Skip to Content

Duurzame kraamcadeaus voor baby, tweeling & moeder

Duurzame kraamcadeaus voor baby, tweeling & moeder

De trend rondom kraamcadeaus verplaatst zich van plastic, schreeuwend speelgoed naar duurzame cadeaus. En dat is niet gek ook. Het klimaat verandert en het gedachtegoed van mensen ook. Men wil graag blijvende cadeaus geven die ook goed zijn voor het milieu.

Bovendien wordt er ten opzichte van vroeger vaker aan het kraamgezin gevraagd of zij nog wensen hebben. Een mooie ontwikkeling in het kader van duurzaamheid. Want zo weet je dat je in ieder geval wat geeft, wat niet direct in de prullenbak belandt.

Welke keuzes zijn er allemaal in de wereld van duurzame kraamcadeaus. Ik zet er een paar voor je op een rijtje.

Hertje van fanfan

Wil je iets tastbaars geven? Geef het blije en duurzame hertje van Fanfan, dit is familie van Sophie le giraffe. Een babyspeeltje waarmee de baby al zijn zintuigen ontwikkelt! Gemaakt van natuurlijk rubber en phthalates, PBA en PVC vrij!

 • Kijken: Dankzij de donkere vlekjes en contrasten op het gehele lichaam, trekt Fanfan baby’s aandacht en wordt zo gemakkelijk een herkenbaar en geruststellend voorwerp voor uw baby
 • Luisteren: Dankzij Fanfan’s grappige geluidje wordt baby’s gehoor gestimuleerd en maakt baby kennis met oorzaak-gevolg.
 • Proeven: Fanfan is soepel en heeft vele onderdelen waar baby aan kan sabbelen en op kan bijten (oren, pootjes) en dus ideaal voor baby’s tandvlees wanneer de tandjes doorkomen. Het bestaat voor 100% uit natuurlijk rubber en verf en is daarom volledig veilig voor baby.
 • Voelen: Fanfan is licht van gewicht en perfect geschikt voor baby’s kleine handjes en door de lange poten kan baby hem gemakkelijk vastpakken. De huid is zo zacht als die van mamma en stelt baby gerust en wekt emotionele reacties bij hem op die hem gerust zullen stellen..
 • Ruiken: Het bijzondere geurtje van natuurlijk rubber, afkomstig van de Hévéa, geeft het werkelijk iets aparts waardoor baby hem gemakkelijk herkent tussen al zijn speeltjes.

Of ga voor knuffel Oenny. Alleen al om zijn naam zou ik deze knuffel willen hebben. Daarnaast steun je ook het goede doel Unicef. Van één knuffel kunnen ze 38 mazelenvaccins kopen voor kinderen in Afrika. Een prachtig idee van Oenny.

Tegoedbonnen

Tegoedbonnen vallen altijd in de smaak bij nieuwbakken ouders. Je kan dan zelf bepalen wat je koopt en kijken wat je nodig hebt, mooi vindt of misschien al hebt. Oké, niet bij alle ouders.

Sommigen vinden een persoonlijk cadeau leuker waar wat meer werk voor is verricht. Daarom is het altijd leuk om de tegoedbon een beetje leuk in te pakken of te vergezellen van een kleine verrassing.

Je hebt echter ook een ander soort tegoedbonnen. Namelijk bonnen om een dienst te verrichten. Een aantal voorbeelden:

 • Pan Erwtensoep
 • Een pan nasi
 • 5 oppasdiensten
 • 10 luierverschoondiensten
 • Alle verdiepingen stofzuigen en dweilen
 • Vies wasgoed inleveren – twee dagen later schoon en gestreken terug
 • Boodschappen doen
 • De ramen lappen*

* Allen zonder houdbaarheidsdatum

Donatie aan een goed doel voor ander kindje

Een mooi cadeau. Een donatie aan een goed doel, om de geboorte van de baby te vieren. Want wij kunnen ons gelukkig prijzen, dat onze kinderen in Nederland geboren worden. In ontwikkelingslanden is de gezondheidszorg beneden maat, wat de gezondheid van moeder en kind in gevaar brengt. J

e kunt een donatie geven uit de naam van het kind, zodat hij of zij op de hoogte wordt gehouden van de vorderingen van het goede doel. Een beter idee is om het aan de ouders te vragen wat zij ervan vinden. Zo strijk je niemand in de haren.

Een aantal voorbeelden van goede doelen zijn:

 • Cordaid Memisa wil dat alle moeders in ontwikkelingsladen een veilige zwangerschap en bevalling moeten hebben, zodat hun baby’s een gezonde start krijgen.
 • Orange Babies helpt moeders en kinderen in Afrika tijdens hun gevecht voor een toekomst zonder HIV. Wat veel mensen niet weten is dat er hulp kan worden geboden om te voorkomen dat de baby ook besmet raakt met het HIV-virus.
 • Je kunt ook kiezen voor een goed doel wat niet alleen gelinkt is aan zwangerschappen of kinderen. Het kankerfonds helpt onderzoeken in de bestrijding tegen kanker. Een ziekte die bij alle mensen voor kan komen.

Draagdoek

Draagdoeken zijn helemaal hot! En ook al zijn ze niet hot, dan zijn ze alsnog erg handig. Of eigenlijk niet ‘hand’ig, want je hebt je handen namelijk helemaal vrij. Baby’s die gedragen worden in een draagdoek voelen de nabijheid van hun moeder. Ze herkennen haar geur en hartslag.

De veiligheid van degene die de baby al 9 maanden heeft gedragen. Het is heel natuurlijk om je kind een lange tijd bij je te dragen. Een mooi cadeau om te geven wanneer je weet dat de ouders fan van draagdoeken zijn.

En dan gaat er een hele wereld van draagdoeken voor je open. In allerlei soorten en maten. Je weet niet waar je beginnen moet. Helemaal als het voor iemand anders is. Daarom kun je het beste een draagconsult geven.

Hierin krijgen ‘de dragers’ informatie welke draagdoek er bij hun wensen passen. Daarnaast krijg je een korte workshop over hoe je de draagdoek het makkelijkste kunt knopen en op welke manier.

Fotoshoot

Dichterbij een memorabele gebeurtenis dan het krijgen van een kind kom je niet. Om deze herinnering bij je te houden zijn foto’s een prachtig middel.

Er zijn diverse shoots waaruit je kunt kiezen voor de aanstaande ouders:

 • Zwangerschap: Er worden zat cadeautjes gegeven na de geboorte. Des te unieker is het om iets te geven voor de ouders tijdens de zwangerschap. Foto’s met een prachtige zwangere buik is het uitgelezen cadeau.
 • Geboortefotografie: Er bestaan geboortefotografen die de geboorte van de baby kunnen vastleggen. Het is een heel bijzonder en intiem moment. Van een onbeschrijflijk moment heb je later tastbare herinneringen door middel van foto’s. Zoals ik eerder schreef, het is een intiem moment. Misschien is het wel de meest kwetsbare periode van de moeder. Desalniettemin gaat zij je ontzettend dankbaar zijn wanneer er foto’s zijn gemaakt van de geboorte van haar kind.
 • Half uur na de geboorte: Wanneer je denkt dat de ouders niet open staan voor foto’s tijdens de bevalling. Dan is dit een veiligere optie. Het kindje is dan een half uur oud, moeder is bijgekomen en de intieme delen zijn bedekt.
 • Gezin fotoshoot: Wanneer de ouders de eerste periode zelf rustig willen doorbrengen. Kies dan voor een fotoshoot van het gezin. Dit kan bijvoorbeeld 6 weken na de bevalling. Als gezin is iedereen een beetje gewend aan het leven met deze nieuwe spruit. Leuk om later nog eens te zien. Het jaar erop zou je dit weer als cadeau kunnen geven. Leuk om elk jaar de ontwikkeling binnen het gezin vast te leggen.

Uiteraard geldt bij dit cadeau dat het handig is om eerst even te checken bij de ouders van de baby.

Wasbare luiers en ecologische billendoekjes

Dat dit een duurzaam cadeau is, daar kun je niet omheen. Of het ook aansluit bij het gezin, dat is de tweede vraag. Het is een prachtig idee om dit cadeau te geven. Want de luiers vliegen erdoorheen. Door een basispakket wasbare luiers te geven dek je deze kosten voor de ouders aanzienlijk.

Als je daar nog eens wasbare billendoekjes aan toevoegt, dan zitten de ouders gebakken voor de komende jaren en kinderen. Tja…en ook hier geldt weer: wees je bewust of ouders hier voor open staan. Vragen staat vrij ?

Lees ook: Wasbare luiers
Lees ook: Ecologische billendoekjes

Zwembadabonnement

Dit cadeau verwacht niemand. In eerste instantie zal de kraamvrouw opkijken. Maar hoe ouder het kindje wordt, hoe leuker dit cadeau gevonden wordt. Elke week even een uurtje dobberen met je kindje in zo’n gele zwemband. Zo zoet!

Heerlijk de tijd even echt voor elkaar. Kies voor een strippenkaart.

Armbandje

Je kent ze vast. Een zilver baby armband met naam van het kind is ingegraveerd. Het staat zo schattig om de kleine mollige armpjes. Ook leuk om te bewaren voor later.

Bestek

Bestek is leuk om te krijgen. Ik ben fan, al onze kinderen hebben hun eigen bestek. Neem nou de ‘safari’-variant. Je hebt dan een zebralepel, een giraffemes en een olifantenvork. Daar heb je als kind heel lang plezier van. Om het nog persoonlijker te maken kun je de achterkant laten graveren met de naam van de baby.

Duurzame kinderkleding

Kleding. Dit kan alle kanten op gaan. Want de smaak van de ouders kan nog wel eens mijlenver van de smaak van de gever af liggen. Bedenk van te voren goed of je een slimme keuze maakt om dat snoezige roze jurkje koopt.

Voor hetzelfde geld, houdt moeders niet van roze. En heeft het kindje voornamelijk een broekje en shirtje aan. Zonde van het geld dus. Zijn het goede vrienden, dan is het ook leuk om samen te gaan shoppen voor de kleine als ze bijvoorbeeld twee maanden oud is.

Je spreekt samen af hoeveel geld je wilt besteden en moeders kan lekker snuffelen tussen de kleding.

Rammelaar Molly & Polly

Deze geweldige groente knuffels van MUYM zijn gemaakt van duurzaam biologisch katoen. De serie bestaat uit vrolijke knuffels, maar ook rammelaars, muziekdoosjes en speelgoed.

De kleuren en texturen prikkelen de zintuigen van baby’s en kinderen en dragen daarmee bij aan de ontwikkeling van jouw kindje. De vorm van het speelgoed is in het bijzonder ontworpen om het bewustzijn van de natuur en gezonde voeding te vergroten.

Op deze manier maakt je kleintje kennis met Moeder Natuur. Dit speelgoed wordt geleverd met een milieuvriendelijk knutselzakje. Zo voelt het net alsof je de groenten op de markt of in de supermarkt hebt gekocht.

Slofjes

Op een gegeven moment hebben kinderen slofjes nodig. Leren slofjes zijn aan te raden. Lekker warm, ademend en goed voor de voeten.

Zwemkleding

Een leuk zwembroekje is altijd welkom. Leuk om los te geven, maar het kan natuurlijk ook samen met het zwemabonnement.

Boom

En deze vind ik zelf het leukste. Koop een (jonge) boom. Ouders kunnen deze zelf in de tuin planten na de geboorte. Na 20 jaar staat de boom er nog steeds, maar dan een stuk groter. Een geweldig cadeau dat je elke dag ziet. En om dan de baby van 20 jaar ernaast te zien, maakt het plaatje compleet.

Verzorgingsmiddelen

Zijn de ouders geen fan van Zwitsal en willen ze liever ecologische verzorgingsproducten, dan zijn onder andere de merken Naif, Petit & Jolie en Weleda zijn populaire producten. Deze hebben ook fijne cadeaugifts om te geven.

Lees ook: Natuurlijke verzoringsmiddelen baby

MommaLuv babypakket

Heb je geen idee wat je moet geven of heeft de moeder alles al? Kies dan voor een MommaLuv babypakket; hiermee help je moeders in ontwikkelingslanden.

De pakketten bestaan uit klamboes, luiers en andere basisbenodigdheden voor de kraamtijd. Momenteel is de stichting actief in Ghana, Guinee-Bissau, Liberia, Malawi, Namibië, Oeganda, Tanzania en Zuid-Afrika.

Waar het wiegje ook staat: het doel van MommaLuv is om overal ter wereld baby’s een gezonde en veilige start te geven.

Deelnemers van het MommaLuv Baby Project zijn vaak tot tranen geroerd als zij teruglezen welke moeder en baby zij hebben ondersteund. Reacties verschillen van “het meest betekenisvolle kraamcadeau dat er is” tot “mooi om het leven van mijn kindje te laten starten vol compassie.”

Dankzij de persoonlijke terugkoppeling kunnen de deelnemende ouders het kraambezoek laten zien aan welke moeder en baby zij zijn gekoppeld. Het kraambezoek is dan ook zonder uitzondering positief over de bijdrage aan de stichting.

Tip: Doe samen

Duurzame cadeaus kunnen prijzig zijn. Het zwemabonnement, fotoshoot of de wasbare luiers. Je hoeft het niet alleen te geven. Zamel met de vrienden, familie of sportclub geld in en geef het cadeau samen. Zo geef je een fantastisch cadeau.

Want zeg nou zelf, als je mocht kiezen tussen: 5 losse plastic speeltjes of een fotoshoot van het gezin. Nou, dan weet ik het wel!

Het grootste cadeau

Dat jij er bent voor de ouders is het belangrijkste. Sta klaar met een luisterend oor, vang ze op na een slapeloze nacht en neem de kleine even mee om de ouders even te ontlasten. Er komt nogal wat op ze af. Een groter cadeau kun je hen niet geven!

Omschrijving van de afbeelding

Anita Schokker