Skip to Content

Knuffels doneren & oud speelgoed inleveren of weggeven voor goed doel

Knuffels doneren & oud speelgoed inleveren of weggeven voor goed doel

Misschien ben je er voorzichtig al mee begonnen; de jacht naar speelgoed voor de kinderen met Sinterklaas en Kerst. Je wilt tenslotte niet met lege handen staan of voorkomen dat alles al uitverkocht is. Helaas geldt dat niet voor iedereen.

Nog steeds zijn er in Nederland, en daarbuiten, veel gezinnen die onder de armoedegrens leven of om wat voor reden dan ook (tijdelijk) geen cadeautjes kunnen betalen.

Gelukkig zijn er voor die kinderen heel veel andere initiatieven zodat zij ook speelgoed krijgen als ze jarig zijn, of van de Goedheiligman of met Kerst en zich dus niet hoeven af te vragen of zij wel lief zijn geweest.

Ook buiten Nederland zijn er veel gebieden waar ze heel erg blij zijn met een donatie in natura van speelgoed. Mits het heel en compleet is (en soms ook zonder batterijen).

Mocht je je dus afvragen waar je je speelgoed kunt doneren; de volgende initiatieven zijn er erg blij mee! Zo lever je meteen ook een bijdrage aan het recyclen / hergebruiken van speelgoed.

Let op: Wij verzamelen zelf geen knuffels of speelgoed! Hieronder vind je een overzicht waar je dit kunt doen!

Weggeefhoeken Facebook

Op Facebook vind je heel veel gratis weggeefhoeken waar je een oproepje kan doen of er iemand interesse heeft in een bepaald product.

Heb je bijvoorbeeld een verzameling babyspeelgoed liggen omdat je kind daar te oud voor is en zit je niet te wachten op gedoe met Marktplaats, dan kun je daar een berichtje plaatsen (vaak met foto) en kunnen geïnteresseerden reageren bijvoorbeeld met ‘graag’ om hele verhalen te vermijden.

Je kan dan (na een bepaalde termijn) zelf iemand uitkiezen die het dan komt ophalen bij je thuis. Tip: Zelf kijk ik bijvoorbeeld bij kleding altijd even naar de profielen of de betreffende persoon ook echt kinderen heeft in dat geslacht / die maat.

Speelgoedbank

In heel veel steden en dorpen vind je een speelgoedbank, dit is een variant van de voedselbank en kan soms ook onder één dak georganiseerd worden. De Speelgoedbank heeft tot doel het doorgeven van goed herbruikbaar speelgoed voor verjaardagen van kinderen uit gezinnen die dit (tijdelijk) niet kunnen betalen.

Zodat kinderen niet de dupe worden van de situatie waarin het gezin terecht is gekomen. Per speelgoedbank kan het variëren hoe ze te werk gaan; de één heeft een paar dagen de beschikking in het najaar over een ruimte waar ze de ene dag inzamelen en de volgende dag uitdelen.

Terwijl ze in een andere plaats het hele jaar door over een locatie beschikken waar speelgoed ingezameld en opgehaald kan worden.

Weggeefwinkel

Een weggeefwinkel is sociaal cement van een wijk en een winkel waar spullen gratis te verkrijgen zijn. Een wezenlijk kenmerk van een weggeefwinkel is onvoorwaardelijkheid, dat iedereen er welkom is, zowel om spullen te halen als om spullen te brengen, dus zonder dat hier voorwaarden aan worden gesteld zoals bij een goederenbank.

Omdat hergebruik beter is voor het milieu, en weggeefwinkels doorgaans kampen met grote overschotten, is er ook bepaald geen aanleiding om de 1 wel en de ander niet toe te laten.

Ook investeren vele weggeefwinkelaars hun tijd liever in mensen dan in administratie. Het motto van de weggeefwinkels is ontleend aan Mahatma Gandhi:

“Er is genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.”

Meer informatie en een overzicht van alle weggeefwinkels in Nederland vind je hier

Reshare Leger des Heils

Het Leger des Heils zamelt al meer dan honderd jaar gebruikte kleding en textiel in. ReShare is de naam van de afdeling die zich hiermee bezighoudt. Het betekent letterlijk: opnieuw delen. Dat is wat ze willen.

Er kan nog zoveel gedaan worden met tweedehands kleding. Ze geven het gratis weg aan mensen in nood, verkopen het tegen sociale prijzen in onze tweedehands kledingwinkels en het gaat naar sorteerbedrijven, daar krijgen ze geld voor.

Met dit geld steunen ze het hulpaanbod van het Leger des Heils, zoals projecten met tienermoeders, jeugdzorg of arbeidsre-integratie. Jaarlijks helpt het Leger des Heils 58.000 mensen in Nederland. Natuurlijk sparen ze met het hergebruik ook het milieu.

Iedere kilo kleding die we opnieuw gebruiken, scheelt 3,4 kg CO2. Simpelweg omdat we daarvoor geen nieuwe kleren hoeven te maken.

Let op: Bij de textielcontainters van het Leger des Heils mag alleen zacht speelgoed zoals knuffels worden ingeleverd. Mocht je ‘hard’ speelgoed van hout of plastic willen doneren, kun je contact leggen met een vestiging in de buurt om dat te komen brengen.

Meer informatie vind je hier.

Terre des Hommes

Verspreid over het land zijn er 46 winkels van Terre des Hommes, dit zijn tweedehands winkels waar je spullen kan wegbrengen die vervolgens verkocht worden. Van de winst worden de projecten van Terre des Hommes gesteund van over de hele wereld.

Meer informatie vind je hier.

Childslife

ChildsLife ondersteunt projecten met financiële middelen en goederen.

ChildsLife heeft in samenwerking met haar projectpartners en lokale gemeenschappen in Oost-Europa en Oost-Afrika een overzicht van noodzakelijke goederen ontwikkeld, gebaseerd op de directe behoeften en aanvragen vanuit ChildsLife-projecten. Dit vormt de basis voor de inzameling van specifieke goederen.

ChildsLife accepteert dan ook alleen goederen die direct inzetbaar zijn op ChildsLife-projecten waaronder gebruikt speelgoed, indien compleet en in goede staat. Geen speelgoed op batterijen.

Meer informatie vind je hier.

Zending over Grenzen

Arme gezinnen in Oost-Europa kunnen vaak geen kleding kopen. Daarom zamelt Zending over Grenzen kleding en andere goederen in zoals schoenen, hygiëneartikelen, beddengoed, schoolmateriaal, speelgoed en andere hulpgoederen zijn meer dan welkom.

Door het hele land zijn er circa 100 vrijwilligers waar je jouw (tweedehands) kleding, en andere goederen kunt brengen. In 2017 gingen er 99 hulptransporten van Mission Without Borders International richting Oost-Europa.

Meer informatie vind je hier.

Hulpsinterklazen bij Albert Heijn

Albert Heijn viert het Sinterklaasfeest met twee grootschalige lokale acties die mensen met elkaar verbindt. Van 6 tot 19 november kunnen buurtbewoners bij 650 Albert Heijnwinkels één mooi stuk speelgoed inleveren voor de Goedzak®-actie, die dit jaar voor de derde keer op rij wordt georganiseerd

. Deze cadeaus gaan naar kinderen voor wie het maken van verlanglijstjes niet zo vanzelfsprekend is.

Voor de Goedzak®-actie kunnen mensen dit jaar één mooi en intact stuk speelgoed per persoon bij deelnemende winkels inleveren. Met de Goedzak®-actie krijgt speelgoed een mooie nieuwe bestemming en worden veel kinderen blij gemaakt met een cadeautje.

De winkels kiezen vooraf een lokaal goed doel waar de Goedzakken uiteindelijk voor 5 december bezorgd worden. Zo krijgt het ingezamelde speelgoed een nieuwe bestemming in de buurt.

Ook kunnen kinderen, als de Sint in het land is, een schoentje zetten in de winkel voor zichzelf óf voor een ander. Bijvoorbeeld voor opa of oma, een vriendje uit de klas of iemand anders die ook een cadeautje van de Sint heeft verdiend.

Ook je schoen zetten? Breng jouw schoentje of dat van iemand anders naar de winkel van 20 tot 29 november. Kom van 27 november tot 5 december terug naar de winkel om de schoen op te halen.

Meer informatie vind je hier.

Ieder kind een dagje Sint

Ieder kind een dagje Sint is een idee dat kinderen en volwassenen aanmoedigen om op 1 december speelgoed een tweede leven te geven. En zo een ander blij te maken. Het idee is even simpel als effectief. Bij veel gezinnen ligt speelgoed op zolder waar niet meer mee wordt gespeeld.

Kinderen zijn erop uitgekeken, of simpelweg te groot voor geworden. Soms blijft speelgoed om die reden jaren liggen, of wordt soms zelfs weggegooid. Frederik Nysingh, één van de initiatiefnemers: “Elk kind verdient een glimlach met Sinterklaas.

De essentie van Sinterklaas is plezier, en dat gunnen we ieder kind. Soms kijken kinderen er eerst gek van op: moet ik echt iets weggeven? Maar naderhand voelt het net zo bevredigend als iets krijgen.

En dat vinden de kinderen zelf ook. Met Dagje Sinterklaas roepen we kinderen en volwassenen op te delen en te geven. Met speelgoed waar je zelf op uitgekeken bent, maak je een ander misschien wel heel gelukkig.”

Dat het werkt, zag Nysingh een aantal jaar geleden, toen het initiatief voor het eerst werd georganiseerd. “De landelijke intocht van Sinterklaas vond toen plaats in Meppel. In samenwerking met de provincie Drenthe hebben we toen ‘Dagje Sinterklaas’ georganiseerd.

Dit leverde toen al ruim 8000 verzamelde, ingepakte en weggegeven cadeaus op. De positiviteit die daarvanuit ging was enorm.

Daarom wilden we dit weer initiëren. Ditmaal op landelijke schaal. We roepen scholen, verenigingen, ouders, opa’s, oma’s en kinderen op om Dagje Sinterklaas in hun eigen woonplaats te organiseren.” Twee jaar geleden werden massaal cadeaus gegeven aan kinderen in AZC’s, via de Voedselbank en in ziekenhuizen.

Meer informatie vind je hier. Daar vind je onder andere beeldmateriaal om kinderen op weg te helpen. “Denk aan posters om uit te printen en op school te hangen, flyers, knipvellen en etiketten om op het cadeau te plakken.” Zo wordt het iedereen makkelijk gemaakt mee te doen.

Recycle Sint

Tijdens Pakjesavond worden veel kinderen overspoeld met nieuw speelgoed. En in veel gevallen raken ze er na een tijdje op uitgekeken en belandt het al snel in de hoek van de kamer. 

Dat móet anders, dacht Elif Algu, zelf moeder van 2 kinderen en eigenaar van duurzaam communicatiebureau Branding a Better World, en heeft daarom vier jaar geleden de Recycle Sint bedacht; een duurzaam initiatief dat elk jaar steeds meer mensen in het hele land aanspoort om een speelgoedruilmarkt te organiseren waar gebruikt speelgoed makkelijk geruild kan worden zodat het een nieuwe zinvolle bestemming krijgt.

Met dit initiatief inspireert Elif mensen om een bijdrage te leveren aan een betere wereld: ‘De Recylce Sint past helemaal bij ons huidige tijdperk van de deeleconomie waar het juist draait om duurzaam om te gaan met spullen.

Je bespaart tijd, geld en je maakt met speelgoed dat je kind niet meer gebruikt een ander kind heel blij. Iets goeds voor de wereld doen is natuurlijk het slimste en beste cadeau wat je kunt geven.’

Meer informatie en een toolkit met o.a. een flyer en handige actielijst is hier te vinden.

Actie Pepernoot

Met Actie Pepernoot zorgen wij ervoor dat kinderen die in armoede opgroeien tóch een cadeautje krijgen op Pakjesavond, want voor 1 op de 8 kinderen is dit helemaal niet zo vanzelfsprekend. T

ot groot verdriet komt de Sint niks brengen op 5 december, terwijl vriendjes en buurtkinderen wel een cadeautje krijgen.

Wij vinden dat zij er gewoon bij moeten kunnen horen en de beleving van pakjesavond verdienen, en daarom vraagt Stichting Kinderhulp samen met de VriendenLoterij, al sinds 2000 jaarlijks aandacht voor Actie Pepernoot.

Hier vind je meer informatie.

Ieder kind verdient een verjaardag van PostNL & Jarige Job

PostNL roept heel Nederland op om cadeautjes die zij over hebben voor een ander kind in januari mee te geven aan hun pakketbezorger. De bezorger zorgt er dan samen met Stichting Jarige Job voor dat al deze pakjes terecht komen bij kinderen uit gezinnen waar ze het niet zo breed hebben.

Met de ingeleverde cadeautjes wordt voor al deze kinderen een prachtige verjaardagsbox samengesteld met onder andere slingers, taart én traktaties om ook in de klas hun verjaardag te kunnen vieren.

Hier vind je meer informatie.

Overige partijen

Andere partijen die, in overleg, erg blij kunnen zijn met het oude speelgoed zijn:

  • Een Asielzoekerscentrum
  • Kinderafdeling van het ziekenhuis
  • De Speel-o-theek

Heb jij wel eens speelgoed weggegeven?

Linda van Aken
  1. Jacq says:

    Heeft u al een reactie gehad? Ik had namelijk dezelfde vraag.

Comments are closed.