Heerlijk zacht met fluffy stof of pluche. Wat nou als je dit zelf kan maken, met de stof van je lievelingskroel?! Hoe gaaf zou dat zijn om hier in je dagboek te bewaren en zo al je geheimen te blijven delen met je beste vriendje.

Zoek op pinterest hoe je het makkelijkst een boekomslag moet maken, zoek een tutorialfilmpje op YouTube en leef je uit.

Etui

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren - Mamaliefde

Een etui is altijd handig om te hebben. Probeer er een te maken van je knuffel. Zoek wat patronen en beschrijvingen op internet en knip de onderdelen goed uit. Maak je eigen hippe etui en raak nooit meer je stiften, potloden, pennen en gummen kwijt.

Telefoonhoesje

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren - Mamaliefde

Ben je echt super handig? Dan hoop ik dat je je aan dit project zou kunnen wagen. Maak een mobielhoesje van je knuffel. Dit wil toch ieder kind!! Geweldig om zo met je knuf te babbelen haha

Knuffel aan de wand

Oude knuffels; wat mee doen? Van bewaren tot doneren - Mamaliefde

Een eerbetoon aan je lieve vriendje. Zoek een mooi vintage schilderijlijst uit, geef het een hip kleurtje verf en geef het een prominente plek aan de muur. Je kunt je knuffel op veel verschillende manieren vastzetten, in een grappige houding, zoals jij het leuk vindt om naar je knuffel te kijken.

Doneer je beer

Heb je in geen van bovenstaande opties zin om aan te beginnen dan kun je er altijd nog voor kiezen om je knuffel te doneren aan een stichting voor kinderen of dieren. Je kunt ze brengen bij een kringloopwinkel. Of misschien heb je zelf thuis een trouwe viervoeter rondlopen die maar wat graag wil ravotten met jou pluche vriendje.

Zoals je ziet zijn de mogelijkheden groot, je hoeft nooit zomaar iets weg te gooien, ook je knuffel niet. Denk er maar goed over na, op welke manier jij je vriendje zou willen bewaren. Kies vooral wat bij je past en waar je vrede mee hebt.

Isabell
Latest posts by Isabell (see all)
  1. Anouk says:

    Knuffeldoekjes worden hier huishoud doekjes. Zk kunnen ze als washandje of vaatdoek eindigen, maar ook als schoensmeerdoek of kwast/verf doekje

Comments are closed.