Skip to Content

Speelgoed ruilen; op beurs of swoppen?

Speelgoed ruilen; op beurs of swoppen?

Ik ben denk ik al een jaar niet meer naar het mamacafé geweest. Het werd me gewoon allemaal teveel en nu de kinderen naar de peuterspeelzaal gaan vond ik dat spelen met andere kinderen ook niet meer zo belangrijk.

Wel ben ik ze blijven volgen op Facebook, want het is toch wel erg fijn om een netwerk van moeders te hebben in je eigen stad. Maar nu hadden ze vlak voor de feestdagen een hele leuke ochtend in het thema van ruilen van speelgoed.

Perfecte timing

Voor mij kon de timing zo vlak voor de feestdagen niet beter. Een ideale gelegenheid om even alles weer uit te zoeken. Waar wordt nog mee gespeeld en wat minder?

Wat kan daarvan naar zolder voor een later moment en wat kan gewoon weg omdat de kans klein is dat ze er nog mee gaan spelen? Dit heb ik wel tot het laatst uitgesteld, ook omdat ik wel twijfelde om te gaan.

Vrijdagavond had ik de knoop doorgehakt, dus ging de tv aan op The Voice of Holland en zochten we ondertussen alle bakken met speelgoed uit.

Al het speelgoed werd opnieuw gesorteerd en waar niet of nauwelijks mee werd gespeeld, ging direct in de grote doos voor het ruilen, in de vuilniszak omdat het kapot was of in de bak naar zolder.

En als je eenmaal zo aan het opruimen bent is het fijn om dat goed aan te pakken. Dus ook de dingen die nog wel netjes waren, maar ik had bewaard voor Marktplaats etc. maar nog niet verkocht waren, gingen mee. Zoals een enorme shopper vol met Duplo primo.

Vraag me niet waarom dat nog niet verkocht is, want ik zie altijd dat daar veel interesse voor is, maar voor vijf euro doe ik het niet weg. Dan geef ik het liever weg aan een mama waarvan ik weet dat het goed terecht komt.

Tranen

Natuurlijk was het de volgende ochtend huilen; al het speelgoed stond nog klaar in de woonkamer omdat ik ook nog even de kinderkamers wilde nalopen en op zolder wilde kijken. Ik had het natuurlijk beter meteen in de auto kunnen zetten.

Nu werd er overal mee gespeeld en mocht de helft niet weg. In de auto mocht het wel, mits ze het mochten vasthouden.

Eenmaal aangekomen (had me een half uur vergist in de tijd, dus aan de vroege kant) was dat gelukkig geen probleem meer. Al dat andere speelgoed van zowel het kinderdagverblijf waar het mamacafe georganiseerd wordt als dat wat de andere moeders meenamen was natuurlijk veel interessanter.

Ruilochtend

Nu waren het altijd heel jonge kinderen bij het mamacafé dus leek me dat wel praktisch om van het jonge speelgoed af te komen. Ik had dan ook niet verwacht dat er veel tussen zou zitten voor mijn eigen kinderen.

Ik hoefde ook zeker niet te ruilen en dan gelijk over te steken, krijg je ook alleen maar ruzie van als iets waardevoller is dan het ander of misschien zie je bij a niets maar bij b wel.

Gelukkig waren er meer die er zo over dachten waardoor alles op tafels uitgestald werd; spelletjes / speelgoed, puzzels en boeken, Little People (heel toevallig waren er maar liefst drie!!! Little People-woonhuizen) en zacht babyspeelgoed. Van vrij waardevol tot wat de kringloop niet meer gaat verkopen.

Alles lag goed vol en wat er overbleef zou meegenomen worden voor een beurs of voor een goed doel / kringloop.

De kinderen vonden dat natuurlijk reuze interessant en gingen spelen. Ideaal om te zien wat ook daadwerkelijk gewaardeerd wordt en wat niet. Zo zag ik een leuke Disney princesspuzzel maar dat vond dochter helemaal niets.

Zoonlief daarentegen was vol van de Little People-circustrein terwijl ik dat juist had meegenomen om weg te doen. Van de grote tas en twee shoppers waarmee ik kwam ging ik met een kleine tas terug naar huis. Dat scheelt weer in de berg speelgoed.

Wat ik weer mee naar huis nam?

2016-11-05-11-42-34-1024x684
  • Een doos bricoli van Totum; dit lijkt wel de oude variant van het Construxions speelgoed maar dan met houten piefjes waar ze erg graag mee spelen. Goed om de collectie weer uit te breiden.
  • Twee dozen met 4-in-1-puzzels. Dat puzzelen vinden ze niet zo leuk dus doen ze nauwelijks, vooral omdat we geen puzzels met 4 tot 16 stukjes hebben en het dus of te makkelijk of te moeilijk is. Hopelijk maak ik dat zo weer aantrekkelijker.
  • Een doosje om zelf sieraden te maken; om gezellig samen met de oudste te doen.
  • Een houten autootje die geschikt is voor in de schoen van zoonlief.
  • Een boek van de Gruffalo die zoonlief had uitgezocht en een pop-up boek van het hongerige rupsje waar we ook een vloerpuzzel van hebben.
  • Een koekiemonsterknuffel; Elmo wordt ook zeer gewaardeerd dus is deze denk ik ook wel fijn.
  • Barbarapapapuzzel die dochterlief graag wilde hebben (maar waarschijnlijk voorlopig in de kast staat omdat het heel veel stukjes zijn).
  • Een varken van Fisher Price met muntjes waar ze de halve ochtend mee had gespeeld.
  • Een zakje met een bootje en een paar Playmobil-poppetjes om de Playmobil-verzameling weer een beetje uit te breiden. Daar werd thuis meteen heel veel mee gespeeld. Dat is wel erg leuk om te zien.

Als je dat zo uitschrijft, nog best veel ;-)

Aanrader

En dat huilen; er werd alleen gehuild door de jongste toen we weggingen omdat hij van mij geen koekjes meer mocht snoepen. Dus dat komt wel goed. Ik kan dit dan ook zeker aanraden om met een aantal vriendinnen te organiseren.

Met zijn vijven heb je waarschijnlijk al aardig wat speelgoed en wat niemand meeneemt kan je weggeven aan de voedselbank of iets dergelijks zodat zij dat kunnen gebruiken voor de feestdagen.

Linda van Aken