Skip to Content

Elektrische auto; voordelen en tips hoe het werkt?

Elektrische auto; voordelen en tips hoe het werkt?

Elektrische auto’s zijn eigenlijk veel eenvoudiger dan “gewone auto’s“. Een normale benzine- of dieselauto wordt aangedreven door een interne verbrandingsmotor. Het rijden met zo’n auto is ingewikkeld omdat de motor vastzit aan een aantal afzonderlijke onderdelen die de auto laten rijden.

Het totale aantal afzonderlijke bewegende delen in standaardauto’s bedraagt ongeveer 1000, terwijl dat er in elektrische auto’s ongeveer 100 zijn. Alle elektrische auto’s hebben drie hoofdcomponenten: een accu, een elektromotor en een besturingseenheid.

In dit artikel zullen we de meest elementaire onderdelen uitleggen, en ook welke voordelen je kunt verwachten van de aanschaf van een elektrische auto!

De verschillende onderdelen van een elektrische auto

De batterij

De accu is het hart van je auto. Zie het als een tank, maar in dit geval laad je op met elektriciteit, niet met benzine. Traditionele auto’s hebben tanks met verschillende capaciteiten, hetzelfde geldt voor de batterij.

De capaciteit bepaalt hoeveel kilometer je kunt rijden. Een batterij met een capaciteit van 20 kWh kan je auto minder kilometers geven dan een batterij met een lading van 100 kWh.

Een batterij van een elektrische auto moet worden opgeladen, wat zelfs kan via het gewone stopcontact in de garage, en nog sneller – met een oplaadstation dat thuis kan worden geïnstalleerd, op de parkeerplaats van je werk of gewoon in een winkelcentrum of bij een speciaal EVS-oplaadpunt.

Dit is iets waar de meeste mensen zich van bewust zijn als zij geïnteresseerd zijn in een elektrische auto kopen. De batterij die in auto’s wordt gebruikt, verschilt niet fundamenteel van de batterij in je laptop of mobiele telefoon – hij is alleen veel groter.

De elektromotor

De batterij waar we het hierboven over hadden, levert de energie die nodig is voor de elektromotor, die op zijn beurt de auto aandrijft – elektrische auto’s zijn over het algemeen zo eenvoudig. Voor- of achterwielaangedreven auto’s hebben doorgaans één elektromotor.

In gevallen waarin de auto vierwielaandrijving heeft, zoals bij Tesla, zijn de motoren meestal twee. In tegenstelling tot auto’s met verbrandingsmotoren, waar het vermogen gewoonlijk wordt gemeten in paardenkracht (pk), wordt het vermogen van elektromotoren gemeten in kilowatt (kW).

Besturingseenheid

Elektrische auto’s staan bekend om hun snelle acceleratie. Maar om van een comfortabele en soepele rit te kunnen genieten, is dit type auto uitgerust met een regeleenheid die het vermogen nauwkeurig regelt en controleert.

De regelaar beheert de stroom van de accu naar de elektromotor en regelt zo het vermogen en de versnelling.

Is de elektrische auto iets voor jou?

Zou je een elektrische auto willen kopen? Uiteindelijk zullen we allemaal op elektriciteit gaan rijden, dat lijkt nu al wel zeker.

Tegenwoordig zijn elektrische auto’s nog steeds vrij zeldzaam op de wegen, waar auto’s met benzine- of dieselmotoren nog steeds domineren. Maar dit zal naar verwachting snel veranderen.

  1. Je verlaagt je maandelijkse brandstofkosten; Rijden op elektriciteit is tot 10 keer goedkoper dan benzine/diesel.
  2. Je begint je dag met een volle tank; Geen nerveuze bezoekjes meer aan het tankstation ‘s morgens vroeg voor het werk. Dit argument gaat natuurlijk alleen op als je een garage of oplaadstation voor je huis hebt, maar er zijn andere mogelijkheden om op te laden.
  3. Je houdt van zeer snelle acceleratie; Dit maakt je inhaalmanoeuvres veiliger en het rijplezier onvergelijkbaar.
  4. Beperkingen op benzine/dieselauto’s in de centra van grote steden zijn binnenkort onvermijdelijk. Amsterdam zal het gebruik ervan vanaf 2030 volledig verbieden, en andere hoofdsteden en grote steden zullen snel volgen.
  5. Geen schadelijke uitstoot: Dit is niet alleen een zorg voor de natuur, de vermindering van schadelijke emissies in de stad houdt rechtstreeks verband met de kwaliteit van het leven en onze gezondheid!
  6. Je profiteert als eerste van de technologie: De nieuwste technologie in de autowereld maakt zijn debuut in elektrische auto’s.
  7. Lagere onderhoudskosten; Volledig elektrische auto’s hebben minder onderdelen dan traditionele auto’s, en zijn veel goedkoper in onderhoud.
  8. Stiller rijden: elektromotoren zijn bijna geluidloos. Stel je een stad voor met minder achtergrondgeluiden.
  9. Een ander voordeel is dat de accu’s in de massakoffer onder de vloer zijn gemonteerd, wat bijdraagt tot een laag zwaartepunt en de auto veel stabieler maakt.
Redactie Mamaliefde